Nyílt nap: Dr. Gőblyös Istvánnal és Pénzes Gáborral a lovas hagyományőrzésről

Kettő az egyben!

A nyílt napon Dr. Gőblyös István vendége Pénzes Gábor lesz, aki új lovasprogramját mutatja be fiával és lovaival. Ezután Dr. Gőblyös István szártartásokat mutat be, azok különböző felhasználhatóságaival a kiképzés különböző helyzeteiben. Legyél ott Te is április 25-én a Kajászó-Szentpéterpusztai Lovardában!

Pénzes Gábor az OTP Lovas VIlágkupán

Időpont: 2015. április 25-én, 15:00-tól

Helyszín: Kajászó-Szentpéterpuszta Lovarda

Belépési díj: 1.500 Forint

 

Sokan félreértik a hagyományőrzés fontosságát. Nem veszik figyelembe azt, hogy nemzeti lovaskultúránk megújítása lehetetlen a katonai hagyományőrzők tapasztalatainak, ismereteinek integrálása nélkül. Másrészről a hagyományőrzők lovasbaráti közösségei, a közösségek résztvevőinek szellemi nyitottsága elődeink tudásának felelevenítésére fajsúlyos ellenpontja a sportlovasok azon részének, akik kritika nélkül favorizálják a külföldi lófajtákat, a külföldön kiképzett sportlovak használatát, az azokkal megszerezhető hamisgyöngyként csillogó dicsőséget.

Katonai szártartás, a képen dr. Gőblyös István és lova, Zita

A nyílt napon Pénzes Gábor fogja új lovasprogramját bemutatni fiával és lovaival, fegyverrel és fegyver nélkül. A nyílt napon köszöntőt mond Székely Tibor, a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Szövetség elnöke. A köszöntőt követően a szokásoknak megfelelően elméleti előadást tartok a XXI. századi lovaglási stílus trendváltásáról és annak kapcsolatáról a hagyományőrző lovaglással. Az elméleti előadáshoz kapcsolódó gyakorlati részben a különböző szártartásokat mutatom be, azok különböző előnyeivel, felhasználhatóságukkal a kiképzés különböző helyzeteiben..

Pénzes Gábor lovas bemutatója nem csak puszta szórakoztatás lesz, hanem látványos számadás is arról, hogy szakmailag hol áll a magyar huszár hagyományőrzés, mi az, amihez a hagyományőrző közösségek igazodnak.

Mindez keretként fogja közre a nyílt nap elmaradhatatlan szakmai részét is. Magát a témát nem volt egyszerű megtalálni, mert bár annak fajsúlyosnak kell lennie, mégis a házigazda udvariasságával meg kell hagynia az esemény fénypontjának Pénzes Gábor műsorát. Így esett választás a szársegítségek, a különböző szártartások elméleti kérdéseinek részletezésére:

A szársegítségek a másodlagos segítségek közé tartoznak. Érdekes a francia és a német megközelítés közötti különbség, valamint az, hogy milyen esetekben milyen különböző felszerelést (különböző szárakat) és szártartást érdemes használni. Az előadáson az egyes szársegítségek tanításának módszerei is bemutatásra kerülnek.

Programok:

  • 14:30 Lovarda megnyitása a vendégek számára
  • 15:00 Köszöntő (Székely Tibor, a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Szövetség elnöke)
  • 15:10 Huszár hagyományőrzés a XXI. században (elméleti előadás: Gőblyös István)
  • 16:00 Különböző szártartások a kiképzés különböző helyzeteiben (gyakorlati bemutató: Gőblyös István)
  • 16:40 Hagyományőrző lovasbemutató (Pénzes Gábor és Pénzes Levente)

A Kajászó-Szentpéterpuszta Lovarda megközelíthetősége:

Szeretnél még többet tanulni Dr. Gőblyös Istvántól?

Idén nyáron két alkalommal is egyhetes lovasakadémiát hirdet kezdő és haladó lovasok számára, elméleti előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal, valamint vendégelőadókkal. Az egyhetes kurzusok 2015. június 15-én és július 20-án kezdődnek.

 

Hozzászólások