Mindenki magának akarja a lipicait

Horvátország és Szlovénia is sajátjaként tekint a lipicai lóra. A lipicairól mint horvát lófajtáról ad ki bélyeget 2018-ban a horvát posta. A szlovénok szerint viszont mivel Szlovénia a történelmi ménes szülőföldje, ezért eredetét tekintve szlovén lófajtáról van szó.

Fotó: Kappel Edit, Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Dejan Zidan szlovén földművelési, erdészeti és élelmiszerügyi miniszter úgy nyilatkozott: a lipicai lovakat Ausztriában, Szlovákiában, Olaszországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, valamint a horvátországi Djakovói Állami Ménesben is tenyésztik. Ennek ellenére a lipicai fajta eredetiségét igazoló törzskönyvet (méneskönyv) az európai uniós jogszabályok szerint csak a szlovéniai Lipicán és az ausztriai Piberben adhatnak ki – tette hozzá. 

Szlovéniában nemzeti szimbólumként tekintenek a lipicai lóra, a 20 centes érmén is szerepel. 

Horvátország viszont úgy tartja, horvát lófajtáról van szó, ami kulturális örökségük része. Nidal Korabi, a horvátországi Djakovói Állami Ménes igazgatója úgy nyilatkozott: a lipicai lovak és a szlavóniai emberek kapcsolata beépült a népi hagyományba, a zenébe és a táncba. A lipicai ménes a szlavóniai kulturális örökség része, és mérhetetlen nemzeti vagyon Horvátország számára – hangsúlyozta.

A vita annak apropóján alakult ki, hogy a horvát posta tizenegy bélyeget bocsát ki 2018-ban, ezek egyikén szerepel majd lipicai ló. 

A lipicai fajta első ménesét 1580-ban a Trieszt melletti kis faluban, Lipizzán alapították a Habsburg uralkodóház számára: "Itt a legjobb lovakat tenyésszék, melyek a császári udvar számára lesznek elővezetve. Ezek a legkiválóbb és legtűrőképesebb lovak legyenek. Kemény és füves talajon járjanak ott, ahol kevés fű nő.”

A lipicai ménes egy részét a napóleoni háborúk idején menekítették a horvátországi Djakovóra, ahol 1805 óta tenyésztik a fajtát. A magyarországi lipicai lótenyésztés is ekkor kezdődött, mivel az állomány egy részét Mezőhegyesre telepítették át. A háborús veszélyek elmúltával sem tért vissza az összes ló Lipicára, hanem a közben felduzzadt állomány egy része a mezőhegyesi katonai ménesben maradt.

Nem kérdés, hogy a lipicai különleges helyet foglal el a régió lovaséletében, hiszen kiemelt genetikai értékkel bíró hagyományos magyar lófajtáink között is szerepel.

2017.04.24. Forrás: MTI

Hozzászólások