Új körmölési eljárás veszélyeire figyelmeztetnek az állatorvosok és patkolókovácsok

A közelmúltban került az állatorvosok és a patkolókovácsok figyelmének középpontjába egy ló "természetes rehabilitációjának" esete, ami mellett egyik szakma képviselői sem tudtak elmenni szó nélkül. Ezért a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete az alábbi közleményben hívja fel a lótartók figyelmét egy, a lovak egészségét veszélyeztető körmölési eljárásra:

Szakmai állásfoglalás

„A Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete támogatnak minden olyan új eljárást és kezelési módot, amely bizonyítottan és hatékonyan hozzájárul a lovak gyorsabb, fájdalommentesebb gyógyulásához, egészségesebb életéhez. E cél érdekében nem zárkóznak el az alternatív gyógyászati módszerek alkalmazása elől sem.

Kijelentik azonban, hogy a Strasser-féle "természetes körmölési", vagy "pataápolási" módszer:

  • a követői által végzett drasztikus szaruszabályozás
  • az ezt követő „rehabilitáció” módja (pl. köves talajon folyamatos mozgatás)
  • az ebből fakadó súlyos, akár életveszélyes megbetegedések 

miatt a lovak egészsége és jóléte ellen való

A Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete felhívja a lovasok és lótartók figyelmét arra, hogy a Strasser-féle "természetes körmölésnek" alávetett lovaknál tapasztalható sántaság, a patatályogok, illetve a savós patairhagyulladás nem a méregtelenítés jele és nem a gyógyulás része, hanem a drasztikus körmölés révén kiváltott, nagy fájdalommal járó megbetegedések, melyek során az állat lábszerkezete visszafordíthatatlanul károsodhat, illetve a savós patairhagyulladás során az állat élete is veszélybe kerülhet

Ezúton is kérjük a lovasokat és lótartókat, hogy lovaik szaruszabályozását és patkolását kizárólag képzettséggel rendelkező patkolókovácsra, egészségügyi problémáinak kezelését pedig állatorvosra bízzák. 

A Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének és a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének tagjai minden esetben a lovak egészségét és jólétét maximálisan szem előtt tartva járnak el." 

Lovad egészségével, patkolásával és körmölésével kapcsolatos kérdéseidet Kérdések-Válaszok rovatunkban teheted fel, ahol az MLGYÁE és a MAPE szakértőitől is válaszokat kaphatsz. 

Az állatorvosok és patkolókovácsok európai szintű szakmai szervezetei – a FEEVA (Európai Lógyógyász Egyesületek Szövetsége) és az EFFA (Kovács Egyesületek Európai Szövetsége) – 2012 szeptemberében kezdett együttműködést azt fel- és elismerve, hogy a lovak jólétét leginkább az szolgálja, ha csupán magas szinten képzett kovácsok patkolják őket – szükség esetén állatorvosi közreműködéssel, egyeztetéssel.

A Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete az európai példát követve idén tavasszal kötött együttműködési megállapodást, melynek célja a lovak magas szintű ellátása egymás munkájának segítése révén. A magyar szakemberek is egyesítették tehát erőiket a lovak jóléte érdekében.

2014.12.09. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: MAPE

Hozzászólások