keresés a lovardák között

Sánta a lovad? Vizsgáltasd meg a nyakát is!
Forradalmian új eljárás segíthet a sánta lovakon – már idehaza is.

Egy jól képzett, rutinos, mozgásszervi problémákra specializálódott lovas állatorvos gyakran már akkor észreveszi a lovad sántaságát, amikor a Te még csak annyit észlelsz, hogy lovad nehézkesebben, kelletlenebbül hajt végre bizonyos feladatokat, nehezebben hajlik, megtagad bizonyos ugrásokat. 

Fotó: Greg Note

Nem túlzás azt állítani, hogy a sántaságvizsgálat külön tudomány, ami az erre specializálódott lovas állatorvosok sajátja. A probléma felderítése hosszadalmas és aprólékos folyamat, hiszen nem elég csupán azt kimondani, hogy az adott ló sánta. A sántaság okát kell megtalálni, majd orvosolni.

Bár lovadnak négy lába van, mégis megbotlik, a sántaság oka nem feltétlenül itt keresendő. A problémát okozhatja a nyak, a hát, vagy épp a csípő fájdalma is. A képalkotó diagnosztikai eljárások fejlődésével, a jobbnál jobb felbontású mobil digitális röntgen és ultrahang készülékek térhódításával mára már pontosan diagnosztizálhatók olyan elváltozások is, melyekről néhány éve még csak nem is álmodhattunk volna. Ennek köszönhetően lehetővé vált a korábban gyógyíthatatlannak vélt problémák hatékony orvoslása is. 

Dr. Molnár József lógyógyász specialista az utóbbi időben a „nyaksántaság” (tehát a nyaki csigolyák problémái – például kopások, gyulladások, meszesedések – miatt kialakuló sántaság) diagnosztizálásába és kezelésébe ásta bele magát – bíztató eredménnyel.

Dr. Molnár József lógyógyász specialista és egyik négylábú páciense

Ha a sántaságvizsgálat során felmerül, hogy a ló nyakában kell keresni a probléma okát, a nyaki csigolyákról először röntgenfelvételek készülnek. Ezek elkészítése és kiértékelése egyaránt nagy gyakorlatot és pontosságot igénylő feladat.

Dr. Molnár József röntgenfelvétele egy ló nyakáról - elkészítése és kiértékelése egyaránt nagy gyakorlatot és pontosságot igénylő feladat

Ha a felvételek igazolják, hogy valóban a nyaki csigolyák közötti elváltozások okozzák a problémát, akkor kerülhet sor a helyi gyógyszeres kezelésre. Ez istállói körülmények között, bódított, álló lovon, helyi érzéstelenítés mellett végrehajtható beavatkozás. Az állatorvos az ultrahang segítségével szó szerint benavigálja a 10 cm hosszú injekciós tűt abba a 2-3 milliméteres résbe, ahol az elváltozás található és befecskendezi a gyógyszert. A szájon át adható gyógyszerekhez képest a közvetlen helyi gyógykezelés előnye az, hogy az emészőrendszert nem terheli feleslegesen.

A ló néhány óra múlva már ehet, majd szép fokozatosan visszatérhet megszokott munkájához. 

Két praxis állatorvosait - Dr. Bocz Nórát, Dr. Molnár Józsefet a Lovaspraxis Kft-től, és Dr. Boros Bálintot a Polequi Bt-től - kísértük el egy közös páciensük kezelésére:

Dr. Boros Bálint, Dr. Molnár József és Dr. Bocz Nóra ultrahanggal vizsgálják a nyaki csigolyákat
Még 5 képünk van erről az új kezelési módról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Elérhetőségek:

Dr. Molnár József

Telefon: +36 30 279 0916

Dr. Bocz Nóra

Telefon: +36 30 722 5766
 
Honlap: lovaspraxis.hu
Facebook oldal: facebook.com/lovaspraxis
 

2015.07.07. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Sánta a lovad? Vizsgáltasd meg a nyakát is!

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés