Az év egyik legszínesebb lovas rendezvénye, a Kurultáj vagy Ősök Napja

Minden év augusztusában rendezik meg Bugacpusztán a Kurultájt vagy az Ősök Napját, ahol több száz lovas- és gyalogos hagyományőrző vesz részt, hogy bemutassák a látogatók számára, igenis élő és eleven dolog napjainkban is a hagyományok ápolása. Nem csak magyar csapatok vesznek részt – több keleti rokon nép képviselői utaznak ide, hogy kifejezzék, testvérnemzetként tekintenek a magyarokra. Ettől lesz az év egyik legszínesebb lovas rendezvénye a Kurultáj.

Mit jelent az a szó, hogy Kurultáj?

A Kurultáj szó törzsi gyűlést jelent. A sztyeppei lovas nomád törzsek bizonyos időközönként összegyűltek, hadi tanácskozást folytattak, illetve itt döntöttek az előremutató, fontos kérdésekben. 2007-ben Kazakisztánban, magyar részvétellel lett felélesztve újra ez a hagyomány.

A Kurultáj napjainkban

Ma a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés – a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Keletről minden hun és türk tudatú nemzetet tárt szívvel fogadnak a rendezők, amire évente több tízezer látogató kíváncsi hazánkban.

Páratlan rendezvény, izgalmas programok

A háromnapos rendezvényen egész nap érdekes és változatos programokkal várják az érdeklődőket. Sosincs csend, mégis nyugalom árad. A koncertek között a csikósok ostorcsattogtatását hallhatjuk, az éjszaka hangulatát pedig a sátrakból kiszűrődő citerajáték emeli tetőfokára.

Az autentikus jurtatáborban régészeti-kulturális kiállításokat tekinthetünk meg és tudományos előadásokon vehetünk részt. A reggeltől késő estig nyitva tartó hatalmas vásárban megcsodálhatjuk a rokon népek érdekes népviseletét és különleges ételeiket is megkóstolhatjuk. A rendezvény csúcspontja kétségtelenül a seregszemle!

Seregszemle

A rendezvény mindhárom napján minden lovas rendbe sorakozva felvonul. Aki egyszer hallotta a több, mint ezer pata dobogását naplementében, mindig vissza fog vágyni, ezt az érzést nem lehet elfelejteni. A menetet világhírű lovas solymászunk, Krekács Zoltán vezeti.

Bemutatók, versenyek

Egész nap egymást váltva zajlanak a különböző hagyományőrző bemutatók, többek között lovasíjászatot, köbörét, csatajelenetet és lovas kaszkadőr produkciókat is láthatunk. Lélegzetelállítóan profi és izgalmas műsor ez, a tribün évről-évre még a legnagyobb kánikulában is telt házas. Akit mélyebben érdekel a téma, első kézből a hagyományőrzőktől tud tájékozódni, hisz együtt vagyunk három napig és élvezzük a lelki testvériséget, megosztva tudást, kalandokat, és mindenünket, amink van.

A rendezvény hatalmas szertűzzel, közös énekléssel és táltos dobolással zárul az életfa alatt.

A belépés látogatók, sátrazók és lovasok számára is ingyenes, lovasoknak és sátrazóknak azonban regisztrációhoz kötött. A lovaknak érvényes oltásokkal és FKV-negatív eredménnyel kell rendelkezniük a részvételhez.

Tavaly rendezték meg az eddigi legnagyobb, 10 éves jubileumi Kurultájt, rekordszámú fellépővel és látogatóval. Idén augusztus 16-18. között Ősök Napja néven, egy kisebb, de ugyanolyan változatos felhozatalú eseményen vehetünk részt.

2019.02.26. Both Anna
Képek forrása: Kurultaj.hu

Hozzászólások