Hogyan valósítható meg a Paddock Paradise?

A Paddock Paradise kialakítása meglehetősen könnyű és nem drága mulatság. Egy elektromos kerítést kell behelyezni a kerületi kerítés belsejébe, körülvenni a legelőt vagy a területet és sávsorozatot kell létrehozni. Az így létrehozott útvonalak mentén el kell helyezned néhány “stimuláló” dolgot, mint például stratégiailag elhelyezett etető pontokat vagy itató helyeket, bármi olyat, ami felkelti a lovak kíváncsiságát és mozgásra bírja őket.

Nagyon sok ember kezdetben szimpla műanyag elektromos póznákkal kezdi. Azért hasznos ezzel a megoldással kezdeni, mert mielőtt nagyobb állandó kerítéseket vezetünk be, ki tudjuk találni a lovak mozgásának pontos menetét és irányát.

A technika fejlődésének köszönhetően manapság számos változata áll rendelkezésünkre az elektromos kerítéseknek. Például ilyen a napelemes kivitelezés, azonban ez csak olyan helyeken ajánlott, ahol a nap szinte mindig süt. Azokon a területeken, amiket az elkerítésnek köszönhetően a lovak nem érnek el, könnyedén termelhetsz szénát számukra. A Paddock Paradise-t alkalmazó területeken érdemes a lovakat patkó nélkül tartani.

Mivel a napi mozgásuk megnövekszik, ajánlott, hogy olyan ösvényeken haladjanak, ahol kavicsok és kövek is vannak szétszórtan. Ezáltal egy idő után a patáik megerősödnek és nem lesz szükségük patkóra.

A szénát szét kell szórni meglehetősen sok helyen, amely szintén mozgásra kényszeríti a lovat. Fontos leszögezni, hogy a ló emésztése akkor működik megfelelően, ha evés közben is mozgásban van. A szénát ehetik földről vagy pedig felakasztva egy szénatartó hálóba a lényeg, hogy úgy legyenek elhelyezve ezek az etetőpontok, hogy a ló ne töltsön el egynél sok időt. Sok lónak hat hónapig vagy akár több ideig tart, míg a testük hozzászokik az állandó élelemhez – és hogy tenni kell érte – főleg, ha eddig korlátozva volt a takarmányozása.

A lovak szervezete folyamatosan sósavat (hydrochloric acid) termel, így ha sok ideig nincsen valami az emésztő rendszerükben, akkor a sósav elkezdi bontani a gyomrot és fekély alakulhat ki.

Ha a lovak a valódi Paddock Paradiseban élhetnek, akkor többé már nem merülhetnek fel ezek a problémák, azonban legtöbbször idő kell, mire a lovak megszokják az új “rendszert”.

Menedéket mindenféleképpen biztosítani kell a lovaknak, hogy be tudjanak húzódni valahova a szeszélyes időjárás elől.

2019.01.12., Lovasok.hu Szerkesztősége
Forrás: paddockparadise.net
Képek forrása: Bigstockphoto.com

Hozzászólások