10 félreértés a lovak mezítlábassága körül

Valahányszor közzéteszek egy mezítlábassággal kapcsolatos cikket, valahogy mindig a hozzászólások széles skáláját kapom. Sok közülük támogató, ám alkalomadtán néhány nem az. És amíg általában nem megyek bele online vitákba emberekkel, néhány válaszukban élvezetemet lelem. Néhányan nagyon boldogok a patkót viselő lovaikkal – és ez az ő dolguk. Ám érdekesnek tartom, miért hiszik sokan, hogy a mezítlábas lét egyszerűen nem működik az ő lovuk esetében.

Szeretnék kiemelni néhányat a vezető félreértések közül, melyeket akár hallottam, vagy olvastam, amikor mezítlábas témáról volt szó.

1.) A „mezítláb” annyit jelent, hogy lekerül a patkó. Természetesen a lovad technikailag mezítlábassá válik, ha leveszed a patkót, azonban egy ép és egészséges mezítlábas lovat magadénak tudni egy kicsivel bonyolultabb. Ez valójában egy életstílus, amely megkíván egy mezítlábas pataszabályozásban jártas szakembert (aki éppen te is lehetsz, ha ezt választod), helyes takarmányozást, mozgást és a képességet, hogy türelmes és rugalmas légy, ahogy a lovad megkívánja.
Attól függően, hogy mit csinálsz a lovaddal, szükséged lehet patacipő használatára az átmeneti időszakban. A mezítlábas lét kulcsa a tájékozottság. Ne csak szemlélő légy, hanem aktív résztvevője a lovad pataápolásának!

2.) A telivérek patái rosszak, és egyszerűen nem képesek mezítláb járni. Ez egy nagyon gyakori tévhit. Igaz, sok telivérnek vannak gyenge patái. Ám én ezért nem a genetikát hibáztatnám, hanem sokkal inkább a tényt, miszerint legtöbbjüket nagyon fiatal koruktól fogva patkolják (a versenyzéshez), mielőtt a pata belső szerkezetének esélye lenne a teljes kifejlődésre. Párosítva mindezt a versenyzéssel járó stresszel nincs mit csodálkozni azon, ha sokuknak problémás lábai vannak. Azonban helyes takarmányozással, pataszabályozással és mozgással a telivérek, mint a legtöbb más ló, képesek mezítláb járni. Íme néhány link, amely ezt példázza:
Thoroughbred Feet are Just Fine: Meet Garwin
English Thoroughbreds Can’t Go Barefoot, Can They?
És íme olyan telivérek története, akik mezítláb versenyeztek:
Barefootin’: A Healthy Choice for Soundness?

3.) A mezítlábas ló tövig koptatja a patáit durva felületeken. Ez egy másik közkeletű tévhit, amelyet hosszú ideje próbáltam már megérteni. Azt hiszem, amikor valaki ezt mondja, arra gondol, mit történhetne, ha egyszerűen csak levenné a patkót és azonnal elvinné a lovát egy kemény talajú terepre, vagy aszfalton lovagolna egész nap. Biztosíthatlak, ez esetben a legtöbb ló nagyon érzékeny lenne. Lekopna a pata fala valamelyest? Bizonyára igen. De, ép ésszel ki lovagolna olyan lovat kemény talajon, amelyiknek a patája erre nincs készen? A mezítlábassághoz való hozzászokás gyakran időt vesz igénybe. Nem várhatjuk el a lovaktól, hogy egy éjszaka alatt átálljanak. Azonban szakszerű pataszabályzással, takarmányozással és mozgással (úgy hangzom most már, mint egy elakadt lemez?), a talp megedződik (megvastagszik). Ez a folyamat száraz környezetben még gyorsabban végbemegy.

Az eredeti írásban ezen a helyen egy angol félvad Fell pónikról szóló videófelvétellel szemlélteti a szerző a köves talajon való stabil közlekedést (lásd az eredeti cikket), ám ezt a videót sajnos technikai okokból nem tudjuk beágyazni. Ezt helyettesítendő itt egy felvétel egy mezítlábas arab telivér köves talajon történő lovas alatti munkájáról – a fordító.

4.) A mezítlábas körmölők kevésbé jól értesültek, mint a kovácsok. Minden kosárban vannak romlott almák, de a legtöbb általam ismert körmölő nagyon komolyan veszi a munkáját. Sokkal mélyrehatóbban kitanulták a patát, mint ahogy a legtöbb ember gondolja. Jómagam nem rendelkezem egyik mezítlábas iskola oklevelével sem, de ha megkérdeznéd a férjem, ki tud többet a patákról, én vagy ő (aki annak idején kovácsnak tanult), kétség kívül azt mondaná, hogy én. Azt hiszem, a lótulajdonosok sokáig szakértőként tekintettek a kovácsaikra, és amíg sokuk igen tájékozott, mások annyit tudnak, amennyi ahhoz kell, hogy felszögeljenek egy patkót. Még valami, amit érdemes észben tartani ezzel kapcsolatban: a kovács szakma figyelme a patkó formálására és annak egy lapos patára történő felhelyezésére irányul, míg az élettanilag helyes pataszabályozás fókuszában egy egészséges, belülről kifelé funkcionálisan jól működő pata kialakítása szerepel, bentről kifelé. Mindkettő tudást igényel – azonban egy teljesen más jellegű tudást.

5.) Lovak patahenger szindrómával, vagy patatályoggal nem tudnak mezítláb létezni. Éppen ellenkezőleg, a szakszerű mezítlábas pataszabályozás (gyakorta párosítva terápiás patacipők használatával) hatalmas változást tud hozni ezeknél a lovaknál. Megszámlálhatatlan történetet olvastam hozzáértő mezítlábas körmölő segítségével halálra ítélt állapotukból felgyógyuló lovakról. Ami a savós patairha gyulladást, tályogot illeti, Jamie Jackson remek könyvét ajánlom: „Founder: Prevention and Cure the Natural Way”. Még egyszer, a mezítlábas lét több, mint a patkók egyszerű levétele – számításba kell venned a takarmányozási és a környezeti kérdéseket, savós patairha gyulladásos lovaknál még inkább.
Továbbá, a patahenger szindrómás lovak közül sokan nagyon jól gyógyulnak, miután lekerül róluk a patkó és a patáik szakszerű szabályzásban részesülnek. Itt egy példa, melyet én írtam le néhány évvel ezelőtt: Beating Navicular: Spice Girl’s Story.
Patahenger szindrómás lovak mezítlábas létével kapcsolatban további információért ajánlom Pete Ramey ezen cikkét.

6.) Sportlovak nem tudnak mezítláb létezni. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy a vadlovak nem tudnak mezítláb létezni. Ez képtelenség. Valójában jelenleg egy másik publikáció cikkén dolgozom nehéz osztályú mezítlábas sportlovakkal kapcsolatban. Nem ez a norma, de lehetne. Íme egy blogbejegyzés, amelyet korábban tettem közzé a konkrét kérdésben.

7.) A mezítlábas lovak hajlamosabbak a csúszkálásra / gondjuk van a húzással. Ez kéz a kézben jár a 6. számú tévhittel, és egyszerűen nem igaz. Egyszer olvastam egy remek párhuzamot Pete Ramey-től. Azt kérdezte, melyik megoldással tudna jobban vontatni egy autó: acél talpakkal, vagy gumi abroncsokkal? A mezítlábas pata keringése és rázkódás elnyelő képessége jobb – továbbá olyan módon rugalmas, ahogyan arra egy patkolt pata nem képes. A vontatás egyszerűen nem kérdés.

8.) A mezítlábas lovakat nem lehet köves talajon lovagolni. Menjünk vissza a 3. pontnál lévő videóhoz. Lehet, amennyiben volt idejük hozzászokni az ilyen talajtípushoz. Minél többet dolgozik egy ló köves talajon, annál jobban meg tudja oldani. Ha a legelő is durva talajú, alighanem ez nem is lesz egyáltalában kérdés.

9.) A mezítlábas és az u.n. legelőre készülő pataszabályzás ugyanaz. A képzetlen szem számára a két körmölés valóban hasonlónak tűnhet. Azonban meglehetősen különbözőek. Először is, a kovácsok azt tanulják meg, hogyan készítsék elő a patát a patkoláshoz a körmölés során. Még ha nem is ütnek fel vasat, akkor is így körmölnek (hacsak nem tanultak mezítlábas pataszabályzást). A mezítlábas körmölők a talp és a nyír nagy részét békén hagyják, míg a kovácsok ezeket jobban megfaragják. A természetes pataszabályzók fókusza a patafalnak a túlterülés miatti feszültségmentesítésére irányul, míg a kovácsok általában ezzel nem foglalkoznak. A mezítlábas pataszabályzók általában lekerekítik a hegyfal talpi részét ( u.n. Mustang Roll). A kovácsok általában nem tesznek ilyet. Ez csak néhány a különbözőségek közül.

10.) A mezítlábas pataszabályzás sokkal drágább, mint a patkolás. Ez a félreértés abból a tényből ered, hogy a legtöbb mezítlábas lovat ajánlott négy hetente (vagy esetleg gyakrabban) körmölni. Miközben egyes mezítlábas körmölők valóban kicsit többet kérnek a körmölésért, mint amennyit a kovácsok kérnek az u.n. legelős körmölésért, hosszútávon ez így is megtakarítást jelent.
Itt egy kis matematika. Nem ismerem a patkók aktuális árait, de úgy 15 évvel ezelőtt az állatorvosom által ajánlott kovácsnak 90 USD-t fizettem a körmölésért és patkolásért egy lóra. Ez a drágábbik vége volt akkor, úgyhogy mondjuk, hogy 80 USD-ba kerül egy patkolás.

6 hetente 80 USD = 640 USD évente
4 hetente 30 USD = 390 USD évente

Még ha az árak el is térnek attól, amit írtam, a mezítlábas pataszabályzás jó eséllyel megtakarítást jelent (Ha pedig megtanulsz magad körmölni, az egyedüli költséged a felszerelésed!)

2017.10.10., Szerző: Casie Bazay – 2017.08.18.
Forrás: The Naturally Healthy Horse
Fordította: Mráz Edina

Hozzászólások