Télen is fitten

Hidd el, lovadat nem zavarja a hideg, a hó, vagy a sötét!

Télen, amikor a nappalok rövidebbek és hidegek, sok lótulajdonos kevesebb időt tölt kedvenceivel. Pedig a lovaknak nincs szükségük téli pihenőre, a mozgás- és foglalkozásigényük az év többi részéhez képest változatlan marad. A téli hónapokban azonban legtöbbjük számára vége a napi kimenőknek – ez pedig a mozgáshiány és a változatlan takarmányozás miatt nem épp veszélytelen…

Nehezedre esik, hogy a kellemetlen ősz és a hideg tél folyamán ugyanolyan gyakorisággal foglalkozz lovaddal, mint a napsütötte nyári napokon? Ha szép az idő, a ló általában a legelőn, vagy a karámban töltheti napjai nagy részét és emellett lovagolják, fogatban, vagy futószáron is mozgatják.

Télen viszont nem vagy csak kevés időre mehetnek ki a szabadba, így jóval több időt töltenek a bokszban állva. Pedig a lovaknak lételeme a mozgás. Ha nem lovagolják vagy mozgatják őket rendszeresen, az inak, szalagok és ízületek rugalmassága csökken, a ló kiesik az edzésből. Ha ebben az állapotban néha váratlanul mégis munkába veszik – például egy gyorsabb tempójú tereplovaglással – ínsérülések, izomhúzódások, ízületi gyulladás, de akár még csonttörések is fenyegetnek.

Nagy hidegben is meg kell mozgatni a lovakat (akár a karámban, vagy a fedeles lovardában körbehajtva – ésszel, irányítottan), csak használ nekik, levezeti a felgyülemlett belső energiákat – tanácsolja Nyírő László lovasedző. Bár fárasztónak tűnik, de energiát ad nekik és az unalom ellen is jó, hiszen nem mozognak annyit maguktól, mint melegebb időben. A tudat kell nekik, hogy dolgoznak és hogy hallják az ember hangját. Persze ne izzadjanak le!

Amikor a lovak hosszabb időt töltenek a bokszban, óhatatlanul több baleset történik. Ezért érdemes átvizsgálni a bokszokat, nincs-e valahol egy éles szegély vagy egy kiálló szög, amely megsérthetné a lovakat. Tipikus probléma az önitatóba került trágya, ami csökkent vízfelvételt eredményez, következménye pedig kólika és más szervi betegség lehet. Ezért mindig ellenőrizd, hogy az önitatók tiszták és működőképesek-e. Egy-két faág,  egy fellógatott labda a karámban vagy a bokszban jó ellenszer az unalom ellen.

2013.01.11. Deák Anette, Lovasok.hu
Forrás: Tiergesundheit-aktuell, Fotó: Haga Zsuzsanna
Frissítve: 2018.12.11.

Hozzászólások