Te tudod, mi a teendő, ha bezabál a lovad?

Elég egyetlen pillanat, egy véletlenül nyitva felejtett ajtó ahhoz, hogy megtörténjen a baj. Ha lovad beszökött a takarmányokhoz és belakmározott tápból vagy abrakból, nem csak a szerencsén, hanem a gyors cselekvésen is múlik, hogy milyen következményei lesznek később az engedély nélküli nassolásnak.

Fotó: Flickr

Egy ló felette a libáknak összekészített árpa, kukorica, tritikálé összetételű tápot, a gazdája viszont csak akkor értesítette állatorvosát, amikor a lónál kólikás tünetek jelentkeztek. A szakember megpróbálta a lovat a tartási helyén kezelni, majd másnap kórházba küldte. Itt a kólikát ugyan orvosolni tudták, de a lónak mind a négy lábán súlyos patairha-gyulladása alakult ki, ami miatt végül el kellett altatni.

(Egy állatorvos beszámolója alapján)

„A lovam valahogy beszökött a zárt ajtós istállóba és többféle takarmányból is rengeteget evett (kukoricadara és natúr süldő táp). Rosszul lett, hívtunk állatorvost, kapott gyógyszert. Nyáladzik, a szája bedagadt, valószínűleg allergiás reakció. Enne és mozogna, de nem tud, viszont inni nem is akar. Orvos már látta és kezelte, de érdekelne, hogy lehet-e ebből nagyobb baja, vagy tehetünk-e mi otthon valamit? Házilag készített gyógyszerek, mozgás, egyéb régi jól bevált házi tanácsok érdekelnének igazából.”

(Idézet egy olvasói levélből)

Íme a legfontosabb teendőid, ha bezabált a lovad:

Bezabálásról általában szemes takarmányok (leggyakarbban zab, kukorica, árpa), vagy tápok túlzott fogyasztásakor szoktunk beszélni. Ha lovad ezekből túl sokat fogyasztott, a következő teendőid vannak:

  • Akadályozd meg, hogy tovább egyen.
  • Mérd fel, hogy milyen takarmány(ok)ból mennyit fogyasztott.
  • Azonnal értesítsd állatorvosodat és egyeztessétek a további teendőket. Ne várd meg, hogy lovadnak vajon lesz-e baja és ne folyamodj házi praktikákhoz.

A továbbiak szempontjából döntő fontosságú, hogy a plusz takarmány ne jusson tovább a ló emésztőrendszerébe. Mivel a lovak nem tudnak hányni, az állatorvos ilyen esetekben egy orr-nyelőcső szonda segítségével kiüríti és átmossa a ló gyomrát. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a bezabálást követően egy-két órán belül ki tud menni a lóhoz, vagy ha a ló ugyanennyi időn belül állatkórházba kerül. Ezt a feladatot csak egy megfelelően képzett és gyakorlott lovas állatorvos tudja elvégezni.

Fotó: Pixabay

Amennyiben a gyomormosás nem, vagy csak későn történik meg, és a plusz takarmány továbbhalad a ló emésztőrendszerében, elsőként akár életveszélyes kólikás panaszokat okozhat. További probléma, hogy az abraktakarmányok nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak, ami károsítja a ló bélflóráját – ez a későbbiekben ismét kólikához vezethet. Ha mindez nem lenne elég, ilyenkor még ráadásként a savós patairha-gyulladás kialakulásának veszélye is fennáll, ami maradandó károsodást okozhat a ló lábszerkezetében, vagy akár a ló életét is követelheti.

Lovadnak csak lótáp vaLÓ

Minden lótartónak fontos tudnia, hogy a sertések, baromfik és más haszonállatok számára készült tápok tartalmazhatnak olyan antibiotikumokat, melyek mérgezőek a lovak számára (még ha ez egyre ritkábban fordul is elő).

További probléma ezekkel a tápokkal, hogy megduzzadhatnak a ló gyomrában, gyomorrepedést és az állat halálát okozva.

Fontos tehát, hogy soha ne etess más állatnak készült tápokat lovaddal. Ha pedig lovad mégis ilyen készítményt fogyasztott, a táp nevét is közöld állatorvosoddal.

Hét lakat alatt

A legjobb, ha a takarmányost úgy alakítod ki, hogy lovad semmiképpen se tudjon bemenni a helyiségbe, de ha esetleg be is jutott, az ott tárolt takarmányokhoz ne férhessen hozzá. Ha pedig minden óvintézkedésed ellenére megtörtént a baj, ne a szerencsére bízd, hogy lovad egészségesen megússza-e a kalandot.

2016.09.22. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Lektorálta: Dr. Pallós Andrea, lógyógyász specialista

Dr. Pallós Andrea az általános állatorvosi diploma mellett lógyógyász specialista klinikus szakállatorvos diplomát is szerzett.

Távlovas versenyeken rendszeresen részt vesz kezelő és ún. vonal állatorvosként, emellett saját kisállatpraxist vezet Sóskúton.

 

Hozzászólások