A természet gyógyító ereje – 1. rész

A természetben fellelhető növények között lapulnak valódi kincsek, amelyek nem csak ékes színeikkel, illataikkal varázsolnak el, de az egészségügyi panaszaink enyhítésében is segítségül szolgálhatnak. Nem titkolt célunk, hogy minél többen felfedezzétek ezt az alternatív utat, amely oly sok ló és lovas életét könnyítette már meg.

Hogy tudásod biztos alapokon nyugodjon és magabiztosan kamatoztathasd,  egy különleges játékot indítunk a Lovasok.hu felületén HAMAROSAN, így könnyedén elsajátíthatod a körülöttünk fellelhető növények legfontosabb tulajdonságait.

Egyre nő a bizalom a gyógynövények irányában

Sokan nem hisznek a gyógynövények erejében, mindaddig, míg meg nem tapasztalják jótékony hatásukat. Ámbár még sok a kétely, mégis egyre többen igyekeznek – újra- felfedezni mennyire hatékony a hagyományos orvoslás.

A nyitottságunk az alternatív megoldások felé elsősorban annak is köszönhető, hogy egyre több publikáció lát napvilágot, amely taglalja egyes gyógyszerek igen erős mellékhatásait.  A gyógynövények használatától sokan azért idegenkednek, mert összeállításuk némiképp több időt igényel, de ami nagyobb gond, hogy nem ismerik a különböző növényfajokat. Pedig ez a fajta befektetés idővel hatványozottan megtérül, hiszen aligha van nagyobb öröm annál, mint amikor a hosszadalmas, hiábavaló gyógyszeres kezelések után végre kiutat talál az ember.

A kényelmet egyébként gyógynövények esetében is meg lehet őrizni, hiszen ma már minden kockázat nélkül lehet kész gyógynövény-keverékeket is vásárolni. Ez utóbbi esetében biztosan azt kapod és olyan arányban, amire és ahogy a lovad panaszai alapján ténylegesen szükség van.

A lovad ráadásul a megannyi rosszízű vagy kellemetlen gyógyszer után biztosan odáig lesz a finom falatokért. A gyógynövényeket akár önmagában vagy összeturmixolt zöldséggel-gyümölccsel keverve könnyedén válhat a lovad kedvenc jótékony hatású csemegéjévé.

Nem mindegy, hogy mikor kezded a begyűjtést

A gyógynövények természetesen akkor a leghatásosabbak, ha időben lettek begyűjtve. Ennek időpontját fajtája válogatja, illetve számít, hogy a növény mely részét szükséges felhasználni a kúrához. A leveleket általában virágzás előtt, míg a magvakat vagy a terméseket érés előtt vagy alatt szokták begyűjteni. A növényeket nem muszáj megszárítani, hogy hatásosak legyenek, azonban enélkül hamar tönkremennek. Szárított formájukban a hatóanyaguk magas hányadát sokáig megőrzik, így ez az eljárás mindenképpen javasolt.

Felhasználása főzet formájától kezdve, az áztatáson keresztül az olaj vagy kenőcs készítéséig számtalan módja van. Egyes növények hatékonyabbak inhalálva, míg más fajtákat előnyösebb inkább takarmánykiegészítőként adagolni.

A lovak maguk is megtalálják, amire szükségük van

Megfigyelések szerint a természetes körülmények között, legelőn tartott lovak hajlamosak kiválogatni maguknak azokat a növényeket, amelyek jótékony hatással bírnak szervezetükre nézve. Épp ugyanúgy, ahogy az emberek is betegség esetén egyes ételeket jobban kívánnak, a lovak is érzik, mi az ami jót tesz nekik, melyek azok az elengedhetetlen tápanyagok, amelyekből a szervezetük hiányt szenved.

Érdekel, hogy melyik növény mely tünetekre hozhat enyhülést és hogyan érdemes őket felhasználni? Akkor vegyél részt hamarosan induló gyógynövényes játékunkban és olvasd el cikksorozatunk következő részét, melyben kiemeltünk néhány különlegességet a természet patikájából . ->>

2018.09.20. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fótó: Pixabay.com