Több ezer ló és lovas Párizs utcáin

Több ezer lótulajdonos vonult lovastul az utcára Párizsban "Nem akarok Lasagna lenni" feliratú táblákkal, hogy a lovas szektort érintő áfaemelés ellen tüntessenek. A Bastille tér teljes területét és környékét is elfoglalták.

„Nemet mondunk 80 ezer ló meggyilkolására!” – Ez volt az egyik jelszó azon a párizsi tüntetésen, ahol lovak és lovasok ezrei vonultak fel a kormány adóemelési tervei miatt. A kabinet ugyanis január 1-től 20 százalékra növelné az áfát, amely a lovasközpontok esetében eddig mindössze 7 százalék volt. 

A demonstrációt a lovasiskolákért aggódók szervezték, akik szerint a 7000 lovasiskola és lovarda harmadát fenyegetné a megszűnés veszélye, legalább 6000 állás szűnne meg, és 80.000 állat kerülne vágóhídra az adóemelkedés következtében várható forgalomcsökkenés miatt.

Franciaországban ugyanis becslések szerint ma körülbelül kétmillióan lovagolnak kisebb-nagyobb rendszerességgel.

A futtatók között már korábban beköszöntött a káosz, hiszen ekkora költségnövekedésnek valahol le kell csapódnia – ráadásul Franciaországban nemcsak a galopp-versenyzés, de az ügető is népszerű, és világszínvonalú szakág – így az tízezreket érintett.

– Ez halálos csapás, és nem tudunk mit kezdeni vele. Az emberek aggódnak, mert ez a tevékenységük végét jelenti, számos lovasközpont bezárását, és munkahelyek megszűnését, és a lovak számára is végzetes. Az egész iparág veszélyben van – véli Serge Lecomte, a Francia Lovas Szövetség elnöke.

Adóemelésről brüsszeli nyomásra döntött a párizsi kormány. Az EU-s jogszabályok ugyanis csak a mezőgazdasági termelésben vagy vágóállatként tartott állatok esetében engedélyezik az áfa mérséklését – sporttevékenység esetén nem

2013.11.26. Forrás: mno.hu, PannoniaOverdose

 

Hozzászólások