Sarkvidéki lovaglás tengerészgyalogos-módra

A befagyott tavakon való lovaglás általában nem tartozik a tengerészgyalosok feladatai közé, azonban az Északi-sarkkörön állomásozó egyenruhások még ezt is bevállalják. Legyen szó derékig érő hóról, jávorszarvasokról vagy recsegő jegű tóról, a 'Royal Navy' fjord lovakon tréningező szakaszvezetője nem ismer lehetetlent.

A 28 éves szakaszvezető, Kayley Smith öt éves kora óta lovagol és tagja a haditengerészet díjugrató csapatának is.

Jelenleg saját határait feszegetve szokja a sarkvidéki hideget és sajátítja el az ebben a környezetben alkalmazható harcászati technikákat a 'Royal Navy' angol tengerészgyalogsági egységgel Norvégia sarkvidéki részén, ahol nem tud ellenállni a helyi fjord lovak társaságának.

"Ezek a hihetetlenül erős lovak képesek derékig érő hóban úgy vonulni, mintha mi sem volna természetesebb" – mondta.

"A minap, épp szemben találtuk magunkat egy jávorszarvassal. Egyből rövidebb szárat fogtam, mert attól tartottam, hogy a lovam meg fog ijedni a szarvastól. Aggodalmam azonban alaptalannak bizonyult, hiszen a lovat teljesen hidegen hagyta az agancsos. Végül a jávorszarvas komótosan elandalgott és mi nyugodtan folytattuk utunkat.

Befagyott tavon lovagolni egy újabb kihívást jelentett számomra. A látvány leírhatatlanul szép volt, ám mikor a tó közepére értünk, észrevettem, hogy a jég recsegni és mozogni kezd alattunk. Természetesen kiképeztek arra, hogy mit kell tenni ha a jég beszakad alattunk, és nem is tehettem mást, minthogy óvatosan továbbhaladtunk. A lovak egyáltalán nem tűntek idegesnek."

A 'Royal Navy' az egyetlen brit egység, amely megfelelő felszereltséggel rendelkezik ahhoz, hogy szükség esetén harcoljon a sarkvidéken.

"Az a tudás és azok a képességek amik a túléléshez és a harchoz elengedhetetlenek idekint, nagyban különbözik attól, amire normál körülmények között szüksége lehet egy katonának. A norvégiai gyakorlatozás azért fontos, hogy ne érjen minket felkészületlenül egy hasonló környezetben végrehajtandó hadművelet" – mondta az egység szóvívője.

Amint visszatér otthonába, Kayley Smith tervei közt szerepel, hogy lovasként részt vesz a haditengerészet bemutatóján a Royal Windsor Horse Show-n. "Lovam, Major jelenleg sérült, meg kell gyógyulnia és formába kell hoznom. Egy nagy álmom válna valóra, ha a Királynő előtt lovagolhaték – keményen meg fogunk dolgozni azért, hogy ez sikerülhessen."

2015.02.25. Horváth Annamari, Lovasok.hu
Forrás: Horseandhound.co.uk, Fotó: Flickr.com

Hozzászólások