Kólika? Lovadnak minden perc számít

Bár a kólika súlyos, életveszélyes betegség, a legtöbb lótartó hajlamos vesztegetni a drága időt, elsősorban saját bizonytalansága miatt. Reménykedik, hogy a probléma megoldódik magától és nem kell kihívnia az állatorvost. Pedig ilyenkor minden perc számít.

Ha időben meghozod a megfelelő döntéseket és cselekszel, azzal nagyban javítod lovad túlélési esélyeit.

Nem könnyíti meg a dolgodat az sem, hogy vannak kólikás esetek, melyeket egy tapasztalt lovas állatorvos istállói körülmények között is el tud látni, míg máskor a ló kórházi ellátást igényel. De honnan tudod, hogy mikor melyik esettel van dolgod? Ennek járunk most utána.

Éjszaka még az állatorvos is alszik

Egyik este Baba kólikás tüneteket mutatott. Az állatorvos az istállóban ellátta, a ló a görcsoldó hatására láthatóan rendbejött, jelentős bélhelyzet-változás nem volt nála tapasztalható. Az állatorvos 20 óra körül azzal búcsúzott a lótartóktól, hogy figyeljék a lovat és értesítsék, ha esetleg ismét kólikázna. A szakember éjfélkor abban a hitben kapcsolta ki telefonját és tért nyugovóra, hogy a lóval minden rendben van.

Másnap reggel azonban azt látta, hogy hajnali 3 óra körül több hívása volt a lótartótól. Kiderült, hogy a Baba 22 óra körül ismét kólikázni kezdett, de a lótartók nem akarták zavarni az állatorvost. Hajnali 3 óra körül azonban már senkit nem értek el, és kétségbeejtővé vált Baba állapota. A lóhoz végül reggel érkezett ismét állatorvos, aki az ismételt helyszíni ellátás után kórházba utalta az állatot. 

A kórházi ellátás során sikerült stabilizálni Baba állapotát a vakbél szúrcsapolásával, de egy-két napon belül kiterjedt és végzetes hashártya-gyulladás alakult ki a lónál.

(Egy állatorvos beszámolója alapján)

Útravaló: 

 • Ne vesztegesd a lovad idejét, mert minden perc számít!
   
 • Ha nincs saját lószállítód, legyen mindig kéznél legalább két, bármikor riasztható lószállítós telefonszáma.
   
 • Nézz utána, hogy mennyi idő alatt jutsz el lovaddal a legközelebbi állatkórházba. Ha nem találsz állatorvost, aki ennél hamarabb ki tud jönni ellátni lovadat, akkor pakold fel a lószállító utánfutóra és irány a kórház.

Már háromszor volt kint az állatorvos… 

„Ma bekólikázott az egyik lovunk. 6 órán át küzdöttünk vele. Egész nap sétált. Az állatorvos kimosta a gyomrát és adott neki 3 fájdalomcsillapítót. Futott is, meg minden. Valakinek van valami tippje, hogy mit csinálhatunk vele? Annyit tudok, hogy a jobb oldalon valami nincs rendben… Kimosták a gyomrát… Többet én sajnos nem tudok. Azt néztük, hogy mintha lejjebb ment volna a hasa és most éberebb is… Nem akart lefeküdni. Kapott olajat, pálinkat es bort.

(Bejegyzés egy Facebook csoportban)

Útravaló:

 • Sok más házi praktika mellett alkoholt SE adj kólikás lovadnak.
   
 • Ha a lovad kólikázik ne az interneten kérj tanácsokat, hanem fordulj egy tapasztalt, jól képzett lovas állatorvoshoz és kövesd az utasításait.
   
 • A ló járatása jót tesz, de nem csodaszer, és sajnos nem feltétlenül oldja meg a kólikás panaszok mögött álló kiváltó tüneteket. Több órán keresztül pedig semmiképp sem érdemes járatni a lovat, hiszen ezzel csak feleslegesen kifárasztod. Ha nem hempereg, akkor hagyhatod, hogy fekve pihenjen.
   
 • A fájdalomcsillapító értelemszerűen javítja a ló közérzetét, de ez nem azt jelenti, hogy biztosan meg is oldja a kólikát kiváltó problémát.
   
 • Megfelelő diagnózis nélkül nincs célzott kezelés.

Merd felülbírálni az állatorvos döntését

Egy vidéki versenyen Villám hirtelen erős kólikás tüneteket mutatott. A rendezvényen ügyeletet teljesítő – mint utóbb kiderült, a lovak kezelésében nem túl jártas – állatorvos megvizsgálta, görcsoldót adott neki. A ló állapota a görcsoldó hatására csak rövid időre javult, majd ismét súlyos fájdalmai voltak, így gazdája és az állatorvos a kórházba szállítás mellett döntöttek. A tulajdonos kész volt rá, hogy a műtét költségeit is állja. 

Villám azonban még az indulás előtt összeesett a lószállítón, ezért lehúzták róla és visszavonszolták a bokszába. Az állatorvos ultrahang készülékkel nem rendelkezett, ezért csak rektális vizsgálattal tudta ellenőrizni a belek helyzetét. Úgy döntött, hogy hagyják a lovat a bokszban lefeküdni és felkelni, hátha a helyére kerül az elmozdulás.

Az orr-nyelőcső szondán át adagolt paraffin másnapra távozott a lóból, és enyhe javulást tapasztaltak, de a következő napon ismét rosszabbra fordult Villám állapota. A tulajdonos ekkor kórházba szállította a lovat, de a műtőasztalon Villám szíve nem bírta tovább a terhelést

A kórházban megállapították, hogy a lónak a helyi ellátó állatorvos a kórházba szállítás idejére már annyi bélmozgatót adott, hogy az már idegrendszeri tüneteket okozott és rövid időn belül végzetes lett volna. 

A boncolás megállapította, hogy a súlyos és elhúzódó kólikás tüneteket egy kiterjedt rekeszsérv okozta. Azzal, hogy a lovat hagyták egymás után többször lefeküdni és felkelni, az állat maga rontott a helyzetén.

Útravaló:

 • Ha a görcsoldó beadása után lovad ismét kólikás tüneteket mutat, ráadásul súlyos fájdalmai vannak, az komolyabb problémára utalhat, és indokolhatja a ló kórházba szállítását. Az állatorvos feladata ilyenkor az, hogy a lovat szállítható állapotban tartsa, tehát például infúzióval megóvja a keringését az összeomlástól. Számítani kell arra, hogy a kólikás ló elfekszik, vagy összeesik a lószállító utánfutóban. 
   
 • Ha a ló tartási helyén nem sikerül diagnózist felállítani, vagy megnyugtatóan orvosolni a problémát és tünetmentessé tenni a lovat, mielőbb kórházba kell juttatni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor eljöhet az a pont, amikor mérlegelned kell az elaltatását.
   
 • Bizonyos bélhelyzetváltozások rendeződését segítheti, ha a ló lefekszik-felkel, esetleg akár az állatorvos irányítása mellett hempereg – mindezt úgy, hogy a szakember például ultrahanggal, illetve ismételt rektális vizsgálatokkal folyamatosan ellenőrzi a hasüregben zajló eseményeket. Folyamatos monitorozás hiányában ez azonban mindössze szerencsejáték, ami ugyanakkora eséllyel torkollhat tragédiába, mint vezethet eredményre.
   
 • Rektális vizsgálat során az állatorvos nem a hasüreg egészét, csupán annak utolsó harmadát tudja áttapintani.

És a legfontosabb útravaló: 

Ne vesztegesd az időt! A fenti esetben szereplő lovon az sem segített volna, ha már az első alkalommal kórházba szállítják, mivel a rekeszsérv csak ritkán operálható eredményesen. De az időben felállított diagnózis megóvta volna a lovat még kétnapi szenvedéstől. Akármilyen szomorú ez egy lovas számára, nem a kegyes halál a legrosszabb, ami egy lóval történhet.

2016.08.02. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotók: Bigstock, Flickr

Lektorálta: Dr. Pallós Andrea, lógyógyász specialista

Dr. Pallós Andrea az általános állatorvosi diploma mellett lógyógyász specialista klinikus szakállatorvos diplomát is szerzett.
Távlovas versenyeken rendszeresen részt vesz kezelő és ún. vonal állatorvosként, emellett saját kisállatpraxist vezet Sóskúton.

 

Hozzászólások