Megmutatjuk, mi kell a lovastáborozáshoz

Mindjárt itt a nyári szünet! Talán már a tanévnyitó óta arra vársz, hogy lóháton élvezhesd a nyarat. Most megmutatjuk, mi mindenre van szükséged ahhoz, hogy jó hangulatban, kényelmesen és biztonságosan teljen a jól megérdemelt szabadság.

Az “alapfelszerelés” a következő:

  • Jókedv
  • Lelkesedés
  • Jó társaság
  • Szakképzett oktató
  • Megfelelően felszerelt lovas létesítmény
  • Nyugodt és képzett iskolalovak

Persze néhány lovas felszerelésre is szükséged lesz, íme a legfontosabbak:

Kobak: Válassz kényelmes és jól szellőző darabot. Érdemes odafigyelni rá, hogy a választott kobak megfeleljen az Európai Unió lovas védősisakokra vonatkozó biztonsági szabványának, amely garantálja, hogy valóban megvéd egy eséskor. Ezt a termékcímkén lévő CE (EN 1384) tanúsítvány garantálja.

KapcsoLÓdó cikkünk: Védd a kobakod, viselj mindig kobakot! >>

Védőmellény: A legtöbb lovardában viselése nem kötelező, hanem választható, gyerekeknek viszont ajánlott védőfelszerelés. Többféle testvédőből választhatsz: a gerincvédő csupán hátul véd, egy védőmellény viszont a teljes törzsedet óvja, ha netán lepottyannál a lóról.

Ehhez mérten egy gerincvédő beszerzése kisebb kiadást jelent, mint egy profi védőmellényé. Ugyanarra figyelj, mint a kobak esetében, hogy a választott terméknek legyen CE tanúsítványa, amely biztosítja, hogy valóban megvéd lóról való eséskor.

Lovaglónadrág: Egyáltalán nem mindegy, hogy miben ülsz lóra, a helyes üléshez bizony kényelmes nadrágra van szükség. És persze nem utolsó szempont, ha a kényelmes egyben szép is…

Lovas felsőruházat: Öltözködj rétegesen, akkor nem tartogathat számodra meglepetéseket az idő. Egy-egy kényelmes,  lélegző technikai anyagú póló, hosszú ujjú póló, pulóver, vagy egy könnyű mellény jó szolgálatot tesz ilyenkor, és az sem árt, ha van egy esőkabát a hátizsákodban.

Sapka: Jó, ha mindig van nálad sapka, vagy egy kalap, ami véd a leégéstől és a napszúrástól. Válassz a lovaglónadrágodhoz passzoló színt és olyan fazont, amelyik tényleg jól áll!

Lovas zokni: Dobd fel a hangulatot egy vidám, lovaglónadrágodhoz passzoló lovas zoknival! Rengeteg színből és mintából választhatsz a klasszikus rombuszmintástól a lovacskáson át a csíkosig.

Lovaglócsizma, lovaglócipő és chaps: Válassz valódi bőr cipőt, amely több ápolást igényel ugyan, de tartósabb, mint a műbőr lábbelik.

Lábszárvédő vásárlásakor feltétlenül vidd magaddal azt a cipőt, amelyhez viselni szeretnéd, hogy biztosan jól illeszkedjen rá a vásárolt lábszárvédő, fordított esetben pedig érdemes a már meglévő lábszárvédőt rápróbálni a kiszemelt cipőre. A lábszárvédő helyettesítője lehet a csizmaszár, amely vastagabb bőrből készül és elöl kivágott.

Ha a későbbiekben versenyezni szeretnél valamely szakágban, megéri még idejében beszerezni egy jó minőségű bőr lovaglócsizmát, hogy bejáratódjon és kényelmessé váljon, mire eljön a verseny napja.

Ha megvan minden, ami a lovagláshoz kell, akkor nincs más hátra, mint lóra pattanni, amihez nagyon jó szórakozást kívánunk!

A fenti cikk megjelenését a Horze Lovasáruház támogatta

 

Hozzászólások