Galopp-Kisokos: a nagyversenyek

A versenyszezon a háromévesek nagy versenyei köré szerveződik. Ezeket, valamint a felkészítő futamokat minden évben ugyanarra az időszakra írják ki, csakúgy mint azokat az évjárat-összehasonlító nagy versenyeket, amelyekben a legjobb háromévesek már a legjobb idősebb lovak ellen futnak.

Derby: A verseny, amiből a közhiedelemmel ellentétben csak egy van. Pontosabban: minden évben, minden országban csak egyet-egyet rendeznek. Ez a hároméves korosztály legnagyobb presztízsű versenye. Fiatalabb és idősebb lovak nem indulhatnak benne, az általuk vitt súly azonos, a kancák 1,5 kg engedményt itt is kapnak. Röviden: győzzön a legjobb hároméves.

1780-ban futották először Epsomban egy mérföldre (Diomed győzött), később másfél mérföld lett a távja háromévesek számára, lord Derbyről elnevezve. (A legenda szerint Sir Bunburyvel fogadott, melyikük lova gyorsabb; a győztesé lett a versenydíj, de a vesztesről – Lord Derbyről – nevezték el a minden évben megrendezendő versenyt. Mai vélemények szerint valószínűbb, hogy ők ketten sorsot húztak.)

Európában nyáron futják, a legtöbb országban 200 éve változatlanul 2400 méteres távon. Így egy-egy ló életében csak egyetlenegyszer fut derbyben (megesik, hogy valamely lovat két ország derbyjébe is beneveznek, például az osztrák két héttel van a magyar előtt, így sokszor előfordult már, hogy egy-egy ló mindkettőben elindult). Nem feltétlenül a neve tesz derbyvé egy versenyt. Ugyan csak kevés országban nevezik másként, de például Amerikában a Belmont Stakes az igazi derby (a Kentucky Derbyt hiába hívják annak, távja csak 2000 méter, ráadásul majd minden államban rendeznek saját Derbyt), Franciaországban pedig a Prix du Jockey Club a valódi derby. Utóbbi távját 2005-ben levitték 2100 méterre, ami azóta is sok vita tárgya.

A Derby tehát olyan, mint egy olimpiai döntő, hiszen egyetlen versenyen dől el, ki a nyerő. Persze a szót a magyar köznyelvben más sportágakra is használják, valamely nagyverseny rangját kiemelendő, ám ezekben az esetekben célszerű a derbit pontos i-vel írni, megkülönböztetve az évente csak egyszer megrendezett galopp-Derbytől. Lóverseny esetében azonban a Derby az Derby, csak egy van belőle (illetve még egy: az Ügetőderby), más versenyt nem lehet derbinek sem nevezni.

Derby-felvezető versenyek: Az összesre nem térünk ki, de a lényeg, hogy ahogy közeledik a július eleji 2400 méteres Derby, ezek távja is fokozatosan emelkedik. A legfontosabbak közülük az 1600 méteres Nemzeti Díj (május első fele), az 1800 méteres Millenniumi Díj (május második fele), és a 2000 méteres Alagi Díj (június eleje).

Hármas Korona: A hároméves korosztály három legnagyobb versenyét nevezik együttvéve Hármas Koronának (Triple Crown). Európában ezek a klasszikus 1600-as, 2400-as és 2800-as futamok, amiket az északi féltekén májusban, júniusban és októberben futnak. A magyar Hármas Korona versenyei a Nemzeti Díj (1600 méter), a Magyar Derby (2400 méter) és a Magyar St. Leger (2800 méter). Hosszú idő után 2007-ben Saldenzarnak sikerült a Kincsem Parkban Hármas Koronát nyernie. Amire csak a legnagyobb klasszisok képesek, Try Well első, 1936-os „tripláját” követően négy évtizedet kellett várni Bilbao 1977-es sikerére. Érdekes módon Angliában is erre az időszakra esett egy hosszabb szünet, ott 1935 és 1970 között 35 év telt el két Hármas Korona-győzelem között. Azóta sem született hasonló.

Mint a lóversenyben szinte minden, ezek a versenyek is angol mintára születtek. A világ összes országában a 2000 Guineas (Newmarket), az Epsom Derby, valamint a St. Leger Stakes (Doncaster) mintájára írják ki őket. Az USA Hármas Koronája a Kentucky Derby, a Preakness Stakes és a Belmont Stakes, a többi országban pedig többnyire az angol versenyek mintájára a 2000 Guineas, a Derby és a St. Leger neveket használják.

Kancadíj: Mivel a súlykedvezmény ellenére a gyengébb fizikumú kancák csak ritkán vehetik fel a versenyt a ménekkel a derbyben, ezért az angol The Oaks (Epsom) mintájára a legtöbb országban a derbyhez közeli időpontban egy azzal azonos távú kancaversenyt rendeznek.

Millenniumi, Kincsem és Imperiál Díj: A hároméves lovak ezekben a versenyekben már nemcsak egymással, de a pálya legjobb idősebb lovaival is versenyeznek. A Millenniumi Díjat május végén futják 1800 méterre, a Kincsem és az Imperiál Díjat pedig szeptemberben 2400-ra és 1600-ra. Ezekben a versenyekben rendszeresen összecsapnak több évjárat legjobbjai.

Fotók: Pixabay.com
Cikk frissítve: 2019.05.14.

Hozzászólások