Idén is indul lovaskultúra oktató képzés

Lovas vagy és másoddiplomát szeretnél? Itt a lehetőség: a Testnevelési Egyetem pótfelvételit hirdet diplomával rendelkező lovasok részére lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésre, a 2017/2018-as tanévre. Jelentkezz június 12-ig!

Lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésről

Megújult képzési struktúrával vár Magyarország legkomplexebb lovas képzése!

A képzés elsődleges célja a különféle tudományterületeken felsőfokú diplomát szerzett, lovaskultúra iránt érdeklődő szakemberek képzése, ennek eredményeként széles látókörű, minőségi elméleti és gyakorlati tudással rendelkező lovas értelmiségi réteg kinevelése. A megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteik birtokában a végzett szakemberek képesek a lovaskultúra különböző területein (oktatás-nevelés, sport, menedzsment, turizmus, lovas szakértői tevékenység, egyéb szolgáltatás) állami, civil szervezeti, és magánszektorban eredményesen tevékenykedni, a feladatok ellátásához szükséges legújabb ismereteket kreatívan alkalmazni.

 • Képzés időtartama: 4 félév
 • Kontaktórák száma: 600, amelyből gyakorlati lovasoktatás és lovaglás 160 óra
 • Képzés formája: levelező, önköltséges
 • Tandíj félévenként: 350.000, melyre részletfizetés, illetve diákhitel igényelhető!
 • Külföldi szakmai gyakorlati lehetőség Erasmus+ pályázat keretében
 • Jelentkezési határidő: 2017. június 12. hétfő
 • Felvételi dátuma: 2017. június 28. szerda, Unikornis Lovarda

Felvételi követelmények

 1. Felsőfokú végzettséget igazoló diploma bármilyen tudományterületen
  (hagyományos főiskolai vagy egyetemi,  BSc, BA, MSc, MA)
 2. A felvételi vizsgán az A1-es díjlovagló feladat korrekt bemutatása
 3. Házi- vagy sportorvos által igazolt, lovagláshoz megfelelő fizikai és egészségi állapot

Jelentkezés a felvételire

Töltsd ki a jelentkezési lapot és küldd el aláírással szkennelve a lovaskultura@tf.hu e-mail címre, vagy postai úton a Lovaskultúra Szakcsoport címére: 1525 Pf. 69, Testnevelési Egyetem, Lovassportok Csoport

Letölthető jelentkezési lap »

Tanulj a legjobbaktól és szerezz lovas másoddiplomát a TE-en! 

Kassai Lajos, Lezsák Levente, Dallos Zsófia – és még megannyi remek lovas szakember!

Győrffy-Villám András, Tuska Pál, Bába András, Pénzes Gábor, Langer Dóra, Varga Kata, Zupán Péter, Páska Ildikó mind mind tanítani fogja a Lovaskultúra oktató szakra jelentkezőket. És ez nem a teljes lista!

 • Akkor is érdemes elvégezned a szakot, ha nem a lovazásból szeretnél élni, hanem “csak” lovas ismereteidet szeretnéd kamatoztatni.
 • De! Ha a célod lovas szolgáltató vállalkozás üzemeltetése, akkor jó, ha tudod, hogy ezzel a képesítéssel nem kell külön mezőgazdasági végzettség, hogy földtulajdonos lehess.
 • És nincs szükséged OKJ-s lovas túravezetői papírra sem!
 • A felvételi jelentkezési határideje: 2017. június 12.
 • Felvételi tájékoztató: http://www.lovaskultura.net/felveteli.aspx

Felvételi vizsga

 • Időpont: 2017. június 28. szerda
 • Helyszín: Unikornis Lovarda, Pilisjászfalu
 • Ruházat: alkalomhoz illő, normál lovas ruházat (kobak, lovasnadrág, csizma, ing, stb.), de nem kötelező a versenyfelszerelés
 • A felvételi vizsgára a TE lovat biztosít, de igény szerint saját lóval is lehetséges a vizsgát teljesíteni
 • Az Unikornis Lovardában lehetőség van gyakorolni
 • Felvételi vizsga díja: 5.000.- Ft (saját lóval 3.000.- Ft), melyet a vizsga megkezdése előtt a helyszínen, készpénzben kell rendezni
 • Felvételi vizsgaprogram: A1 Díjlovagló feladat (időtartam kb. 3 perc 30 mp, 20×40 négyszög)

Hagyomány és korszerűség – ez a TE

A Testnevelési Egyetem egyike a világ legrégebben alapított felsőoktatási intézményeinek a testkultúra területén. Egyszerre jellemzi a tradíciók megőrzése és az állandó változás, megfelelés a kor követelményeinek, amely lovas képzéseinkben is visszatükröződik.

Kevés olyan egyetem van a világon, ahol ilyen jól ötvöződik az oktatói karban és a képzésben a sportszakmai gyakorlat és a sporttudomány. Ennek is köszönhető, hogy a TE világszinten a legismertebb és legelismertebb a magyar testkulturális felsőoktatási intézmények közül.

A TE küldetése az elmúlt 90 esztendő alatt sokat változott és tartalmilag gyarapodott, melynek eredményeként immár három – OKJ, BSc, és posztgraduális – szinten nyújt lovas sportszakmai képzéseket.

A Testnevelési Egyetem és a továbbképzés céljai

 • A testkultúra társadalmilag jelentős területeinek magas szintű művelése,
 • az ezen alapuló és a társadalom igényeinek megfelelő, tudományos ismereteken nyugvó szakemberképzés;
 • valamint  a nemzet érdekeivel összhangban hozzájárulás a népegészségügy aktuális problémáinak megoldásához.

Mindezeket a célok a lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésben is irányadónak tekinthetők.

Mely területeken hasznosítható a lovaskultúra oktató végzettség?

 1. Sport – lovasoktatás,  edzésvezetés, versenyeztetésA hallgató a lovaskultúra szakirányú továbbképzésen folytatott tanulmányainak beszámításával Lovas Sportedző OKJ-s végzettséghez juthat a szükséges vizsgák sikeres teljesítését követően. A lovaskultúra oktató végzettség ezen felül bekerül a termőföldvásárláshoz szükséges végzettségek közé is.A Magyar Lovassport Szövetség az edzői regisztrációhoz szükséges szakmai végzettségként ismeri el, valamint az itt végzettek külön vizsga és kötelező továbbképzések nélkül regisztrálhatnak lovasiskolai oktató-futószárazónak.
 2. Szabadidő és turizmusRekreációs célú lovas foglalkozások, táborok, lovastúrák szervezése, vezetése. A TE-en végzett szakember lovasturista-csoportokkal kapcsolatos tevékenységeket folytathat a sportképesítésekről szóló rendelet értelmében.
 3. Szolgáltatás, létesítményüzemeltetésA TE-en végzett szakember szakmai tevékenységért felelős vezető lehet, akár saját lovas vállalkozásában is, a lovas szolgáltatókról szóló rendelet szerint.
 4. Oktatás-nevelésA lovas szakemberek talán legfontosabb feladata a társadalom mélyebb rétegeihez is eljuttatni a múltunkhoz és hagyományainkhoz oly szorosan kapcsolódó lovaskultúrát. A TE-en végzett szakember lovaskultúrával kapcsolatos tantárgyakat és ismereteket taníthat, akár általános-, közép-, és felsőoktatásban is a köznevelésről szóló törvény értelmében. A Kincsem Nemzeti Lovas Stratégiához kapcsolódó iskolai lovasoktatásban vezető szerepet tölthet be.
 5. Kutatás és szaktanácsadás TDK, PhD, TE kutatólabor – Ha van egy jó téma, a TE megadja hozzá a szervezeti keretet!

  A TE-en végzett szakember állami és magánszektorban is keresett szakértő a lovaságazati projektek tervezésében és kivitelezésében.

  A fentieken túl a TE-en végzett hallgatók közül néhányan a lovasterápia, a lótenyésztés, és az élsport területein is tevékenykednek. Az ezekhez szükséges speciális képzésekhez is remek alapot, kiegészítést nyújt a lovaskultúra oktató végzettség.

További információk a lovaskultúra oktató szakirányú továbbképzésről

​„Miért ne választanád a legjobbat? Legyél Te is TE-s!”

Frissítve: 2017.05.18.
Testnevelési Egyetem

Hozzászólások