Lovastúra Horvátországtól Lengyelországig

Kuriózumnak számító lovastúra ért véget, melynek résztvevői három hónap alatt négy országot szeltek át. A csapat a Horvátország – Magyarország – Szlovákia – Lengyelország útvonalat célozta meg nagy sikerrel. A túrázók és lovaik a horváthországi Rijekából vágtak neki az 1500 kilométeres távnak.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

A lovastúra 2014. április 20-án, vasárnap indult a lengyelországi Leskóból, hat napra rá érkeztek meg a lovasok a magyarországi Vajdácskára, ahonnan egy kis pihenő után másnap már indult is a csapat tíz ló társaságában lószállító kamionnal a Rijeka alatti tengerparti részre, ahonnan hivatalosan is kezdetét vette a túra. Ez alatt az idő alatt Lesko, Baligród, Zubracze, Szinna, Kamienka, Zemplínska Sírava, Velke, Nagyráska és végül Vajdácska útvonalon haladtak, mely megközelítőleg 220 km.

A túravezető a lengyel Adam Rymarowiicz volt, aki Lengyelországban az öt legismertebb túravezető között van számon tartva. A lovasok tábora is igazán nemzetközi volt, a túra során érintett országból érkeztek a résztvevők: hét lengyel, két szlovák és két magyar lovas. Utóbbiak a Hatvani Lovas Egyesület tagjai (HLE).

Ahogy a nemzetiségek, úgy a tennivalók is megoszlottak a túra során: Jan Marcisak (SK), a túra szakácsa és mindenese nem csak ételeket készített, hanem a hucul lovakat is hajtotta az úton.

Készül az ennivaló a szekéren – kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

Szalay László – magyar származású, Szlovákiában élő pap – tábori lelkészként tartott vasárnapi misét a lovasoknak, illetve a lakóautót is vezette. Dr. Tárnok Zsolt állatorvos pedig a lovak egészségéért felelt. A magyarországi szakaszon Sáfrány László, a Hatvani Lovas Egyesület Elnöke és Simon Gyula voltak segítségére a túrázóknak.

Volt, aki sátorban, volt, aki istállóban a szalmán, esetleg kamrában, vagy a lakóautóban – mely csak négy személyes volt –  tért nyugovóra, de néha egy-egy panziót is sikerült találni, kinek hol sikerült. A vendéglovasok tíznaponta váltották egymást, napi 5-10 óra lovaglás után.

Szieszta – Kattints a képre a galéria megtekintéséhez!

A visszafelé tartó útvonal menete: Kraljevice, Fuzine, Mrkopalj, Ravna Gora, Vrbovsko, Vinica, Tomasnica, Kupa-folyó mentén Sisakig, Donja Kupnice, Topolovac. Majd Trdicije, Cigoc, Kutina, Pakrac, Daruvar, Slatina, Donji Miholjac, és Drávaszabolcs, összesen 700 km.

Magyarországot elérve a túra 600 kilométeres szakasza volt még hátra, a lovastúrázók június 7-én, szombaton érkeztek meg Vajdácskára. Az útvonal: Matty, Villány, Mohács, Gara, Csávoly, Kunfehértó, Kiskunmajsa, Ópusztaszer (Feszty körkép megtekintése, jurtában alvás), Csanytelek, Kunszentmárton, lásd alább. Majd Kétpó, Fegyvernek, Tomajmonostra, Tiszaörvény, Tiszacsege, Polgár, Tiszadob, Tiszalök, Gyulatanya, Balsa, Vajdácska következett.

A túra során rengeteg segítőkész emberrel találkozott a csapat, akiknek ezúton is szeretnék megköszönni a sok segítséget.

2014.06.13. Sáfrány László, Sebestyén Dóra
Fotók: Sáfrány László és Gorskenovosti.net

Hozzászólások