7 teszt, amivel megmentheted kólikás lovad életét

Tudtad, hogy néhány egyszerű vizsgálat elvégzésével Te is felmérheted kólikás lovad állapotát? Az élettani paraméterek nagyon sokat elárulnak ugyanis lovad általános állapotáról és a kólika súlyosságáról is. Ha már az első telefonhíváskor elmondod ezeket állatorvosodnak, ő is és lovad is hálás lesz érte.

Kólika állapotfelmérő lap

Az, hogy felismerted a kólika tüneteit, az első lépés lovad gyógyulásához. De vajon súlyos az állapota? Van idő megvárni az állatorvost, vagy sürgős ellátásra van szüksége? Ha szánsz öt percet arra, hogy a lenti táblázat segítségével kategorizáld lovad tüneteit, megkapod a választ ezekre a kérdésekre.

 

Egészséges
felnőtt ló

Enyhe kólika

Középsúlyos kólika

Súlyos kólika

Pulzus

20-40 / perc

40-60 / perc

60-80 / perc

80 felett percenként

Légzés

8-16 / perc

20-30 / perc

30-40 / perc

40 felett percenként

Test-hőmérséklet

37-38,5°C

normál

normál

37 alatt, vagy
38,5 felett

Nyálkahártyák színe

halvány rózsaszín

halvány rózsaszín

halvány rózsaszín

kékes, lilás, vagy téglavörös

Kapilláris újratelítődési idő

1 másodperc

1-2 másodperc

2-3 másodperc

4 másodpercnél több

Bőrráncteszt

1 másodperc

 

 

 

Bélhangok

 

normál, vagy a normálisnál intenzívebb bélhangok

csökkent bélhangok

nincsenek bélhangok

Trágya

 

normál trágya

kicsi, kemény labdacsok, vagy csökkent a trágyaürítés, vagy fehér szálakkal pókhálószerűen fedett trágya

nincs trágyaürítés, vagy folyékony béltartalom ürül

Bélgáz

 

távozik bélgáz

nem távozik bélgáz

nem távozik bélgáz

Fájdalom mértéke

 

izzad, kapar, a hasát nézegeti, a hasa alá rúg, nyújtózkodik

mint az enyhénél, de folyamatosan, esetleg megpróbál lefeküdni és hemperegni

mint az előző kettőnél, de mindenáron le akar feküdni és hemperegni

 

Töltsd le és nyomtasd ki ezt a lapot, majd függeszd ki az istállóban, vagy tedd az istállópatikába, hogy mindig kéznél legyen, ha szükség van rá. 

Fontos!

  • Az élettani paramétereket és lovad tüneteit mindig összefüggéseiben vizsgáld. Egy-egy élettani paraméter vagy tünet kiragadása téves következtetésekhez vezethet.
     
  • Ezeket a teszteket csak akkor fogod tudni éles helyzetben elvégezni, ha jó előre begyakorlod őket egészséges lovakon. Nézzük, hogyan!

Pulzus: 

A pulzust az alsó állkapocs belső élénél, illetve a csüdnél tudod kitapintani – kérd meg állatorvosodat, hogy mutassa meg pontosan ezeket a helyeket. 

A legegyszerűbb azonban, ha fonendoszkóppal a ló bal oldalán, a ló könyökénél megkeresed a szívhangot. A ló nyugalmi pulzusa normál esetben 20-40 szívdobbanás percenként. Az időt mérd telefonod segítségével.

Fonendoszkóppal a ló bal oldalán, a könyökénél ellenőrizheted a pulzust

Légzés:

Egy egészséges felnőtt ló nyugalomban percenként 8-16 alkalommal vesz levegőt. Helyezd a kezed a ló orra elé és számold a kilégzéseket, vagy figyeld a bordák emelkedését és süllyedését. Ne felejtsd el mérni az időt!

Testhőmérséklet

A ló hőmérsékletét a végbelében tudod megmérni, a legegyszerűbben és leggyorsabban egy digitális lázmérővel.

Nyálkahártyák színe

Húzd szét a ló szemhéjait, vagy húzd fel az ajkát. A nyálkahártyák egy egészséges ló esetében halvány rózsaszínűek.

Egy egészséges ló nyálkahártyái halvány rózsaszínűek

Kapilláris újratelítődési idő

Ez egy egyszerű vizsgálat a ló keringésének ellenőrzésére. Húzd fel a ló ajkát és az ujjbegyeddel (nem a körmöddel!) gyakorolj nyomást a ló ínyére, hogy az kifehéredjen, és figyeld, hogy mennyi idő alatt nyeri vissza a színét.

Egy kis segítség a kapilláris újratelítődési idő ellenőrzéséhez és a bőrráncteszt elvégzéséhez

Bőrráncteszt

Emlékszel még, amikor kisgyerekként csip-csip-csókát játszottál? Ez ugyanaz, csak lóval

A ló álljon lehetőség szerint természetesen és nézzen előre egyenes nyakkal. A ló vállízülete előtt, a vállbúbnál, vagy a vállbúb felett markold meg a bőrt és emeld el. Figyeld meg, hogy mennyi idő alatt simul ki újra. Ha ez szinte azonnal megtörténik, rendben van a ló vízháztartása. Minél több időt kell várni rá, annál nagyobb a baj. 

Jó ha tudod, hogy ezt a tesztet sokan a ló nyakán végzik, ami vékonyabb bőrű lovaknál (pl. arab, akhal-teke) téves eredményt adhat, mert az ő bőrük itt gyakran akkor sem simul vissza azonnal, ha a vízháztartásuk teljesen rendben van, főként, ha nedves a szőrük. Ezért jobb ezt a vizsgálatot a vállízület környékén végezni. 

A ló vállízülete előtt, a vállbúbnál, vagy a vállbúb felett érdemes a bőrránctesztet elvégezni

Bélhangok

A ló bélhangjait a legegyszerűbben egy fonendoszkóp segítségével ellenőrizheted, de ha az épp nincs kéznél, a füledet a ló hasára helyezve is elvégezheted a vizsgálatot. A képeken pirossal jelölt helyeken fülelj:

A ló bal oldalán:

A ló jobb oldalán:

Lótartóként Te vagy az, aki a legtöbbet teheti lovad egészségéért. Ha a fenti vizsgálatok elvégzésével pontosan fel tudod mérni kólikás lovad állapotát, és továbbadod az így összegyűjtött információkat állatorvosodnak, már megtetted az első lépést lovad gyógyulása felé.

Lovasok.hu Akadémia – mert az egészség minden lónak jár

Szeretnél a fentiekhez hasonló hasznos tanácsolat kapni, hogy gondoskodhass lovad egészségéről? A Lovasok.hu szakmai napján tapasztalt lógyógyász állatorvosok segítenek, hogy elsajátítsd a legfontosabb tudnivalókat lovad egészségével kapcsolatban. Ráadásul garantáljuk, hogy ilyen érthetően, emészthetően és szórakoztatóan még nem hallottál a lógyógyászatról és a lovak egészségmegőrzéséről.

Tovább a rendezvény programjához: 
Lovasok.hu Akadémia: Befektetés lovad egészségébe >>

2016.01.22. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Lektorálta: Dr. Pallós Andrea, lógyógyász specialista

Dr. Pallós Andrea az általános állatorvosi diploma mellett lógyógyász specialista klinikus szakállatorvos diplomát is szerzett.
Távlovas versenyeken rendszeresen részt vesz kezelő és ún. vonal állatorvosként, emellett saját kisállatpraxist vezet Sóskúton.

 

Forrás: Horse&Rider Magazine

Fotók: Bigstock

 

Hozzászólások