Magyarország kedvenc lófajtái: fríz, kisbéri, nóniusz, lipicai, magyar sportló

Januárban kezdtük el keresni Magyarország kedvenc lófajtáját, mely kezdeményezésünk hatalmas sikert aratott olvasóink körében. Összesen 3036 leadott szavazat alapján most végre megmutatjuk a végeredményt.

Február 28-án véget ért nagyszabású felmérésünkön a rendszeresen lovagló és versenyző aktív lovasok, illetve lótulajdonosok kiemelkedően nagy számban vettek részt. Ennek a magas részvételi aránynak köszönhetően büszkén jelenthetjük ki, hogy sikerült valós adatokat produkálnunk és eredményeink hűen tükrözik a hazai lovasok különböző fajtákról kialakított véleményét.

A fríz, a kisbéri félvér és a nóniusz a magyar lovasok dobogósai

Összesítésben a fríz a favorit

A fríz a szavazás folyamán végig töretlenül tartotta első helyét az összesített lista élén, igaz, a lótulajdonosok kedvence, a kisbéri félvér mindvégig szorosan a nyomában volt. Végül kevesebb mint 40 szavazaton múlott, hogy nem a magyar fajta lett az első.

Kissé lemaradva mögöttük a nóniuszé a harmadik hely, így a dobogón nem történt nagy változás a korábbi részeredményekhez képest. Igaz ugyan, hogy január végén még a lipicai is versenyben volt a bronzéremért, de a lipicaira leadott 232 szavazat végül az összetett lista negyedik helyéhez volt elég. 

A további helyezettek sorrendjében szintén nincs nagy változás. Az első három helyezettet a lipicai, a magyar sportló, az angol telivér, a shagya arab, az arab telivér, a furioso és a magyar félvér követi az első tíz helyen. 

A további magyar fajták közül a hucul és a girdán a 11. és a 12. lett, míg a magyar hidegvérű a 17. helyen végzett.

Aktív lovasaink a kisbéri mellé álltak

Hiába lett azonban a közkedvelt fríz az első összesítettben, rendszeresen lovagló és versenyző aktív lovasaink abszolút kedvence vitathatatlanul a kisbéri maradt. Még figyelemre méltóbb, hogy az összetettben mindent vivő fríz az aktív lovasok szavazatait tekintve majdnem a dobogó második helyéről is lecsúszott. A bronzérmes magyar sportló mindössze 4 szavazattal maradt le mögötte. Szintén szoros volt a verseny a dobogó mögött, hiszen a 4. helyezett nóniusz és 5. shagya arab között csupán egy szavazat különbség döntött.

Toronymagas kisbéri győzelem az aktív lovasok körében

A havonta lovaglók megint a frízt támogatták legnagyobb arányban, de sokan közülük a nóniuszt is nagyon kedvelik. Köreikben a sokáig szoros küzdelmet folytató kisbéri és lipicai közül végül a kisbéri állhat fel a dobogó harmadik fokára.

A nem lovaglók szavaztak a legnagyobb arányban a frízre, számukra a lipicai a második számú kedvenc.

A lótulajdonosok is a kisbérit kedvelik a legjobban

Lótulajdonos szavazóink az aktív lovasokhoz hasonlóan a kisbérire voksoltak a legnagyobb arányban. Közülük sokan szavaztak még a nóniuszra is, amivel sikerült letaszítaniuk a frízt a második helyről is. A holland fajta a lótulajdonosok köreiben így csak a harmadik lett. 

A fríz csak a harmadik a lótulajdonosok ranglistáján

lóval nem rendelkező olvasóink szavazatai alapján viszont tarolt a fríz. Fölényes győzelmét a második helyezett kisbéri és a harmadik helyezett nóniusz csak messziről követhette. Érdekes azonban, hogy míg az első hely sorsa hamar eldőlni látszott, a bronzérem csupán egyetlen szavazaton múlott: a nóniusz és a lipicai szoros küzdelmet vívott érte.

Köszönjük mindenkinek, aki szavazatott! Reméljük, tetszik a végeredmény.

2014.03.03. Koskó Barbara, Lovasok.hu

Hozzászólások