A fájdalom felismerése lovaknál

Az ember veleszületett képessége, hogy felismerje az érzéseket a másik ember arcán. Az arckifejezés megváltozik fájdalom esetén és egyértelmű jelzést közvetít a társak felé: segítségre van szükségem! Kellő empátiával a lovak fájdalmas arckifejezése is felismerhető – sok esetben ez azonban szubjektív érzéseken alapul. Az elmúlt évek kutatásai lehetővé tették, hogy nagy biztonsággal, könnyen elsajátítható módon ismerjük föl, ha a gondjainkra bízott lónak fájdalmai vannak.

Az első tanulmány 2014-ben jelent meg olasz, angol és német kutatók eredményei alapján. Ők a kasztrációnak kitett lovak arckifejezéseit vizsgálták és ez alapján hoztak létre egy – azóta több országban szabványos – fájdalomskálát (Horse Grimace Scale – HGS). A HGS használatakor hat tényezőt figyelnek a ló fején és ezek pontozásával egy fájdalom intenzitási skálán meghatározható a ló által megélt fájdalom nagysága.

Dán és svéd kutatók¹ nemrégiben nem csak megerősítették, hogy a ló arckifejezésének elemzésével a fájdalomintenzitás meghatározható, hanem az adatfelvétel egyszerűsítésével szinte mindenki számára érthetővé és elsajátíthatóvá tették a ló fájdalmának felismerését. Kutatásuk során kizárták az érzéstelenítésből és a stresszből adódó téves jelzéseket – melyek a 2014-es kutatásnál óhatatlanul jelen lehettek.

A Dr. Karina Gleerup által vezetett kutatás során az is egyértelművé vált, hogy a fájdalommal stimulált lovak fokozott interakciót mutattak a jelen lévő ismerős megfigyelő személlyel – ellentétben az előző kísérlettel. Arra a következtetésre jutottak, hogy ennél a kísérletnél olyan ismerős személy volt jelen, aki a ló számára előzőleg pozitív megerősítéseket adott, ez pedig növeli a kapcsolatot kereső viselkedést. Ebből adódóan a pozitív megerősítéssel dolgozó lótartók a fájdalom korai és enyhe megjelenését lovuk intenzívebbé váló kapcsolatkereső viselkedéséből is felismerhetik!

A ló arca a fájdalom esetén, az alábbi jelek legalább egyikét mutatja:

  • alacsonyra engedett és / vagy aszimmetrikus fülek,
  • a szemek szögletes megjelenése,
  • visszahúzódó és / vagy feszült pillantás,
  • az orrtrombiták oldalra feszülnek,
  • az ajkak, az áll és a rágóizmok megfeszülnek.

A fájdalom megjelenésének példája:

  • alacsonyan tartott, aszimmetrikus fülek
  • szöget bezáró szemhéj,
  • a pofa és az arcizmok megfeszülése.

2017.10.31., Írta: Szilágyi Szilárd

1., Gleerup, K. B., Forkman, B., Lindegaard, C. and Andersen, P. H. (2015), An equine pain face. Vet Anaesth Analg, 42: 103–114. doi:10.1111/vaa.12212

 

Hozzászólások