Mit tegyünk, ha ijedős a lovunk? – 1.rész

A lovak ösztönüknél fogva bátortalanok. Az önfenntartás ösztöne a lovakban nagyon erős. Ha ez nem így volna, ma már valószínűleg nem élvezhetnénk társaságukat. A lovak menekülő állatok, azaz, amint fenyegetve érzik magukat, ösztönösen menekülni kezdenek. Nagyon erős, atletikus állatok, és amikor a félelem motiválja őket, nagy kárt okozhatnak magukban és a lovasukban egyaránt.

Ugyanaz az inger különböző mértékű félelmet kelthet az egyes lovakban. A különösen félős lovak megugranak és elrohannak, mindaddig, amíg úgy nem érzik, hogy minden rendben van. Néhány ló megriad és ugrik néhányat, más ló pedig lehet, hogy teljesen közömbös marad és el sem lép az adott patanyomról.

A ló nem bosszantja direkt a lovasát azzal, hogy megugrik. Mint az ősei, a mai ló is pontosan megfigyeli környezetét. Ha azt szeretnénk a lótól, hogy jól viselkedjen, nekünk is így kell tennünk. Ahhoz, hogy bízzon a környezetében és ne féljen tőle, ahhoz bíznia kell a lovasában is. Minél magabiztosabb a lovas, annál nagyobb önbizalma lesz a lónak is.

Ennek a fejezetnek az a célja, hogy segítségére legyen lónak és lovasnak, hogy erősödjön az egymás iránti bizalom, hogy bármilyen szituációban megállják helyüket. A lóval kapcsolatos cél: ismerje meg a környezetét, és bízza magát a lovasra, ha bajban van. A lovassal kapcsolatos célok: gondolkodjon előre, legyen mindig készenlétben, ő legyen az irányító, segítve ezzel lovát, ha bajban van, így közvetítve a ló felé, hogy a túléléshez nem törvényszerű a menekülés.

Különböző gyakorlatokkal az önbizalom felépíthető és a ló-lovas közötti bizalom fejleszthető. Olyan szituációkat oldhatsz meg velük, amelyben a ló esetleg fél, így ezzel kibővítheted a ló kényelemérzetét. Mielőtt elkezdenéd kezelni a valóságos helyzeteket, jól jöhet, ha átnézed a földről való munkáról szóló könyveket és a lovaglással kapcsolatos ötleteket. Mindig figyeld a lovad reakcióit, viselkedését, és vond le a megfelelő következtetéseket.

„Ördögi kör” effektus

Ló és lovas között a félelem ragályos lehet. A lovas gyakran már előre fél, hogy lova meg fog ijedni és idegesen lovagol. A ló ezt megérzi, és aggodalma fokozódik. Ilyenkor szinte biztos, hogy a ló meg fog ijedni valamitől. Ha a ló fél, és a lovas is fél, ez a félelmet még tovább gerjeszti.

Akkor is könnyebben megijed a ló, ha a lovasa ábrándozik, nem figyel és hagyja, hogy a ló arra menjen, amerre szeretne. Hamarosan elkezdi zavarni valami a lovat és „leteszteli” a lovasát. Ha a lovas hirtelen nem tud reagálni és határozottan cselekedni, a ló inkább az ösztöneire fog hagyatkozni. A ló ijedezni kezd, elbátortalanítja a lovasát és az „ördögi kör” effektus életbe lép. A fent említett bármelyik esetben a ló teljesen természetesen reagál a lovastól is közvetített félelemre.

Ha a lovas nyugodt marad abban az esetben is, amikor a lova ijedezik vagy félős, akkor az ördögi kör elkerülhető. Ha a ló bizalmába fogadja lovasát, a félős ló problémája önmagától kezd megoldódni.

Amikor a ló megijed valamitől, nehézségei támadnak, megtorpan vagy hezitál, többnyire nem büntetéssel kell reagálni, mert az rombolja a lovas iránti bizalmat és a ló önbizalmát. Ha megugrik, ne ránts bele és ne kapaszkodj a szárakba, mert ez még nagyobb félelmet kelt a lóban. Egy pár lépésig vagy ugrásig csak kövesd a ló mozgását, majd léptesd el a hátulját az eleje körül egy kicsit ezzel lelassítod a lovat.

Gondolkodj előre

Ha a lovas a ló cselekedeteire reagál, ahelyett hogy irányítaná a lovát, akkor a ló valószínűleg bizonytalanná válik, nem tudja, hogy mit kell tennie, és kételkedni fog a lovas vezető szerepében is. Így lehet, hogy olyan szituációban is megijed, megugrik, amiben egyébként nem tenné.

Ahelyett, hogy a ló cselekedeteire reagálnál, inkább hívd fel a ló figyelmét magadra. A félős ló problémáján sokat lehet segíteni azzal, ha a lovas a ló előtt jár gondolatban. Ne gyorsan és nagyon erélyesen lovagolj, hanem sok átmenet lovaglásával keltsd fel a ló figyelmét, így kevésbé lesz hajlamos arra, hogy megijedjen. Ha úgy gondolod, hogy valamitől megijedhet a lovad, akkor cselekedj még az előtt, mielőtt ezt esetleg megtenné, ne pedig csak reménykedj benne, hogy nem fog félni.

Egy példa: ha egy meredek lejtő előtt megállsz a lovaddal, lehet, hogy félreugrik. Ezt megelőzve inkább pl. tegyél egy negyed hátulja körüli fordulatot és lovagolj tovább laza száron. Így a ló többletenergiáját nem a megugrásra használja, hanem te indítottad el a lovat. Ezt a szituációt így a magad javára fordítottad, mert gondolatban „megelőzted” a lovat, valamint a ló így rájön, hogy megkapja amit szeretne – nem kell lemennie az „ijesztő” lejtőn –, ha a te utasításaidat követi. Így kialakul a lóban, hogy a te utasításod a helyes, számára is kellemes megoldást jelenti, és kialakul a bizalom.
Néhány ló rendkívül érzékeny. Ezek a lovak nagyon aktívak. Nekik nagyon sok feladatot kell adni, hogy minden lehetőséget megadjunk számukra, hogy tanulhassanak.

Keresd a változatos környezetet

A félős lovak komfortérzetét kell kibővíteni. Lovagolj el különböző tárgyak mellett, lovagold körbe azokat, légy kreatív és ötletes. Ahol csak lehet – és szabad – térj le az útról és válaszd a bonyolultabb megoldást.

A lónak lassan megnő az önbizalma és egyre magabiztosabb lesz. A számára ijesztő tárgyaktól egyre kevésbé fog félni. Figyelme egyre inkább rád és a munkára fog irányulni. Te pedig inkább azon fogsz gondolkodni, merre menjetek, milyen feladatot oldjatok meg, nem pedig arra, hogy mikor fog megijedni a lovad. Ezáltal jobban tudod majd kontrollálni a lovadat, és a lovaglás egyre kellemesebb és érdekesebb lesz számodra és a lovad számára is. A lovad megtanulja, hogy figyelmesnek kell lennie, és várnia kell az utasításaidra.

Minél tudatosabban lovagol a lovas, annál inkább érezni fogja, mikor kell a lónak segítenie, így előre tud gondolkozni és cselekedni. Ha mindig érdekes feladatokat kell megoldani, akkor a lovas is megszokja, hogy az övé legyen a vezető szerep, és ne a lóé, így a lóban is bizalmat ébreszt.

Csermák István és Csermákné Lócsy Krisztina
Forrás:  www.westerninfo.hu 
Frissítve: 2019.01.21.
Fotók: Pixabay.com

Hozzászólások