Alternatív Nobel-díj a magyar bögölykutatóknak

A böglyök rengeteg ló és lótartó életét megnehezítik nyaranta. Sokan sokféle módszert alkalmaznak a távoltartásukra, de néhány kutató nem elégedett meg ennyivel. Eredményeikért – melyet a lótartók tudnak a leginkább értékelni – most alternatív Nobel-díjat vehettek át. 

Meghökkentően hangzik, de tudományos tényeken alapszik: a böglyök a színre mennek. Kutatók több kísérlettel, lómaketteken vizsgálták, miként hatnak a böglyökre a fekete és fehér szín különböző variánsai. Míg a legjobban fekete és barna színű lóalakok vonzották a böglyöket, addig a fekete-fehér csíkosra alig szálltak. Sikerült tehát igazolni, hogy a böglyök kevésbé vonzódnak a világos szőrű, szürke lovakhoz, mint a sötétebb egyedekhez

A magyar, svájci, svéd és spanyol szakemberekből álló kutatócsoport magyar tagjai Horváth Gábor, Blahó Miklós, Kriska György, Hegedűs Ramón, Gerics Balázs és Farkas Róbert voltak. 

Munkájukat fizika kategóriában alternatív Nobel-díjjal jutalmazták, melyet szeptember 22-én adtak át a Harvard Egyetemen. Az 1991-ben alapított Ig Nobel a Nobel-díj alternatívája, és a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda, akiknek kutatási eredményei először megmosolyogtatják az embert, majd gondolkodásra késztetik

Nos, lehet hogy a nemzetközi tudományos élet szereplői számára ez először megmosolyogtató kutatás, a lótartók számára viszont olyasmi, amihez nagy reményeket fűznek. Hiszen rengeteg lótartót és még több lovat tenne boldoggá, ha a különféle rovarriasztó szerekkel és házi praktikákkal való kísérletezés helyett végre megszületne a tökéletesen hatásos csodaszer a zavaró vérszívók távoltartására. 

Köszönhetően a lelkes csapatnak, azt már tudjuk, hogy világos szőrű vagy szürke lovakhoz kevésbé vonzódnak a böglyök. Azonban a sötétebb színű lovaknak elkél egy kis plusz védelem. Segíthet egy vékony, matt fehér légytakaró, ami csak gyengén poláros vagy polarizálatlan fényt ver vissza, de számos különféle rovarriasztó készítmény közül is válogathatsz:

Persze vannak olyanok is, akik nem érik be ennyivel és már-már művészi szintre fejlesztették a böglyök elleni védekezést.

Tovább a teljes cikkre: Csíkokkal a böglyök ellen >>

A kutatócsoport tovább folytatja munkáját, de következő kutatási projektjük során már nem a vérszívók viselkedését, hanem a lovak hőháztartását tanulmányozzák majd – magyarán azt, hogy a különféle színű lovaknak mennyire van melegük – mondja Dr. Gerics Balázs.

Mi mást is mondhatnánk, minthogy kíváncsian várjuk az eredményeket! 

2016.09.26. Forrás: MTI

Hozzászólások