Kólika: amikor majdnem minden segítség jól jön

A kólika megelőzése és kezelése kapcsán sok városi legenda és házi praktika kering a lovas köztudatban. Ezek jobb esetben „csak” hatástalanok, rosszabb esetben akár halálosak is lehetnek. Jól gondold meg tehát, hogy kitől kérsz és fogadsz el segítséget, ha lovad élete a tét.

A suszter maradjon a kaptafánál

Egy lovas társaság beszélgetése során szóba került, hogy az egyik ló kólikázott az előző napon. A társaság egyik lovász tagja erre elmesélte, hogy ő profi a hasonló esetek ellátásában, még szúrcsapolni is tud. 

Meg is mutatta az egyik ott álló lovon, hogyan és hol tenné ezt: a ló bal oldalán. A társaság lóanatómiában jártasabb tagjai hiába bizonygatták, hogy a ló vakbele, melyet szúrcsapolni szoktak, a jobb oldalon helyezkedik el.

Útravaló: 

 • A kólika mindig vészhelyzet, amikor minden segítség jól jön. De jól gondold meg, kitől kérsz és fogadsz el segítséget, mert lovad élete a tét.
   
 • Az injekció beadása, az orr-nyelőcső szonda bevezetése, szúrcsapolás, beöntés, rektális vizsgálat mind-mind szigorúan állatorvosi feladat. Külső szemlélő számára egyszerű rutinfeladatnak tűnhetnek, de megfelelő tudás és gyakorlat híján az állat halálát is okozhatják.
.

Alkohol? Csak ha szíverősítőre van szükséged 

"Ma bekólikázott az egyik lovunk. 6 órán át küzdöttünk vele. Egész nap sétált. Az állatorvos kimosta a gyomrát és adott neki 3 fájdalomcsillapítót. Futott is, meg minden. Valakinek van valami tippje, hogy mit csinálhatunk vele? Annyit tudok, hogy a jobb oldalon valami nincs rendben… Kimosták a gyomrát… Többet én sajnos nem tudok. Azt néztük, hogy mintha lejjebb ment volna a hasa és most éberebb is… Nem akart lefeküdni. Kapott olajat, pálinkat és bort."

(Bejegyzés egy Facebook csoportban)

Útravaló:

 • Sok más házi praktika mellett alkoholt SE adj kólikás lovadnak.
   
 • Ha a lovad kólikázik ne az interneten kérj tanácsokat, hanem fordulj egy tapasztalt, jól képzett lovas állatorvoshoz és kövesd az utasításait.
   
 • A ló járatása jót tesz, még ha nem is feltétlenül oldja meg a kólikás panaszok mögött álló kiváltó tüneteket. Hasznos lehet tehát a ló járatása, amíg ki nem ér az állatorvos, esetleg egy kis ügetéssel is megpróbálkozhatsz. Több órán keresztül járatni, vagy fél óra alatt habosra hajtani azonban semmiképp sem érdemes a lovat, hiszen ezzel csak feleslegesen kifárasztod. Akár azt is hagyhatod, hogy fekve pihenjen, de ne engedd, hogy hemperegjen.
   
 • A kólikás esetek kb. 70%-a megoldódik magától vagy egy görcsoldó injekció hatására, és csak a fennmaradó kb. 30% igényel komolyabb kezelést. Az, hogy a ló melyik csoportba tartozik, általában fél-egy óra alatt kiderül. Inkább hívd ki feleslegesen az állatorvost, minthogy lovad abba a bizonyos 30%-ba tartozzon, és az értékes idő vagy a ló élete menjen rá a késlekedésre.
   
 • A fájdalomcsillapító értelemszerűen javítja a ló közérzetét, de ez nem azt jelenti, hogy biztosan meg is oldja a kólikát kiváltó problémát.
   
 • Megfelelő diagnózis nélkül nincs célzott kezelés.
   
 • Fontos, hogy lovadat lovas állatorvos lássa el, mert egy főleg kisállatok, vagy haszonállatok ellátásával foglalkozó szakember nem rendelkezik azzal a speciális tudással, ami a lovak ellátásához szükséges. 

2016.08.25. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók: Bigstock

Lektorálta: 
Dr. Pallós Andrea, lógyógyász specialista

Dr. Pallós Andrea az általános állatorvosi diploma mellett lógyógyász specialista klinikus szakállatorvos diplomát is szerzett.
Távlovas versenyeken rendszeresen részt vesz kezelő és ún. vonal állatorvosként, emellett saját kisállatpraxist vezet Sóskúton.

 

Hozzászólások