A természet gyógyító ereje – 2. rész

Cikksorozatunk első részében alapjaiban esett szó a gyógynövények pozitív tulajdonságairól. Ezúttal bemutatjuk alapvető felhasználási területeiket, illetve, hogy mely növények pontosan milyen panaszokra jelenthetnek gyógyírt.

Érdemes figyelni, ugyanis egy igazán különleges játékkal készülünk számotokra a Lovasok.hu felületén. Nem titkolt célunk, minél több lovast megismertetni ezzel az alternatív gyógymóddal, amelynek más sok ló köszönhette egészségét.

A lovakat a szakkönyvekben kényes állatokként vannak megemlítve. Az igazság azonban, hogy ők olyan tulajdonságokkal bírnak, amelyek lehetővé tették, hogy több millió évet átvészeljenek. Alkalmazkodóképességük lenyűgöző, kitartásuk, óvatosságuk példaértékű. A titkuk, hogy erejüket magától a természettől kapják. A természet ugyanis olyan tápanyagokkal vértezi fel lovainkat, amelyekkel nem csak, hogy elegendő erőt merítenek a ragadózókkal, de a szem számára láthatatlan támadásokkal, a betegségekkel szemben is.

A lovak háziasításával javarészt megfosztottuk őket attól az életmódtól, amelyeknek köszönhetően ma társainkként tekinthetünk rájuk. A gyomorproblémák, a légúti panaszok, a paták egészségtelen állapota sok esetben a tartástechnológia megváltoztatásával orvosolható lehetne. A háziasított lovaknak kivétel nélkül az a legkedvezőbb, ha szabadon élő társaik élőhelyéhez leginkább idomuló körülmények között élhetik mindennapjaikat.

Tudjuk jól, hogy ez sok esetben a lovas legnagyobb igyekezete ellenére sem megoldható, az egészségügyi problémák ellen azonban a természet erejével hatékonyan fel lehet venni a kesztyűt.

Mire alkalmazhatóak a gyógynövények?

Gyomorpanaszokra, légúti megbetegedésekre, stressz oldásra, sebkezelésre, patabajokra és még végletekig sorolhatnám azokat a területeket, ahol a gyógynövények megállják a helyüket. Legnépszerűbbek a különböző gyomorpanaszok enyhítésére szolgáló gyógynövény-keverékek. Egy kólikára hajlamos lónál például megelőzés céljából javasolt frontok előtt, stresszes időszak esetén (például lószállítás előtt és után) állandó jelleggel alkalmazni őket.

Ezen felül nem elhanyagolható a gyógynövények sikere a különböző légúti megbetegedések terén sem! Nem csak megfázásnál, de kehességnél, allergiás köhögéseknél is enyhítést hozhatnak egyes növényfajok. Olyannyira, hogy a megfelelő növények rendszeres és jól kimért adagolásával akár egy gyógyíthatatlannak vélt lónál is elérhető a tünetmentesség.

Természetesen vannak ellenjavallatok, mivel némelyik növény összetevője többek között hatást gyakorolhat a hormon-háztartásra is, így például vemhes kancák esetében egyes fajok felhasználása kerülendő. Éppen ezért feltétlenül javasolt egy állatorvosi konzultáció, főleg abban az esetben, ha útvesztőnek érzed a gyógynövények világát.

Gyógynövények a könnyebb emésztésért

Ahogy az ánizs, úgy a konyhában igen csak kedvelt rozmaring is kiválóan alkalmas gyomorpanaszok esetére. Szintén nyugtató, görcsoldó hatással bír a citromfű, amely hosszútávon a paták állapotán is javítani fog. A rovarok ráadásul nem kedvelik a citromfű jellegzetes illatát, így még a böglyöket, szúnyogokat és más betolakodó vérszívókat is valamelyest távol tartja.

Gyógynövények légúti panaszokra

A lovak kehessége, allergiás szűnni nem akaró köhögése lovat és embert egyaránt megvisel. Az állandó orrfolyás, a rohamokban érkező köhögéses tünetek nem csak a közös munkát nehezítik meg vagy lehetetlenítik teljesen el, de a ló egész napjára rányomják a pecsétet.

Szerencsére több erős, nyákoldó, köhögéscsillapító és antibakteriális hatású növény is létezik, amelyek rövid időn belül feloldják a letapadt nyákot és csillapítják a ló erős köhögését.

Ráadásul nem is kell nagy kitérőt tenni, hogy rögtön egy jótékony hatásáról kevésbé ismert gyógynövénybe botoljunk. A csalánt a legtöbb ember gyökerestül próbálja elpusztítani a növény védekező mechanizmusa végett, holott kiválóan alkalmas az allergiás köhögés tüneteinek enyhítésére.

A kakukkfű bizony közismert köhögéscsillapító hatásáról, emellett nem elhanyagolható természetes féreghajtó tulajdonsága sem.

Miért érdemes keveréket használni?

A felhasznált gyógynövények ereje megemelhető hasonló hatóanyaggal bíró növények összeválogatásával. Másrészt léteznek növények, amelyek esetleg mellékhatással is lehetnek, például túl nagy adagban történő felhasználása bár enyhíti a légúti megbetegedést, de gyomorpanaszokat okozhat. Hogy ez ne fordulhasson elő, érdemes olyan növényeket is felhasználni, amelyek egyben például méregtelenítő, illetve nyugtató hatással is bírnak, ezáltal elkerülhető a probléma.

Például első ránézésre szintén agresszív növényt takar a máriatövis, ami épphogy a különböző méreganyagoktól való megszabadulásban segít.

További gyógynövények sebek kezelésére

A lándzsás útifüvet a hagyomány szerint a magyarok lovainak patájával hozták be a Kárpát-medencébe. Bárhogy is történt, hálásak lehetünk érte, hiszen ez a finom kis növény nem kizárólag a légúti panaszok enyhítésében, de a sebkezelésben is kiválóan helytáll. Erős gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatásáért igen kedvelt növény, amely ráadásul sok helyen fellelhető.

Bár kicsit bonyolultabb az előállítása, mégis érdemes megemlíteni az eukalptuszt erős nyákoldó és köptető hatása végett, ami légúti megbetegedések esetén mindenképpen javasolt inhalálva. Antibakteriális, fájdalom- és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt akár sebek kezelésében is megállja a helyét.

Épp úgy, mint a kamilla, a körömvirág és széles körben kedvelt aloe vera is.

Természetesen csodaszer nem létezik, épp úgy, ahogy a gyógyszerek sem tudnak mindenre enyhítést hozni, a gyógynövények sem mindenhatóak. Éppen ezért szükséges idejében megragadni a lehetőséget, hiszen egy előrehaladott stádiumban lévő betegségnél a kezelés hossza is megnyúlik amellett, hogy a siker esélye folyamatosan csökken. Helyes felhasználásuk azonban az esetek többségében látványos enyhülést hoz és tény, hogy sok ló és lovas köszönheti nekik a hosszútávú tünetmentes mindennapokat.

2018.09.25. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: Pixabay.com