Megfelelő lótartás az egészség szolgálatában!

Sántaság, túlnőtt fogak, kólika – a lótartók számtalan a lovukat fenyegető egészségügyi problémáktól tartanak, amelyek legtöbbször éppen a helytelen tartásból erednek. Dr. Szilágyi Máté, állatorvos, a modern kori lótartás sarkalatos pontjait ismerteti, amelyekre ha jobban odafigyelünk, nagymértékben csökkenthető bizonyos betegségek kialakulása.

Ahány istálló, annyiféle szokás – a ló kialakított környezete minél inkább idomul vadon élő társaiéhoz, annál teljesebb, boldogabb és egészségesebb életet lehet számára biztosítani. Nem szabad megfeledkezni róla, hogy egy szabad ménes naponta átlagosan 30 mérföldet tesz meg, miközben a változatos növényzet kiváló tápanyagokat biztosít számukra.

Ez az óriási mértékű megtett út szükséges ahhoz, hogy a paták megfelelő mértékben kopjanak és az egész napos folyamatos legelészés garantálja, hogy az állandóan növésben lévő fogazat ne okozzon egészségügyi gondokat.

Egy rosszul kezelt pata akár egy életre le tudja sántítani a lovat

A lábvégeknek hatalmas ráhatásuk van a ló egész szervezetére nézve – a pata magától is kopik, de ahhoz az állatnak körülbelül napi 30-40 kilométert kellene mozognia.”- nagyon kevés lónak adatik meg, hogy emberi környezetben ilyen feltételek mellett élheti az életet. Éppen ezért a szaru növekedésétől függően az állatot 4-8 hetente körmölni kell.

„Egy ideális pata – első láb esetében – nagyjából kerek. Normális esetben a nyírnak körülbelül a talp háromnegyedénél kell, hogy legyen. Egészséges patánál az úgynevezett saroktámasztók körülbelül a nyír felénél kell, hogy végződjenek.” – ismerteti Dr. Szilágyi Máté a pata megfelelő kialakítását.

A kérdés, ami megosztja a lovasokat: kell-e patkó vagy sem?

“Nem tartom szükségesnek, sem egészséges, sem beteg állatok rehabilitációjánál sem. A patkolás több egészségügyi problémát is okozhat, például blokkolja a patamechanizmust. Az egész patának van egy lüktető mozgása, amit a patkó gyakorlatilag megbénít. Ezzel csökken a beáramló vér mennyisége, a tapintásérzékenység és még sorolhatnám, mi minden.”

Egyre több ló fogazata igényli a fogreszelést

„Fontos, hogy a lovak napközben folyamatosan tudjanak enni – napi 18-20 órát kell legelniük. Másfelől hogyha szakaszosan etetik a lovakat, abból hosszútávon különböző problémák, például gyomorfekély vagy vastagbélfekély alakulhat ki. Illetve a nem megfelelő fogazatot eredményezheti.” – a lovak fogazata állandó növekedésben van, amelyet természetes körülmények között a ló rágás közben koptat.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű táplálék, a fog túlnő, amely különböző szövődményekhez vezethet. A túlnőtt fogazatra a fokozatosan elhatalmasodó tünetek hívják fel a figyelmet, köztük például a teljesítménycsökkenés, illetve a folyamatos súlyvesztés.

A lovak élőhelyének kialakításakor, ha a cél, hogy az a ló érdekeit maximálisan képviselje, ezáltal egészséges és boldog életet élhessen, akkor minden esetben a vadlovak környezetét kell példaként tekinteni.

 

2018.04.28. Írta: Frisch Andrea – Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: bigstockphoto.com

Hozzászólások