Két fogathajtóval is helytállt a magyar csapat Aachenben

Még soha nem volt példa arra, hogy hazánkat három helyett két fogathajtó képviselje a rangos aacheni megmérettetésen. Ennek ellenére hajtóink megismételték tavalyi teljesítményüket és a csapatversenyben ismét a negyedik helyen végeztek a négyesfogathajtók krémjét felvonultató versenyben.

Fogathajtás - Aachen 2017

2017. július 18. és 23. között a hagyományos aacheni CHIO keretei között zajlott a hagyományos CAIO4*-os, FEI Fedeles Világkupára is minősítő négyesfogathajtó verseny, ahol a hosszú évek gyakorlatától eltérően ezúttal két magyar hajtó képviselte hazánkat. Lázár Zoltán Nebanicében elszenvedett sérülése miatt nem tudta vállalni az év egyik legrangosabb megmérettetését, hazánkat így Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József képviselték.

Dobrovitz József plusz négy lovat is vitt magával, hiszen a szervezőktől kapott meghívásnak eleget téve részt vett a rendkívül látványos Lavazza Jump&Drive versenyszámban, ahol egy lovastusázó, két díjugrató és egy négyesfogathajtó versenyző alkotott egy csapatot és teljesítették a pályát a versenyhelyszín legnagyobb stadionjában szombat este.

Dobrovitz József lovai a verseny során Authentic P, Babilon, Holló, Vigour és Waltstar voltak. A szombat esti Jump and Drive meghívásos versenyszám során Baccara, Conversano XXVII-41, Incitato Szilaj és Indián nevű lovait hajtotta a versenyző. Ifj. Dobrovitz József Dante, Exclusive, Lator, Reno és Torinó nevű lovaival versenyzett Aachenben.

Szerdán az első díjhajtó versenyszámmal indult a megmérettetés, de ennek eredménye nem számított bele az összetett versenybe. A számot az ausztrál Boyd Exell nyerte 36,99 hibapontos teljesítménnyel. Második lett Chester Weber 41,28 hibaponttal, míg a holland IJsbrand Chardon 41,86 hibaponttal a harmadik helyen végzett. Dobrovitz József 57,92 hibapontot hajtva a 17., míg ifj. Dobrovitz József 63,55 hibaponttal a 25. helyen zárta ezt a bemelegítő versenyszámot.

A második, csütörtöki díjhajtó versenyszám nem hozott nagy meglepetést a lista elején. A győztes ezen a napon is Boyd Exell lett, ezúttal 37,99 hibapontos programot bemutatva, a második helyen pedig az amerikai Chester Weber végzett az előző napinál jobb, 38,87 hibapontos eredménnyel. 46,13 hibapontos programmal a holland Koos de Ronde lett a harmadik. Ifj. Dobrovitz József ezúttal a 18., édesapja, Dobrovitz József a 19. helyen végzett az egyéni és csapatversenybe is beszámító díjhajtáson.

Az első versenyszám után a nemzetek versenyében Hollandia állt az élen, Franciaország a második, míg Belgium a harmadik helyen állt, a magyar csapat pedig a hatodik helyről várta a folytatást.

Pénteken a látványé volt a főszerep, a pontgyűjtő versenyszám győztese a német Christoph Sandmann lett 1900 ponttal, a második helyen Chester Weber végzett 1800 pontot gyűjtve, míg a harmadik 1790 ponttal a cseh Jiri Nesvacil jr. lett. Dobrovitz József nagyszerűen hajtva 1750 pontot szerzett úgy, hogy az utolsó másodpercben hajtott be az igen nehéz joker akadályba, de hiba nélkül teljesítette azt, így az ötödik helyen zárta a versenyszámot. Ifj. Dobrovitz József 1280 ponttal a 16. helyen végzett.

A szombati maratonhajtás pályáját Dr. Wolfgang Asendorf tervezte. A versenyszámot Christoph Sandmann nyerte 111,34 hibapontos eredménnyel, a belga Edouard Simonet 113,44 hibaponttal második, IJsbrand Chardon pedig harmadik lett. Dobrovitz József nagyszerű hajtással hetedik helyezett lett, ifj. Dobrovitz József pedig a tizedik helyen zárta a könnyűnek egyáltalán nem nevezhető versenyszámot.

Szombat este még egy látványos megmérettetés, a kombinált díjugrató, military és fogathajtó verseny várta a lovasokat és a nézőket a főstadionban, melynek eredménye nem számított bele az egyéni- és csapatversenybe. A szervezőktől hat fogathajtó kapott meghívást erre a versenyszámra: Dobrovitz József mellett Boyd Exell, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde, Georg von Stein és Chester Weber indult ezen a látványos versenyen. A versenyzők nem a CAIO4*-os versenyben induló lovaikkal versenyeznek ebben a számban, hanem másik fogatot is hoztak magukkal kimondottan erre az estére.

A Dobrovitz József, a lovastusázó Alexander Bragg, illetve a két díjugratóból – Samuel Parrot, Juan Carlos Garcia – álló csapat az első helyen végzett a Lavazza Jump & Drive versenyszámban. A lovasok szakadó esőben, tomboló közönség előtt hozták ki magukból és lovaikból a maximumot.

A vasárnapi akadályhajtás utáni összesített eredmény alapján a nemzetek versenyében Hollandia, Belgium és Németország csapatai állhattak fel a dobogóra. A Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József alkotta magyar csapat a negyedik helyen zárt.

Az aacheni viadalt az ausztrál Boyd Exell nyerte, második a belga Edouard Simonet, a dobogó harmadik fokára pedig IJsbrand Chardon állhatott fel. Egyéniben Dobrovitz József a tizedik, ifj. Dobrovitz József a tizenegyedik helyen zárta a megmérettetést.

Érdekesség, hogy 2016-ban a Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József összeállítású magyar csapat szintén a negyedik helyen zárt. Hajtóink idén megismételték ezt az eredményt, ami annak tükrében is elismerésre méltó teljesítmény, hogy még soha nem volt példa arra, hogy Aachenben ne három versenyző képviselje hazánkat.

Tóth Tamás szövetségi kapitány így foglalta össze az aacheni megmérettetés tapasztalatait:

„Az aacheni versenyen a teljes európai élgárda, valamint az ausztrál Boyd Exell és az amerikai Chester Weber startolt. Mi az EB-re való felkészülés egyik állomásának tekintettük ezt a rangos eseményt.

Helyzetünket nehezítette, hogy nyolcszoros világbajnokunk, Lázár Zoltán sajnálatos balesete miatt egyúttal kétfős csapatunk startolt. Ez e nagy hagyományú versenyen még soha nem fordult elő. A mieinken kívül a svájci csapat indult két versenyzővel.

A verseny több tanulsággal szolgált, amit az EB-ig minden szándékunk szerint kijavítunk.
Minden bizonnyal a két fogat lóállományában is változások lesznek. Ebben a helyzetben – mindent összevetve – elégedett lehetek a csapat teljesítményével.”

2017.07.24. Forrás: Fogathajtó Szakág
Fotó: CHIO Aachen, Foto Studio Strauch

Kapcsolódó cikkek: 

Most pihen, de fejben már a VB-re hajt Lázár Zoltán >>

Lázár Vilmos már a VB-re hajtott Mezőhegyesen >>

Hatalmasat borult Lázár Zoltán fogata Csehországban >>

Aachen csak dobbantó volt a magyar fogathajtóknak >>

Hozzászólások