Örömlovaglás Budapest belvárosában

Sikeres volt a Nullás Lovak Napja, közel 20 lovas és 150 gyalogos vett részt a szombati felvonuláson. A szervezők beszámoLÓja:

"Szombaton délelőtt több mint százan gyűltünk össze a fővárosi Városligetben, hogy rövid lovaglással és sétával fejezzük ki örömünket. A felvonulás apropója az volt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette: mégis lehetővé teszi az ismeretlen származású lovak alkalmazását a lovas szolgáltatásokban – így az oktatásban is.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A kezdetek még az elmúlt év végére nyúlnak vissza, amikor az NGM közzétette a rendelet módosítását, mely olyan korlátozásokat tartalmazott a lovas szolgáltatókra nézve, ami sok családi lovardát ellehetetlenített volna. A két legfontosabb korlátozás: az ismeretlen származású lovak kizárása minden lovas szolgáltatásból, valamint minimum 5 ló megkövetelése szolgáltatási helyszínenként.

Jogos felháborodás kísérte a rendelkezést Vajkyné Nagy Andrea petíciót indított a nullás lovak védelmében (melyet a mai napig több, mint 13 ezren írtak alá), Elekes Anikó és Szántó Réka pedig megmozdulást kezdtek szervezni.


 

A minisztérium – a lovas-szakmai egyeztetéseket követően – ígéretet tett a rendelet módosítására (melyet el is készített), azt azonban nem léptette hatályba. Így a lovas szolgáltatóknak lehetőségük sem volt lovaikat levizsgáztatni, azonban tevékenységüket július elsejétől már csak így gyakorolhatták volna.

Az eddig önálló utat járó szervezőkkel összefogva meghirdettük a Nullás Lovak Napjának elnevezett rendezvényt, melynek célja a minisztérium figyelmének felhívása volt a rendelet azonnali módosítására. A Facebookon elindított kezdeményezéshez egyre többen csatlakoztak, mi pedig mindvégig azon voltunk, hogy az esemény megmaradjon annak, aminek szántuk: békés, figyelemfelhívó demonstrációnak. Mindeközben igyekeztünk a Nemzetgazdasági Minisztériumot is meggyőzni arról, hogy a rendelet módosítása elodázhatatlan. 

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Alig két nappal a Nullás Lovak Napja előtt az NGM közleményben tudatta, hogy megváltoztatja a rendeletet, így demonstrációnk még az előtt elérte célját, hogy megtartottuk volna!

Örömünk leírhatatlan volt, hiszen a célunkat elértük, így rövid egyeztetést követően a felvonulás megtartása mellett döntöttünk, nevét azonban Örömlovaglásra változtattuk.

A szombaton megtartott eseményen közel 20 lovas és 150 gyalogos barátunk vett részt. A Hősök terén keresztül, az Andrássy úton végiglovagolva érkeztünk a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. Útközben nagy sikere volt a türkizbe öltözött felvonulóknak, a Class FM rádió külön felhívta hallgatói figyelmét a látványosságra. Turisták és helyiek százai csodálták meg a lovakat és lovasaikat.

A minisztérium előtti téren Mészáros Gyula hívta fel a figyelmet arra, hogy sem állatot, sem embert nem lehet származása – vagy annak hiánya – okán megbélyegezni. Ezt követően Kucsák László országgyűlési képviselő – aki már fél éve elkészítette a rendelet módosítására tett javaslatát – ismertette Horváth Viktória helyettes államtitkár levelét, melyet a demonstráció résztvevőihez írt.

Kucsák László országgyűlési képviselő ismertette Horváth Viktória helyettes államtitkár levelét. 
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez 

A levél utolsó sorai így szóltak:

"A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig arról gondoskodik, hogy a lovas szolgáltató tevékenység során a látogató és a szolgáltató is biztonságban legyen, mindenki egyenlő esélyekkel kapcsolódhasson be a szolgáltatás világába, és egyre többek járják be Magyarországot lóháton is, ismerjék meg és fedezzék fel országunkat, hazánkat. Kérjük, akik most itt vannak, továbbra is szeressék a lovakat és tevékenységük gyakorlásában legyen a cél a minél magasabb minőség elérése, hisz az visz előre, ha mindig jobbra és még jobbra törekszünk. Munkájukhoz sok sikert kívánok!"

A szervezés során barátságok szövődtek, ellentétek simultak el és olyan összefogást éltünk meg, mely arra inspirál minket, hogy az Örömlovaglást ezek után minden évben megtartsuk! Legyen ez  közös ünnepe a lószerető, a lovakért tenni akaró, jó szándékú embereknek! Mert összetartozunk."

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

2014.06.16. Vajkyné Nagy Andrea, Szilágyi Szilárd
Fotók: Mándli Balázs

Hozzászólások