Lótakarmányok tenyésztőknek – Pavo szaktanácsadás

Idő, pénz és energia: erről szól a tenyésztés. És mi van az élvezettel? Semmi sem jelent megkapóbb látványt, mint egy kanca a legelőn sétáló csikójával. Azonban ezt az érzést csak akkor élvezheted igazán, ha a kanca és a csikó is igazán egészséges.

Időt, pénzt és energiát takaríthatsz meg

A Pavo Podo tenyésztőknek kifejlesztett termékei végigkísérik a kancát a vemhesség utolsó három hónapjától az újravemhesülésig, és a csikót két télen át 30 hónapos, azaz kifejlett koráig.

További fontos tényező, hogy a takarmányköltségek igen nagy méreteket öltenek az lótenyésztésben (elérhetik az 50-70%-ot is az állandó költségek tekintetében), így a mai viszonyok között kiemelkedő szerepe van a megfelelő takarmány alkalmazásának. Egy jó választással időt, pénzt, energiát spórolhatsz meg a csikó fejlődését meghatározó első három évben.

A fenti tényezők fontossága miatt fejlesztette ki Pavo Hollandia vezető prémium minőségű lótakarmányt előállító cége Pavo Podo termékcsaládot, kifejezetten tenyésztőknek.

Milyen szerepet játszik a takarmányozás a lovak fejlődésében?

Köztudott, hogy a ló fejlődésében meghatározó életének első 2,5 éve. A melegvérű ló kb. 60 kg-ot nyom a születésekor, amely két és fél év alatt csaknem megtízszereződik. A növekedéshez szükséges energia csak egy egészséges lótól várható el. Ha a csikó beteg, akkor a növekedéséhez szükséges energiát a betegségek leküzdésére fordítja, vagy egyáltalán nem eszik. A tulajdonos legfontosabb kötelessége a megfelelő körülmények biztosítása: friss levegő, friss víz, megfelelő takarmányozás, féregtelenítés és mozgatás.

A legfontosabb, hogy a csikó fokozatosan növekedhessen, hiszen a túl gyors növekedés ugyanolyan káros, mint a túl lassú fejlődés. A takarmány minősége éppen ezért elsőrendű szereppel bír a fenti kérdésben. Az első három hónapban a fő táplálékot a kanca teje jelenti, bár a kiscsikó már néhány hetesen kóstolgatja a kanca takarmányát, így ismerkedik a szénával és tömegtakarmánnyal egyaránt.

Bemutatkozik a Pavo Podo termékcsalád, kifejezetten tenyésztőknek

Pavo Podo Lac

A Pavo Podo Lac egy olyan pelletált táp, mely kifejezetten a vemhesség utolsó szakaszára és az újszülött csikó igényeinek megfelelően került kifejlesztésre a kancák számára. Könnyen emészthető rezet, cinket és magnéziumot tartalmaz, melyek fontosak a magzat számára.

Segít fenntartani a kanca megfelelő fizikális állapotát, kiegyensúlyozott légkört biztosítva a tenyésztői munkának. Hozzáadott E-vitamin és béta-karotin tartalma elősegíti az ellés utáni újravemhesülést, védelmet biztosít az esetleges terméketlenség ellen is.

Pavo Podo Care

A Pavo Podo Care takarmánykiegészítő kifejezetten Pavo Podo speciális ásványianyag összetétellel fiatal csikóknak lett kifejlesztve születéstől 12 hónapos korig. A hatás tudományosan bizonyított, elősegíti a megfelelő csontfejlődést, ezért negyedére csökkenti az OC/OCD („chippesedésre”) való hajlamot.

Hatékonyságának titka a kálcium, foszfor és magnézium megfelelő aránya és a speciális forma, mely által a biológiai hatékonyság jelentősen megnő. Mindezeken túl a Pavo Podo Care biztosítja a kiegyensúlyozott növekedést és javítja a vérkeringést is.

Pavo Podo Start

Íme egy takarmány az újszülött csikó megfelelő fejlődése érdekében és a kritikus leválasztási időszak megkönnyítéséért! A csikó 3 hetes korától 8 hónapos koráig tartó időszakra speciálisan kifejlesztett első takarmány a Pavo Podo Start. Etetését már 3 hetes kortól el lehet kezdeni. Állaga 5 mm-es pellet, ezáltal könnyen fogyasztható és megrágható a csikó számára is. Nemcsak kiváló minőségű fehérjékben gazdag, hanem megfelelő formában tartalmazza az összes vitamint és ásványi anyagot, mely a csikó életének első néhány hónapjában alapvetően szükséges. 

Speciális összetételével elősegíti a tej emésztését, s hozzáadott tejpor tartalmával megkíméli a kancát a 3. hónap után a túlzott lesoványodástól, ugyanakkor tartalmazza azokat az esszenciális anyagokat, melyek a tejben megtalálhatóak. A csikó leválasztása a kancától jelentős stresszhatást gyakorol a csikóra, ugyanakkor a Pavo Podo Start etetésével a 8. hónapig ezek a faktorok csökkenthetőek a beltartalmi összetétel miatt. Így a csikóleválasztás és a takarmányváltás időpontja eltérő, csökkentve ezzel a csikót ért stresszhatásokat, s megkönnyítve ezzel a csikóleválasztást, és az átállást a 8. hónaptól a csikó következő takarmányára: a Pavo Podo Grow-ra.

Pavo Podo Grow

Biztosítja a kiegyensúlyozott növekedést a csikó életének első éveiben. Etetése 8 hónapos kortól 30 hónapos korig javasolt. A Pavo Podo Grow egy csúcsminőségű takarmány a csikó fiatal korától a kifejlett kor eléréséig. Hozzáadott magnézium tartalma révén, s megfelelő kalcium/foszfor arányával a csontok elsőrendű épitőanyagival látja el a csikó szervezetét.

A cink, vas, magnézium könnyen felvehető, illetve emészthető a csikó számára, biztosítva ezzel a folyamatos növekedést, s a hozzá szükséges optimális ásványianyag ellátást. Megfelelő vitamintartalmával hozzájárul az egészséges inak és izületek kialakulásához.

 
Speciális ásványianyag összetételével véd az Az OC/OCD – osteochondrosis – közismertebb nevén „chip” vagyis porcleválás kialakulása ellen, melyben a genetikai tényezők mellett legnagyobb szerepe a takarmányozásnak van! A Pavo Podo Grow a csikótakarmányozás befejező része. További előnye, hogy a csikó a Pavo Podo Start etetése után mindenféle fennakadás nélkül egyszerűen átállítható az igen gazdag beltartalmi értékkel rendelkező kiegyensúlyozott csikónevelő pelletre.

További információkért, egyéb kiegészítőkért és adagolással kapcsolatos útmutatásért látogass el a Pavo honlapjára. Ha kérdésed lenne a vemhes kanca vagy a csikó takarmányozásával kapcsolatban, vagy szeretnéd kipróbálni a Pavo Podo termékcsaládot, keresd a Pavo hazai képviseletében Suta Évát:

Frissítve: 2016.06.21.
Fotók: Pavo.hu, Bigstockphoto.com

Hozzászólások