Terítéken a nullás lovak ügye a Parlamentben

Az ÖM rendelet szeptemberi, nagy vihart kavaró módosítását követően Kucsák László országgyűlési képviselő november 19-én nyújtotta be módosítási javaslatát a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az ismeretlen származású, vagyis nullás lovak védelmében. Azóta is kíváncsian várjuk a híreket. 

Kissé megnyugodhatnak a nullás lovak pártfogói, a Hír24 beszámolója szerint ugyanis az ÖM rendelet szeptemberi módosításával a lovas szolgáltatásokból kizárt ismeretlen származású lovak kérdése még az év végi hajrában is előkerült a Parlamentben. Ráadásult azt is megtudhattuk, hogy a honatyák szorgalmasan olvassák a Lovasok.hu híreit.


Fotó: Schuch Lili

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő december elején nyújtott be írásbeli kérdést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, hogy megtudja, megindultak-e a módosítást megelőző egyeztetések.

Arra külön büszkék vagyunk, hogy a képviselő „A nullás lovak védelméről” címmel ellátott kérdésében a Lovasok.hu korábbi A nullás lovak védelmében módosulhat az ÖM rendelet című cikkére hivatkozik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter december 17-i válasza egyértelműen jó hír mindazoknak, akiket hátrányosan érintett a rendelet ismeretlen származású lovakra vonatkozó kitétele:

„Tájékoztatom Képviselő Urat arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékesével már felvettük a kapcsolatot az alkalmasság egyéb feltételeinek megfelelően kiképzett „nullás” lovak lovas szolgáltatásban tartásáról.”

A válaszból az is kiderül, hogy a rendelet módosításában döntő szava lesz az állattenyésztést szabályozó Vidékfejlesztési Minisztériumnak. A módosításra azonban előreláthatólag 2014 januárjáig még várnunk kell.

2013.12.18. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Hír24

Hozzászólások