Drámai küzdelem egy csikó életéért

A mamája és a ménes magára hagyta az újszülött csikót, akire a biztos halál várt volna. De különleges szerencséje volt.

Még 4 képünk van a magára hagyott kiscsikóról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Rosco élete nem indult túl szerencsésen. Aznap, amikor világra jött a Salt River mellett élő vadlovak egyik ménesében, egy új mén vette át a csapat vezetését, aminek Rosco mamája is a tagja volt. Az új ménnek pedig egyáltalán nem volt szüksége a kiscsikóra.

Rosco mamája keményen küzdött, hogy visszatérhessen kicsinyéhez, de a mén nem engedte a csikó közelébe. Így Rosco végül magára maradt, a ménes nélküle ment tovább. Gyenge volt, kicsi, éhes és nagyon-nagyon védtelen.

A természetben itt véget is ért volna Rosco története, hiszen egy magára hagyott kiscsikónak semmi esélye a túlélésre. A Salt River mentén élő vadlovak védőangyalai, a Salt River Wild Horse Management Group (SRWHMG) munkatársai azonban szerencsére ott voltak, hogy segítsenek és adjanak Rosconak még egy esélyt.  

"Bár a vadlovaknak szabadon a természetben a helyük, meg kell találnunk az egyensúlyt. Ha valahol felesleges szenvedést látunk és tehetünk ellene, akkor tegyünk" – mondja az SRWHMG alapítója és vezetője, Simone Netherlands. Az alapítvány a Salt River mentén élő vadlovak viselkedését, ménesbeli életét és a rangsor alakulását tanulmányozza.

"Néha nehéz megmagyarázni, ami a természetben történik. Ez egy kivételes eset volt, az elmúlt 18 év alatt soha nem figyeltünk meg agressziót egy újszülött csikóval szemben sem" – mondja Netherlands. 

Az alapítvány munkatársai néhány órán át tisztes távolságból figyelték, hogy a kanca visszatér-e csikójáért. Mivel ez nem következett be, gondozásukba vették a kiscsikót. Rosco-t a nap 24 órájában felügyelték és kétóránként etették az alapítvány munkatársai, közben pedig igyekeztek pótmamát találni neki.

Még 4 képünk van a magára hagyott kiscsikóról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Néhány napig azonban az is kérdéses volt, hogy a kiscsikó életben marad-e egyáltalán. Gondozói végül megmentésének harmadnapján lélegezhettek fel. Mára Rosco szerencsére ugyanolyan boldogan és virgoncan ugrabugrál, mint más korabeli csikók. Ebben elvitathatatlan érdeme van pótmamájának, Aprilnek is, akinek a csikója nem sokkal születése után elpusztult. 

Az elárvult csikó és a kicsinyét vesztett kanca összeszoktatása azonban nem ment zökkenőmentesen. Rosco eleinte nem tudta, mihez is kellene kezdenie a pótmamájával és fogalma sem volt róla, hogyan is kellene szopnia. Három-négy nap alatt azonban belejött a dologba. Mivel azonban Aprilnak nincs elég teje, a cucliszolgálatosok továbbra sem pihenhetnek. 

Rosco valószínűleg felnőve sem tér vissza a vadonba, hanem egy mentett lovakból álló ménesbe kerül majd. 

2016.04.12. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Horse Network
Fotó: Salt River Wild Horse Management Group

Hozzászólások