Véget ért egy legenda: elment Mythos

Az égi legelőkön vágtat tovább Mythos, a magyar fogathajtás történetének egyik legeredményesebb lova, akinek a fogathajtó Lázár-testvérek nyolc világbajnoki aranyat köszönhetnek. 

Világbajnokok a Világbajnokok terme előtt: Lázár Vilmos és Lázár Zoltán Mythossal 

Mythos 25 éve a Fogarasi Ménesben látta meg a napvilágot, majd 1994-ben került a Lázár család tulajdonába, 1996-tól pedig Lázár Vilmos kettesfogatában már versenyzett is szürke kanca párjával, Menüettel. 2001-ig nem volt olyan hazai vagy külföldi kettesfogathajtó verseny, ahol a díjhajtás versenyszámban legyőzőre talált volna a páros.

1999-ben Kecskeméten a Kettesfogathajtó Világbajnokságon mind egyéniben, mind csapatban aranyérmet akasztottak Vilmos nyakába, ezzel elismerve Mythos érdemeit is. Következett Riesenbeck 2001-ben, ahol a csoda megismétlődött és két aranyéremmel bővült a lista. 2003-ban a francia Jardy volt a Kettesfogathajtó Világbajnokság helyszíne, ahol csapatban újra a dobogó legfelső fokáig repítette a fogatot Mythos.

2004-ben egy új kategóriában is kipróbálhatta magát Mythos: Lázár Zoltán a Kecskeméten rendezett Négyesfogathajtó Világbajnokságon egyéni és csapat aranyérmet nyert a segítségével.

Salzburgban 2005-ben újra a kettesfogatban teljesítette a Világbajnokságot Mythos, innen Vilmos egyéni bronzéremmel, a magyar csapat ezüstéremmel tért haza. A nyolcadik aranyat Warkában nyerte Lázár Vilmos és a fogatban legendás szürkéje, a csapat a második helyen végzett.

Ég veled Mythos… 

2016.08.24. Forrás: Fogathajtó Szakbizottság

Hozzászólások