keresés a lovardák között
Főoldal   »   Kérdések-válaszok   »   Állatorvos válaszolA kérdésekre válaszol:

Dr. Ozvald István, állatorvos

KÉRDÉS:

Szeretném megkérdezni, hogy Ön milyen vitamint, csonterősítőt ajánlana egy 2,5 éves csikónak?
Előre is köszönöm a válaszát: Reni

VÁLASZ:
Kedves Reni!

Egy csikónak a jó minőségű réti széna és abrak, a megfelelő, sok mozgás és a napfény a legjobb csonterősítő. Ezek hiányában nem érdemes csikót tartani, nevelni.

Üdvözlettel:
Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy egyik lovamon 2 helyen szarkóma (vagy szarcoid nem tudom pontosan) volt. Egyik a nyak, másik a váll tájékon, a mérete csak kis mértékben nőtt. Az állatorvosok azt mondták, hogy nem szükséges levetetni, mert csak szépséghiba, nem zavarja a lovat, és ha leveszik visszanőhet. A vállán lévőt még tavaly tavasszal levetettük, és nem is nőtt vissza, annak ellenére, hogy nem a hálós módszert alkalmazták. A probléma az, hogy másik lovam is elkapta, akivel egy karámban van. Neki a nyaka alsó részén jelent meg, még igen kicsi, körülbelül 1 cm. A kérdésem az lenne, hogy ez terjedhet lóról lóra, és ezek után érdemes levetetni mindkét lovamról? Viktória

VÁLASZ:
Kedves Viktória!

A kérdésben szinte a választ is leírta. Valóban nem szükséges eltávolítani a sarcoidot és valóban vissza is nőhet (akár még nagyobrra is) a műtét után. Ugyanakkor tényleg van szerepe a fertőzésnek a tovaterjedésben. Ennek ellenére én is azt tanácsolnám, ha nincs olyan zavaró helyen, nem szükséges eltávolítani az elváltozást.

Üdvözlettel:
Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:

Érdeklődnék, hogy mitől lehet csipás egy ló szeme? Több lónál is feltűnt, hogy nem könnyezik, hanem egyszerűen csipás a szeme környéke. Nem újkeletű a dolog, egy lónál évek óta ezt tapasztalom, egy idős ménről van szó. Esetleg még az is érdekelne, lehet-e valamivel segíteni ezen, láthatóan nem zavarja a lovat, de látványnak nem szép.
Előre is köszönöm válaszát! Anita

VÁLASZ:
Kedves Anita!

A váladék mennyiségének növekedése az azt termelő sejtek gyulladás okozta izgalmának a következménye. Ennek több oka lehet, a poros környezettől kezdve a szemhéj rendellenességekig, de akár idegentest is okozhatja (pl. pislogóhártya alatt széna részecske). Tehát mindenképp érdemes kivizsgálni, a végére járni, mi okozza ebben az esetben  ezt a tünetet.

Üdvözlettel:
Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 2 éves póni csikónk és rühes lett, az orvos írt fel ampullás lemosót, amivel lemostam kétszer a csikót,  szépen tisztul. Kérdésem a következő: mitől kap rühességet? Tiszta gondozott helyen van. A másik kérdésem: ember elkaphatja-e a rühességet az állattól? Egyik ismerősöm azt mondta, hogy vigyázzak, mert fertőző és elkaphatom a lótól a rühességet. Azóta állandóan vakarózok, úgy érzem rühes lettem. Lehetséges ez? Válaszát előre is köszönöm.

VÁLASZ:
Tisztelt Hölgyem!

A rühesség fertőzés útján terjed, de ezt eszközökkel is el lehet végezni. Tehát fertőződhetett közvetlen egy másik lótól vagy szamártól, vagy olyan eszköztől, ami ilyen lóval érintkezett. Valóban vigyázni kell, a rühességet is (sok egyéb bőrbetegséggel egyetemben) el lehet kapni. 
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
A lovam féregtelenítő pasztát kapott, a felét kellett volna beadni az előírás szerint, de mindet odaadtuk, lesz-e ennek valami rossz hatása a szervezetére, hogy túl lett adagolva? A gyógyszer (paszta) 2 alkalomra volt  adagolva.

VÁLASZ:
Tisztelt János!

A féreghajtók eltérő toxicitásúak, de általában a kétszeres túladagolás még nem okoz mérgezési tüneteket.
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:

Van egy 4 éves magyar félvér ménem. Ma észrevettem, hogy egy kicsit bágyadt és úgy csinál, mintha le akarna feküdni. Bélmozgása van, jól hallani, szelel, rendszeresen trágyázik. Én vizeletelállásra gyanakszom, mert töbször kitolja a hímveszőjét. Ha erről van szó, mi a teendő, mit tanácsol?   Üdvözlettel, Nagy Zoltán

VÁLASZ:
Tisztelt Zoltán!

Kólikás tüneteknél sürgősen értesíteném a helyi állatorvost. Megérkeztéig felügyelni kell a lovat, hogy ne feküdjön le, ne hemperegjen. A legegyszerűbb kólikás eset is bármikor súlyosbodhat, hempergéssel, forgolódással bélelzáródás, bélcsavarodás jöhet létre. 
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 16 éves kancám. A fejének a jobb oldalán található egy daganat, amit sajnos nem tudjuk, hogy hogyan alakult ki, mert már az előző gazdája sem tudta megmondani. Nem is volt eddig semmilyen probléma vele. Viszont tavaly nyár óta elkezdett véres váladék folyni az orrából, de csak azon az oldalon, ahol a daganat található. Azon az oldalon van még egy reszelésre váró foga is, amire azt mondták, hogy már annyira felsértette a bőrt, hogy tályog alakult ki a szájában. Ez  a probléma hamarosan orvosolva lesz, mert az állatorvos lereszeli a fogát.Tudom, hogy így látatlanban nem könnyű válaszolni a kérdésemre, de mégis szeretném a tanácsát kérni, hogy vajon mitől lehet ez az orrfolyása és lehet-e összefüggésben a tályoggal, amit csak nemrég vettünk észre? Előre is köszönöm válaszát: Kata

VÁLASZ:
Kedves Kata!

Ugyan előfordulhat, hogy a tályog van kapcsolatban az orrüreggel, de sajnos nagyobb a valószínűsége, hogy a daganatnak van áttéte. A választ kétféleképpen lehet megtudni: 1. a fog reszelése és a tályog kezelése, illetve annak elmúlása után megszűnik az orrvérzés 2. röntgen.
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
Tisztelt Doktor Úr!

A 15 éves kancámon takarítás közben vettem észre, hogy a hasa alsó felén foltokban jön ki szőr. Most ott tart, hogy mindkét oldalt már vannak fél tenyérnyi olyan helyek, ahol már nincs is szőr. A kopasz foltok vörösebbek a normális bőrszínnél és a kihulló szőrcsomókon a hajkorpához hasonló elhalt hámszövet látható. A lónak volt már csüdsömöre, amiből kikezeltük. Mi lehet ez a betegség? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: egy lótartó

VÁLASZ:
Tisztelt Sz.B.!

Gombás, (esetleg baktériumos) fertőzésre gondolok. Kérdés viszket-e, fájdalmas-e? Nagy valószínűséggel fertőző - külön ápoló szükséges, ha vannak egyéb lovak, illetve emberre is terjedhet - lóápolás után alapos kézmosás szükséges. Javaslom állatorvos értesítését, aki a megfelelő kezelést megkezdi.  
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:

Van egy 14 éves magyar ügető lovam, aki 1,5 hónapja megvakult az egyik szemére. Most azonban a másik szeme is begyulladt és szürkehályog van rajta. Azóta arra sem lát. Van-e remény arra, hogy meggyógyuljon és  mi lenne a megfelelő kezelés? Köszönettel: Zoltán

VÁLASZ:

Kedves Zoltán! Ahhoz, hogy pontos képet kapjuk a ló állapotáról, mindenképpen szükséges egy alapos állatorvosi vizsgálat. Nagy valószínűséggel a már korábban károsodott szem megvakulása után az ellenoldalin is hasonló visszatérő gyulladás jelentkezett, ami vezethet a lencse elhomályosodásához. Érdemes tünetileg kezelni, hogy ne rosszabbodjon.
A vizsgálat után, ha megtudjuk, hogy mennyire károsodott a szem és mit lát a ló, lehet, hogy műtét is javasolható a további károsodás megelőzésére (cyclosporin implantátum beültetés).
Az üllői Nagyállat Klinikán minden feltétel adott a lovak szemészeti ellátásához. Telefonos szaktanácsadással és időpontegyeztetéssel 8 és 16 óra között a következő telefonszámon állok szíves rendelkezésére: 30-605-3472.

Üdvözlettel,
Dr. Makra Zita
lógyógyász specialista
SZIE ÁOTK Nagyállat Klinika


KÉRDÉS:
Öt lovas istállómban két ló Lyme-kórosnak bizonyult a legutóbbi vérvizsgálati eredmények alapján. Az első ló esetében figyelemfelkeltő tünetek egy csütörtöki napon jelentkeztek először (étvágytalanság enyhe kólikás tünetek bélsárpangás és láz). Orvos ellátta, látszólag rendbejött, bár rosszullét  okát nem tudtuk. Két napra rá szombaton újra jelentkeztek a tünetek étvágytalanság és enyhe kólika formájában, ez esetben láz nélkül. Orvos kijött, ellátta. Tovább folytak a találgatások, továbbra is valami tavaszi nyavalyára tippelt a többség. Ez a kétéves ló azóta teljesen rendben van, éli világát, mint egészséges társai.
Hétfőn egy idősebb lovammal dolgozva a négyszögben észrevettem, hogy nem rágja a zablát, nincs szájtevékenysége. Leszállva a lóról teljesen értetlenül állva az eset előtt megmértem a ló lázát: 40°C volt, ami estére visszament 38.5-re, majd másnapra elmúlt.
Azonban a ló napokig étvágytalan volt rosszkedvet és rossz kondíciót mutatott, akárcsak istállótársa, a kétéves kanca pár nappal korábban.
Mindezeket megtapasztalva és összegezve konzultáltam a kezelő orvossal és egyhangúlag úgy döntöttünk hogy meg kell vizsgáltatni a lovak vérét. A vérvizsgálatra április 20-án került sor. Addigra mind két ló jó egészségi állapotot mutatott, jó étvággyal fényes szőrrel és jó kedvvel.  Aznap délben meg is lett az eredmény: mindkét ló vére Lyme-kórra pozitív vérképet mutatott. Természetesen a lehető leghamarabb elkezdjük a megfelelő állatorvosi protokoll alkalmazását, amely előreláthatólag 5-7 hétig fog tartani.
Bár egy hajszálon múlott hogy túllépünk az eseten, még az első stádium első szakaszában sikerült diagnosztizálni a betegséget. Mindezt azért írtam le hogy tanuljanak belőle mások is, legyenek okosak és hallgassnak a megérzéseikre. Üdvözlettel: Szirtes Bence

VÁLASZ:
Tisztelt Bence!

Manapság az állatorvos szakma az "evidence based medicine" szabályai szerint működik. Mit jelent ez? Vannak erős bizonyítékok, erős adatforrások és gyengék.
Számos kutatás és tanulmány született a témában, melyekre támaszkodhatunk. Ezeket olyan tudósok írták, akik ezzel foglalkoznak egyetemeken, kutató intézetekben a világ több táján. Még ennél is van erősebb adatforrás, mégpedig, ha tudatosan megfertőzzük a lovakat Lyme-kórral és megfigyeljük a jelentkező tüneteket. Ilyen cikk is van,  de csak a könyvtárunkon keresztül hozzáférhető. Ebben a cikkben leírják, hogy szövettani elváltozásokat ugyan okoz a Lyme (Borellia), de tünetet egyik megfertőzött állat sem mutatott. Mit jelent ez? A lovak megfertőzödnek, pozitívak lesznek a tesztekben, de csak nagyon ritkán Lyme az oka a mutatott tüneteknek. A legérdekesebb szakmai információkat (angol nyelven) ebben a dokumentumban találja.

Nézzük pontról pontra a leírt esetet az én szememben:
Lázas a lova, de csak pár napig, aztán elmúlik magától, majd a másik is lázas és levert, de az is jobban lesz még a kezelés előtt. Mi az, ami így szokott kinézni? A fiatal lovat (2 éves) mi kapja el könnyen ilyenkor? Mint az ember óvodás gyermekét? A vírusok évszaka ez! Majd persze megkapja a másik lova, amire már ő vitte át. A vírus okoz általában magas lázat, majd a szervezet legyőzi.
Ezután csinálnak egy vértesztet, ami pozitív lett Lyme-ra, mint a fertőzött területeken (mint amilyen Magyarotszág is) minden második ló vére. Már nincsen baja a lovaknak, de elkezdenek egy hosszú antibiotikum kúrát, ami nemcsak magát a lovat veszélyezteti, hanem a mi gyermekeinket is a növekvő rezisztencia miatt.
Nem tudom 100%-osan kizárni, hogy a Borellia tüneteket okozott az egyik lónál, de arra az esély, hogy mindkettőnél, pont ugyanazon a helyen, ugyanabban az istállóban ez legyen a diagnózis, úgy hogy a tünetek nem kifejezetten jellemzik a Lyme-ot (hanem bármi másra is utalhatnak) és ilyen gyorsan gyógyul, erre kb. annyi az esély, mint a lottó ötösre.
Üdvözlettel,

Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya
belgyógyászati részlegvezető

SzIE ÁOTK Nagyállatklinika


 

KÉRDÉS:
Az állatorvosi asszisztensi képzés után át tudom képezni magamat állatorvosra, és ha igen, akkor tudok specializálódnia lovakra? Válaszát előre is köszönöm: Bundik Szilvia Tünde

VÁLASZ:
Nem hiszem, hogy a szakasszisztensi képzés bármi előnyt jelentene a felvételinél, de pontos információkhoz kérem keresse fel a Tanulmányi Osztályt az ÁOTK-n (univet.hu-honlapon vagy személyesen az István u. 2.-ben). Ahhoz, hogy valaki állatorvos legyen az állatorvosi egyetemre kell járnia 5+fél évet. Szakosodni lovakra csak az egyetem után lehet vagy hazai vagy nemzetközi továbbképzés keretében. A hazai lógyógyász továbbképzés ált. 2-4 évente indul 2 éves másoddiploma. A nemezetközi továbbképzésre itthon jelenelg nincs lehetőség, annak nagyon szigorú feltételei vannak és teljes szakosodát jelent.
Üdvözlettel,

Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya
belgyógyászati részlegvezető

SzIE ÁOTK Nagyállatklinika


 

KÉRDÉS:
A lovamat megcsípte egy kullancs benne volt (kiszedtük) de a helye nagyon csúnya. Kb 50ft-os nagyságú gennyes sebe van és két tenyérnyi ödéma lett rajta. A seb a jobb első térdén van, egyébként minden rendben van vele: eszik, nem sántít és a vizelete is normális. Mit tehetek a gyógyulásért? Elképzelhető lovaknál lyme-kór? Milyen tünetekkel?

VÁLASZ:
A kullancs számos kórokozót terjeszthet (a legtöbb nem számottevő vagy nálunk nem fordul elő) és a csípés allergiás reakciót is kiválthat, plusz a csípés helyén a bőrön lakó baktériumok beszaporodhatnak és gennyes sebet képezhetnek. A sebet tisztán kell tartani rendszeresen betadine-nal lemosni, el fog múlni.
A Lyme kórokozója hazánkban lovakban relatív gyakran előfordul és kullancs terjeszti. Ha vért veszünk tünetmentes lovaktól egy részük Lyme (Borellia) pozítív lesz. A pozitivitás önmagában nem jelent semmit, a legtöbb fertőzés tünetmentesen lezajlik, észre sem vesszük. Lóban a Lyme, ha mégis tünetekben megnyilvánul, általában izületgyulladást, izomfájdalmakat vagy teljesítménycsökkenést, esetleg fogyást okozhat. Eddig egy esetben írtak le bizonyított Borrelia okozta agyvelőgyulladást Amerikában.
Sokan azt hiszik, hogy a Lyme lovakban rendszeresen okoz idegrendszeri tüneteket, de ez nincs így. Kullancs terjeszthet olyan vírust, ami lovakban is agyvelőgyulladást okoz, és ennek jelenlétét feltételezzük hazánkban, de bizonyítani még nem sikerült.
Üdvözlettel,

Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya
belgyógyászati részlegvezető

SzIE ÁOTK Nagyállatklinika


 

KÉRDÉS:
Kialakulhat a lónál kullancs-allergia? Ha igen milyen tünetekkel? És hogyan lehet kezelni?

VÁLASZ:
A csípés környéke vagy akár kiterjedt terület megduzzad, fájdalmas, meleg. Jelenkezhet teljes testre kiterjedő csalánkiütés, viszkethet vagy fájhat is. Általában nem a csípéssel egyidőben, hanem kicsit késve jelentkezik.
Üdvözlettel,

Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya
belgyógyászati részlegvezető

SzIE ÁOTK Nagyállatklinika


 

KÉRDÉS:
Van egy 8 éves sárga kanca lovam, kb. 800 kg-os. Vért vettek tőle és értesíttetek arról, hogy a lovam fertőző kevésvérűségben szenved, de ezt idáig nem mutatták ki. Ez a ló nem ivott közös valyúkból, nem volt fedesztetve, nem érintkezett más lovakkal és mégis összeszedte ezt a gyógyíthatatlan betegséget. Ez hogy lehetseges?

Én azt gondolom, hogy csak úgy kaphata el, hogy nem steril tűvel vették le a vérét és megfertőzték. A lovam nagyon jó kondícióban, van semmi tünete nincs a betegségnek, nem izzad, nem fájnak az izmai, erősebb mint valaha. Nem tudom elhinni   ezt  a véletlent, hogy mivel egy évvel ezelőtt ugyanekkora lovam volt, ugyanilyen szinű, ugyanilyen súlyú, és azt is vágóhídra kellett vinnem. Ekkor az istállót teljes mértékben a helyi állatorvos kifertőtlenítette, ezzel kizárva a betegség terjedéset. Egy fél évre rá megvásároltam ez a kancát egészségesen és most három év után allítólag beteg.

Ez a fertőző kevésvérűség kimutatható minden egyes  laborvizsgálatnál? Mert úgy értesultem, hogy mindig nem mutatható ki. Itt Romániában sajnos ha elkönyvelik a betegséget, ami nem 100%-os, nagyon nehéz megváltoztatni!
Végezetül még annyit szeretnék kérdezni, hogy Magyarországon hol lehet ilyen laboratóriumot találni, ahol elvegeznék nekem a vizsgálatokat, hogy megtudjam az igazságot? Köszönettel: Karoly

VÁLASZ:
Tisztelt Károly!

Valóban fertőződhetett a lova nem steril tűvel történő megszúrással is, de a fertőző kevésvérűséget terjesztik az ízeltlábúak (legyek, szúnyogok is). Tehát sajnos, ha a terület fertőzött (endémiás), akkor egyelőre nem érdemes lovat, szamarat tartania. Inkább tehénnel, ökörrel, bivallyal kellene megelégednie.

Mivel a fertőző betegségek felszámolása a hatóságnak (hatósági állatorvosnak) a feladata, hiába vizsgáltatja meg a vért más laboratóriumban, nem gondolom, hogy elfogadnák.

Kérdésére válasz, hogy ilyen vizsgálatot a Központi Diagnosztikai Intézetben végeznek (1142 Budapest, Tábornok u. 2.)

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


 

 

KÉRDÉS:
Van egy 3 éves magyar félvér kancám. Kb. januárban észre vettem, hogy foltokban nincs szőre. Állatorvos nem látta, de egy 40 évvel a lovakkal foglalkozó férfi azt mondta, hogy ez rüh és kenjem le gázolajjal és akkor meggyógyul. Elég félve, de lekentem és a rühatkák szemmel láthatóan eltüntek. Tudom, hogy a bőr alatt lévő petéket nem irtotta ki ezért meg is ismételtem. Még mindig nagyon hullik a szőre és ha le akarom csutakolni vagy kefélni akkor el akar menekülni előlem. Így nem is erőltettem, mert arra gondoltam, hogy fáj neki. Az lenne a kérdésem, hogy mi tévő legyek? És hogy meddig fog hullani a szőre? Gábrisch Bella

VÁLASZ:
Tisztelt Gábrisch Bella!

A rühatkák szemmel nem láthatóak, ráadásul a bőr mélyebb rétegeiben, nem a felszínén élnek, tehát szemmel láthatóan nem tűnhettek el. A gázolaj viszont (egyéb káros mellékhatásai mellett) okozhat még plusz szőrhullást is.
Először is javasolnám a gázolaj lemosását valamilyen mosószerrel, majd a mosószer alapos, tisztavízzel történő kiöblítését. Utána pedig a bőrbetegség okának megállapításáért állatorvoshoz fordulnék, aki a tünetek alapján, szükség esetén kiegészítő vizsgálatok segítségével meg tudja állapítani, hogy mi okozza a szőrhullást, utána pedig ennek megfelelően kezeli.
Amennyiben a kopasz foltoknál a bőr reakciómentes, tehát normális színű (nem kipirult, nem pörkös) volt, elsősorban gombafertőzésre gondolnék.

A Lovasok.hu állatorvoslistája >>>

Állategészségügyi szolgáltatást az állatorvostól >>>

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


 

 

KÉRDÉS: 
Van nekem két darab 14 éves sodrott szürke lovam. Lovas ismerőseim mindig figyelmeztettek, hogy ezek babosak lehetnek, farkuk alatt tapintható kis csomók. Most napokban vettük észre hogy valóban tapinthatók és látható is ilyen csomó. Kérdésem az, hogy mit jelent ez a lovaknál, befolyásol-e valamit? Valóban értéktelenek ezzel a tünetekkel a lovak? Mert nekem azt mondták, hogy így még eladni se tudom őket. Válaszát előre is köszönöm! Üdv: Barta Tibor

VÁLASZ:
Tisztelt Barta Tibor!
Ezek a csomók egyfajta daganatok, melanómák. Szürke lovaknál jellemzően előfordul. Vágóba nem veszik át ezeket a lovakat, ilyen szempontból lehet értéktelennek nevezni őket. Akár évtizedekig élhetnek még mindenféle tünet nélkül, nyugodtan használhatja őket bármilyen munkára. Szerszám ne dörzsölje ezeket ki, mert akkor rosszabbodhat, szóródhat a daganat.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


 

KÉRDÉS:
Van egy sport kancám, akinek van egy másfél hónapos csikója. Amíg a csikó egy hónapos nem lett, nem lovagoltam a mamájat. A kérdésem az, hogy lovaglás után engedhetem-e szopni a kiscsikót, és ha nem, akkor mennyi ideig? Az edzések elég intenzívek szoktak lenni.

VÁLASZ:
Tisztelt János! Nyugodtan engedje szopni a csikót.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


 

KÉRDÉS:
Tisztelt Lovasfórum! Az lenne a kérdésem, hogy a lónak mennyire okoz problémát, ha elázik. Ez idáig meg nem volt vele ilyen gond, reggelente kivezetjük a karámba, egész nap kinn van, mi dolgozunk napközben, és nem fázik-e meg, ha esetleg nagyon megázik, sajnos nincs még kinn fedett hely, ahova beállna. Köszönöm, üdvözlettel: Laci

VÁLASZ:
Tisztelt Szabó László!
Amennyiben hozzászokott a ló, elvileg nem okoz egészségügyi problémát. Állatvédelmi szempontból viszont szükséges a legelőn-karámban valamilyen beállót elhelyezni.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Kedves Lovasok.hu! Kérdésem az lenne, hogy egy albínó lónál/póninál mikre kell ügyelni, kell-e neki valami külön, extra odafigyelés a bőrére, szemére, stb…? A válaszukat előre is köszönöm: Gitta

VÁLASZ:
Kedves Gitta!
Az albínó lovak bőre érzékenyebb. Az erős napsütést kell kerülni, de a csípésekre is valószínűleg erősebben reagál – tehát árnyékos helyen kell tartani és amennyire lehet, a rovarokat elűzni.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Az egyik lovunknak a fülében gombaszerű kis dudorok jelentek meg. Néhányan mondták, hogy gombás fertőzés, kapott is ez ellen gomba elleni krémet, de nem használt. Így már szinte az egész belső fülében láthatóak ezek a kis dudorok. Mit lehetne tenni? Vagy egyáltalán mi ez a betegség? Segítségüket előre is köszönöm. Köszönettel: Barcsi Tibor
 
VÁLASZ:
Tisztelt Barcsi Tibor!
Érdemes állatorvost hívni a különös elváltozáshoz, aki a labor vizsgálattal ki tudja deríteni, mi áll az elváltozás hátterében.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Egy hete született egy csikóm, egy napos korában látta állatorvos, azt mondta, hogy egészséges, de most olyan észrevételem van nála 2 napja, hogy kb. 10 percre olyan, mintha kólikás lenne: oldalazva megy, és saját súlyát nem bírja megtartani, összeesik, de kb. 10 perc múlva nincs semmi baja, és úgy szaladgál, mintha teljesen egészséges lenne!
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Markó József

VÁLASZ:
Tisztelt Markó úr!
Fontos volna megfigyelni, hogy milyen gyakran vannak ilyen rohamai a csikónak, valóban mindig csak néhány percesek-e. Milyen tüneteket mutat a csikó?  Idegrendszeri tüneteket (kába, nem reagál semmire, nincs tudatánál), vagy valóban kólikás tüneteket (hasi fájdalmasság, kapar, farkát csavargatja, hasát nézi, izzad). Jó lenne, ha állatorvos is meg tudná vizsgálni a csikót, de ha valóban csak 10 percig mutatja ezeket a tüneteket, akkor ez nehéz lehet. (Első hallásra felmerül egy epilepszia-szerű, tehát idegrendszeri megbetegedés.)

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 3 és egy 2 éves kancám. A 3 éves folyamatosan mindig eldörgöli a farkát, a kisebben most vettem észre, hogy kezdte dörgölni a farkát.
Rendszeresen féreghajtózom őket tavasszal és ősszel is 6 havonta, mindig más féreghajtóval.
Állatorvos látta egyszer a nagyobb farokdörgölését, de sajnos véleményem szerint tippelgetett. Akkor próbáltam minden nap neostomozanos oldattal mosni, de nem segített...

Mi lehet a probléma? A nagy 1 éves kora óta folyamatosan eldörgöli a faroktövét.  (Szerencsére nem sebesre, csak mindig annyira, mintha "visszavágná" magának.) A kicsinél most veszem észre...
A lovak bokszban vannak elhelyezve, ill reggeltől estig karámban vannak kint minden nap.

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Lőrincz Attila

VÁLASZ:

Tisztelt Lőrincz Attila!
A „farokdörzsölés” oka többféle lehet.
Valóban lehet az oka férgesség és a ló igazából a végbéltájékot akarja dörzsölni. Ennek megoldása a féreghajtás (amit végzett is rendesen), bár szükség esetén lehet többször is, mint évente kétszer (tavasz előtt és legeltetés után). A mostani extrém időjárási viszonyok gyakran kedveznek a férgeknek, így most az évenkénti négy alkalommal történő féreghajtás a javasolt, főleg, ha más lovakkal is találkoznak a lovai. A féreghajtásnál helyes évenként másféle féreghajtót adni, de ezeknél a hatóanyag másfélesége számít, nem elég a készítmény nevét nézni. (Az Equimax és az Ecomectin hatóanyaga is ivermectin). Más csoportba tartozik a fenbendazol hatóanyagú Panacur paszta és a harmadik csoport a mebendazol hatóanyagú Telmin paszta.

Másik oka lehet a farokdörzsölésnek a farokrépa bőrének atkás fertőzöttsége. Ez ellen jó a Neostomosanos vagy a Neocidolos bedörzsölés.  Ezeket az atkákat szájon át adott pasztával is el lehet pusztítani. Erre jók az ivermectin hatóanyagú féreghajtók (tehát amit adott), ezeket viszont érdemes megismételni egy hónap után az atka ellenes kezeléshez, súlyosabb fertőzésnél.

Következő oka lehet még ennek a tünetnek, a farokrépa bőrének baktériumos fertőzöttsége (tehát koszos). Érdemes valamilyen fertőtlenítő fürösztő szerrel alaposan kimosni a farokrépát (akár betadin szappannal), súlyosabb esetben antibiotikumos kenőccsel, sprayvel is szükséges kezelni (utóbbi esetben mindenképp kell állatorvost hívni).

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,
Dr Ozvald István 
 


 

 

 

 

 

 

 

KÉRDÉS:
Pár napja sikerült vásárolnunk egy nehézlovat. Előző helyén kissé elhanyagolták. Másnap rendeltünk az állatorvostól féreghajtót. Két nap múlva meg is lett a hatása, 5-6 kb. 25 cm hosszú orsóféreg távozott belőle. Az lenne a kérdésem, hogy milyen időközönként ismételjem meg a féregtelenítést?
Most a ló granulátumban kapta a féreghajtót. Váltsunk-e más fajtára? Szerintem biztos nem mostanában volt féregtelenítve...
Előre is köszönöm válaszát. Csaba

VÁLASZ:

Tisztelt Csaba!

A féreghajtó fajtáját elég évente változtatni, tehát most kaphatja ugyanazt a fajtát. 2 hónap múlva lenne érdemes megismételni a féreghajtást.

Üdvözlettel,
Dr Ozvald István 
 


KÉRDÉS:
Van egy nyolcéves kancám, alatta egy héthónapos csődörcsikó. Egy istállóban, egy karámban tartom őket. A problémám a következő: egyelőre nem tudom, hogyan válasszam el az anyjától. Csak egy karámom 
van és két istálló. A csikó igen ragaszkodik az anyjához, a szopáshoz meg főleg.
Zárjam be az anyát egy-két hónapra a másik istállóba? A csikó meg külön legyen egymaga a másik istállóban, ahol kijárhat a karámba? Sajnálom  az anyját egész napra bezárni, és attól félek, hogy a csikó folyton rugdossa majd az ajtót.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Kata

VÁLASZ:

Kedves Kata!
Valóban elképzelhető, hogy a hely nem alkalmas a csikó elválasztására. Ráadásul lassan ivarérett is lesz a csikó, ami az elválasztást még inkább indokolja.

Üdvözlettel,
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Kancánk hátsó lábán csúnya seb van...Van egy 4 éves kanca lovunk, aminek a 2 hátsó lábán nagyon csúnya seb van. Mi lehet az oka sömör vagy seb?  Úgy nézki, mintha kötél vágta volna fel.
Mit javasolna rá, kenőcsöt, vagy valamilyen folyadékos gyógyszert?
Várom válaszát. Köszönöttel: Orsolya

VÁLASZ:

Kedves Orsolya!

Nagyon jó kérdéseket tett fel és a megfelelő gyógykezelés is pontosan ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása után lehetséges.
Az ok valóban lehet kötélbe lépés, sömör, seb, horzsolás, gyulladás. Ezeknek az elkülönítése alapos vizsgálat útján lehetséges, amihez javaslom, hívjon állatorvost.

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


 

KÉRDÉS:
4 éves kancám szügyén kb. 1 hónapja  patkókeléshez hasonló elváltozás jelent meg. Nem tudom mire vélni, mert eddig semmi ilyet nem tapasztaltam (másfél éve van nálam, novemberben új helyre került).
Állatorvost hívtunk hozzá, szerinte csípés lehet. Adott neki szteroidos injekciót és azt javasolta, kenegessem kámforos  hűtőzselével. Semmi olyan jelét nem mutatta, hogy fájna neki.
Pár napja azonban ismét előjött. Eddig a szügy bal oldalán volt látható, most pedig a jobb oldalán jelent meg. Azt tapasztaltam, hogy mozgatás során/után lelohadt, majdhogynem teljesen el is tűnt. Mérete változó maximum tenyérnyi nagyságú.
Előre is köszönöm szíves segítségét. Üdvözlettel: H. Vivien

VÁLASZ:

Tisztelt Vivien!

Ilyen esetben, amennyiben fényképet küld, talán pontosabb választ tudok mondani.
Most az első kérdések: a szügy első, vagy alsó részén volt a duzzanat? Kemény, tömött, vagy hullámzó, esetleg tésztás tapintatú volt? A tenyérnyi alapterületen milyen formájú, magasságú az elváltozás? Amennyiben csípés, elvileg a közepén kellene lenni egy szúrás nyomnak.
Mindneképpen a legjobban a helyszínen lehet megvizsgálni bármilyen elváltozást, tehát helyes, ha szól az állatorvos kollégának.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


 

 

 

 

KÉRDÉS:
Van egy négy éves kancánk, most kezdtük el a nyereg alá szoktatását.
Egyik nap kivittük, és jött a szokásos futószár, majd nyereg munka, semmi különösebben megterhelő, vagy a szokásostól eltérő. Aznap este már nem akart a fejadagjához nyúlni, egyedül csak vizet ivott. Miután ez másnap reggelre sem változott, kihívtuk a dokinkat, aki miután megvizsgálta, arra jutott, hogy semmi különös tünetet nem mutat (nem izzad, nem vergődik, legfeljebb kicsit többet fekszik mint szokott, bélzörejei rendben vannak, tüdeje tiszta), egyedül egy kis hőemelkedése volt a lónak. De látszik rajta hogy nem egészséges, mert lógatja a fejét, hangosan szedi a levegőt, és továbbra sem eszik, és kicsit mintha meg lenne duzzadva a felső ajka. Kapott antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt, és azzal búcsúzott, ha nem javul holnapra, akkor jön.

Én mégis nagyon aggódom miatta, mert ő egy igazi haspók, még ilyennek nem láttam, hogy hozzá se nyúl a szénához. Szeretném megkérdezni, hogy Önnek mi a véleménye, mi lehet a probléma?
Köszönettel: N. Ervin

VÁLASZ:

Tisztelt Nagyidei Ervin úr!

Helyesen tette, hogy a ló rendellenes viselkedése, bágyadtsága, csökkent étvágya miatt állatorvost hívott. Az állatorvos további vizsgálatai segítenek eldönteni, hogy mi a további kezelés iránya.
A hőemelkedés fertőzésre utal(hat). A hangos légvétel következhet a légutak szűkületéből, pl. a gyulladás miatt duzzadt nyálkahártya miatt.
Tehát állatorvosa helyesen kezdte antibiotikummal és gyulladáscsökkentővel a kezelést. Ezt a kezelést az állatorvos belátása szerint hosszabb ideig (legalább 1-2 hét) érdemes folytatni, vagy a tünetek és vizsgálati eredmények függvényében változtat rajta.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


 

KÉRDÉS:
Van egy 5 éves félvér lovam, aki elég szépen dolgozik. Egyetlen problémám, hogy nagyon izzad. Már viszonylag könnyű munkától is elkezd izzadni, ha pedig kicsit erősebb munkát adok neki roppant mód megizzad. Az elején fáradtnak is éreztem, de most már a fáradság nem dominál, inkább az izzadás ami jelentős.
Mit javasol, mit tudnék változtatni, javítani ezen a problémán? Köszönettel: Attila

VÁLASZ:
Tisztelt Attila!

Könnyen lehet, hogy az eddigi edzés hiánya miatt izzad a ló. Ez a további munka során csökkenni fog. Amennyiben kukoricát ad lovának, az is fokozza az izzadást, tehát érdemes csökkenteni annak adagját.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


 

 

KÉRDÉS:
Lovamat Magyarországról Németországba szeretném vinni. Az lenne a kédésem, hogy milyen papírokat, engedélyt stb. kell beszereznem hozzá, hogy ezt megtehessem. A ló sütve van és rendelkezik lóútlevéllel.
Válaszát elöre is köszönöm. Antal

VÁLASZ:
Tisztelt Antal!

A szállításhoz szükséges még 1 éven belüli vérvizsgálat és lóinfluenza elleni védőoltás, valamint hatósági állatorvosi vizsgálat.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


 

 

KÉRDÉS:
Azt szeretném megtudni, hogy egészséges-e 2,5 éves kancám vizelete. Az utóbbi két hónapbban lettem arra figyelmes, hogy a vizelet színe szinte teljesen fehér vagy krém színű (esetenként kissé narancssárás "folt" is van benne), viszonylag sűrű, de nincs erősseb  szaga. 
Minden nap mozgatva van, jó a kedélyállapota, elegendő vizet iszik, háromszor kap egy nap szénát és reggel -este zabot.
Válaszát előre is nagyon Köszönöm! Üdvözlettel Vilcsek Alexandra

VÁLASZ:
Tisztelt Alexandra!

Egészséges vagy beteg a kanca maga lehet. A vizelet vizsgálatára, amennyiben szükséges, a a vizeletvizsgálatot javaslom, amit kolléga tud laboratóriumban elvégeztetni. Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


 

 

KÉRDÉS:
Van egy 13 éves sodrott kancám, hátaslóként használom. Jó kondícióban van, minden nap kiviszem terepre, 1-1,5 órát mindig megyek vele. Enni zabot kap és lucernaszénát. A ló egyedül van egy elég nagy istállóban, ahol főleg most, a kinti hőmérséklethez képest elég hideg van.

A paci már szeptember közepe fele óriási bundát növesztett, de ezzel egészen mostanáig nem is volt baj. Pár napja vettem észre, hogy a ló a hűvös istállóban állva is izzad, szinte folyik róla a víz, de csak a nyaka két oldalán, a szügyén és a hasa alatt. A szőre ezeken a helyeken ragacsos, vagy szó szerint vizes.

Ha a lovat kiviszem az istállóból, nagyon hamar, minimális megterheléstől is leizzad, csorog le róla az izzadtság, a szőre pedig a testére simul, összeragad úgy, hogy látszik a bőre. Ezután hiába megyek akármennyit lépésben, hogy mire hazaérünk leszáradjon, ez nem történik meg.

A ló nem fullad ki, menne, nincs elfáradva, tele van energiával. Mi okozhatja ezt a kóros izzadást? Lehet valami komolyabb baja a lónak? Gondoltam már a vérvételre. Az kimutatná az okot?

(A lónak egyébként nyáron rendkívül rövid szőre van, természetesen akkor is izzad, de még a 30 fokos kánikulában sem ennyire. Lehet, hogy csak túlaggódom a dolgot?) Köszönettel: Katalin

VÁLASZ:
Kedves Katalin!

Én is a vérvizsgálatot javaslom. Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


 

KÉRDÉS:
A lovon, amit jelenleg lovagolok, valamilyen bőrprobléma jelentkezett. Először a heveder tájékon, illetve a szügyén. Most pedig a nyakán. A szőre foltosan kihullott és pöttyös a bőre (érdes tapintású). Szeretnék rajta segíteni,c sak nem tudom, hogy ahhoz feltétlen szövetmintát kellene vennie az állatorvosnak, vagy tudok-e így is tenni valamit érte?
Nem tudom, hogy összefügghet-e vele, hogy kikoptatta a farkát, és olyan mintha korpás lenne, a sörénye ugyanígy, de az nem viszket neki. Előre is köszönöm a segítséget: Bea

VÁLASZ:
Kedves Bea!

A bőrbetegség kezeléséhez nem kell feltétlen szövettani minta vétele, viszont állatorvosi vizsgálat az szükséges. Az állatorvos dönti el a továbbiakban, hogy az elváltozást milyen helyi kezelésben részesíti, vagy szükséges-e valamilyen laboratóriumi vizsgálat is a sikeres kezeléshez.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald IstvánKÉRDÉS:
Szeretném megkérdezni, hogy kifejezett nyári ekcémára mit ajánlana? Biztos, hogy a rovarokkal van összefüggésben, mert a megjelenésükkel kialakul, télen pedig elmúlik. Nagyon rég küzdünk már vele, neostomozanon, imaverolon már túl vagyunk.
A dectomax inkecióról tud esetleg valamit? Legutóbb ezt ajánlották.
Továbbá egy olyan módszert is ajánlottak, hogy a ló levett véréből lehet készíteni olyan allergia ellenes gyógyszert, amit injekcióként kell neki adni, kifejezetten a rovarfehérje ellen. 
Tanácstalan vagyok, de szeretnék segíteni a lovon, mert szörnyű lehet ez a viszketés.

Köszönettel: Molnár Zita

VÁLASZ:
Tisztelt Molnár Zita!

Mindenképp azt javaslom, hogy forduljon a kérdéssel állatorvoshoz. Tulajdonosként nem gondolom, hogy akár a vérvétel, vagy az injekció beadása feladata lenne ( egyébként törvény tiltja is). Amiben inkább tud lovának segíteni, az az, hogy megfelelő állatorvost keres neki.

Tovább a Lovasok.hu szakemberlistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István

Az EQUIMINS javaslata:
Ajánljuk a Microlat sampont, és az Itchless nevű oldatot. Ezt meg kell etetni a lóval, és higítva lemosásra is lehet használni, de csak ép bőrön.

Ha kissé már sérült a bőr akkor a Citronella sampon is jó, és a Lavender fresh, már csak nyugtató hatásuk miatt is, MSM krém mehet a sérült helyekre. ezesetben is etethető az Itchless.

Fontos itt is hogy ne alakuljon ki az ekcéma, tehát tartsuk távol a rovarokat. Erre bármelyik Fly Repellent termékünk jó, hatásuk egy napig tart a legelőn lévő lovakon is, emellett ajánljuk még és a Biting Midge Cream-et is.

Jobbulást kívánunk!

Möhöly Christa
Equimins


KÉRDÉS:
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 13 éves gátrepedéses kancánál még elképzelhető a fedeztetés, tenyésztés, vagy kizárt, hogy csikója legyen?
Köszönöm, Lea

VÁLASZ:
Tisztelt Lea!

A gátrepedés is lehet sokféle és az sem mindegy, hogy mióta áll fenn, mikor volt utoljára vemhes a kanca. Mindenesetre a természet csodákra képes! Keressen egy hozzáértő állatorvost, aki a területet megfelelően el tudja látni, meg tudja műteni.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Most vettünk egy pónit. Már van egy nagy lovunk, amit minden évben ilyenkor tavasszal vakcinázunk és féreghajtózunk. A féreghajtót természetesen kg-ra adjuk, de sajnos a vakcinánál elbizonytalanodtam. Egy póninak egy normál adag vakcinát kell adni? Vagy esetleg ez is súly alapján kell megosztani?
Köszönettel, Barna

VÁLASZ:
Tisztelt Barna!

Ezekre a kérdésekre nem Önnek kell választ adnia, hanem a vakcinázó állatorvosnak. Ő tudja eldönteni, hogy a ló egyáltalán vakcinázható-e, ha igen, mivel szükséges beoltani. Szélsőséges példája ennek, amikor a vakcinázás következtében véletlenszerűen fellépő anaphylaxiás reakciót az állatorvos megfelelően kezelni tudja, míg Ön esetleg csak a ló pusztulását tudja végignézni. Nem gyakori, de jellemzően előfordulhat.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Járok lovagolni és most a napokban született egy lipicainak egy kiscsikója, aki nem lát, és az állatorvos azt mondta, hogy le lehet szedetni a szeméről egy réteget, és akkor lehet, hogy foltokban lát, de nem garantált...
Lehet vele valamit még kezdeni, belovagolni vagy bármit is?
Előre is köszönöm. Tisztelettel: Kovács Réka

VÁLASZ:
Konkrétan milyen betegséget, elváltozást diagnosztizált az állatorvos? Ezt nem tudni, egy laikus látta a szemet, ezek után nem tudok semmi biztosat vagy konkrétat mondani.
Lehetséges, hogy valami fejlődési rendellenesség van, amit mindjárt néhány napos korban fel lehet ismerni és beltenyésztett fajtáknál gyakoribb lehet, ilyen pl. a lipicai is.
De az is lehet, hogy az ellés alatt szerezte ezt a szaruhártya homályt, ödémát. Ezek alapján csak találgatni lehet és semmit nem lehet kijelenteni főleg arra vonatkozólag, hogy fog-e látni vagy sem!
Ha behozzák a kancával a klinikára, szívesen megvizsgálom.
Üdvözlettel,

Dr. Makra Zita
SzIE AOTK Nagyállat Klinika, Üllő, Dóra Major


KÉRDÉS:
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet az oka annak, hogy az egyik kanca lovam, nagyon sűrűt, szinte teljesen fehér színűt vizel. Nem csak sárlás idején, hanem körülbelül 3 hete mindig. (Gondoltam megfázásra, de nincs semmi más ráutaló jel.)
Előre is köszönöm!   Bíborka

VÁLASZ:
Tisztelt Lótulajdonos!

Eleget iszik a ló? Máskor is figyelte a vizelet sűrűségét és akkor nem ilyen volt?
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 13 éves magyar félvér herélt lovam, az utóbbi két hónapban állandó levertséget mutat, semmi nem érdekli, terepen abszolút nem aktivizálja magát. Kap naponta kétszer szénát és roppantott árpát, jól eszik. Kondíciója jó. Mozgatva van, de nincs túlterhelve. Nappal karámban van a többi lóval, éjjel bokszban. Féreghajtót is kapott.
Állatorvos február elején adott neki roboráló-májvédő injekciót, hogy hátha az anyagcseréjével van gond, de semmi hatása nem lett. Ő szintén tanácstalanul áll a helyzet előtt. Önnek mi a javaslata ez ügyben?
Üdvözlettel, Beatrix

VÁLASZ:
Tiszelt Beatrix!

A levertség, kedvetlenség elég sok betegség velejárója. Alaposabb kivizsgálás is szükséges lehet a betegség okának felderítésére. Javaslom forduljon egy specialista kollégához!

Tovább a Lovasok.hu szakemberlistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lenne egy olyan kérdésem, hogy mit jelenthet, ha egy ló sokat pisil, és sokat is iszik? Csak azt szeretném tudni, hogy minek lehet ez a tünete? Vércukorszint problémának,esetleg megfázásnak is?
Köszönöm a segítséget! H.Pap Dorka

VÁLASZ:
Tisztelt Dorka!

Valóban több oka is lehet annak, ha egy ló sokat iszik / sokat vizel. Ezek többsége súlyos betegség, amit képzett állatorvos tud csak diagnosztizálni. Ezért kérem, minél előbb keressen ilyen kollégát. (A túl sok só etetése is okozhat ilyet).

Tovább a Lovasok.hu szakemberlistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 7 éves sodrott kancám, 2 éve van nálam és eddig kitűnően bevált. Semmi baj nem volt vele, nagyon jól ment kocsiban is és nyereg alatt is.
Nem félt semmitől, nem ijedezett, bármikor lehetett használni. Most el vagyok keserdve, mert kb. 2hete valami miatt megváltozott, úgy is mondhatnám, hogy elment az esze. Kocsiban is elkezdett furcsán viselkedni, ugrálni, nem akar lépésben menni, fújtat. Lovaglás közben össze-vissza ugrál, ijedezik és amit még soha nem csinált, nagyon csúnyán felágaskodott. Legutóbb és szintén nem akart lépésben menni. Úgy néz ki, mintha elment volna az esze, nem figyel az emberre.
Nem változott semmi, ugyanazt kapja enni is, mint eddig. Télen is volt használva rendszeresen, akkor is normális volt mindig. Most is kint van karámban, tehát nem lehet azt mondani, hogy nem tud mozogni. Tavaly tavasszal volt két hét talán, mikor szintén ilyen bolond volt, de aztán teljesen elmúlt, csak akkor még nem lovagoltuk
és nem tűnt ilyen durvának kocsi előtt ez a viselkedés.
Kérdésem lenne, hogy esetleg ez a tavaszi sárlás okozhat-e ilyen durva tüneteket, és hogyha igen, miért csak ilyenkor? Mit tegyek?
Nagyon megijedtem, mert elég veszélyes volt a legutóbbi lovaglásom.
Másik kérdésem, hogy ilyenkor lehet-e neki adni nyugtató pasztát vagy ez butaság lenne? Találkozott már Doktor úr hasonló jelenséggel vagy csak az én lovam ilyen idétlen? Átmeneti dolog lehet ez?

Előre is köszönöm! Egy aggódó lovas

VÁLASZ:
Tisztelt Aggódó Lovas!

Akár a sárlás is okozhat rendellenes viselkedést. Érdemes ehhez megfigyelni, hogy sárlik-e a ló? Meg lehet próbálni munka előtt lefutószárazni, az jó eséllyel segít. A nyugtatót nem javaslom eslő lépésben, mert előbb érdemes volna megtudni, mi váltotta ki ezt a furcsa viselkedést a lónál.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald IstvánKÉRDÉS:
Volt egy 1 éves mén csikónk akit kiheréltettünk. Néhány  nappal később a ló tetanusz fertőzést kapott és elpusztult. Az állatorvos a herélés előtt nem érdeklődött a csikó vakcinázási programjáról. A lovon nem volt sérülés nyoma ami tetanuszhoz vezetett volna.

Leírnám a tüneteket: bágyadtság, erős izzadás, izomfájdalom, a nyakizom erős görcsössége, szájzár (az izomgörcs az arckifejezésén és a szemén nagyon jellemző) nehéz légzés. Végül elvetette magát. Ez lehet tetanusz? Hiszen a jelek erre utalnak. Vagy más betegség tünetei is lehetnek ezek?

Érdeklődnék, hogy lehet-e az állatorvos hibája ez az egész. Az, hogy tudnia kellett volna a vakcinákról és hogyan kaphatott fertőzést? Lehet, hogy nem voltak fertőtlenítve a műtéthez használt eszközök?
A herélés után kapott egy nagyobb mennyiségű tetanusz elleni oltást. Lehetséges, hogy ez okozta a vesztét, mivel a szervezete nem ismerte fel?
Ebben az esetben ki a hibás? A ló gazdája mert nem oltotta be a lovat, vagy az állatorvos mert nem érdeklődött a ló oltásai felől?

Köszönettel: Judit Szolnokról.

VÁLASZ:
Tisztelt Judit!

Hasonlóak lehetnek a tetanusz tünetei is, a szájzár és a fej izmainak görcse is erre utal. Az, hogy műtét után néhány nappal jelentkeztek a tünetek, az is erre utal.
A heréléshez és minden más műtéthez hozzá tartozik a tetanusz elleni védelem, tehát ha abban pusztult el a ló, az állatorvos mindenképp hibázott.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István

KÉRDÉS:
Lovat szeretnék venni, s már egy-kettő után érdeklődtem is, de az egyik csikó köldöksérves. Ez a betegség tudtommal gyógyítható, vagy idővel eltűnhet. Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy öröklődhet-e? Vagy "akadályozza" ez a lovat valamiben, legyen az munka vagy valami teljesen más? Mennyire veszélyes betegség?
Köszönettel,  Miriam

VÁLASZ:
Tisztelt Miriam!

A köldöksérv valóban öröklődik, de veszélyesnek nem mondanám. Hogy mennyire befolyásolja a ló munkáját, a köldöksérv nagyságától függ. Egy átlagosan kicsi köldöksérv, egy normál igénybevételnél nem okoz problémát.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald IstvánKÉRDÉS:
Van Egy 5 éves kancám. Ha elkezd melegedni az idő és előjönnek a rovarok, a lovam elkezdi dörzsölni a farka tövét,a szügyét, sörényét. Ami érdekes benne, hogy az istállóban is vakarózik, pedig ott aztán kevés a rovar. Ezt annyira intenzíven teszi, hogy ki is sebesedik neki elég szépen, persze a szőr is eltűnik.
Nézte már állatorvos és azt mondta, hogy valószínűleg ekcéma vagy allergia. Adott is rá hűtőzselét de csak aznap használt vagy ha nagyon meleg volt, még akkor sem.
Állatpatikában is vásároltam neki egy szert ami megöli a parazitákat de az se segített. Vettem neki többféle készítményt, de egyiksem ért el túl sok hatást, maximum 1 napig.
Féregtelenítőt évente kétszer kap,az ajánlások szerint 2 fajtát. Úgy néz ki a ló farka töve és sörénye, mintha korpás lenne. Viszont ha hidegre fordul az idő, akkor a tünetek elmúlnak. Ha ezek alllergiás tünetek, akkor van esély rá hogy örökíti az utódokra is?
Ezért szeretném kérni az ön segítségét tanácsát.

Tisztelettel: Hársfalvi Gábor

VÁLASZ:
Tisztelt Hársfalvi Gábor!

A leírt tünetek alapján valóban lehet allergiás háttere a vakaródzásnak, bár akkor inkább egész testfelületen szokott jelentkezni a viszketegséget okozó gyulladás. Részletesebb leírással, fényképpel, vagy leginkább  vizsgálattal lehetne tovább szűkíteni a kört.
Mindenesetre legalábbis a hajlam jó eséllyel öröklődik.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
KÉRDÉS:

A  lovam hátsó bal lábán a csüd alatt közvetlenül ekcémás volt, de szerencsére meggyógyult és már nem viszket és nem fáj neki, viszont lett rajta (az ekcéma helyén) egy nagy varféleség vagy bőrkeményedés. Nem fáj neki és nem is zavarja, de engem azért zavar, mert nem a  legszebb ha egy nagy szürkés varféleség van rajta. Sajnos az állatorvosnak nem hajlandó feladni a lábát és én meg nem vagyok állatorvos. Szóval mit tudok tenni, hogy ez onnan eltűnjön? És ha ez a valami egy var akkor azt hogy tudom elérni, hogy leessen, mint egy normális sebről?

Válaszát előre is köszönöm: Evelin

VÁLASZ:
Tisztelt Evelin!

A vart puhítani kell, amire bármilyen zsíros kenőcs, kézkrém, vagy akár a disznózsír is jó. Ezzel kellene naponta 1-2 alkalommal bekenni a megvastagodott részt, akár több héten át, amíg az megpuhul és leválik. Kérdés azonban, hogy a sömör valóban teljesen elmúlt-e és nem annak a hátramaradt formáját látja-e.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Meddig lehet kb. használni egy aránylag jó egészségnek örvendő lovat, ha most 16-17 éves? És ha még soha nem volt csikója lehet még miután már ’’nyugdíjba” ment?
Előre is köszönöm, Kücsön Gyula

VÁLASZ:
Tisztelt Kücsön Gyula!

Nekem van egy 28. évében járó kisbéri félvérem és még remekül „üzemel”. Sokat számít  a megfelelő (minél szabadabb) tartás, takarmányozás, használat. A vemhesítés eredményessége erősen kérdéses ilyen idős korban.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald IstvánKÉRDÉS:
Van egy lovam (hobbiló), akit otthon tartok, nagyrészt a bokszában tartózkodik (de nincs egyedül, egy barátom lova van mellette). Az a probléma, hogy az én lovam mindig felette maga alól a szalmát, ezért féltünk, hogy be fog kólikázni. Tudom hogy a faforgács is egy megoldás erre, de sajnos azt nekem nem áll módomban a közelben beszerezni, ezért vettünk egy speciális anyagot, gumitéglákat (hosszú távon praktikusnak tűnt). Úgy gondoltam ez jó megoldás mert azt hallottam a ló lábának is jó, ugye nem is tudja megenni, és a lovam is elfogadta, le is fekszik rá.
A trágyát olyan sokszor kiszedem alóla egy nap amilyen gyakran tudom, de a vizelet sajnos kicsit átitatja ezt a gumianyagot. Egyik lovakhoz értő ismerősöm megrémisztett, hogy ettől a lovam patája "be fog rohadni". Mit jelent ez? Hogyan vehetem észre a tüneteket? Milyen következményei lehetnek?

Köszönettel: Amanda

VÁLASZ:
Tisztelt Amanda!

A szalma elvileg a takarmányadag része. Problémát (kólikát) akkor okoz, ha nem kap mellette a ló megfelelő mennyiségű (bőséges) és jó minőségű szénát (több, jobb a szalma, mint a széna).
Ettől függetlenül a gumitégla valóban jó és hosszabb távon olcsó beruházás. Ennek problémája lehet, ha a vizelet nem folyik el, pang, bomlik, bűzös. Megfelelő szellőzés szükséges.

Nem gondolom, hogy a patarothadás kialakulna ezen az aljzaton. A pata nem megfelelő tisztítása (használat előtt és után a talpi felület, nyírbarázdák patakaparóval történő kitisztítása) miatt, főleg a nyírbarázdák mélyén, oxigén hiányában rothasztó baktériumok szaporodnak el. Nem megfelelő gyakoriságú körmözés segíti a baj kialakulását. A rothadás eredményeképpen bűzös, kenőcsös anyag alakul ki a nyírbarázdákban. A folyamat tovább haladtával a szaru egyre mélyebb rétegeibe szaporodnak a baktériumok és a szaru alatti irhát elérve sántaságot is okoz. Gyakori előfordulása segíti a patarák kialakulását.

Tehát a megfelelő pataápolással megelőzhető a nyír (pata) rothadás.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 4 éves, első vemhes wels cob kancám. Már május óta tart egy tortúra, mégpedig az, hogy a sörényéle közepét mindig kivakarta, először még nem kezeltem gyógyszerrel csak megfürdettem mert azt hittem, hogy csak a por miatt vakarta ki. De egy rövid idő után ismét látszott rajta, hogy dörzsöli, de csak azt az egy helyet. Állatorvossal beszéltem, javasolta hogy nyári rüh elleni fürdetőhabbal fürdessem meg, megtettem eztán elmúlt, visszanőtt a sörénye, de december óta ismét kivakarta. Használtam ismét a szert, de ezúttal nem használt. Vettem egy nyári ekcéma elleni bio olajat, melynek tartalma: sárgarépa, körömvirág, orbáncfű. Azóta (3 nap) elkezdett a száraz régi bőr hámlani és lekopni és minimális szőr is nőtt, de megijedtem, mert alatta egy olyan bőrréteg látszik, mint az embernek, amikor hámlik a bőre és a friss bőr alakul ki. Ez javuló jel? Ezzel a z olajjal érdemes kezelni?
Köszönettel: Hegedűs Dániel

VÁLASZ:
Tisztelt Hegedűs Dániel!

A friss bőr lehet a javulás jele, de csak ha nem vörös, pörkös.
A sörényélen ez az elváltozás leggyakrabban baktériumos bőrgyulladás. Ennek a területnek a tisztítását gyakran kevésbé intenzíven végezzük, így a kosz, por összegyűlik. Ebben az esetben valamilyen antibakteriális szer (pl. valamilyen „lila” spray ) alkalmazása javasolt naponta 2-3 alkalommal. Ezeket csak állatorvos adhatja – írhatja fel receptre, ezért nem is írtam konkrét nevet.
A másik – talán ritkább - lehetőség a rühatka által okozott elváltozás. Erre valamilyen ivermectin hatóanyagú féreghajtó beadása javasolt. (Az ivermectin nemcsak a férgekre, hanem a külső parazitákra, így az atkákra, tetűre, kullancsra is hatásos.)
A kettő közti különbség eldöntése állatorvosi feladat.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lovam néhány hete elkezdte csikorgatni a fogát. Csak akkor figyelhető meg nála, mikor teljesen nyugodtan egyhelyben áll és éppen nem figyel semmire, "bambul". Ilyenkor nincs rajta felszerelés, zabla. Ha valami felkelti az érdeklődését, akkor azonnal abbahagyja.
Lovak között legelőn van tartva, de legtöbb idejét az etető körül tölti. Itt ácsorgás közben is csinálja. Mintha unalmas perceit töltené ezzel.  Mitől lehet ez? Utalhat-e ez a fogcsikorgatás valamilyen kezdődő problémára?
A választ előre is köszönöm szépen!

VÁLASZ:
Tisztelt Lótartó!

Unalom által kiváltott rossz szokás. Érdemes megpróbálni a széna hálóból vagy egyéb nehezített módon való etetést Így, ha hosszabb ideig eszik, kevesebbet unatkozik.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald IstvánKÉRDÉS:
A napokban került hozzánk egy 6 hónapos választási csikó, akinek a bal szemén a pupilla (állítólag) pigment hiányos. Nappali fénynél (mikor összehúzódik a retina) szinte észrevehetetlen, de borús időben és szürkületkor (mikor kitágul) jól látható. Nem valami hártya van a szeme előtt, közelebbről megvizsgálva tényleg látszik hogy nem fekete, hanem szürke és kontrasztos a határa. Vizsgáltuk a lovat hogy lát-e arra a szemére is, de semmi furcsát nem tapasztaltunk. Nem félti jobban azt az oldalát sem, mint a másikat. Abból is gondolom, hogy lát, mert a fényviszonyokra reagál a pupillája. A kérdésem az lenne, hogy ez a későbbiekben zavarhatja-e a lovat, esetleg romolhat-e a látása. A nyári erős napsugárzás nem fogja károsítani a szemét? Élhet ezzel a ló teljes életet? Mennyire ritka dolog ez a lovaknál? (a ló egy Appaloosa csikó, szinte mindenhol pöttyös, pigmenthiányos)
Köszönöm megtisztelő válaszukat! Gergő 

VÁLASZ:
Tisztelt Gergő!

A pupilla egy lyuk, tehát pigmenthiányos nem lehet. Ha a szemfeneket tartja furcsának, azt komolyabb szemészeti vizsgálattal lehet csak vizsgálni. Bármi gyanú felmerül, érdemes alapos állatorvosi vizsgálattal a végére járni, hiszen szavatossági hiba is lehet, tehát akár a csikó visszacserélése is felmerülhet.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
12 éves kisbéri fv. kancámat október 28-án fedeztettük be egy pinto ménnel. (4 napot voltak együtt). Sok csikója volt már neki, nálunk most lesz az első. A kancánk nem sárlott vissza, reméljük vemhes. Észrevettem nála, hogy a tőgyén a jobb oldalon van egy csomó. Nem fájlalja. És mindkét bimbóból jön valamilyen folyadék, szerintem nem tej, olyan vízszerű anyag, de elég sok jön, ha fejem. Ezt fejni kell, hogy nehogy begyulladjon, vagy ez már valamilyen gyulladás miatt lehet? Vagy ez természetes dolog?
Válaszát nagyon várom! Köszönettel és Tisztelettel: Adrienn

VÁLASZ:
Tisztelt Adrienn!

Nem kell fejni. Egyelőre figyelje, ha valami változás van szóljon!
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy 10 éves angol telivérem, akinek tavaly nyáron, a hozzám kerülésekor meg lett reszeltetve a foga. Az elmúlt napokban arra lettem figyelmes, hogy a fogain, de főleg az agyarfogán sárga színű, fogkő szerű képődmény keletkezett. Lehet egy lónak fogköve? A körmöm nyomásával lepattintható ez a pár miliméteres réteg. Próbáljam meg leszedni neki, vagy lekophat ez a lerakódás magától?
Továbbá a nyelve két oldalsó részén kisebesedett a nyelve, olyan alakban, mint a foga lenyomata. Lehetséges, hogy a nyalogatása miatt kikezdte az agyar vagy a többi foga a nyelvét? Mi a teendő ilyen esetben? Egyébként semmilyen új dolgot nem használok, se takarmányban, sem zablában, és egész nap legelőn van tartva.

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Herczeg Emese

VÁLASZ:
Tisztelt Herczeg Emese!

A kisebesedett nyelv mindenképpen állatorvosi beavatkozást (fogkorrekciót, fogreszelést, esetleg sebellátást, stb) igényel.
A megfelelő szakember kiválasztásában segítségére lehet a Lovasok.hu szakemberlistája.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Saját nyergem van, de saját lovam nincs, ergo a nyerget - attól függően éppen hol lovagolok - mindig más lóra nyergelem. Az "egy nyeregalátétet több lovon is használni" gyakorlat mennyire helyes, avagy sem?

Köszönettel, Zsolt - Vasvár

VÁLASZ:
Tisztelt Zsolt!

Első kérdés, hogy megengedi-e a lótartó.
Az biztos, hogy pl. gombafertőzést könnyen lehet ily módon továbbvinni, hiszen az csak súlyosabb esetben nyilvánul meg szőrhullásban, és azt sem biztos, hogy észreveszi a lovas egyből. Tehát ilyen értelemben van rizikója a dolognak.
Viszont az is igaz, hogy a lovak többnyire nem gombásak. De ha szakszerűek akarunk lenni, akkor lovanként nyeregtakarót váltunk/mosunk.
Felvetném még az eltérő mar- és hátalakulást a különböző lovaknál, tehát csak igen jó nyereg alkalmas különböző lovakra.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
6 éves herélt lovammal kijárok terepre lovagolni a legutóbbi lovaglásom után két napra a ló főként első két lábán - de a hátsókon is nedvedző kiütések jelentkeztek. Ennek mi lehet az oka (csalán?)? Mivel kezeljem? Allergia? Mit tegyek, hogy ne jentkezzen és hogy főként a lovamat megóvjam?
Köszönöm! Tamás

VÁLASZ:
Tisztelt Tamás!

Mindenképpen a ló állatorvosi vizsgálatát javaslom. Az elváltozások sebek, vagy valóban csak kiütések? Csüdhajlatban jelentkeztek, vagy a lábközépen, esetleg máshol?
Valóban több minden lehet, de az állatorvos mihamarabbi megérkezéséig egy alapos betadinos lemosás segíthet.

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
10 éves holsteini heréltünkön furcsa bőrbetegség jelentkezett. A helyi állatorvosunk nem tűnt túl bizonyosnak a kórt illetően, ezért szeretném az Ön tanácsát kérni.
 
A lovunknak múlt vasárnapra sebek jöttek ki a fejére, kb. fél centisek. Furcsa, mézhez hasonló anyag csordogált belőlük. Másnapra rászáradt a csorgás, ha lekapartuk, csak a seb látszik, tehát mintha lejött volna a felső hámréteg és alatta nincs semmi. Volt néhány puklija is a bőre alatt főleg a nyakán. Ezek azóta sem fakadtak ki, de pár nap múlva a két hátsó lába között is tele lett azokkal a mézszerű anyagot csordogáltató sebekkel.

Az állatorvos szerint valami allergia lehet, vagy szőrféreg. Gyanítom, hogy esetleg összefüggésben lehet a dolog a bogánccsal. A sebek megjelenése előtt két nappal teleragadtak a lovak bogánccsal (a sörényük és a farkuk is), és ezeket csak a sebek megjelenése előtti napon volt időnk kiszedni belőlük.

Az állatorvos annyit javasolt, hogy itassunk napi 2 kalcium pezsgőtablettát a lóval, és egy körömkefe segítségével dörzsöljük át az egész lovat Neocidollal. A ló kb. másfél hete köhög, nyugalmi állapotban is, nemcsak terhelés alatt (talán megfázhatott?), így ilyen hidegben nem mertünk hozzáfogni a Neocidolos fürdőhöz, csak külön a fejét és a hátsó lábait mostuk le.

A ló amúgy naphosszat legelészhet  a többiekkel, takarmányváltás nem volt, csak több szénát kapnak, mivel már nem nő a fű a rétünkön. Terepre hetente 2-3 alkalommal járnak a lovak, akkor is csak 1-1 órát mennek, könnyű és rövid ügető szakaszokkal, kevés vágtával és sok sétával. A herélt a terhelésnél időnként köhögőrohamokat kap, ezért is nagyon kíméljük. 
Féreghajtót áprilisban és augusztusban is kaptak a lovaink. A kancánk és féléves csikója egyébként jól vannak, csak a kancán van egyetlen már kifakadt hasonló seb a fején, a torka és az álla alatti részen.
Előre is köszönöm tanácsát. Tisztelettel: Juhász Erika

VÁLASZ:
Tisztelt Juhász Erika!

A ½ cm-es duzzanatok valóban lehetnek parazitától (bagócstól).  Külső parazitákra nagyon jók az ivermectin tartalmú féreghajtó paszták. Javasolnám ennek most soron kívüli beadását.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
A lovam lábán lóbagocslégy-lárvát találtam. Utánaolvastam, hogy a lárva milyen problémákat okozhat, de azt nem sikerült megtalálnom, hogyan tudom megelőzni a bajt. Mit ajánl a doktor úr? Mit tehetek ellene?
Előre is köszönöm. Tisztelettel: Seres Erika

VÁLASZ:
Tisztelt Seres Erika!

Külső parazitákra nagyon jók az ivermectin tartalmú féreghajtó paszták. Javasolnám ezek egyikének  beadását.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/

KÉRDÉS:
Egy 2 éves lipicai félvér kanca csikóm van (apáról lipicai). 150 cm a marmagassága bottal mérve. Kérdésem az lenne, hogy nem lehet-e "besülve" vagy hogy miért ilyen kisnövésű?
Tisztelettel, Menyhárt Balázs

VÁLASZ:
Kedves Balázs!

Valóban lehet, hogy nem kapott elegendő takarmányt a csikó. Megfelelő mozgatással, szabad tartással, helyes takarmányozással még korrigálható valamelyest a lemaradás. A lipicai amúgy is lassan növő fajta.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/KÉRDÉS:
Haflingi kancám egész nap kint van a karámban.  Az utóbbi napokban azt vettem észre hogy állandóan rázza a fejét, és nem engedi megérinteni a fülét vagy a fül környékét. A kantárt és a kötőféket is csak nehezen hagyja felrakni. Az egyik füle belül sebes és véres. Mitől lehet ez? Hogy lehet kezelni?
Köszönettel, T. Zsófia

VÁLASZ:
Tisztelt Zsófia!

Állatorvosnak kellene megvizsgálnia, hogy seb van-e a fülben, vagy hallójárat gyulladása van-e a lónak. Kezelni valóban nem lesz egyszerű, ha nem hagyja, de ha kell, akár kényszereszközök alkalmazásával (pl. pipa) mégis meg kell azt oldani.
Tehát elsőként az állatorvosi vizsgálatot javasolnám.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Szeretnék megvenni egy lovat, amellyel a későbbiekben versenyeznék, de tudomásom szeint még nem kapott semmilyen oltást, pedig most 1.5 éves. Kérdéseim a következők lennének:
1. Milyen kötelező oltásokat kell beadatni az állatorvossal?
2. Ezeket milyen rendszerességgek kell megkapnia a lónak? (Úgy tudom kezdetben sűrűbben kell kapnia.)
3. Milyen árban vannak a vakcinák?
4. Mi egyebet kell még tudni az oltásokról?

Köszönöm válaszát: G. Nikolett

VÁLASZ:
Tisztelt Gallai Nikolett!
 
A versenyzés szempontjából lóinfluenza ellen kötelező oltani a lovakat. Alapimmunizálás: az első oltást 21 napot követően még egy, utána évente (FEI versenyeknél 1/2 évente) ismétlés.

Ezen kívül tetanusz, herpesz, esetleg veszettség ellen lehet még oltani a lovat, de ezek a versenyzés szempontjából nem kötelezőek.
(Mostanában terjed nálunk a szúnyogok által terjesztett Nyugat Nílusi láz, ami ellen szintén lehet vakcinázni).
A vakcinák ára részben állatorvosfüggő (pl. milyen messziről jön), de nagyságrendileg 5-10 000 Ft között vannak. Ez nem kevés, de a ló tartási árához képest nem sok.
Szükséges még évente 2-4 alkalommal féreghajtani a lovat, ennek ára 1000-5000 közt van.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy szürke herélt lovunk. A farka alatt duzzanatok jelentek meg, amelyről a patkolókovács azt mondta, hogy lilás-kékes színű festékanyagot tartalmaznak, és amelyek idővel kifakadnak. Ezért régebben vágóba sem vették át az ilyen lovakat. Gyógyítható-e a baj és ha igen, hogyan?

Köszönettel: Németh Zsolt

VÁLASZ:
Tisztelt Németh Zsolt!

A szürke lovakon gyakran előfordulnak ilyen „duzzanatok” faroktőnél, de a test más tájain is. Melanomáknak hívják őket. Nem gyógyíthatók, de  akár évtizedekig eléldegél még velük a ló.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy tizenhat hónapos kanca csikóm, ami ha be van kötve az ólba, annyira dörzsöli a farka tövét a falhoz, hogy ott már a szőr teljesen le van kopva.
Rendszeresen van féreghajtózva. Mi lehet a probléma?

Várom válaszát tisztelettel - Sándor Illés

VÁLASZ:
Tisztelt Sándor Illés!

A farokdörzsölésnek egyik oka valóban lehet a férgesség is.  Lehet azonban a farokrépának valamilyen fertőzése is a háttérben. Okozhatja atka, vagy esetleg „csak” baktérium.
Amennyiben ezt állatorvos kolléga nem tudja egy bőrkaparék vizsgálattal eldönteni, javaslom a mindkettő elleni kezelést.
Tehát Neocidolos vízben 3 naponta a farokrépa alapos megmosása, közben pedig valamilyen baktériumölő szernek a farokrépára juttatása naponta 2x (pl. valamilyen „kék” spray, ezüst, stb.). Célszerű mindezt állatorvos felügyelete és irányítása mellett végezni.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Pontosan hol van a ló pajzsmirigye? Előfordulhat olyan, hogy a pajzsmirigy egyik (de csak egyik) oldalán tojás méretű és alakú daganat alakul ki? Lovunkkal ugyanis ez történt, ugyanakkor a helyi (lóspecialista) állatorvos sem tudta biztosan megmondani, hogy mitől van, sőt, eddig ő is csak olyat látott, hogy a pajzsmirigy mindkét oldalán volt daganat…
Nekem már az is segítség lenne, ha valami rajzban megtalálnám, hol is helyezkedik el a ló pajzsmirigye és megtudnám, az megduzzadhat-e akár egy is…

Köszönettel, Izabella


VÁLASZ:
Tisztelt Izabella!

Nem akarom elszomorítani, de ha egy lóspecialista állatorvos nem tudja eldönteni, hogy az a duzzanat a pajzsmirigy-e, Önnek (akár) egy kép alapján sem lesz túl egyszerű.
Javaslom forduljon esetleg másik lóspecialista kollégához. Pl. ultrahang, vagy  citológiai vizsgálat is segíthet abban, hogy az elváltozás daganat, tályog, ciszta, vagy egyéb.
Képet hirtelen nem tudok küldeni, de akár interneten, vagy könyvtárban anatómiai atlaszokból ez megtalálható.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy 4 éves telivér kancám. Pár hete került hozzánk hobbilónak, előtte versenyzett. Pár nappal ezelőtt nyergelés után kivezettem a tanpályára, de még mielőtt ráültem volna térdre rogyott. Egyből fel is állt, de aztán többször egymás után újra lerogyott. Körbesétáltattam a pályán és csak később mertem ráülni. Semmi probléma nem volt, szépen dolgozott, ügetett, vágtatott. Sajnos mikor ezt csinálta nem látta senki, így kicsit hitetlenkedve hallgatták lovas ismerőseim, szerintük csak engedetlenség volt.

Segítségét és válaszát előre is köszönöm: Eni.

VÁLASZ:
Kedves Eni!

Nem tudom, azóta ismétlődött-e a probléma? Én semmiképp sem engedetlenségre gondolnék – inkább pl. hátfájdalomra. Ha ismétlődött, mindenképp érdemes állatorvosi vizsgálattal kideríteni, hogy mi a probléma okozója. Addig nem ülnék a lóra, mert menet közben összerogyva balesetveszélyes lehet.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy lovam, amelyik egész nap a szabadban van és mindenféle bogarak összecsípkedik. Ő ezt mindig kivakarja sebesre. Előfordult az is, hogy pucolás közben kapálózott miattuk és megrúgott. Mit lehet ez ellen tenni?

Válaszát előre is köszönöm: Farkas Zsófia

VÁLASZ:
Kedves Zsófia!

A rovarok (talán legyek?) ellen sajnos elég nehéz védekezni. Elsőként meg kell figyelni, hogy légy, bögöly, szúnyog, esetleg más csípi a lovat. A legfontosabb az ezek elleni védekezés irtással, a szaporodási helyük (pl. trágya) csökkentésével.
A sebek kezelése (betadinnal) szintén fontos, ha nagyobbak, elfertőződtek mindenképp érdemes állatorvosnak is megmutatni.
De ha a kérdés utalhat arra is, hogy a rúgás ellen mit lehet tenni. Figyelni kell a ló mellett folyamatosan, mert a csípő rovarnak szánt rúgás ugyan nem rossz szándékú, de fájdalmas.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy 4 éves angol telivér lovam ugy fél éve van nálam  azóta megismertettem vele a zablát belovagoltam egész nap kint van mozog legel és rendszeresen lovagolom úgyhogy mostmár szerintem kellő kondícióban  van ahhoz, hogy ráülhessünk ketten (persze nyereg nélkül hogy azzal is csökkentsem a súlyt) a barátnőmmel, csak azt nem tudom hogy egy ilyen fajta lovat mennyivel lehet maximum terhelni? Én 85 kg vagyok, a barátnőm pedig 55 kg  tehát a nyereg nélkül olyan 30 kilogrammal volna nagyobb a terhelése kettőnk alatt a megszokottnál vagyis összesen 130 kg!

A segítseget előre is köszönöm! Tibi

VÁLASZ:
Tisztelt Tibi!

Én inkább 140 kg-nak számolom az összsúlyt, de a 130 is sok. Idősebb, már nem növekvő, nagyobb testű félvér,  vagy hidegvérű lovat tudnék inkább ehhez a feladathoz ajánlani. A 4 éves ló még csikó!
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
A lovardánkban 5 ló van. A két legidősebb régebben - 3-4 éve - elkapott valamilyen hátgombát, azóta sem tudtuk rendbehozni a hátukat. Most már a többinek is olyan a háta, egyre nagyobb helyen. Eleinte kifehéredik a ló hátán a szőr egy kb. tenyérnyi helyen, aztán a bőr is szinte lejön és tiszta seb az egész.
Egy állatorvos mondta, hogy ez valószínűleg gomba lehet. Sok gyógyszert, kenőcsöt felírt rá, egyik sem használt. Most ecetes vízzel mossuk a hátukat, háha az megöli a gombát: eddig nincs sok eredmény. Ha nincs rajtuk sokat a nyereg, akkor a sebek begyógyulnak kicsit, de nem teljesen. Meghát egy lovardában nem megoldható, hogy ne legyen a lovon nyereg...
Lehetséges, hogy a lovak a kefék miatt kapták el egymástól a gombát? Mit tegyünk hogy elmúljon?

Köszönöm válaszát: Vali


VÁLASZ:
Tisztelt Lótulajdonos!

Mindenképpen sügősen forduljon állatorvoshoz (esetleg másikhoz), aki akár rezisztencia vizsgálattal, bőrkaparék vétellel, egyéb kiegészítő vizsgálattal segíteni tud a bőrproblémák megszüntetésében.
Ajánlom szíves figyelmébe szakemberlistánkat, ahonnan egyszerűen kiválaszthatja az Önhöz legközelebbi lóspecialista állatorvost.
Másik oldalról valóban indokolt a lovak külön kefével történő ápolása. Fontos lenne, hogy valamennyi lónak saját felszerelése (tisztító eszközök, izzasztó, stb.) legyen.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Nemrégiben vettem egy lovat. Amikor látta hogy valaki ott áll a boksz ajtó előtt akkor odament az etető vödréhez, ráharapott és erősen elkezdte húzni  maga felé, közben büfögő hangot adva. Ha karámban van akkor is rendszeresem csinálja, csak akkor a kerítéssel (fából készült).
Szeretnék segítséget kérni, mert ez olyannyira súlyos lett, hogy a karám kis híján szétesni látszik, a vödör meg már háromszor lett újra csavarozva a falhoz…
Egyébként nagyon rossz körülmények közt tartották a régi gazdái, többször meg is verték, a sebei már szépen gyógyulnak, sok teljesen el is tűnt, de ha bemegyek a bokszába, ha éppen háttal áll nekem rám rúg, ha meg szembe van sunyít, és olykor olykor harap is. Tudom, hogy ez a verés miatt van, de mégis aggaszt, mert már 2 hete próbálkozok közelebb kerülni hozzá, de addig csak annyi, hogy 1-2 percig hagyja, hogy simogassam és elmegy. Sokat vagyok vele hogy megszokjon, de egy idő után ha bent vagyok nála odébb áll és sunyít, illetve rúg.
Mit tudnék tenni, hogy hosszabb távon is bent lehessen nála lenni úgy, hogy ne akarjon megrúgni, megharapni? És mit ajánl, hogy a fent említett rossz szokása is elfelejtődjön? Próbáljak esetleg egy ilyen ún. harapdálás elleni pasztát? Remélem tud nekem segíteni!

Köszönettel : Kincses Roxána


VÁLASZ:
Kedves Roxána!

A fent említett „böfögés” a karórágás, ami szavatossági hiba, tehát akár vissza is adható a ló az eladónak emiatt. Azontúl, hogy mindent szétrág, kólikára hajlamosít. Megoldás: szájkosár, vagy pl. csak villanypásztorral körbe venni, így nem tud mire ráharapni.
A rúgás-harapás valóban elég kellemetlen. Hogy az erélyes fellépés (rúgáskor a ló megfenyítése) vagy a ló lemozgatása, „megszelídítése” a megfelelő út, azt lova válogatja.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Az lenne a kérdésem hogy a lovaink mért eszik a fát? Nemrég vettem észre, de valami oka biztos van. És ezt a viselkedést minden lónál megfigyeltem ami nálunk van. Mi lehet a gond? Valami vitaminhiány? Jó lenne  megoldást találni mert kezd bosszantó lenni! Köszönöm elöre válaszát.

Tisztelettel  Varga János


VÁLASZ:
Tisztelt Varga János!

Amennyiben a fa rágása nem társul egy „böfögés-szerű” hanggal (karórágás), abban az esetben a lovak unalmukból is képesek szétrágni a fát. Ha a karámfáról van szó, villanypásztor segíthet, vagy a fa akácra, keményfára cserélése. (Az én lovam is szinte teljesen megette a fenyő karámfákat, kenhettem zsírral, akármivel). Amennyiben élőfáról van szó, meg kell próbálni elkeríteni.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Érdeklődni szeretnék, hogy ha 5 éve megkapta a lovam a lóinfluenza alapimmunizálást, de utána nem kapott több oltást akkor most elölről kell-e kezdeni a vakcinázást? Ősszel indulnék lovammal versenyen,  két hónap alatt megoldható-e még? Vagy csak folyamatos 6 havi oltásokat fogadnak el versenyen? Mennyibe kerül a lóinfluenza elleni oltás illetve a vérvétel (takonykór...)? Válaszát előre köszönöm!

Tóth Dóri


VÁLASZ:
Kedves Dóri!

Ilyen sok kihagyás után valóban újra kell kezdeni a vakcinázást (az első oltás után még egyet adni 3-4 hét múlva, majd ½ évente ismételni).
Az, hogy mit fogadnak el, a verseny szervezőitől kell megkérdezni, de úgy gondolom, ez a két oltás mindenképpen elegendő.
Az oltás ára függ a használt vakcinától, de attól is, milyen messziről jön az állatorvos, illetve pl. milyen alapos vizsgálatot végez az oltás mellett, így ezeket az árakat inkább az aktuális állatorvos kollégától kell megkérdezni.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy problémás 5 éves kanca amelyik nem figyel a munkára és folyamatosan rángatja a fejét! Pedig régebben is lovagoltam és akkor rendesen dolgozott. Kérem segítsen!
Előre is köszönöm válaszát!

Lilla


VÁLASZ:
Kedves Lilla!

Az első kérdés, hogy a lovad rángatja a fejét vagy netalán rázza? A fej rángatására megoldás lehet a  hosszabb szár használata mellett az élénk előrehajtás. Szintén hasznos lehet hosszú, nyugodt, akár legeltetős tereplovaglások beiktatása. A lóban kialakuljon a megfelelő bizalom, ne a szárral, zablával küzdjön. Amennyiben fejrázásról van szó, az egy nehezebb történet.
Érdemes lehet még ellenőriztetni a ló fogait is.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy lipicai kanca csikóm, aki áprilisban múlt egy éves.
A kérdésem az lenne, hogy mivel mostanában szeretném elhozni a tenyésztőtől milyen oltásokat, kezelést kellene kapnia a a csikónak? Februárban és márciusba kapott E... Reseq...-t, ill. még kisebb korában tetanusz ellen kapott egy oltást.
Válaszát előre is köszönöm:

Sz. Ágoston
 

VÁLASZ:
Tisztelt Ágoston!

Most akkor a tetanusz oltás ismétlése és a féreghajtás az első teendő. A továbbiakat a helyi állatorvos tudja megmondani, az aktuális járványhelyzettől függően. (Úgyis neki kell az oltásokat beadni.)
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Legyen szíves tanácsot adni. Egyik kedves ismerősünknek a lova túlevett az eperfa terméséből. Most mozgásszervi betegség jelei látszanak rajta (nehézkes léptek, testmozgás). Bélműködése rendben van. Tudna-e javasolni valamit, ami segíthet rajta? Válaszát előre is köszönjük!!
Üdvözlettel:

Kitti

1. VÁLASZ:
Kedves Kitti!

Ezúton szeretném kérni, hogy késlekedés nélkül vedd fel a kapcsolatot egy lóspecialista állatorvossal, aki meg tudja vizsgálni a pacit. Amennyiben nincs saját, jól bevált állatorvosod, kérlek, hogy tekintsd meg honlapunk szakemberlistáját.

Bár állatorvos nem vagyok, számos problémával találkoztam már az évek folyamán. Azt tartom elképzelhetőnek, hogy az eperfa – esetleg erjedt – termésétől kicsit „berúgott” a paci, azért mozog nehézkesen. Mindenesetre az állatorvos megérkeztéig figyelni kellene, hogy nem súlyosbodnak-e a tünetek, illetve hogy a bélműködés továbbra is rendben van-e.

Emellett a jövőben érdemes lenne úgy elhelyezni a lovat, hogy az ne férjen oda a különféle gyümölcsfákhoz, illetve a lehullott terméshez. A csonthéjas maggal rendelkező gyümölcsök (pl. szilva, barack) nagyon veszélyesek lehetnek.
Leveledet természetesen továbbítottam Dr. Ozvald Istvánnak. Lovasbaráti üdvözlettel,


Magyar Dorottya
A Kérédsek-Válaszok rovat szerkesztője,
Lovaskultúra Oktató

2. VÁLASZ:
Kedves Kitti!

Én is az erjedt gyümölcs okozta alkoholos befolyásoltságra gondolnék. Javaslom azért az állatorvosi vizsgálatot, mert lehet a háttérben esetleg egyéb probléma is.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Férjem betegsége miatt a csikót nem tudtuk kellő időben anyjától elválasztani. A kancánk július 10-én fog újra elleni és a tavalyi csikója még mindig szopik (engedi).
A két ló egyébként ideális körülmények között, szabad területen legel és abrakolva, jó kondícióban  vannak.
Férjem most került abba az állapotba, hogy tudjon foglalkozni az elválasztással. Kérdésünk: érdemes-e még?
A két rossz közül melyiket tartja jobbnak? Ha most elválasztjuk és e rövid idő alatt úgy-ahogy rákészülhet a kanca az ellésre (ki tud-e tejelni rendesen?), vagy hagyjuk az utolsó napokig szopni a csikót, ezzel biztosítva, hogy legalább teje lesz.
Ha a kancát nem hagyjuk elapasztani, meg tudja-e termelni a születendő csikónak szükséges föcstejet? Mi a véleménye a tejpótlótlásról, esetleg számításba jöhet-e a kecsketej (vannak kecskéink)?
Kérem, adjon tanácsot, hogy Ön mit tenne ebben a helyzetben.
Sürgős válaszát előre is köszönjük!

Ildikó

VÁLASZ:
Tisztelt Ildikó!

A csikó mielőbbi elválasztását javaslom. Ha nem választják el a csikót, nem lesz föcsteje a kancának.
Tejpótlásra inkább tejport ajánlanék (Anivet). Ha az semmiképp nem megy, a kecsketejet inkább eleinte felesben vízzel hígítva, vagy tehéntejet.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/KÉRDÉS:
Az lenne a kérdésem, hogy a western nyereg és persze maga a western lovaglás mennyire teszi tönkre a ló hátát. Lehet, hogy egyáltalán nem?
Ha nem teszi tönkre meg tudná magyarázni nekem, hogy miért?
Számomra az a logikus, hogy ha nem könnyítek ki vágta közben sem, plusz egy nehéz western nyereggel a hátán a lovam nem biztos, hogy odalesz a boldogságtól, főleg hogy érzékeny hátú
ló. Ugyanakkor jó is ez a stílus.
Mennyire gyakori probléma ez a western lovak között?
Másik kérdésem, hogy milyen hátrányai lehetnek még a ló egészségére nézve ennek a stílusnak?
Köszönöm a választ.

Marianna

VÁLASZ:
Kedves Marianna!

A western nyereg más típusú nyereg, mint az általában mifelénk használatos „angol” nyereg. Inkább a „bock” nyereghez hasonlít, ami sokkal inkább kíméli a lovat, a ló hátát, a lovas jóval magasabban ül a lovon, jobban eloszlik a súly a lovon. A segítségek is inkább testsúly segítségek, hiszen az ülőcsont, comb nem érintkezik a lóval.
A western lovaglás problémáit inkább a versenyeken a hirtelen fordulatok, megállások okozzák. Amennyiben hobbi szinten lovagol valaki és ezeket nem végzi lovával, szerintem kevésbé megterhelő a lónak.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy 5 éves Furioso kancám. Fél éve van nálunk és nagyon jól kijövünk. Sokat vagyok vele, de kezdek megijedni, mert amikor kimegyek hozzá, 10 alkalomból 4-szer fekszik. És akkor se szokott felállni, olyankor fekve iszik, eszik.
Valami baja lehet a lovamnak, vagy jól érzi magát nálunk? Mert nincs semmi olyan gond vele, hogy letört lenne vagy szomorú. Élénk, bújós paci nagyon. Fedeztetni szeretném nemsokára, de féltem.
Be merjük vállalni ez a fedeztetés dolgot? Lehet valami baja a lovamnak?
Válaszát előre is köszönöm:

Gréta

VÁLASZ:
Kedves Gréta!

Ha a lábai rendben vannak a lónak (ha felkel, nem sántít mozgás közben, szívesen mozog), akkor csak túlzottan nyugodt a ló, nem kell aggódni.
A fedeztetést, vemhességet ez nem befolyásolja.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Attól félek, hogy 5 éves lovamnak csánkján tojásdaganat kezd kialakulni. Karámban tartom, csak este viszem be bőséges alomra, tehát nem fekszik olyan sokat, de mégis azt veszem észre, hogy a bal lábán a csánkja teteje kicsit duzzadt. Még nem olyan nagyon mint a klasszikus tojásdaganat, de már észrevhető.
Kérdésem az lenne, hogy kezeltessem-e állatorvossal (aki leszívná a duzzanatot), vagy ne bántsuk még? Lehet, hogy ekkora marad a duzzanat és nem lesz nagyobb? Kámforos kenőccsel (Veyxat) kenegetem, nem tudom az segít-e.
Köszönöm válaszát,

Illyés Viktória

VÁLASZ:
Tisztelt Illyés Viktória!

Arra a kérdésre, hogy az elváltozás csánkpók, vagy a csánk környékének egyéb duzzanata, állatorvosi vizsgálat adhat választ.
A duzzanatot valamilyen módon érdemes mindenképp kezelni amíg kicsi, hogy ne legyen nagyobb – hogy milyen módon, azt az állatorvos tudja leginkább meghatározni, vizsgálat után.
A csánkpók a csánkizület túlzott terhelésétől alakul ki, nem függ össze a fekvéssel, sem az alom vastagságával.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Szeretném megkérdezni, hogy milyen gyógynövények, illóolajok használata javasolt lótartásban. Főként azok  érdekelnének, amelyeknek nyugtató, étvágyvagyjavító hatásuk van, esetleg segítenek a betegségek megelőzésben, és azok az illóolajok, amelyek elriasztják a kártevőket, bogarakat a lovak közeléből.
Nagyon fontos lenne a válasz, remélem tudtok segíteni. Köszi:

Kinga

VÁLASZ:
Szia!

A gyógynövényeknek általános hatásuk van. Amelyik jó az embernek, az jó a lónak, de a kutyának is. Legfeljebb az a kérdés, megeszi-e?
Kártevőkre, rovarokra, úgy tudom, a citromfű, eukaliptusz, mentol a jó, de mivel izzad a ló, csak néhány órát hatnak.
Nyugtatónak a macskagyökeret adnám, esetleg a citromfüvet. Betegség megelőzésben talán kasvirág.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Tanácsot szeretnék kérni egy csikó elhelyezésével kapcsolatban. Egy 1 éves csikót át kell költöztetni egy másik portára, ami nem is lenne gond, mert minden szükséges épület és hely rendelkezésre áll. Viszont nagy dilemma, hogy az évek óta kihasználatlan karám - ami kb. fél hektár - időközben be lett vetve lucernával. (Most lesz harmadik éves, tehát jó termés várható.)
A kérdés az, hogy rá lehet-e engedni erre egy csikót, úgyis letapossa és a fű se nő alapon, vagy a lucernát ki kell irtani?
Válaszukat előre is megköszönve:

Kadosa

VÁLASZ:
Tisztelt Lótartó!

Egyedül nem engedném rá a csikót a lucernásra. Néhány száz négyzetméteren valóban kitaposná, de ekkora területen bőven nőne a lucerna.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Vettem egy pacit,de sajnos van egy rossz szokása: karórágó.
Sok mindent mondtak már, Ön mit javasolna, ami a lónak is elfogadható eljárásmód?
Mitől lesz egy ló karórágó, le lehet róla szoktatni?
Köszönöm. Tisztelettel:

Andrea

VÁLASZ:
Kedves Andrea!

Általában unalmában lesz karórágó egy ló. Leszoktatni sajnos nem nagyon lehet. Lehetőségek: olyan tartás, ahol nem tud rágni (pl. körbe csak villanypásztor), esetleg villanypásztor a rágható dolgokra, szájkosár, "gallér". Van műtéti megoldás is: a megfelelő izom részleges kioperálásával lehetetlenné tenni a ló számára ezt a mozgást.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Nekünk egy 76 cm-es pónink van (azért írom így,mert nem tudom pontosan a fajtáját), és olyan problémája akadt, hogy a bal hátsó combja felett elkezdett kihullani a szőre. Mintha szegény vedlene. Mostmár legalább 25 cm hosszan és 10 cm szélesen csak 2-3 cm-es szőre van azon a helyen. Nem értem, mi lehet a baja, pedig rendesen van ápolva, minden nap kefélem, takarítom és eszik rendesen. Tehát nem tudom mi lehet ez neki. Gondoltam rá, hogy kidörzsölte, de hol és miért??
Ezután érdeklődnék, és nagyon örülnék, ha tudna rá valami módszert, hogy megállítsam ezt a szőrhullást nála. Előre is köszönöm!!

Tisztelettel:Bathó Norbertné

VÁLASZ:
Tisztelt Lótartó!

Állatorvosnak kellene megmutatni a szőrhullást. Valóban lehet csak dörzsölés, de akár gombás fertőzés is.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Azzal a kérdéssel fordulok Hozzátok, hogy ismertek-e olyan gyógynövényeket vagy azokból készült főzetet, amit rákenve a lóra elűzi a rovarokat és a kullancsokat?
Szeretem a gyógynövényeket, ezért örülnék ha találnék valami ilyen megoldást. A neten bogarászva tippek után rátaláltam olyanokra, hogy adjak kétnaponta fokhagymát a lónak, de félek, hogy ez nem tenne jót a gyomrának; vagy olyat, hogy levendula olajat csöpögtessek alkoholba és ezzel fújjam le, de ezt sem mertem kipróbálni először azért, mert már hűvös van, másodszor a bőrirritáció miatt.
Kérlek segítsetek! Esetleg ha van véleményetek a két tippről akkor azt írjátok meg!

Üdvözlettel: Horváth Adrienn

VÁLASZ:
Kedves Adrienn!

A fokhagyma nem tudom, mennyire rovarriasztó hatású, de a lónak nem lesz tőle baja, az biztos. Mi még annak idején, a bábolnai arab ménesben rendszeresen adtunk a csikóknak roboráló, erősítő hátása miatt. Zabba és egyéb finomságba keverve egy felnőtt ló szerintem nyugodtan megehet naponta egy fej fokhagymát.
A levendulás kivonatról sincs tapasztalatom a rovarokkal kapcsolatban, de nem gondolom, hogy irritációt okozna.
Az ilyen riasztók inkább ciromfű, citromolaj kivonatot szoktak tartalmazni. Hátrányuk, hogy csak néhány órán át van hatásuk – tehát kb. egy lovaglásra jók.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
5 éves csődörünk három napja nem eszik és nem iszik. A tegnapi nap folyamán állatorvost hívtunk hozzá, a lónak 40 fokos láza volt.  Külsérelmi nyom nincs rajta, a fejét bánatosan lógatja, tegnap volt széklete (igen erőlködve), vizelet nem volt.
A doktor adott neki Algopyrin és No-Spa injekciót.kicsit vidámabb lett, de estére visszaesett, ha odamegyek feláll,de rögtön keresi a helyet és fekszik le.
Ma újra jön a doktor, de pillanatnyilag ő sem tudja, hogy mi lehet a lóval.

Tisztelettel: Győrfi Katalin

VÁLASZ:
Tisztelt Katalin!
 
Nem tisztem távolról bírálni a kolléga beavatkozását, de amennyiben a lónak tényleg 40 fokos testhőmérséklete volt, és a kolléga tényleg csak Algopyrint és No-Spa-t adott neki, sürgősen másik állatorvoshoz fordulnék. Monor környékén egész sereg lovas állatorvos elérhető, akik a szükséges vizsgálatokkal talán közelebb jutnak a betegség okához és megfelelő kezelésben részesítik a lovat. Elképzelhető persze, hogy a szóban forgó kolléga is ezt tette, és csak a hiányos tájékoztatás miatt alkotok rossz véleményt az esetről.
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
Három hónapja vettünk egy magyar félvér herélt lovat. Ahonnan vettük, ott nem igazán használták. Nálunk elég sűrűn volt lovagolva. Egyik lovaglás végén a hátulja elkezdett inogni, alig tudtuk behozni. Kb. két óra hosszai pihenő után jobban lett, csak az egyik lábát húzta egy kicsit, de sajnos másnap reggelre megint inogni kezdett, alig bírt talpon maradni. A doki szerint herpesz vírus okozta keresztbénulása volt. Kapott antibiotikumot, meg még valamit, azt hiszem immunerősítőt, de az állapota napról-napra romlott. Az étvágya jó volt, csak az első pár naphoz képest mikor még többször is fel tudott állni, és ha megtalálta az egyensúlyt, akár két órát is állt, az ötödik naptól kezdve már nem tudott felállni, így elveszítettük. A doki szerint 50% esélye volt gyógyulásra. A kérdésem az lenne, az ilyen betegségben szenvedő lovaknak van-e egyáltalán esélye a gyógyulásra? A herpesz elleni vakcina véd-e ez a fajta herpesz vírus ellen? Van még két másik lovunk: egy póni csődör és egy lipicai herélt, ők veszélyben vannak-e? Szeretnék többet megtudni a betegségről, a lefolyásáról a gyógyítás módjáról és idejéről.

Válaszát előre is köszönöm. Anikó

VÁLASZ:
Tisztelt Anikó!
 
Van esély a gyógyulásra, de ehhez függőágyban kell tartani a lovat jó ideig. Ez is persze csak esély és nem bizonyosság.
A vakcinázás véd a betegségnek ez ellen a formája ellen is. A herpes rossz antigén, gyenge védettséget ad, ezért évente legalább kétszer kell ellene vakcinázni az összes együtt tartott lovat, lehetőleg féreghajtás után. Amennyiben egy ló nincs vakcinázva („kár belé…”, vagy frissen vásárolt), az könnyen megbetegszik és a beteg állat olyan mennyiségben üríti a vírust, hogy a vakcinás védelemmel rendelkező állatot is megbetegíti.
Valóban megkaphatja a többi ló is. Ha fertőződnek is a vírussal, nem feltétlen ebben a bénulásos kórformában zajlik le a betegség, elképzelhető egy enyhe savó orrfolyás is. Bár a vírus ellenálló képessége gyenge, a külvilágban nem marad sokáig életben. Érdemes az elpusztult ló helyét fertőtleníteni, akár hypoval, mésszel.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Gyakran felmerülő probléma, hogy az állatorvosunk mond valamit, aztán a gazdi tovább kutat és a szakkönyvek, valamint az állatorvos utasításai ellentétbe kerülnek egymással.
Ebben a dilemmában vagyok én is.
A lovamon az áll alatti nyirokcsomó megduzzadt és meleg tapintatú (8 éves herélt), mirigykór gyanús.
A szakkönyvek azt írják, mihamarabb fel kell nyitni és ki kell tisztítani a gennyet, nehogy befelé nyíljon meg, vagy fulladást okozzon. Illetve nagy adag penicillin származékot kell adni a betegség továbbterjedésének megakadályozása céljából.
A doki viszont azt mondja, nem kell vele semmit csinálni, meg kell várni amíg magától kifakad és ha antibiotikumot adunk, az csak lelassítja a kifakadást.
És szerinte nyugodtan mozgassam, lovagoljam, ha bágyadtnak látom akkor pihentessem csak.
Most akkor kinél az igazság? Félek, hogy ha nem kezeljük semmivel, romolhat, bár most látszólag jól van, eszik és jókedvű is. Azt olvastam hogy ha nem kezelik akár petecskór is kialakulhat ami elég súlyos betegség.

Mielőbbi válasz reményében tisztelettel: Stáry Katalin

VÁLASZ:
Tisztelt Stáry Katalin!

Valóban helyes a mirigykór antibiotikumos kezelése – sőt, a szokásosnál nagyobb adag penicillinnel. Előfordulhat ugyanis a hasüregben, a bélfodri nyirokcsomókban is tályog, ami nem szerencsés, ha kifakad. Ha elég nagy (emberfejnyi is lehet akár), akkor pedig kólikának lehet többféleképpen is okozója.
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
Én egy 12 éves állatorvosjelölt vagyok, és eléggé tanácstalan. A lovardában ahová járni szoktam lovagolni az egyik lónak nagyon kemény a hasa, egy helyen be is van horpadva a hasa, de egész biztosan nem vemhes. Milyen betegsége lehet? Mivel lehet gyógyítani, és mi okozta?
Előre is köszönöm a válaszát!

Egy tanácstalan lóbarát

VÁLASZ:
Kedves Lóbarát!

Amit leírtál, abból nem következik, hogy beteg a ló. A betegségnek látszódnia kell a ló viselkedésén is: bágyadtabb, étvágytalan, furcsán, máshogy viselkedik. A kemény has lehet akár attól is, hogy többet evett. El kell beszélgetni a ló gondozójával is, ő is sok információt tud mondani arról, hogy szerinte rendellenes-e a ló hasa, viselkedése (régebb óta ismeri).
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
A segítségeteket szeretném kérni.
Van egy pónilovunk, aki 5 napja nem tud enni és inni sem, csak lebezgeti a vizet, pár falat az orrán jön ki, csak búskomoran áll, és fogy. Az orvos először tetanuszra gyanakodott, majd elvetette. Egy másik orvos szintén megnézte: végbélen keresztüli székletvizsgálat, szétfeszítette a száját fog és nyelőcsővizsgálat, de nem jutott előbbre.
Minden nap antibiotikumot, görcsoldót, infúziót kap, de már nem tudjuk, mi tévők legyünk.
Ha van valami ötlet, tapasztalat, mi baja lehet, várom tanácsotokat, válaszotokat.

Köszönettel: Lévai Anita

VÁLASZ:
Kedves Lévai Anita!

A kollégák első ötlete jónak tűnik. Minek alapján lett elvetve a tetanusz? – én is gondolnék rá. A nyelőcső eltömődés is reális lehetőség – a nyelőcső endoscopos vizsgálata megtörtént-e? Esetleg gondolnék a garatbénulására is. Egy jó állatorvos belgyógyász pl. dr. Bakos Zoltán:                30-964-4143        .
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
Kelet-Szlovákiában élek egy kis faluban. Van egy kétéves csődöröm. Kb. egy hónapja volt egy csúnya esése, gyors vágtában elesett, és odaütötte a szügyét a karám széléhez, vagy két percig fel sem állt. Alaposan átnéztem a lábát, de seb nem volt rajta, egy hétig úgy tűnt, nincs sérülése, nem is dagadt meg a lába. Aztán elkezdett sántítani a jobb első lábára, de nem húzta, csak mintha nem lépett volna rá rendesen. Természetesen kihívtam az állatorvost, azt mondta, hogy valami idegszál sérülhetett meg, és hogy azzal nem nagyon tud mit kezdeni, csak várni lehet. De én ebbe nem tudtam belenyugodni. Vagy két hete kijött a patája felett valami fertőzés, az első két lábán, meg az egyik hátsón. Pirosas, varos és váladék jön belőle. Egy kicsit meg is dagadt az a lába amire sántít, meg az a hátsó lába amin a fertőzés is van. Persze ezt is megmutattuk az orvosnak, azt mondta tisztítsam hidrogénnel aztán adott egy kék sprayt - TETRASOL, hogy fújjuk azzal. A dagadásra meg mondta tegyünk hideg borogatást. Ennek persze két hete, de nem nagyon gyógyul az a fertőzés, és azt sem tudta megmondani, hogy mitől van. Meg a sprayt is rossz használni, mivel fél tőle a lovam, ugrik meg rúg, ha fújjuk be a lábát.
 
Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy erre a fertőzésre nincs-e inkább kenőcs vagy zsír? Ha igen, honnan rendelhetném meg? A másik kérdésem, hogy nem tudná-e megmondani, hogy mit tehetnék a sántítással kapcsolatban? Pedig három állatorvost is kérdeztem, kettő látta a lovat, de mindenki mást mond, és még javulás sincs. Szerintem az a baj, hogy nem lovakra specializálódnak, mivel a mi környékünkön kevés a ló. Távolabbról sajnos nincs pénzem állatorvost hívni. Mit tehetnék? Kérem segítsen. Köszönöm.
 
Üdvozlettel: Stefánia

VÁLASZ:
Kedves Stefánia!
 
Így távolról arra gondolok, hogy a ló szügyén az ütéstől egy vérömleny keletkezett. Ez a bőre alatt a nehézségi erő következtében elkezdett lefelé szivárogni. Ettől dagadt be a lába. Majd elérve a pártaszélt felfakadt és ott ürül ki. Ezért azt gondolom, a felfakadás helyén, a pártaszélnél nem érdemes semmilyen kenőccsel, zsírral kenegetni. A kifolyó váladék lemosása, letisztítása vízzel vagy hidrogénperoxid oldattal naponta 3-4 alkalommal viszont fontos, ha a váladék a környező bőrt szennyezi, mivel az – főleg a nagy melegben – begyulladhat. A lábon a duzzanat csökkentésére melegítő kenőcs, pl. jódkáli kenőcs javasolt. A hideg borogatás két hét után már biztos, hogy inkább lassítja a gyógyulást. Fontos még a lépésben történő mozgatás, ami szintén sokat segít a váladék kiürülésében, felszívódásában. Erre a legjobb a karámban való szabad séta, vagy naponta többször 15-20, esetleg 30 perc kézen történő vezetés.
Súlyosabb esetben láz is előfordulhat, amit a ló étvágytalansága jelezhet. Ekkor antibiotikum adása is indokolt lehet.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Hobbi lótartók vagyunk a családdal, van egy 11 éves kancánk és egy 2 éves csikónk. Kérdésem csak annyi lenne, hogy mivel lehetne védekezni a legyek és böglyök ellen, amik szívják a vérüket, egész nagy vérhólyagokat hagyva?
Nappal karámban vannak, éjszakára istállóban. Már próbálkoztunk több megoldással, gyógyszertárban vásárolt kimondottan lovaknak való vízzel higított lemosó szerrel, az istállóban különböző szabadtéri légyirtóval, egyik sem használt!
Most legutoljára petróleummal való bekenésüket javasolták! Valóban az használna? Vagy mit javasol a Doktor Úr?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: BSz

VÁLASZ:
Kedves Lótartó!
 
A legyek ellen valóban nehéz a védekezés. Fontos a trágya minél gyorsabb eltávolítása. Ezen túl érdemes minden módszert megragadni, alkalmazni az elektromos légyirtótól a légypapíron át a felkenhető mérgekig, mert valamennyit mindegyik használ. A lóra is vannak különböző kegyszerek, amik segítenek. A legtöbbjük illó olajakat tartalmaz és néhány órán át van hatása. A petróleummal való bekenést már én is hallottam és bár állatorvosi szemmel nem tűnik jó megoldásnak, de saját lovon kipróbáltam és hatásosnak  bizonyult a legyek ellen, a ló bőrén pedig nem okozott semmi kórosat. Alapvetően mégis a kombinált, minél több oldalról történő védekezést tartom célravezetőnek.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Én egy 15 éves lány vagyok és a szomszédomban van egy kanca. Volt egy mén is, ami nem az övék volt ugyan, de ott élt a másik lóval. Nagyon jó barátok lettek, de sajnos a mént el kellett adni (a pontos okát nem tudom). Na szóval. A kanca nagyon szomorú, egész nap csak nyerít, nem tudjuk megvigasztalni. Naponta kétszer is elmennek vele lovagolni és nagyon sokat foglalkoznak vele, jómagam is sokszor ott vagyok mostanában, hogy ne legyen annyira egyedül. De ez nem akar rajta segíteni. Olyan szomorú látvány, ahogy csak nyerít és áll ott egymagában.
Szeretném ha válaszolna mihamarabb erre a levélre. Remélem, hogy maga tud valamilyen megoldást.
Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Mikó Alexandra

VÁLASZ:
Kedves Alexandra!

Valóban segíthet a lóval való sok foglalkozás, lovaglás, természet, legeltetés. Ezzel érdemes tovább próbálkozni. Segíthet még másik ló odahozása is – ez nem oldható meg? Egyéb állatokkal,  pl. birkával is összebarátkozhat és az is  megnyugtathatja.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lovamnak gondjai vannak a pisiléssel. Eddig is, ő mindig olyan volt, hogy lovaglás után is, amíg ki volt kötve addig nem pisilt, inkább tartogatta a boxáig... Lovas alatt soha nem pisilt, a legelőn is ritkán láttam pisilni. Tavaly nyáron már egészen "belejött" abba, hogy "ne szégyenlősködjön" és viszonylag sokszor elvégezte a dolgát amíg ki volt kötve kinn a placcon, vagy akár még egyszer-egyszer alattam is, és a legelőn is. Így megnyugodott a lelkem és nem foglalkoztam a "szégyenlősségével" tovább.
Novemberben átköltöztettem egy másik lovardába, télen nyilván kevesebbet voltak legelőn, itt a placc kőből van a másik helyen a talaja föld volt... Itt még a legelőn nem láttam annyit, és kikötés közben biztosan nem végezte el a dolgát egyszer sem, mindig tartogatta a boxig. De sosem gondoltam, hogy ebből bármi probléma lehet.
Múlt héten egyik nap egész nap a legelőn voltak majd este vacsora után feküdt (ritkán szokott így lepihenni), bágyadt volt, nem kellett neki a nasija... Majd észrevettük, hogy próbálkozik a pisiléssel, de nem tudott. A lovászfiú adott neki egy görcsoldó szurit, amitől jobban lett és később pisilni is tudott...
Ez milyen betegség lehet? Visszatérhet? Lehet attól, hogy tartogatja a pisijét egésznap? Hogyan lehetne "rávenni", hogy a legelőn is nyugodtan pisilhet? Van erre valami "gyógymód"?
 
Előre is köszönöm válaszát, izgatottan várom véleményét. Üdvözlettel; Adrienn

VÁLASZ:
Kedves Adrienn!

A ló (és minden más állat), ha elfekszik, bágyadt, kedvetelen, az azt jelenti, valami baja van. Ez  a baja szinte bármi lehet, ezért ilyenkor szükséges állatorvohoz fordulni, aki ezeket el tudja különíteni egymástól. A Te esetedben ez „kólika” lehetett, ami a lovak hasi fájdalmassággal járó betegségeinek gyűjtő neve. Ennek is számtalan oka lehet. A kólika minden formájára érvényes, hogy a hasi fájdalom miatt a ló nem tud vizelni. Amikor ez a fájdalom csökken (pl. görcsoldó hatására), ismét tud vizelni a ló. Szerencse, hogy az eset ilyen könnyen megoldódott.
Mindenképpen javaslom a ló állatorvossal történő kivizsgálását mihamarabb, hiszen felmerülnek komolyabb betegségek, elváltozások is, amik visszatérő kólikás nyugatalanságot is okozhatnak. Ezért is érdemes minden esetben állatorvost hívni, ha a ló rendellenesen viselkedik, mert ő el tudja különíteni, hogy a problémának esetleg súlyos oka van, vagy tényleg elég csak egy görcsoldó.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


Ha kérdezni szeretnél, kattints IDE

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Állategészségügy Alternatív gyógymódokPatkolókovács
Lovaglás, lókiképzés Természetes lókiképzés
 Lóherba │ TakarmányozásLótartás
Lovardatechnika Lovasterápia  Egyéb kérdések
Gyakori kérdések

 Lovasok.hu

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Vissza a főoldalraHozzászólások:


   
  Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés