Vigyázat! Petárdák! – Készülj fel a Szilveszterre!

A szilveszteri petárdák ismerős hangjait már a két ünnep között is hallani lehet. Amíg nekünk, embereknek jó mulatság nézni a nagy pukkanás után keletkező színes fényeket, addig a lovak sok más háziállattal együtt pánikba eshetnek tőle. Éppen ezért erre az időszakra, különösen 31-én és 1-én fokozottan ügyelj lovad biztonságára!

Átlovagolni 2019-be?

Hogyan is lehetne kellemesebben indítani az új évet, mint hogy a lovaddal együtt lépdeltek a havas tájon? Jobb azonban kétszer meggondolni programot, hiszen nem csak az éj leple, a csúszós talaj rejt magában veszélyeket, de a hirtelen indított tűzijáték programok pánikba ejtheti lovadat. Szilveszteri lovaglásra csak biztos lovas tudással, nyugodt, tapasztalt lóval és társaságban indulj. Ne feledd! A ló addig rohan, míg újra biztonságban nem érzi magát.

Az elszabadult ló – történjék az bármilyen okból – könnyen balesethez vezethet. Különösen ijedős lovak esetében javasolt előre konzultálni az állatorvossal, aki erre az időszakra javaslatokat ad a ló nyugtatására.

Ha megtörtént a baj a legfontosabb mielőbb jelenteni azt!

Az elszabadult lovat semmiképp ne kezd el hátulról kergetni – ezzel csak még inkább megerősíted benne menekülési ösztönét. Ugyanakkor a pánikba esett, önfeledten vágtató ló elé lépni veszélyes, hiszen magával sodorhat. Próbáld nyugodt szóval felkelteni a figyelmét, srégen előröl közelítsd meg, ha már álló helyzetben valóban Rád figyel.

2018.12.27. Frisch Andrea
Kép: Pixabay.com

Hozzászólások