Érmekkel tértek haza a magyar díjlovasok Szlovákiából

Magyar díjlovas sikerekkel zárult Duna-Bohemia Trophy kétnapos szlovákiai fordulója. A lovasok eredményeiről Patócs Ádám készített beszámolót és összegezte az eseményeket Dallos Gyulával.

A Duna-Bohemia Trophy 2016-os kétnapos szlovákiai fordulójának a Tőkési-ág mentén elterülő Czajlik Ranch lovasklub adott otthont. Az exkluzív lovarda és a versenyszervezők a versenyzők minden igényét kielégítették.

A versenyen magyar, szlovák és osztrák versenyzők is rajthoz álltak. Magyar lovasaink ennél jobban szinte nem is szerepelhettek volna, hiszen már az első versenynapon is szép eredményeket értek el.

A FEI gyermek csapatfeladatban szombaton a hetedik helyen végzett Pörzse Virág és Legolas (64,72%), míg vasárnap a nyolcadik helyet (63,69%) sikerült elérniük. Márkus Anett és Riverstar az első napon az ötödik (65,83%), vasárnap a kilencedik helyen (62,78%) végeztek. Radnai Bernadett és Retorik 66,00%-kal szombaton a negyedik, majd másnap 64,42%-kal a hetedik helyen zárt.

A FEI 5 éves fiatal ló kategóriájában Decsi Enikő Jazzmine nyergében ötödik lett, a vasárnapi napon pedig a FEI gyermek előkészítő kategóriában 68,17%-kal a negyedik helyen végeztek.

LP4 kategóriában magyar győzelem született László Viktóriának és Daliának köszönhetően (68,25%), majd a verseny második napján LP5-ben a második helyezést sikerült elérniük (68,29%).

Szintén LP5 kategóriában Radnai Bernadett két lovával is starthoz állt, végül Laron-M teljesítményét 67,25%-ra, Retorikét 65,00%-ra értékelték a bírák, ami a negyedik és az ötödik helyet jelentette a lovasnak.

A FEI fiatal lovas feladatban ketten is dupláztak. Kerekes Ágnes Say It Right nyergében mindkét napon (67,01% és 67,19%) kimagaslóan teljesített, így a mezőnyben mindkétszer az első helyezést tudhatta magáénak. Mikló Tamás lipicai ménjével, Favory XXCIII-26 Fausttal (63,50% és 61,31%) pedig szombaton és vasárnap is a dobogó harmadik fokát szerezte meg. 

Szombaton a FEI Junior csapatfeladatban Radnai Bernadett és Laron-M (67,61%) a második helyen, míg László Viktória és Dália (65,71%) a rangsor negyedik helyén zárt, utóbbi páros viszont vasárnap ismét győzött 68,50%-os eredménnyel.

A verseny legnagyobb versenyszámában, az Intermediate II-ben Bálint Tamás Comico XIV nevű lovával a második helyen végzett (64,31%). A vasárnapi Nagydíjban pedig 65,33%-kal sikerült megszerezniük a győzelmet, a Xenophon Lovas Klub nagy örömére.

A lovaglást mindenkinek ajánlom, de a versenysportra születni kell

A Xenophon Lovas Klub csapatának kiváló eredményeiről és a sikeres versenyhétvégéről Dallos Gyulával beszélgetett Patócs Ádám.

Patócs Ádám: Milyen a kapcsolatuk a dunatőkési Czajlik Ranch lovasklubbal, mikor és hol sikerült barátságra szert tenniük?

Dallos Gyula: Kapcsolatunk példaértékű, mert a barátságunkat nem az érdekek, hanem az értékrendek alapozzák meg. Barátságunk alapja a nemzeti összetartozásunk, világnézeti azonosságunk, hitünk, a család, mint a társadalom legfontosabb alapsejtjének tisztelete, és a ló által lovaskultúránk szolgálata. Akik egy zászló alatt, családi háttérrel, hatalmas áldozatvállalással, alázattal egy közös ügyért fáradoznak, azoknak közös a lelkük és a szívük.

P.Á.: Hogyan értékeli a 3. Duna-Bohemia Trophy verseny megszervezését?

Dallos Gyula: A verseny szervezése és lebonyolítása a verseny rangjának megfelelően történt. A nagy értékű lovak szakszerű elhelyezése, a melegítőpálya mérete, kiváló négyévszakos talaja, a gyönyörűen feldíszített hatalmas méretű fedett lovarda, a műsorközlés, a versenyiroda és a díjkiosztás ünnepélyessége, a lovasok elszállásolása, étkeztetése kiváló volt.

Az én értékrendemben a verseny egy ünnep, és erről tett tanúbizonyságot a dunatőkési forduló, színvonalas és jó hangulatú megrendezéséhez gratulálunk a Czajlik családnak és csapatának.

P.Á.: Milyen mezőny gyűlt össze ezen a hétvégén?

Dallos Gyula: A négy ország részvételével kiírt versenysorozat évek óta azonos színvonalon, közel azonos szinten lévő résztvevőkkel és versenyhelyszínekkel rendelkezik, amely nagy lehetőséget biztosít a fiatal lovak versenyétől a Nagydíjig bezárólag. Szakmai véleményem az, hogy a sorozatversenyek adnak reális képet az egész évi teljesítményről.

Némi rossz érzést a bíráskodás adott, mert sok esetben 5, de akár 7-8%-os különbség is volt a bírók között, ami nem megengedhető, és ami a lovast összezavarhatja. A teljesítmények és eredmények pedig önmagukért beszélnek.

P.Á.: Milyennek látta a hazai és külföldi lovakat?

Dallos Gyula: A lovak és lovasaik palettája széles és nagy különbségeket mutatott. Voltak jó érzékkel, magas szintű technikai tudással és rutinnal rendelkező lovasok, és jó karakterű, mozgásadottságú, magas szinten teljesíteni tudó reményteljes lovak, és természetesen ennek ellenkezője is velejárója a versenyeknek.

P.Á.: A Xenophon Lovas Klub nagy sikereket ért el a kétnapos nemzetközi szintű versenyen. Ön is meg van elégedve az eredményekkel és a lovasaival?

Dallos Gyula: A Xenophon Lovas Klub a versenysorozat elindulása óta aktív segítője, szervezője és állandó résztvevője a DBT Trophynak, szinte valamennyi fordulón szerepeltek lovasaink, ahol ki-ki megmutathatja tudását, képviselheti hazánkat, klubját, önmagát. Minden versenyzőmmel együttérzek, osztozom velük sikerükben és kudarcukban, és annak örülök igazán, amikor azt látom, hogy a páros önmagát tudta fölülmúlni, legyőzni. Boldog voltam, mert volt, akiknek tetszett a lovaglása, mert harmonikus, esztétikus, szakmailag helyes filozófiával végrehajtott feladatokat mutattak be eredményesen, ezért megérdemelte az elismerést, dicséretet és a jó helyezést.

P.Á.: Mit ajánl a lovasoknak, mi kell a jó eredmény eléréséhez?

Dallos Gyula: A lovaglást mindenkinek csak ajánlani tudom, de a versenysportra születni kell a jó eredmény eléréséhez. Mindenekelőtt érzék, született intelligencia, motiváció, lehetőség, menedzselés, a ló tisztelete, szeretete és nagyfokú alázat szükséges hozzá. A sikerről nem álmodni kell, hanem azért nagyon sokat kell tenni!

P.Á.: Mi lesz a következő versenyhelyszín, ahol megméreti magát a Xenophon Lovas Klub?

Dallos Gyula: Klubunknak egy évre előre megtervezett versenyprogramja van, attól csak az előre nem látható események miatt térünk el. Az elkövetkező időszakban a Magyar Bajnokság, a Fiatal Lovak Bajnoksága, a fóti nemzetközi és hazai verseny, az U25 Bajnokság és Talentum Kupa, az örkénytábori emlékünnepség, a Duna Bohémia Trophy döntőjén való részvétel és a Szilvásváradi Lovasközpont avatási ünnepsége szerepel terveink között.

Odaadással és áldozatos munkával a díjlovas sportért

Köszönöm szépen Dallos Gyulának, Gyula bácsinak, hogy megtisztelt idejével és feleségének, Dallos Beátának, Bea néninek a segítséget! Örülök, hogy volt lehetőségem megismerni a Dallos-családot és ismét olyan szakemberekkel találkozni, beszélgetni a verseny ideje alatt, akik a legnagyobb odaadással és áldozatokkal a lovassportért és az utánpótlás kineveléséért dolgoznak.

2016.08.23. Interjú és cikk: Patócs Ádám
Képek: Katherine P. Photography és P.Adam Photography

Hozzászólások