10+1 tuti tipp ló adásvételhez

Jogásznak kell lenni? A válasz egyértelműen: nem. Mindössze oda kell figyelni az alábbi tippekre!

“Az alábbi tippek a ló vételhez szükséges adminisztrációs vonatkozásokat emelik ki. A ló azonban nem elsősorban adás-vételi árucikk, egy élőlényt szeretnénk társunkká tenni, így megvételénél egyéb felelősségünk is van. A ló aktuális viselkedése, tulajdonságai és esetleges egészségügyi problémái nem kész tény, ezek általában az adott környezet hatásainak eredménye. Felelős lótartóként lovunk viselkedése alakítható, tulajdonságai fejleszthetőek, számos egészségügyi probléma orvosolható.” – Boros Sarolta

1. Tuti tipp – Légy körültekintő és bizalmatlan!

Vásárláskor a legfontosabb szabály: kérdezni, kérdezni, kérdezni:

 • Nagyon fontos, hogy minél többet meg tudj a ló “előéletéről”.
 • Jó tudni, hogy milyen célra használták a lovat.
 • Ki és milyen gyakran lovagolta? Honnan vásárolták?
 • Milyen betegségei voltak?

Ugyanaz a kérdés, akár kétszer is feltehető, biztos, ami biztos alapon (hátha más válasz érkezik).

2. Tuti tipp – Olcsó húsnak….

Mindig legyen gyanús, ha a lovat a képzettségéhez, életkorához vagy egészségügyi állapotához képest túl olcsón árulják. Persze előfordulhat, hogy valakinek muszáj gyorsan eladni a lovát, de hidd el az esetek többségében sajnos nem erről van szó.

3. Tuti tipp – Vizsgáld meg a ló a dokumentumait!

Papírok nélküli ló vásárlásával kizárólag nagyon tapasztalt, illetve kalandvágyó lovasok próbálkozzanak. Mindenképpen kérdd el az eladótól a ló útlevelét, származási lapját, vagy ha van neki: marhalevelét, bejegyzési jegyzőkönyvét, stb. Ne felejtsd el, ezek a dokumentumok a vevőt illetik, ha létre jön az adásvétel.

4. Tuti tipp – Lovat, kizárólag tulajdonostól!

Feltétlenül győződj meg arról, hogy a lovat értékesíteni szándékozó személy valóban a ló tulajdonosa-e. Ne feledd, a főszabály szerint tulajdonjogot, kizárólag a ló tulajdonosától lehet szerezni!

5. Tuti tipp – Próbáld ki a lovat!

Vásárlás előtt mindenképpen próbáld ki a lovat, akár többször is! De vásárlást követően se felejtsd el rendszeresen lovagolni új lovad, azért, hogy kiderüljön, a ló valóban rendelkezik az eladó által közölt tulajdonságokkal.

6. Tuti tipp – Végeztess állatorvosi vizsgálatot!

Nagyobb értékű lovaknál mindenképpen kérje állatorvos segítségét! Az állatorvos által elvégzett vizsgálatokkal (pl.: röntgen, vemhességi vizsgálat) megelőzhetőek a későbbi „meglepetések”, hiszen így olyan betegségeket is észlelni lehet, amelyeket még a hozzáértők sem vehetnek észre puszta szemrevételezéssel.

7. Tuti tipp – Szerződést csak írásban!

Sokszor még a gyakorlott lovasok sem fordítanak időt és energiát arra, hogy írásbeli adásvételi szerződést kössenek ló vásárlásnál. Habár ez nem kötelező, de erősen ajánlott, mivel ennek elmulasztásából a későbbiek során számos probléma adódhat! Annyi példányt írjanak alá, hogy minden félnek jusson egy-egy eredeti szerződés.

8. Tuti tipp – A ló adásvételi szerződés minimális elemei:
Minimálisan szerepelnie kell a ló adásvételi szerződésében:

 • az eladó neve, lakcíme, személyi igazolvány száma,
 • a vevő neve, lakcíme, személyi igazolvány száma,
 • a ló adatai (minél részletesebben!): név, azonosító, szín, jegyek, fajta, származása, stb.,
 • a vételár megjelölése.

9. Tuti tipp – Jó, ha még szerepel a ló adásvételi szerződésben:
A szerződésben még javasolt feltüntetni:

 • a ló jó tulajdonságai,
 • a ló rossz tulajdonságai,
 • a ló esetleges betegségei,
 • a ló okmányainak felsorolása (lóútlevél, származási lap, marhalevél, bejegyzési jegyzőkönyv),
 • a ló elszállításának (átadásának) időpontja, módja, valamint az, hogy ha erre nem kerül sor időben, kit terhel a ló tartásának költsége,
 • minden olyan információ, ami az adásvételi szerződés megkötésében szerepet játszott, illetve
 • ami a szerződés megkötésekor a felek által ismert volt,
 • foglaló/előleg megjelölése (figyelem, nem mindegy, hogy melyik!)

A ló rossz tulajdonságainak és esetleges betegségeinek feltüntetése azért fontos, mert az eladó szavatol azért, hogy a lovon a teljesítéskor megvannak a törvényben és a szerződésben meghatározott tulajdonságok. Ez nem csak a vevő, de az eladó érdekét is szolgálja, hiszen ha a vevő szerződéskötéskor ismerhette a ló hibáját, az eladó mentesül szavatossági felelőssége alól.

10. Tuti tipp – Két tanú is írja alá a ló adásvételi szerződést!

Lehetőség szerint törekedj arra, hogy a szerződés megkötésekor legyen jelen még két személy (tanú). Ez a két tanú a szerződésen is legyen feltüntetve (név, cím, személyi igazolvány szám) és a végén írják is alá („Előttünk minta tanúk előtt: …”)! Ebben az esetben ugyanis a ló adásvételi szerződés teljes bizonyító erejű magánokiratnak minősül, amelyhez a valódiság vélelme fűződik, így igen nehéz ellene fellépni.

+ 1 Tuti tipp – Kérdd szakember segítségét!

Ha bizonytalan vagy akár a ló egészségügyi állapotával, képzettségével, vagy az adásvételi szerződés elkészítésével kapcsolatosan mindenképpen kérdd szakember segítségét!

 2011.01.20., Lovasok.hu
Fotó: Bigstockphoto.com

Hozzászólások