Mit tegyünk, ha ijedős a lovunk? – 3.rész

A lovak ösztönüknél fogva bátortalanok. Az önfenntartás ösztöne a lovakban nagyon erős. Ha ez nem így volna, ma már valószínűleg nem élvezhetnénk társaságukat. A lovak menekülő állatok, azaz, amint fenyegetve érzik magukat, ösztönösen menekülni kezdenek. Nagyon erős, atletikus állatok, és amikor a félelem motiválja őket, nagy kárt okozhatnak magukban és a lovasukban egyaránt.

Jó hatás: munka borjúkkal

A lovaknak a borjúkkal való munka fejleszti és növeli az önbizalmát, ez pedig különösen fontos az ijedős, félős lovak esetében. A marhával való tevékenység igazi értelmet ad a lovas alatti munkának a ló számára.

Ha a lovad először jobban érzi magát úgy, hogy egy másik barátoddal együtt lovagolsz a marhák között, akkor azt kell tenned. Legideálisabb, ha a másik ló már dolgozott korábban borjúkkal. A másik lovas indítsa el a marhát. Amint a marha elindul, te is lovagolj vagy a marha után vagy közvetlen a másik ló mellett, így a lovadnak az az érzete támad, hogy ő késztette a borjút mozgásra.

Ha a lovad fél a marhától, akkor a másik lovas a karámon belül terelje előre lépésben a borjút, te pedig a karámon kívül kövesd őket. Így a borjút kényelmes távolságból követheti a még tapasztalatlan ló, és biztonságban érezheti magát.

Rövid időn belül a lovad így képes lesz önállóan, a kísérő ló valamint a karámfal segítsége nélkül terelni a marhát. Fokozatosan szoktasd hozzá a lovadat a marhák közelségéhez annyira, hogy nyugodtan be tudjál vele lovagolni egy borjúcsorda közepébe.

A marhákkal való munka nagy változást eredményez a lovad viselkedésében. Amikor már jól megbarátkozott lovad a borjakkal, lovagolj ki egy tapasztaltabb lóval a legelőre, amikor a marhák éppen fekszenek. Nyugodtan, lassan lovagoljatok a marhákhoz, és mozdítsátok meg mindegyiket. A marhák mozgása és a lovadban az a tudat, hogy ő az, aki mozgásra készteti a borjakat, növeli önbizalmát és hozzászokik az előre kevésbé kiszámítható mozgásokhoz, így más körülmények között is magabiztosabb lesz, és nem ijedezik. A marhákkal való munka a legtöbb ló esetében pozitív irányba viszi a munkához való hozzáállását. Határozottabbá és igyekvőbbé válnak, mert megtanulnak bízni lovasukban, és megtanulnak bízni környezetükben is.

Fordítsd szembe a lovadat a mozgó, számára ijesztő tárggyal

Van, amikor szembe kell fordulni azzal a tárggyal, ami riadalmat keltett a lovadban. Ez legtöbbször általában a mozgó tárgyakra igaz.

Jó példa erre a közeledő kutya. Ha hátat fordítasz, és megpróbálsz ellovagolni előle, nagy valószínűséggel a kutyát ez arra készteti, hogy utánatok fusson, amitől még jobban megijedhet a lovad. A másik lehetőség, hogy megfordítod a lovadat, hogy szembe legyetek a kutyával, és elindultok a kutya felé, akkor a kutya megáll, majd elmegy előletek. Természetesen mindig az adott szituációnak megfelelően kell dönteni. Nem lesz a lovadnak szokatlan ez a szituáció, ha már lehetőségetek nyílt arra, hogy borjúval dolgozzatok.

Sokszor adódik olyan alkalom, hogy mozgó tárgy – pl. egy teherautó – közeledik felétek. Ha megpróbálsz ellovagolni előle, és hátat fordítotok neki, akkor a félős ló még jobban megijedhet, ha a látómezeje holtterébe ér a mozgó, ráadásul hangos tárgy. A legjobb megoldás, ha a mozgásban lévő tárgy felé fordultok addig, amíg az el nem távolodik tőletek biztonságos távolságra.

Ha a helyzet megkívánja, hogy mégis el kell lovagolni a mozgó tárgy elől, akkor se fordítsatok teljesen hátat a lovaddal, hanem egy bizonyos szögben lovagolj el, mondjuk cikk-cakk alakban. Így a félős lóban is kevésbé kelti azt az érzetet, hogy üldözik, és nem kerül a tárgy a látómezeje holtterébe.

Ha fúj a szél a földön egy zacskót és a lovad fél tőle, akkor kis körökkel közelíts felé, és amikor felkapja a szél a földről a zacskót, és elfújja, lovagolj utána, mint amikor a borjút követtétek.

Ezek a „gyakorlatok” mind segítik a lovadat abban, hogy megtanuljanak kezelni különös helyzeteket, valamint hogy megtanulják elfogadni környezetüket, és megbízni lovasuk kérésében, amitől sokkal magabiztosabbá, így kevésbé félőssé válnak a lovak.

Szembesülni a félelemmel

Egy másik lehetséges módszer arra, hogy a lovad megtanuljon uralkodni a menekülési kényszerén, ha szembesíted a benne félelmet keltő tárggyal, pl. egy reklámszatyorral. A lovasnak ehhez már elegendő lovastudással kell rendelkeznie, hogy a lovát megfelelően tudja kontrollálni és irányítani. Hasznos lehet a korábban már említett földről való munka felfrissítése és néhány gyakorlat elvégzése, mielőtt az alábbiak gyakorlásához fogna a lovas.

Kérd meg egy barátodat, hogy a földről segítsen, miközben te a lovon ülsz. A segítő ember kezében legyen egy reklámszatyor vagy egy fóliadarab és tegyen egy félkört a lovad körül. Hogy milyen távolságról tegye ezt?

Ez mindig az adott lótól függ. Félősebb lovaknál kissé messzebb, kevésbé ijedős lovak esetében közelebb is lehet menni. A szárakat tartsd kissé lazán, és hagyd, hogy a ló a fólia felé forduljon mindig. Ha megugrik, de csak pár lépés erejéig, akkor ne vedd fel a szárakat, csak ülj nyugodtan a nyeregben, majd simogasd meg, hogy egy kis bátorságot önts belé. Ha kell, akkor az egy szárral való megállítást alkalmazd.

Ha a ló megijed, akkor természetesen a segítő embernek meg kell állnia. Újrakezdés előtt hagyd, hogy a lovad egy kicsit lazítson. Ha a ló az adott távolságból már elfogadja a tárgyat, közelebb lehet menni hozzá, de ha megriad, a távolságot nyugodt mozdulatokkal növelni kell – ezzel a lóra nehezedő pszichés nyomás csökken. Nemcsak a lovasnak, de a földről segítő embernek is megfelelő tudással kell rendelkeznie, mert ez a gyakorlat is jó lovasérzéket, időzítést és jó mérlegelő képességet kíván.

A fólia mozgatásának intenzitásával is lehet variálni. Néhány alkalommal jutalomképpen akkor is lovagolj el a tárgytól messzebb, és tégy néhány kört, amikor a ló már nem izgatott vagy legalábbis nem mutat különösebb félelmet, hogy kifújhassa magát egy kicsit.

A földről segítő embernek nem feltétlen kell közvetlen a ló irányába mozognia, amikor közelít felé, hanem bezárhat vele egy 45°-os szöget, és megérintheti először a lovas lábát, majd a ló vállát a fóliával. Ezt mindkét oldalról el lehet végezni néhányszor. Később már esetleg mozgathatja is a fóliát a segítő, miközben a ló felé megy, majd a ló különböző testrészeit is megérintheti azzal.

Ügyelni kell arra, hogy a lóban ne keltsünk még több félelmet, mert ez akár fóbiát is kelthet a lóban! A gyakorlás mindig testre szabott ütemben kell hogy haladjon. Ha kétségeid vannak afelől, hogy túl gyorsan haladtok-e, akkor inkább lépjetek egy fokkal vissza, és kezdjétek onnan újra a gyakorlást.

A probléma másik megközelítési módja – ha a lovad számára megfelelőbb, ezzel a módszerrel is lehet kezdeni –, hogy az ember fóliával a kezében egy helyben áll, és a lovas körbelovagolja egyre szűkítve a kört, míg nem teljesen közel lovagol a fóliához. Ha a ló megijed, nagyobbítani kell a köröket, majd ismét lehet szűkíteni. Ha a ló már megbarátkozott a fóliával, fogja meg a lovas is a fóliát. Ha a ló továbbra is nyugodt marad, a lovasnál maradhat a fólia, vészhelyzet esetén viszont a lovas elengedheti, és csak a segítő fogja, így az nem esik gyorsan a földre, amitől a ló még jobban megijedhet, hanem a segítő kezében marad.

Ha nincs segítőtársad, akkor a fóliát, reklámszatyrot felakaszthatod a karámra vagy kerítésre, és földről vagy lóhátról is elvégezheted a gyakorlatot attól függően, hogy melyiket ítéled jobb megoldásnak a lovad számára.

Nagyon fontos, hogy elegendő időt szánj a gyakorlásra, és ne siettesd a dolgokat, mert az veszélyes lehet. Elengedhetetlen, hogy képes legyél a ló jelzéseit helyesen megítélni!

Fontos!

Az eddig említett módszerek, gyakorlatok nem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy az ijedős ló problémáját meg lehessen oldani. Ha bármelyik módszert úgy ítéled meg, hogy a lovad vagy a te jelenlegi tudásszintedet meghaladja, úgy kerüld annak gyakorlását mindaddig, amíg a kellő gyakorlatra szert nem tesztek. Mindig maradj a józan ész határain belül, és inkább lassabban végezz el valamit, minthogy túlságosan megijeszd a lovat, mert akkor sokkal nehezebb a problémát orvosolni. Lehet, hogy némely eset professzionális lovast kíván, aki erőszak és félelem nélkül vezeti rá a lovat a helyes útra.

Csermák István és Csermákné Lócsy Krisztina
Forrás:  www.westerninfo.hu 
Frissítve: 2019.01.21.
Képek: Pixabay.com

Hozzászólások