Te felismered, ha kólikázik a lovad?

A kólika vezető halálok a lovak körében. Ennek ellenére a lótartók és lovasok félelmetesen keveset tudnak erről a tünetegyüttesről, ráadásul sok városi legenda kering mind a megelőzése, mind a kezelése kapcsán. Cikksorozatunkból megtanulhatod, mit tehetsz lovadért a bajban.

Tény, hogy a kólika nem olyasmi, amiről szívesen olvasna az ember. De felelős lótartóként tartozol annyival lovadnak, hogy megtanulod felismerni a problémát, megismered a kezelési lehetőségeket és megtanulod, mit tehetsz lovadért a bajban.

Most induló cikksorozatunkból megtanulhatod, mi a teendő, ha lovad kólikázik. Elmondjuk, mit tehetsz és mi az, amit semmiképpen se próbálj meg. Mindezt megtörtént esetek alapján, bonyolult orvosi szakkifejezések nélkül. Felkészültél? Végy egy nagy levegőt és vágjunk bele! 

Az első és legfontosabb dolog úgy a kólika, mint bármilyen más betegség esetén az, hogy felismerd, ha lovadnak valami baja van.

Viszket a háta? 

Egy tapasztalatlan lótartó egyik reggel azzal a kéréssel fordult állatorvosához, hogy nézze meg lovát, mert az állatnak nagyon viszket a háta. Mivel ez nem tűnt különösebben súlyos esetnek, az állatorvos csak a sürgős és előre egyeztetett betegei ellátása után ért ki a lóhoz. Érkezésekor megkérdezte a lótartótól, mégis miből gondolja, hogy viszket a ló háta? „Hát mert folyton lefekszik, hogy megvakarja” – hangzott a válasz. A ló reggel óta kólikázott. 

(Egy állatorvos beszámolója alapján)

Tanulság: Lótartóként ismerned kell a leggyakoribb betegségek tüneteit és képesnek kell lenned arra, hogy az állatorvosnak hasznos, és pontos információt adj lovad állapotáról.

Sárlik?

„Eléggé melankolikus állapotban találtuk a lovat. Csak révedt maga elé. Megkapta vödörből az aznapi zabadagját, (amit máskor olyan jóízűen habzsolt,) de most egyáltalán nem volt sem habzsoló, s nem is ette olyan jóízűen. Mikor már alig volt benne (általában ki szokta nyalni az utolsó zabszemet is), hátat fordított nekünk és elindult, a karám közepén pedig lefeküdt. Pár másodpercig így feküdt, majd felállt, visszajött. Bevittük az istállóba, kapott szénát, ette is, de nagyon odafigyelt minden zajra. Az a fele, amelyre lefeküdt, gőzölgött. Ez a sárlás miatt van?”

(Idézet egy olvasói levélből)

Tanulság: Lótartóként ismerned kell a leggyakoribb betegségek tüneteitkülönösen akkor, ha lovadat otthon tartod. Hiszen egy lovardában a lovászok vagy más lótartók sokat segíthetnek, de otthon magadra vagy utalva.

Ha fekszik, akkor biztos, hogy kólikázik?

Egy lótartó a saját lovához hívott állatorvost, aki az asszisztensét küldte maga helyett. Az istállóban egy másik ló feküdt, bágyadtnak mutatkozott. A bértartó és az asszisztens kólikára gyanakodtak, így az asszisztens görcsoldó injekciót adott a lónak. Arról egyikük sem tudott, hogy a ló vemhessége utolsó szakaszában járt, és bármelyik pillanatban megindulhatott volna az ellés.

(Egy lovardatulajdonos beszámolója alapján)

Tanulság:

 • A gyanú nem elég, a diagnózis felállítása és a kezelés megállapítása az állatorvos dolga és felelőssége.
   
 • Más lótartó lovát csak vészhelyzetben, lehetőleg a tulajdonos tudtával és beleegyezésével kezeltesd állatorvossal. A fenti esetben a görcsoldó az ellés során fájásgyengeséget, ezzel nehézellést okozhatott volna, veszélyeztetve mind a kanca, mind a csikó életét. 

Csendben nézeget 

Az egyik hazai lókórházba azzal a panasszal szállítottak be egy lovat, hogy bágyadt, és nézegeti a hasát. A ló valóban bágyadt volt, időnként hátrafordult és a jobb oldalát nézegette. A vizsgálatok során kiderült, hogy a lónak súlyos, a vakbelet is érintő bélhelyzet-változása van. A lovon már műtéttel sem tudtak segíteni.

(Egy állatorvos beszámolója alapján)

Tanulság:

 • Minden egyes ló más és más. A ló temperamentuma és fájdalomtűrése, valamint maga a kólikás bántalom oka és súlyossága nagyban befolyásolja, hogy milyen kólikás tüneteket fog mutatni az állat. Vannak „hisztisebb” lovak, akik akkor is nagyon intenzíven reagálnak, ha kisebb a probléma és vannak lovak, akik még súlyos helyzetben is alig mutatják, hogy baj van. Értelemszerűen az első csoport képviselőinek van nagyobb esélyük a túlélésre.
   
 • Emellett döntő jelentőségű, hogy a lótartó, vagy a lovász jól ismerje a lovat és felismerje már az első figyelmeztető jeleket is.

Ez már az?

„Az egyik ló eléggé kólikás tüneteket mutat. Lefekszik gyakran, hempereg, vagy csak fekszik simán, a fejét is teljesen leteszi a földre, vagy nézeget a hasa felé. Kedvetlennek is tűnik. Viszont bélhangjai vannak, széklete is, és bélgázok is távoznak. De nekem akkor sem tetszik a viselkedése, ilyen sokszor nem szokott lefeküdni. Lehetséges, hogy ez enyhe lefolyású kólika?”

(Idézet egy olvasói levélből)

Tanulság:

 • A kólika nem egy betegség, hanem egy tünetegyüttes, ami nagyon sokféleképpen jelentkezhet.
   
 • Lehet enyhébb és lehet súlyos lefolyású – de az állatorvost már a kólika gyanúja esetén is fontos értesíteni. És bár a közösségi médiának köszönhetően úgy érezheted, hogy mindig kéznél a segítség, jobb, ha nem az interneten kérsz tanácsot. Ne feledd, hogy lovad élete a tét. 
   
 • A kólikát kiváltó ok felléphet bárhol a hasüregben, de tény, hogy leggyakrabban a bélrendszerben keresendő.
   
 • Ha a kólikát valamilyen bélrendszeri probléma okozza, attól függően, hogy ez a kiváltó ok hol helyezkedik el a ló emésztőrendszerében (30 méternyi bélről és 200 liter volumenről és kb. 150 kg béltartalomról beszélünk!), illetve hogy mennyire súlyos a probléma, a bélrendszer más szakaszain lehetnek bélhangok, akár a problémás szakaszon is hallhatóak gyengébb bélhangok. Előfordulhat, hogy a ló még akár trágyázik is, pedig súlyos hasi fájdalmai vannak. Egész egyszerűen azért, mert a problémás bélszakasz utáni részről még ürül trágya, vagy bélgáz, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rendben van a ló.

De mi is az a kólika?

„A kólika szó orvosi definíciója „hasi fájdalom eredetű tünetegyüttes”, vagyis a kólika maga nem egy betegség, hanem számos kórkép közös tünete. Okozhatja az emésztőszervek megbetegedése, de a húgy- és nemi szervek megbetegedései, illetve akár mellűri fájdalom, sőt akár idegrendszeri tünetek is. A kólika oka azonban a leggyakrabban a bélrendszerben keresendő.

A leggyakoribb tüneteket valószínűleg Te is ismered, de ismételjük át: 

 • étvágytalanság
 • a ló kapar
 • izzad
 • a hasát nézegeti
 • lefekszik-felkel
 • a hasa alá rúg
 • hempereg
 • kutyaszerűen ül
 • a hátán fekszik kitekert nyakkal

Ezek a legáltalánosabb tünetek, de a háttérben álló megbetegedés jellege és a ló alaptermészete, fájdalomtűrése nagyon fontos befolyásoló tényezők

Kevésbé gyakori tünetek, melyek szintén kólikára utalhatnak:

 • a ló keveset eszik, vagy teljesen elutasítja a takarmányt
 • a ló keveset, vagy egyáltalán nem iszik
 • megváltozik a trágyaürítés gyakorisága, a trágya mennyisége, állaga
 • vizelési problémák

A legfontosabb, hogy alaposan ismerd lovadat, és a legapróbb jeleket is időben észrevedd. Az állatorvosok gyakran hallják a lótartóktól, hogy a ló már néhány napja „többet pihen”, vagy épp „nem kérte az esti abrakot”, „rosszkedvű”. Már ezekre a jelekre is érdemes odafigyelni.

Az időben megkezdett szakszerű állatorvosi kezelés a legbiztosabb módja annak, hogy lovad minél hamarabb újra egészséges legyen.

2016.07.21. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Lektorálta: Dr. Pallós Andrea, lógyógyász specialista

Dr. Pallós Andrea az általános állatorvosi diploma mellett lógyógyász specialista klinikus szakállatorvos diplomát is szerzett.
Távlovas versenyeken rendszeresen részt vesz kezelő és ún. vonal állatorvosként, emellett saját kisállatpraxist vezet Sóskúton.

 

Fotók: Bigstock

 

Hozzászólások