Lovasok.hu
  
Lovasok.hu  »  kérdések - válaszok  »  Lovaglás, lókiképzés  »  Mivel lenne érdemes futószárazni, hogy erősödjön a nyaka?

Kérdés: Mivel lenne érdemes futószárazni, hogy erősödjön a nyaka?Lovamnak szeretném izmosítani a nyakát, csak azt nem tudom, hogy mivel lenne érdemes dolgoztatni. Néztem a kikötőszárat, chambont vagy esetleg a segédszárat. Ti mit ajánlanátok?

- Anonim kérdező 2017.04.19. 10:02

 1 válasz

Szakértői válasz:

Kedves Kérdező!
Eszközök helyett kitornáztatást, gimnasztikát ajánlanék, nyeregből és futószáron egyaránt. A lovat nem passzívan kényszerítjük keretbe, még időlegesen sem. (Az eszközöket normál esetben, csakis időszakosan!, korrekcióra, rávezetésre használják, s csak tapasztalt lovasok, kiképzők kezébe valók! Helytelen használattal többet lehet ártani, mint használni...)
Nem említetted, mennyi idős a ló, mióta van lovagolva s mi a célod vele?
Ha elindul előre-lefelé (marból és nyakból) a lovas kezéhez, elengedi a hátát, megnyújtja a nyakizmait - ebből erősödik a nyaka. A ‘támaszkodást‘, a ‘kerekséget‘ nem szabad eszközzel kierőszakolni, inkább hajlításokon, állításokon, átmeneteken, iramváltásokon - gimnasztikán - át kell elérni, hogy azt a ló maga felajánlja. A ló a nyakával egyensúlyoz - minél jobb az egyensúlya, annál inkább erősíthető nemcsak a nyaka, hanem az egész izomzata is. A nyakat KÜLÖN amúgy sem erősítjük... S minden eszköz, mely a nyak és a fej mozgását akadályozza, határolja, árt az egyensúlynak, megnehezíti a ló dolgát.

Lovagolj nyugodt - engedni tudó kézzel, ha a ló képzettésgben, lovagoltságban ott van, átmeneteket, iramváltásokat. Menjt terepre, nyugodt, akár letámasztott kézzel, lendületesen lovagold előre. Sok ló szívesen beleenged a nyugodt kézbe terepen... Ha van lehetőség, mászass... Dolgozz cavalettin, hagyd hogy a fejét-nyakát nyújtsa a rudak fölött. Nyeregből vagy földről kérj állítást, hosszhajlítást. Ezek mind ügyesebbé, rugalmasabá teszik a lovat. Ha kellő türelemmel, időt adva, s jól csinálod, egy idő után felajánlja a ‘támaszkodást‘, a keretet, abból lehet aztán dolgozni, a ‘nyakat erősíteni‘.

Ha már mindenképp eszköz, akkor csúszó kikötőszár (lefelé enged de felfelé nem ütközik rajta a ló), lehetőség szerint (bár szívesebben mondanám bármely hasonló eszközre - szigorúan!) kapicánnal. Ha az eszközt választod, kérj hozzártő, humánus segítséget (sok lovas még mindig nem kellő türelemmel, gyors eredményt várva használja segédszárat, kikötőszárat...).

Sok idő, sok türelem, de megéri!

Andics Bernadett
Gyógytornász, lovasedző, fogyatékossport-szakedző
http://parafenomenek9.webnode.hu

2017.04.19. 23:16


Olvasói válaszok:

Ha segítenél a kérdezőnek, szólj hozzá bátran, de ne feledd, a válaszadás felelősség.

További kérdések lovaglás, lókiképzés kategóriában: