Keretet kaptak a szabadidőlovasok

A gombamód szaporodó lovasversenyek nyomán, annak érdekében, hogy minden lovas tevékenység biztonsággal és szakmai támogatással menjen végbe, megalapult a Szabadidős Szakág. A célokról és lehetőségekről Csilló Rita szakági elnök mesélt a Lovasok.hu-nak.

Példaértékű és negatív visszhangot keltő versenyek

Régóta megfogalmazódott az igény minden lovas szakember részéről, hogy időszerű lenne a gombamód szaporodó lovasversenyek keretbe foglalása, hiszen a példaértékű rendezvények mellett szép számban fordulnak elő negatív visszhangot keltő, sőt előfordulnak elrettentő rendezvények is.

A Magyar Lovasszövetség elnöksége felkarolta a problémakört és hivatalosan is megalapította a Szabadidős Szakágat, melynek elnökségére egy öttagú bizottságot jelölt ki. Ez az öttagú bizottság egy úgy nevezett ügyvivő szakbizottság, melynek a mandátuma jövő év március 31. napig szól, és az előkészítés a feladata. A jelöltek kiválasztásakor a szempont az volt, hogy együttműködő, konstruktív és a szabadidős versenyek terén jártas lovas szakemberek kerüljenek az alkotó csapatba. Így Vaskó Attila, Szabó Zsuzsa, Ferenczi Richárd, Schaller Gábor elnökségi tagokként, valamint Csilló Rita, mint szakági elnök kezdik meg munkájukat. A vezetés eltökélt célja, hogy segítse a sorozatok és az egyes versenyek szervezőinek munkáját, valamint útmutatást adjon a versenyzőknek, edzőknek a felkészüléshez, illetve a feljebb lépéshez.

Regisztrálhatsz és sportegyesületet kapsz

Mint látható a cél nem az egységesítés, hanem a jelenleg működő szervezetek keretbe foglalása és a szakmai háttér erősítése. Megadni a szükséges motivációt és felhívni a figyelmet a közös célra, vagyis arra, hogy minden lovas versenytevékenység biztonsággal és szakmai támogatással menjen végbe.

A Magyar Lovasszövetség előrebocsátotta, hogy a Szabadidős Szakág megkapja a TopSoft nevezési rendszer használati jogát, így minden lovas, lovas egyesület és edző – még akkor is, ha nem rendelkezik tagsággal a Lovasszövetségben vagy végzettséggel a lovasoktatásban – regisztrálhat a Topsoft rendszerébe díjmentesen, s így segítséget nyújthat a nevezések lebonyolításában az aktuális versenyirodának. A rendszer ezirányú megnyitása még június hónapban megtörtént. További lehetőség, hogy a Magyar Lovasszövetség létrehozott egy sportegyesületet, melybe minden lovas regisztrálhat, amennyiben nem tagja más egyesületnek, így bármely versenyre tud majd nevezni a szövetség keretében a magánversenyző is. A Szakág nem pusztán az olimpiai szakágak szabadidős szintű, azaz Rajtengedély Vizsga szint előtti versenyszámait, kategóriáit jelenti, hanem minden lovas versenytevékenységet.

Hagyományőrző versenyszámok is jöhetnek

Nyitottan áll a vezetőség a hagyományőrző- és egyéb versenyszámok kedvelői előtt is. A klasszikus, legtöbb sorozatban megjelenő versenyszámok: az ügyességi versenyszámok kategóriái, a díjlovaglás és a díjugrató számok. Az ügyességi kategóriák óriási érdeklődésre tettek szert mindig is, s az utóbbi időben ezek színvonala, nehézsége is megemelkedett. Egyre kreatívabb feladatokat láthatunk, melyek szintenként nehezednek, így biztosítva a lovas fejlődését. A díjugrató számokban a Rajtengedély Vizsga szintig megengedett a pályák építése. A pályaépítőnek szem előtt kell tartania, hogy a lovasok különböző képzettséggel rendelkeznek, így olyan pályákat kell építeniük, melyek nem pusztán a lovasokat képzik, hanem az edzőknek is segítséget nyújtanak a felkészítéshez. A pályaépítők részéről Karády Lászlóval egyeztettünk, s megerősítette, hogy egyre többen jelentkeznek képzéseikre a szabadidős versenyek miatt, egyre több szakembert foglalkoztatnak a rendezvények.

A díjlovaglást meglehetősen nagy sokszínűség jellemzi a programok és a lovasok terén is, csakúgy, mint az elbírálásban. A szabadidős versenyek elsősorban a lovas ülését és hatékonyságát helyezik a pontozásban előtérbe, de gyakran figyelhet fel egy-egy szakavatott szem arra, hogy Rajtengedély Vizsga szintű, vagy azt meghaladó programokat írnak ki erre kevésbé felkészült gyerekek számára. Ennek ügyében Dallos Zsófia a Díjlovagló Szakág Szövetségi kapitánya, neves díjlovas szakember fogadta el a felkérést, miszerint olyan mindenki számára elérhető programokat készít a szabadidős lovasok számára, melyek hasonló módon előkészítik a Rajtengedély Vizsgát, mint ahogy azt a Díjugrató Szakág esetében is látjuk. Dallos Zsófia minden tekintetben támogatni szeretné a kezdeményezést és örömmel együttműködik az éledező szakág tagjaival.

A cél a színvonalas protokoll életre hívása

Lázár Vilmos elnök úr és a Magyar Lovasszövetség teljes elnöksége a főtitkár asszonnyal, Stróbl Dorottyával; az olimpiai szakágak a fogathajtó szakbizottsággal egy emberként támogatják a szabadidős- és utánpótlás bázis kialakulásának tervét. A szabadidős szakág versenyszabályzata hamarosan elérhetővé válik a lovasszövetség honlapján a jobb oldalon található Szabadidő lovasok fül alatt, több hasznos információval együtt. Ezek a szabályzatok és versenydokumentumok alapjául szolgálhatnak a lovas szabadidős versenyeknek, de természetesen egyénileg valamelyest alakíthatóak.

Szeretettel várunk minden lovast, egyesületet, edzőt, lovasoktatót, versenyrendezőt és versenysorozat vezetőt rendszerünkbe, hogy közös erővel és akarattal minél színvonalasabb protokollt hívhassunk életre a lovasversenyeken.

2017.07.26. Csilló Rita, Szabadidős Szakág elnöke
Fotók: Photogalphy

Kapcsolódó oldalak:

Új lovas szakág ébredezik Kiskunhalason >>

Hozzászólások