Mit tegyünk, ha ijedős a lovunk? – 2. rész

A lovak ösztönüknél fogva bátortalanok. Az önfenntartás ösztöne a lovakban nagyon erős. Ha ez nem így volna, ma már valószínűleg nem élvezhetnénk társaságukat. A lovak menekülő állatok, azaz, amint fenyegetve érzik magukat, ösztönösen menekülni kezdenek. Nagyon erős, atletikus állatok, és amikor a félelem motiválja őket, nagy kárt okozhatnak magukban és a lovasukban egyaránt.

Keresd a változatos környezetet

A félős lovak komfortérzetét kell kibővíteni. Lovagolj el különböző tárgyak mellett, lovagold körbe azokat, légy kreatív és ötletes. Ahol csak lehet – és szabad – térj le az útról és válaszd a bonyolultabb megoldást.

A lónak lassan megnő az önbizalma és egyre magabiztosabb lesz. A számára ijesztő tárgyaktól egyre kevésbé fog félni. Figyelme egyre inkább rád és a munkára fog irányulni. Te pedig inkább azon fogsz gondolkodni, merre menjetek, milyen feladatot oldjatok meg, nem pedig arra, hogy mikor fog megijedni a lovad. Ezáltal jobban tudod majd kontrollálni a lovadat, és a lovaglás egyre kellemesebb és érdekesebb lesz számodra és a lovad számára is. A lovad megtanulja, hogy figyelmesnek kell lennie, és várnia kell az utasításaidra.

Minél tudatosabban lovagol a lovas, annál inkább érezni fogja, mikor kell a lónak segítenie, így előre tud gondolkozni és cselekedni. Ha mindig érdekes feladatokat kell megoldani, akkor a lovas is megszokja, hogy az övé legyen a vezető szerep, és ne a lóé, így a lóban is bizalmat ébreszt.

Kerüld az ingerszegény környezetet!

Minél többet lovagolsz olyan környezetben, ahol különféle ingerek érik a lovad, annál inkább megbarátkozik a számára esetleg „félelmetes” dolgokkal, és megnő az önbizalma valamint benned is egyre jobban megbízik. Mindig legyél következetes és határozott. A határozatlanság bizonytalanságot kelthet a lóban.

Sokan inkább elkerülik, hogy szeles vagy rossz időjárás esetén is a szabadban lovagoljanak, pedig ezek a napok kitűnő lehetőséget nyújtanak arra, hogy sok mindenre megtanítsuk a lovat. Főleg szeles napokon adódnak olyan szituációk, amelyeket jól ki lehet használni. Ha a lovad érzékenyebb idegrendszerű, akkor először közel az istállóhoz keress olyan körülményeket, amelyeket kizárólag szeles napokon tudsz kihasználni, mint például lebegő fólia a szalmakazalon.

Lovagolj kis köröket egymás után tulajdonképpen spirális alakzatban, egyre közeledve a lebegő fólia felé vagy oda-vissza hosszú vonalon, mindig közelebb lovagolva az a lóban aggodalmat keltő tárgy felé, és viselkedj úgy közben, „mintha” ott sem lenne (lásd: „Mintha” elv).

Ezalatt próbálj meg legfőképpen magadra figyelni és ne a lovat iskolázd túlzottan, mert ha te aggódsz és nem viselkedsz határozottan, félelmedet és bizonytalanságodat a ló megérzi

Gyakorolj otthon!

Mielőtt kilovagolnál terepre, előbb teremts különleges környezetet otthon, az istálló közelében. A ló így ismert környezetben találkozik új dolgokkal, és valószínűleg kiegyensúlyozottabban fog viselkedni. További előnyt jelent, hogy ezzel a módszerrel te generálhatsz szokatlan körülményeket, tehát előre felkészülhetsz az eseményre, és nem váratlanul bukkan fel egy-egy idegen tárgy a számodra sem, mint tereplovaglás alakalmával.

Ilyen szituációkat gyakorolhatsz lovaddal először a földről is, nem feltétlenül kell felülnöd rá. Lényeges, hogy az új feladatokat mindig az adott ló személyiségéhez igazítsd. Nem szabad túl sokat követelni egyszerre és vigyázni kell arra is, hogy ne feszítsd túl az idegrendszerét.

Lássunk néhány példát, amit otthoni környezetben gyakorolhatsz.

  1. Köthetsz a karámfára valamilyen tárgyat, például fóliát vagy esőköpenyt. Ha a ló tart ettől a tárgytól, megugrik vagy tétovázik, hogy közel menjen-e, akkor ügyelj rá, hogy te nyugodj maradj, és a lónak is adjál a tárgy közelében valamilyen feladatot, hogy ne kifejezetten arra az ijesztő dologra koncentráljon. Ilyenkor léptesd el a hátulját az elülső lábak körül vagy lovagolj kisköröket.
  2. Végezz különböző gyakorlatokat a karámra tett tárgy mellett, hogy elvond ló figyelmét, hamarosan el tudsz lovagolni mellette nyugodtan, anélkül, hogy a félne attól. A ló megtanulja, hogy a te utasításaidat kövesse ahelyett, hogy menekülne.
  3. Jó gyakorlat, ha egy fóliát terítesz a földre és fa rudakat helyezel rá, hogy ne lebegjen, és a fent említett módszerrel alkalomadtán átlovagolsz rajta. Megtaníthatod a lovadat arra is, hogy szűk helyen félelem és gondolkodás nélkül át lehessen lovagolni.

Ez csupán néhány példa arra, hogyan tanítható meg a ló különleges helyzetekre. Légy kreatív, lovad személyiségéhez mérten találj ki különböző szituációkat. Bármi, ami a megszokottól eltér, kihívást jelenthet. Lehetőleg ne kételkedj a lovadban, hogy ő se kételkedjen benned.

Mit kell tenni, ha fél a ló?

Többféle nézet létezik arra vonatkozóan, hogyan kell kezelni, ha a ló fél valamitől. Van olyan lovas, akinek az a véleménye, hogy az ijesztő dolog felé kell lovagolni és a ló fejét abba az irányba kell fordítani, hogy lássa, nincs semmi baj. Ez többféle okból nem feltétlenül állja meg a helyét.

Mivel a ló menekülő állat, ha veszélyt észlel, ösztönei azt súgják, hogy ne közelítsen semmilyen rémisztő dolog felé. Ha mégis ezt erőltetjük, akkor a ló természete ellen dolgozunk. Egyes esetekben működhet a dolog, de erőteljesen rombolhatja a ló önbizalmát.

Közelítsd meg a dolgot a saját szemszögedből! Ha félsz valamitől, valószínűleg nem értékeled, ha rád akarják erőltetni azt.

Ha a ló fél valamilyen tárgytól, jobb, ha a lovas nyugodt marad, úgy lovagol továbbra is. A ló többletenergiáját és izgatottságát valamilyen hasznos munkával, feladattal kell levezetni.

Lovagolj kissé távolabb a félelmet keltő tárgytól, majd lovagolj köröket egyre közelebb és közelebb az adott tárgy felé. Bizonyára sok kört kell lovagolni, hogy az adott ponthoz eljuss, de mire odaérsz, a lovad már másképpen kezeli a helyzetet, szemlélete és hozzáállása is megváltozik, és valószínűleg több bizalma lesz ahhoz a bizonyos tárgyhoz.

A lovak látása és hallása más, mint az embereké. Ha a ló felemeli a fejét, akkor jobban lát messzire, ha pedig lehajtja, akkor közelre lát jobban. Ezt a tényt feltétlenül figyelembe kell vennünk, amikor meg akarjuk érteni, hogy mitől fél a lovunk.

Sokszor nem is tudjuk kitalálni, mitől is félhet a lovunk. Alapjában véve nem is mindig az a fontos, hogy ezt megfejtsük. Lehet, hogy azt gondoljuk, egy bizonyos tárgytól ijedt meg a ló, de valójában az is lehetséges, hogy sokkal messzebb szemelt ki magának valamit.

Az is előfordulhat, hogy egy postaláda mellett már közel ötvenszer ellovagoltál és nem volt semmi gond, az egyik nap valahogy mégis másnak tűnik. Lehet, hogy árnyékban van vagy megcsillan a napfény rajta vagy éppen csak másik napszakban lovagolsz el mellette. Ez mind okot adhat arra, hogy másnak tűnjön. Mi tudjuk, hogy ettől nem kell félni, de ahogyan a ló érzékeli, az számára a valóság. Ne felejtsük el, hogy a ló tulajdonképpen egy éber zsákmányállat, és az a döntése, hogy ne féljen, számára végzetesnek tűnhet.

Rengeteg dolog van, amitől egy ló félhet, de nem szabad mindenre felhívni a figyelmét vagy mindegyik dologgal egy napon foglalkozni, mert akkor lehet, hogy pontosan az ellenkezőjét váltjuk ki a lóból. Ehelyett lovagolj előre, adj neki feladatokat, hogy arra keljen összpontosítania, így eltereled a figyelmét, és szinte észrevétlenül „megbarátkozik” a félelmet keltő tárggyal.

Nem a ló ösztöneit kell megváltoztatni

Nem az a cél, hogy a ló természetes éberségét és érzékenységét változtassuk meg, hanem hogy racionálisan kezelje a környezetét, azért, hogy ló és lovas egyaránt biztonságban legyen. Ehhez nem csak a lóval szemben kell követelményeket támasztani, hanem a lovasnak is megfelelő magatartást kell tanúsítania, hogy köztük kölcsönös bizalom és tisztelet alakuljon ki, hogy ezáltal magabiztosan tudjanak megoldani bármilyen szituációt.

Soha nem szabad visszaélni a ló bizalmával és cserbenhagyni, mert visszafordíthatatlan következményei lehetnek. A ló természettől fogva óriási bizalommal van az ember iránt. Ez önfenntartás ösztönéből adódik, amit az embernek meg kell értenie, ha előnyt kíván kovácsolni belőle.

Ha a lovas megérteti lovával, hogy ő segít az ijesztő szituációkat megoldani, akkor a ló bizalma megnő lovasa iránt. Megfelelő bánásmóddal és tanítással elérhető, hogy az ijedős ló egyre inkább lovasára hagyatkozzon, és mindinkább bízzon benne.

Csermák István és Csermákné Lócsy Krisztina
Forrás:  www.westerninfo.hu 
Frissítve: 2019.01.21.
Fotók: Pixabay.com, Bigstockphoto.com

Hozzászólások