Francia ménes katari kézben

Még öt év sem telt el azóta, hogy a katari uralkodó egyik öccse, Joaan Al Thani megvásárolta Normandiában az első ménesét. Ez idő alatt hatalmas fejlesztéseket hajtottak végre és jobbnál jobb mének, illetve kancák kerültek a Haras de Bouquetôt-ba, ahol nemrég megszületett Trêve első csikója is.

A francia Group 1-nyerő Planteur. 
Még 10 képünk van a Haras de Bouquetôt-ról, kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Hatalmas bokszok, tökéletes kialakítás, korrekt tájékoztatás a ménekről, hibátlan fű, csillogóra fényesített sárgaréztáblák, kényelmes parkoló, óriási reklámok, az érdeklődők fejedelmi fogadtatása osztrigával és egyéb ínyencségekkel, az anyakancák tökéletesen elszigetelt nyugalomban, valamint a tulajdonos fallal elválasztott, diszkréten megbújó kastélya. Minden tökéletesen előkészítve várta az érdeklődőket a ménesben és mindenki csodásan is érezhette magát, hacsak nem családias, bensőséges hangulatra vágyott.

A 127 hektáros ménest 1960-ban alapította Alec Weissweiller, majd az utóbbi időkben angol tulajdonban állt, mielőtt 2012-2013 telén Johan Al Thani, a katari uralkodó – aki összesen tíz testvérrel büszkélkedhet – egyik öccse meg nem vásárolta magának.

A hercegre akkor figyelt fel igazán a nemzetközi a galoppvilág, amikor 2013-ban megvette az addig veretlen Trêve-et, aki azután az új tulajdonosnak megnyerte az Arc de Triomphe-t. Az Al Shaqab nevet viselő istállónak azóta számos lova fut Angliában és Franciaországban is. Angliában a híres Frankie Dettori az első számú lovasuk. A tulajdonos célja a ménes megvásárlásakor az volt, hogy idehozza versenykarriert befejező kancáit és a legjobb saját ménjeit és igazi konkurenciát teremtsen a piacot jelenleg uraló angol és ír tenyésztőknek. A ménesben jelenleg 70 bokszban tudják fogadni a lovakat. 

A ménbokszok a Haras de Bouquetôt-ban. 
Még 10 képünk van a helyszínről és a ménekről, kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A Bouquetôt-ban álló öt mén közül a legnagyobb sztár Shaala, aki idén kezd fedezni 27.500 eurós (8,4 millió forint) áron. Az Invincible Spirit apaságú sprinter mén kétévesen két Group 1-es és két Group 2-es versenyt nyert, majd kisebb sérülés után háromévesen is nyert egy Group 3-at, de utána visszavonultatták. Már most jelentős az érdeklődés azonban iránta. A legnagyobb szenzációt pedig az jelentette, hogy a tulajdonos úgy döntött, ő fogja fedezni 2017-ben Trêve-et is, aki nemrég hozta világra első csikóját Dubawitól. 

A ménes talán legszebb ménje, Olympic Glory is nagyon sikeres versenyló volt (fedeztetési díja 15.000 euró). A mérföldes telivér kétévesen is nyert Group 1-et, illetve három- és négyévesen is még három győzelmet szerzett Angliában és Franciaországban a legmagasabb szinten, illetve 2013-ban a világ legmagasabbra értékelt hároméveseként vonult téli pihenőre. Ménesi karrierjét 2015-ben kezdte.

The Wow Signal (fedeztetési díja 8.000 euró) nevű lovuk első csikói idén lépnek pályára. A Group 1-es és 2-es győzelemmel rendelkező mén esetében azonban mindenkinek felhívták a figyelmét arra, hogy csupán a fedezett kancák 30 százaléka vemhesült tőle, így sikertelenség esetén a ménes egy másik ménjénél mindenképpen lehetősége adnak egy újabb fedeztetésre.

A ménes másik korai lakója a hosszútávú, francia Group 1-nyerő Planteur volt, aki idén 4.000 euróért fedez és az első két szezonjában 230 kancát osztottak be hozzá.

A legnagyobb testű mén címe Anabaa fiának, Style Vendome-nak (fedeztetési díj 5.000 euró) jár, aki elsősorban középtávon futott eredményesen és legfontosabb győzelmét a francia klasszikusban, a Poule d’Essai des Poulains-ben aratta.

Az új tulajdonosnak és futtatónak köszönhetően a mének és a kancák is fiatalok, hiszen csak nemrég fejezték be a versenypályafutásukat. A méneknek eddig még egyetlen utódjuk sem került a pályára. A következő évek így nagy izgalmakat tartogatnak a ménesben dolgozók, valamint a tulajdonos számára, hiszen ekkor derül ki, hogy hogyan végezték a munkájukat, illetve, hogy Fortuna mennyire fogadta őket kegyeibe.

2017.02.10. Szöveg és fotók: Vonczem Gabriella

Hozzászólások