A méhek ajándéka – mire vaLÓ a méz?

A legtöbb háztartásban megtalálható, aranyszínű finomságot előszeretettel ajánlja betegei számára a háziorvos megfázás esetén. Hiszen nem csak a teákat és süteményeket tehetsz ínycsiklandozóan finommá vele, de a bennük rejlő értékes összetevők szervezetünk számára is kincset érnek. A jó hír, hogy a méz a lovak számára épp olyan hatékony orvosságot jelenthet bizonyos tünetek esetén, mint gazdáiknak!

A méz lovad egyik kedvenc csemegéjévé nőheti ki magát, hiszen köztudottan imádják az édes ízt. A méz éppen ezért akár orvosságok bekeverésére, könnyebb adagolására is bevethető. Ugyanakkor régi, bevált módszer, ha a ló valamilyen okból kifolyólag megtagadja a vizet, egy-két kanál mézet nyalatni vele, ami erős szomjúságot vált ki az állatból. A lovak igen kényesek a vizükre, így például utazás esetén idegen vödörből való itatásnál igen jó mentőövet jelenthet, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy a víz elutasítása komoly betegségek tünete is lehet, amelyre csak állatorvos tud orvosságot adni.

A méz jótékony hatásai lovaknál

Természetesen mint mindenből, így a mézből is megárt a sok, azonban napi 2-3 evőkanál elfogyasztása a ló emésztését javíthatja. A méz köhögéscsillapító tulajdonsága gyakorlatilag a gyógyszerekkel vetekszik, így kehes lovak számára javasolt. Óvakodni kell azonban, hiszen nem minden köhögés csillapítására alkalmas! Pollenallergiában szenvedő lovak számra nem segít, sőt, intenzívebbé teheti a tüneteket, így mielőtt kipróbálnád, feltétlenül konzultálj az állatorvosoddal!

A méz erős antibakteriális tulajdonsága nem csak a megfázásokra jelenthet gyógyírt, de orvosi méz formájában sebek fertőtlenítésére is alkalmazható. Ez utóbbihoz szinte bármelyik patikában hozzájuthatsz.

A méz egyik alkotóeleme, a triptofán, ami egy alváshoz szükséges aminosav, így fogyasztása nyugtatólag is hat a lovakra.

Amit még feltétlenül tudnod kell a mézről

A méz elsősorban szénhidrát forrás, igen magas a gyümölcs- és szőlőcukor tartalma, a fogszuvasodást azonban gátolják a már említett antibakteriális összetevői. Tökéletes vitaminkiegészítő lehet, hiszen C- és B-vitamin mellett például magas a vastartalma is.

Javasolt a mézet őstermelőktől beszerezni, tiszta, friss változatban. A méz egyébként nem romlandó, azonban egy idő után megköt és sajnos veszít értékes összetevőiből is.

2018.07.10. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fótó: Pixabay.com

Hozzászólások