A jó állatorvos aranyat ér

Nem lehet eleget ismételni, hogy lovad ellátáshoz mindig lovas állatorvost hívj. Különösen így van ez például sántaság, légző-, vagy emésztőszervi problémák esetén. És még hangsúlyosabban akkor, ha kólikáról van szó.

Csak egy kis kólika?

"Kiderült, hogy a lovam frontérzékeny. Egyik este nagyon fújt a szél és enni sem akart, össze-vissza mászkált, nem találta a helyét. Elvittem sétálni, azt hittük, hogy csak kólikáról van szó. De nem… Beengedtem az istállójába és elfeküdt. Felállt és megint elfeküdt. Hívtunk állatorvost és adott neki injekciót, és ő mondta, és hogy ha izzad is, akkor már ő se nagyon tud mit csinálni. Nagyon félek, hogy ez bekövetkezik, és elveszítem a lovamat!"

(Idézet egy olvasói levélből)

Útravaló: 

  •  A kólika súlyos, akár életveszélyes tünetegyüttes, a lovak körében világszerte vezető halálok. Ezért van az, hogy nem gyakran hangzik el a “csak kólika“ szóösszetétel.

  • Bár a kólika súlyos megbetegedésnek számít, egy megfelelően képzett, lovak kezelésében jártas állatorvosnak jóval több lehetősége van a kezelésre akár még istállói körülmények esetén is, mint egyetlen injekció, az pedig korántsem igaz, hogy “ha izzad is, akkor már ő se nagyon tud mit csinálni.“ 

    Ha pedig a ló tartási helyén nem sikerül diagnózist felállítani, vagy megnyugtatóan orvosolni a problémát és tünetmentessé tenni a lovat, mielőbb kórházba kell juttatni, ahol lehetőség van a ló sürgősségi ellátására, alapos kivizsgálására, a kezelésére akár konzervatív módon (műtét nélkül), akár műtéti úton. 

.
.

Ki van tágulva a bele?

"A lovamnak az abraktól folyton hasmenése van, így szénát és korpát kapott főleg. Most télen viszont csak szénát, hiszen keveset mozog, heti egy alkalmat. Egy hete nagyon rosszul van, alig iszik, nagyon keveset eszik, sokszor lefekszik. Sétáltatni szoktam, hogy mozogjon és trágyázzon, de nem, vagy csak ilyen folyós valami jön ki neki. Egyre kevesebb energiája van. A hasa felé nézeget, kapar, látszik, hogy fáj neki. Állatorvos is látta már, ő azt mondta, hogy ki van tágulva a bele. Rossz látni, hogy szenved. Hogyan tudnék neki segíteni? Meddig tarthat ez neki?"

(Idézet egy olvasói levélből)

Útravaló: 

  • „Ha a bélsár ennyi ideje pang a ló bélrendszerében (nem trágyázik a ló), annak súlyos következményei lehetnek: a bélfal tönkremegy, a felszívódó méreganyagok mérgezik a lovat (endotoxémia). Egy ún. megacolon (véglegesen kitágult bél) kialakulása pedig végzetes” – mondja Dr. Kutasi Orsolya

  • Ha egy lónak egészségügyi problémája van, azt ki kell vizsgáltatni és kezeltetni egy lovakhoz értő állatorvossal. Ha egy lónak fájdalma van, azt csillapítani kell és meg kell óvni a felesleges szenvedéstől. Ha mindezekre nincs lehetőséged, akkor meg kell fontolnod az állat elaltatását. Ezt nem csak a lovasetika, de az állatvédelmi törvény is kimondja.

  • Nagyon fontos, hogy lovadat olyan szakember lássa el, aki valóban jártas ezen a szakterületen, rendszeresen jár lógyógyászati továbbképzésekre, rendelkezik a megfelelő műszerekkel és gyógyszerekkel.
     
  • Egy kisállatokra, vagy haszonállatokra specializálódott állatorvos nem feltétlenül rendelkezik azzal a speciális tudással, ami a lovak ellátásához szükséges. Hasonló ez a humán orvosok specializációjához: hiába van valakinek nagyszerű nőgyógyásza, nem várhatja el tőle, hogy sikeresen elvégezzen egy szívátültetést.

 

.
 

2016.08.25. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók: Bigstock

Lektorálta: 
Dr. Pallós Andrea, lógyógyász specialista

Dr. Pallós Andrea az általános állatorvosi diploma mellett lógyógyász specialista klinikus szakállatorvos diplomát is szerzett.
Távlovas versenyeken rendszeresen részt vesz kezelő és ún. vonal állatorvosként, emellett saját kisállatpraxist vezet Sóskúton.

 

 

Hozzászólások