Érmeket hoztak az EB-ről fiatal fogathajtóink

Németországban bizonyított a magyar fogathajtó-utánpótlás: a Gyermek, Junior és Fiatal Hajtók Európa-bajnokságáról két szépen fénylő éremmel tértek haza ifjú fogathajtóink.

ifj. Bozsik József szövetségi kapitány

A németországi Schildau adott otthont a Gyermek, Junior és Fiatal Hajtók Európa-bajnokságának szeptember 22. és 25. között. A nevezett nemzetek egy csapattal (minden korcsoportból maximum két versenyzővel) azaz maximum hat fővel és plusz egy gyermek, egy junior és egy fiatal hajtó kategóriába tartozó egyéni indulóval vehetnek részt a kétévente megrendezésre kerülő viadalon. Idén 12 ország 83 versenyzője volt ott a megmérettetésen.

A magyar versenyzők:

Gyermek póni egyesfogat kategóriában:

  • Majoros Anna és Margitai Máté (csapattagok)

Junior póni egyesfogat kategóriában:

  • Érsek Anett (egyéni induló)
  • Rozmán Tímea és Szaller Zsófia (csapattagok)

Fiatal hajtó póni egyesfogat kategóriában:

  • Genzwein Marina (csapattag)
  • Palkovics Dávid (egyéni induló)

Fiatal hajtó póni kettesfogat kategóriában:

  • Kovács Zsófia (csapattag)

Szövetségi kapitány: ifj. Bozsik József

Így teljesített a magyar csapat

A díjhajtásban a junior és a fiatal hajtó korosztályban Rozmán Tímea és Genzwein Marina révén csapatunk fel tudta venni a harcot a világ élvonalával. A gyermek kategóriában Margitai Máté bár szép programot mutatott be, pontjai elmaradtak a legjobbaktól. Majoros Anna és Érsek Anett önmagát felülmúlva idei legjobbját hajtotta. A díjhajtást követően Szaller Zsófia és Palkovics Dávid harcban volt akár az egyéni érmekért is, míg Kovács Zsófiának nem akadt versenytársa póni kettesfogatával.

Az – ahogy ifj. Bozsik József fogalmazott – pazar maratont a mindent eldöntő akadályhajtás követte.

Kovács Zsófia az akadályhajtást két verőhibával és időtúllépéssel 15,74 hibaponttal zárta. A fiatal versenyző végig hősiesen teljesítette az EB kihívásait, bár ellenfele nem volt a kategóriájában, így a fiatal hajtók póni kettesfogat kategóriájában megszerezte a magyar csapat első érmét, ráadásul mindjárt egy aranyat.

Az akadályhajtás minden versenyzőnek feladta a leckét a fiatal hajtó póni egyesfogatoknál, senki nem hajtott dupla hibátlant ebben a kategóriában. Palkovics Dávid Caramelo nevű pónijával két verőhibáért hat hibaponttal, a második helyen zárta az összetett versenyt. Genzwein Marina 9,31 hibaponttal az előkelő ötödik helyen végzett.

A junior póni egyesfogat kategóriában Rozmán Tímea Krisztina kiváló eredménnyel a második helyen zárta az akadályhajtás versenyszámot. Szaller Zsófia 10,61 hibapontot gyűjtött össze három verőhibával és némi időtúllépéssel, míg Érsek Anett 13,36 hibaponttal, négy verőhibával és szintén időtúllépéssel fejezte be az utolsó versenyszámot.

A 27 versenyzőt felsorakoztató kategória győztese az osztrák Andrea Schöftner lett. Rozmán Tímea Krisztina és Topper nevű pónija az összetett versenyben az előkelő ötödik, Szaller Zsófia és Qucido a 11. helyen végzett, míg Érsek Anett és Süti a 12. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

A gyermek kategóriában az akadályhajtás versenyszámban Majoros Anna ötödik, míg Margitai Máté nyolcadik lett.  A 24 fős mezőnyben Margitai Máté és pónija, Eger a kilencedik, Majoros Anna és Henchman’s Berry nevű pónija szorosan a nyomában, a tizedik helyen zárta az EB-t.

A magyar csapat a végül a hetedik helyet érte el a kilenc nemzetet felvonultató csapatversenyben.

2016.09.27. Forrás és fotó: Fogathajtó Szakág

Hozzászólások