keresés a lovardák között


A lovak sérüléseivel kapcsolatos kérdésekre válaszol:

Dr. Ozvald István, állatorvos


KÉRDÉS:

Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a lovam kb. 1 évvel ezelőtt kötélbe lépett, és csúnyán megsérült a csüdje. Ezt az előző gazdája nem kezelte, és elég csúnya sejt túlburjánzás van ott (esetleg ezt hívják csüdsömörnek? ezt annyira nem tudom), ezt hogy tudnám kezelni? Valamint lovam egyik hátsó lábán patanyír rohadás van. Kezeltem SBC-vel, mustad rézgálic alapú oldattal, és valami gyantás folyadékkal. Mindegyik javított rajta valamit, de nem mulasztotta el egyik sem. Esetleg tudna ajánlani valami hatásos szert? Vivien

VÁLASZ:
Kedves Vivien!

Valóben lehet az elváltozás a csüd tájék gyógyuló sebének túlsarjadzása, de azon a területen fordul elő a csüdsömör is. A kettő elkülönítése mindenképp fontos, mert más-más a kezelésük. A túlsarjadzást annak nagyságától függően edzéssel, vagy műtétileg lehet eltávolítani. Ez állatorvosi feladat, így mindenképp javaslom állatorvos értesítését, aki aztán azt is el tudja dönteni, mi az elváltozás oka. A nyír rothadás kezelésének alapja a száraz környezet (naponként vastagon szalmázni), a naponkénti pata tisztítás és ezek után a fenti szerek bármelyike hatásos lehet, de elég ideig (hetekig, naponta) kell alkalmazni őket. Tehát kitartás!

Üdvözlettel:
Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:

Van egy 16 éves lovam, akinek a tél végén nyeregsipolya lett a nyereg sérülése miatt. Ez akkor nem fakadt ki, de a duzzanat és az érzékenysége is elmúlt 2 hónap pihenő után. Június közepén 60 km-s túrán vettünk részt ahol úgy tűnt kiújult, minden lépésnél nyögött egyet. Azóta pihen, kentem hűsítővel, jégakkuztam és a forrósága megszűnt, de még mindig duzzadt kissé. Viszont nem a marja, hanem a mar folytatásában a hátán van egy nagyon érzékeny terület, amit ha megnyomok, akkor begörnyeszt és nyög. Pár napja futószáron mozgatom, ma végre lefeküdt hemperegni is eddig nem tudott annyira fájt neki csak kapart, és rogyasztott, de mindig meggondolta magát és visszaugrott, pedig imád a sárban fetrengeni. Attól tartok, hogy gerincsérülése lehet, és többé nem tudok rá felülni. Nem vagyok egy nádszál (kb. 110 kg) de ő sem vékonydongájú ló, direkt a testalkatom miatt vettem őt. Tudom, hogy még legalább 1 hónapig nem lehet ráülni, már kissé javult, de nagyon félek, hogy maradandó a sérülése. Ön szerint lehetséges, hogy a gerince nem fogja bírni? Amikor 2 hét után elkezdtem futószárazni, még néha nyögött párat, merev volt a mozgása, de másnap már sokkal lazábban ment és nem nyögött.

VÁLASZ:
Kedves Ilus!
Valóban lehet, hogy a sérülés maradandó. De amennyiben javul, akkor azt javaslom, hogy türelmesen, ahogy írta még 1 hónapig, vagy inkább 2 hónapig ne üljenek rá, kíméletesen mozgassák. Az idő sok mindent megold. Másik lehetőség a röntgen vizsgálat és ennek tükrében egy esetleges műtét elvégeztetése.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


 

KÉRDÉS:
A lovam hátsó lába a csüdnél reggelre bedagadt, és kicsi horzsolás látszott rajta. Valószínűnek tartom, hogy az istállóban éjszaka beverte valahová. Kedvetlen, és nem úgy eszik, mint előtte, emelgeti a lábát, nem áll rá, ha teheti. Kérdésem mit lehet vele tenni? Állatorvos ismerős szerint majd helyre jön, de aggasztónak találom. Így használhatatlan is, csikós bemutatókon szokott dolgozni. Mi az, amit esetleg házilagosan is tehetnék érte, hogy ne legyen fájdalmai és minél hamarabb a régi legyen? Köszönöm gyors válaszát! Köszönettel: Magdolna

VÁLASZ:
Tisztelt Magdolna!
Amennyiben nincs seb a lábon (csak horzsolás) friss esetben (4-5 napig) a hűtés, hideg vizes borogatás javasolt a pihentetés mellett. Ha még utána is duzzadt a láb, melegítő hatású paszták alkalmazását javaslom. Nagyobb duzzanat esetén javasolt az állatorvosi vizsgálat és kezelés is.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


 

KÉRDÉS:
A lovam bal hátsó lába beleakadt a kötélbe és felhorzsolta az elején nem volt mély, de ahogy lép a hajlatban a csüd alatt mélyült ez 11napja volt és látta is állatorvos. Viszont kb. a 3-4. napon kirúgta a bokszajtót, és azóta van, amikor sántít, de van amikor nem; de amikor jéghideg vízzel mossa le a lovarda tulaja, amikor nem vagyok ott, akkor nagyon sántít. A seb nem gennyes és gyógyul, betadinnal mindig kezelve van. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a nagyon hideg víz mennyire tesz jót neki? Ha bokszban van, a lába mindig beszűrődik reggelre, de ha járatva van, akkor lemegy. Mit javasol? Előre is köszönöm: Dóri

VÁLASZ:
Kedves Dóri!
A seb környékét inkább állott, vagy langyos vízzel érdemes mosni.
Amennyiben bokszban állva beszűrődik a ló lába, a következőket lehet tenni: 1. legjobb nem bokszban, hanem karámban tartani; 2. istállófáslit (laza fáslit) lehet rárakni a lábára éjszakára; 3. esetleg meg lehet próbálni melegítő gélek, krémek használatát, de ezek csak keveset használnak; 4. a lovaglás elején hosszabb bemelegítés, és az alatt a duzzanat a vérkeringés javulása miatt lelohad.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy másfél éves csődör lovam, akinek köldöksérve van. Ki szeretnénk heréltetni, és ezzel együtt akkor a köldöksérvét is megműtenék. Lehetséges ez? Egy ilyen beavatkozás mennyibe kerül? Válaszát előre is köszönöm: Kati

VÁLASZ:
Tisztelt Farkas Katinka!
Ezekre a kérdésekre a lovat műtő állatorvos tud választ adni.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Barátnőmnek van egy 6 éves herélt oldenburgi sportlova, másfél hónappal ezelőtt a karámozás alatt meghúzta a bal első és jobb hátsó lábát. A lovat hetek óta nem lehet lovagolni, szerinte ínhúzódás lehet. Több kezelést is kipróbáltunk és a duzzanat nem csökkent. Milyen módszert lehetne alkalmazni a gyógyítására?
Egyáltalán teljes mértékben gyógyítható ez? Ha gyógyult a ló, lehet vele ugrani?
Előre is köszönöm a segítséget!

VÁLASZ:

Tisztelt Lótartó!

Pontosan ezekre a kérdésekre (az ín sérült-e, milyen mértékű a sérülés, mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás, teljes fokú lesz-e a gyógyulás) lehet válaszolni a ló lábvégének ultrahangos (esetleg egyéb kiegészítő) vizsgálata alapján. Amennyiben az ember nem tudja, mi a probléma oka, hiába használja a legjobb szereket, ha nem arra való, amire kellene.
Javaslom, hívjon állatorvost, aki a megfelelő vizsgálatok után pontosabb választ tud adni lova állapotáról.

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 6 éves furioso félvér lovam. Sportló, ugrik, de sajnos december 16-án ínszalagszakadása lett - az már négy hónapja - a bal hátsó lábán a térd alatt körülbelül, nem látszik neki semmi, sima neki, szerintem nincs is bedagadva, csak meleg. Már 4 hónapja van neki és kb. 1 hónapja sétálok vele, de nagy javulást nem látok rajta. Sajnos még egy kicsit húzza a lábát. 
Mit javasol, mit csináljak vele? Előre is köszönöm a választ, Czinder Dorottya

VÁLASZ:

Tisztelt Czinder Dorottya!

Javaslom, lovát mindenképp mutassa meg állatorvosnak!
A szakember meg tudja állapítani, valóban ínszakadásról van-e szó. Amennyiben igen, az milyen fokú, milyen kezelést igényel, esetleg elegendő-e a pihentetés.


Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
A lovamat egyik nap hoztam le a legelőről és egy hegyesebb kőben szétvágta a csüdjét. Nem tudom, mi a teendő. Van rá valamilyen kenőcs vagy spray? Köszönetel Zsolt

VÁLASZ:

Tisztelt Zsolt!

Minden sérülésnél leghelyesebb állatorvost hívni. Ilyen súlyos esetben mindenképp fontos a szakszerű sebellátás. Az állatorvos megérkezéséig betadinnal érdemes fertőtleníteni a sebet.

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


Ha kérdezni szeretnél, kattints IDE


A lovam marjának mind a két oldalán szilva nagyságú duzzanat van. A lovászunk azt mondta, hogy a nyeregtől van. A duzzanat puha, bőrös állagú , nyílt seb nincs rajta, és csak erős nyomásra érzékeny. 3 hete nem volt felnyergelve, de a duzzanat nem javul, nem is romlik.
Az lenne a kérdésem hogy van-e valami gyógykészítmény, vagy ápolási mód amivel meggyógyul a marja? Többen mondták a bioptron lámpát, de hallottunk olyat is, hogy fel kell vágni a duzzanatokat. Kérem ha van valami ötlete segítsen!

Előre is köszönöm : Kriszta 

VÁLASZ:
Tisztelt Kriszta!

A bioptron lámpa jó lehet, de csak a nagyobb kivitel (annak mélyebbre hatol a sugárzása). Nyerget semmiképp ne rakjanak rá teljes gyógyulásig. Ha nem javul, mindenképp forduljanak állatorvoshoz.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Másfél hónapos kiscsikónk hátsó lába beszorult a térd tájékán, felszakadt a bőr, bedagadt és azóta váladék ürül belőle. Mit javasolna rá?
Köszönöm és várom válaszát: Kata

VÁLASZ:
Tisztelt Kata!

Mindenképp sürgősen forduljanak állatorvoshoz! Elképzelhető a leírtak alapján akár az izület sérülése is, ami feltétlen állatorvosi beavatkozást igényel. A tetanusz beadása is indokolt.

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald IstvánKÉRDÉS:
Van egy 13 éves kisbéri kancám. Tavaly beleesett egy aknába és megsérült a bal hátsó lába bokában. A vadhúst sikeresen leműtötték, de a dagadtság nem akar elmúlani. Bioptron lámpával és Aloe First-el kezeltük, a sebe majdnem teljesen begyógyult, csak mindig kinyalja.
A dagadtság azonban akkora, hogy még versenyre sem merjük elvinni. Nem sántít és nem fájlalja, de csúnya lett a lába.
Szeretném kikérni a tanácsát, hogy lehetne-e csökkenteni a duzzanatot, vagy el lehetne-e tüntetni véglegesen. Továbbá mit lehetne tenni, hogy ne nyalja a sebét.
Tisztelettel: Jékel Judit

VÁLASZ:
Tisztelt Jékel Judit!

A seb nyalása ellen a kötözést javaslom elsősorban. A duzzanat csökkentésére mozgatást (állandó karámban tartás, ha tényleg nem sántít, akkor ezen felül rendes munkábavétel), illetve valamilyen melegítő kenőcsös bedörzsölést (pl jódkáli kenőcs).
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 2 éves csődör lovam, ami egyik reggelre elszabadult és a csüdjén lett egy seb, azt sajnos nem tudom, hogy mitől. 2db 200 Ft-os nagyságú seb, többször váladékozik, és a seb teteje lejön. Azt hittem, elmúlik de nem!Vagy csak én gyorsabb gyógyulásra gondoltam! Van erre valami kenőcs vagy spray? Nem szeretném, ha elfertőződne.
Tisztelettel és reménykedve várom válaszát:  Zsolt

VÁLASZ:
Tisztelt Zsolt!

Legszerencsésebb állatorvost hívni, ha seb van a lovon. Amennyiben a sebből ürülő váladék genny, mindenképp javasolt a ló tetanusz elleni védelméről gondoskodni.
Többféle kenőcs, spray, oldat van, amivel a sebet érdemes kezelni, ezek közül is az állatorvos tudja a legmegfelelőbbet kiválasztani. A seb Betadin oldattal való lemosása semmiképpen nem ártalmas és első kezelésnek megfelelő.
Amennyiben a seb szépen gyógyul, akkor is felmerül a túlsarjadzás veszélye (amikor a seb nem csak a bőr szintjéig töltődik fel sarjszövettel, hanem a bőr szintje fölé emelkedik, akár több cm-rel), amit szintén kezelni szükséges.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Kb 2 hete lovam hátsó lábán a csüdhajlatnál találtam egy vízszintes vágást, valószínűleg kötélbe akadthatott bele.
Úgy nézett ki, hogy már összeforr, de ma újra felszakadt és begennyesedett. Betadinnal lemostuk, ill. sebkenőccsel kezeltük.
Félek, hogy ez sosem fog neki begyógyulni olyan rossz helyen van, és mindig újra fel fog szakadni.
Mit tanácsol, hogyan kezeljük?
Köszönettel, Nóra

VÁLASZ:
Tisztelt Nóra!

Valóban rossz helyen van az a seb. Azért be fog előbb-utóbb gyógyulni. Akár Mikulitz kenőccsel is kenhető naponta kétszer. Mindenképp figyelni kell, hogy ne alakuljon ki túlsarjadzás, mert akkor az is kezelendő.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy 6 éves magyar sportló kancám, ami 9 hónapos vemhes.
A legutóbbi körmöléskor, egy még addig nem ismert "kovács" körmölte. Ide, ahol én lakom falun, nem szívesen jön el rendes kovács két lóért. (Nem akarom rá hárítani a felelősséget, csak azért írom le, hogy tudja a részleteket.)

Az addig kezét-lábát mindig rendesen tartó lovam tiszta bolond lett az első láb után, így a két mellső lába után meg is kértem a "kovácsot", hogy hagyjuk abba, mert én nem töröm a lovat.
Rá két napra vettem észre, hogy a paci sántít enyhén. Nálam a lovak szabadon vannak tartva, nem kötöm őket. Hetente egyszer szoktam a lábukat takarítani ha ilyen száraz az idő.

Bevittem a lovat, kitakarítottam a patáját, viszont a pata közepén a kaparó simán beleszaladt a lábába és vérzett rendesen. Akkor néztem, hogy a körmöléskor nagyon ki lett mélyítve a pata közepe szerintem.
A szaru is és a nyír is szinte kráterszerűen lejt össze jó mélyre, nyír szinte nincs is, csak a sarok részen.
Nem tudom, hogy ez lehet- e az ok?

A lényeg az, hogy a pata közepén van ez a seb, amit fertőtlenítővel szoktam kimosni, most kap antibiotikum kúrát. Vastagon alászalmázva beállítottam az istállóba. Ennyi, amit magamtól tudok tenni, mivel a kovács széttárta a karját, és patairha gyulladásról beszél, viszont a pata nem duzzadt, nem meleg, a ló közérzete jó, nem lázas.
Az állatorvos pedig fél a lótól, mert most nem enged semmit, senkit a lábához. Én is csak hosszas lábsimogatás stb. után tudom kb. 1 óra alatt lekezelni, mert most egyszerűen nekem sem adja ide a lábát. Feladja, de ha megfogom menekül. Mondjuk ez érthető a történtek után. Biztos nem kevés idő lesz mire a bizalmát visszanyerem, ha rendbe jön.

No, de a kérdés. Konkrétan mi a betegség, és mi lenne a megfelelő eljárás a kezelést illetően, mik a kilátások a gyógyulásra, főleg úgy hogy erősen vemhes.
Tisztelettel és reménykedve várom válaszát: Hegyesi László

1. Az állatorvos válasza:

Tisztelt Hegyesi úr!

Első kérdésem: a ló tetanusz elleni védőoltást mikor kapott? Amennyiben 1 éven belül, érdemes volna megismételni a védőoltást, ha nem, akkor szérumot is kellene mellé kérni az állatorvostól.

Nem lehet-e olyan állatorvost hívni, aki nem fél a lótól és meg tudná vizsgálni a sérülést, akár bódításban? Mindenképpen ezt tudnám leginkább javasolni.

Egyébként a sérülés nagyságától függően vagy elegendő a fertőtlenítés (tiszta, puha alom) és kötözés, vagy nyomókötést kell a pata talpi felületére helyezni, ha nagyobb területről hiányzik a szaru.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/

2. A Lócipész válsza:

Kedves Laci!

Sajnos a leírásod alapján a kovács súlyos hibályával állunk szemben.
Amit tehetsz: Fertőtleníteni a talp sérült részét, és egy nyomókötést kell raknod a beteg lábra.
Ennek addig kell rajta lenni, amíg a sérülés teljesen be nem szárad, kb. 1 hét.

Ezután egy fedeles patkót kell a lovad lábára helyezni. Ezzel már sántaság nélkül tud mozogni, de még nem terhelhető. Ennek előnye, hogy a fedél eltávolításával egyszerűen, naponta akár töbször is tisztíthatod a sérülést, visszahelyezve viszont védi a talpat a szennyeződéstől és sérüléstől. Ez kb. 4-6 hetet vesz igénybe. Ezután jöhet egy szilikonos patkó ami még 6 hétig maximális védelmet biztosít a talpnak.

Eseted sajnos jó példája a nem megfelelő szakemberválasztásnak. A Magyar Patkolókovácsok Egyesületének (www.mape.hu) tagjai közül bárkit tudok ajánlani. Ők képzett, regisztrált és felelősségbiztosítással rendelkező kovácsok.
Üdvözlettel:

Lócipész 


KÉRDÉS:
Körülbelül másfél hónapja valami megszúrta a lovam bal első lábát, egész pici seb volt alig látszott, de gennyesedett. Hyperollal kezeltük, kimostuk.
A seb be is gyógyult, de maradt egy duzzanat, pukli a lábán és ha egy picit felszakad a seb akkor még előfordul hogy gennyes váladék jön ki belőle. A ló egyáltalán nem sántít rá.
Mit lehet ilyenkor tenni? Hagyni begyógyulni, vagy folyamatosan tisztítani kell hyperollal? A duzzanat el fog tűnni, vagy az már maradandó?
Válaszát előre is köszönöm! Sz. Adrienn

VÁLASZ:
Tisztelt Adrienn!

A seb, ha így marad, még sokáig sipolyozhat, tehát érdemes kezelni. Van rá elég jó homeopátiás szer: Hepar silicea C5 + Silicea C12. Vagy hagyományos módszerként akár alkoholos párakötés is kihozhatja a bent maradt testidegen anyagot.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Azzal a problémával fordulok Önökhöz hogy lovam marját két oldalt nyomja a nyereg, szőre ott kifehéredett és egyik lovaglás után felpúposodott, feldagadt azon  a területen. Azóta alápárnázom a nyerget, de gondolkodom rajta, hogy egy másik nyereg kellene rá, ami biztosan jó, csak nem tudom hogyan válasszam ki a rá valót, honnan tudom hogy mekkora markamrájú nyereg kell rá.
Köszönettel: Linda

VÁLASZ:
Tisztelt Linda!

Amíg a mar nem gyógyult meg egészen, legjobb nem nyereggel lovagolni. Ez több hónap is lehet.
Olyan nyerget érdemes venni, ami (akár különböző zselékkel, alápárnázásokkal) nem ér a marhoz.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/KÉRDÉS:
Lovaink a karámban valószínűleg összerúgtak.
A piros körrel jelölt részen kancánk lába be van dagadva (kemény, nem meleg), míg a kékkel jelölt részen egy folyadékkal teli valami (tályog?) alakult ki.

Elég tanácstalan voltam, úgyhogy megmutattam a közeli lovarda lovászának, elég megbízható, a lovakhoz valóban értő, tapasztalt embernek ismerem. Ő azt mondta, hogy fel kellene szúrni, és egy vastag tűvel kiengedni belőle a folyadékot. Egyelőre abban maradtunk, hogy két nap múlva megnézi és megbeszéljük, mi legyen. Addig pedig a piros részt kenegessem jégzselével. Mert ennyi idő alatt van esély arra, hogy esetleg magától felszívódik a dolog. Ön mit javasol?

Jövő héten valamikor jön hozzánk állatorvos, várjak addig (a napot még nem tudom)? Vagy szúrjuk fel minél hamarabb? Kenjem valamivel? Esetleg borogassam? Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Magyar Dorottya


VÁLASZ:
Kedves Dorottya!

A lovadat valószínűleg tényleg megrúgták (akár mindkét helyen).
Mindkettőt kenném valami kámforos, melegítő kenőccsel, esetleg jódkálival. Felpuhul, felszívódik. Lehet, hogy felpuhulás mellett elindul a bőr alatt lefelé a folyadék, ettől beszűrődött lehet a lába, nem érdekes. Fontos még mellé a mozgás, az is segíti a felszívódást.
A felszúrás, felvágás csak feleslegesen befertőzheti, bár „állatorvosiasabb”. Erre akkor lehet szükség, ha dinnyényi a duzzanat, de remélem nem erről van szó.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
A lovam, aki immár 11 éves, 3 évvel ezelőtt egy ingoványos talajon megerőltette a bal első lábát, amely pár nap múlva a pata környékén megdagadt, és a dudor kifakadt.  Arra gondoltam (gondolok), hogy patairha gyulladása van. Csak az évről évre visszatér. Viharosan játékos természete van, ezért néha elfeledkezik a lábáról és saját magának - ha szabad így fogalmazni - szétugrálja a lábát. És itt már elég gyenge a patája szerintem, sőt olyan torz az egészséges patájához képest. Amikor újra megerőlteti, kifakad és én Betadinnel locsolom, hogy el ne fertőződjön. De a patája ahogy nő, úgy hasad. (Persze tud járni.) A mikor lenő, a  dudor miatt újra hasadásos jelleg kezd megjelenni a patája közepén. Nagyon szeretnék segíteni rajta,c sak nem tudom hogyan. Ez a ló az életem, nem hagyhatom cserben.
Kérem segítsen vmilyen tanáccsal, mert nagyon fontos lenne. Már sokféle módszert kipróbáltam, amit az anyagi helyzetem megengedett.
Válaszát Köszönöm: Bede Zsuzsanna


VÁLASZ:

Tisztelt Lótartó!

Érdemes lenne biotint etetni a lóval, legalább fél évig (amíg a patája teljesen lenő). Amennyiben torz, vagy hasad a pata, szükséges, hogy  a kovács megfelelően szabályozza, alakítsa a szarutokot.
 
Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Kb. 1 hónapja az egyik 9 éves herélt lovunk egy éjjel hátsó lábával beleakadt a kötélbe. Miután mindig kapar és rúgja a bokszajtót, megkötöttük. A kötél hosszú volt, hogy elérje az itatót és volt rajta egy golyó is.
A csüdjénél lett 2 db hosszú és mély vágás a kötéltől. Kristálycukrot teszek rá, arra gézt és vattát, majd fáslival bekötöm. Szoktam 15 percet futószáron sétáltatni és ügettetni. Napokig nem volt sánta, felültünk rá,  kicsit vágtáztunk vele és másnap sánta volt. A seb szerintem szebb, nem dagadt be a lába és nem meleg. 2 napja kicsit felcsúszott a fásli és szerintem kicsit szorította a sebet, mert amikor leszedtem a kötést elkezdett vérezni a seb. Szicíliában vagyok és itt sajnos nincs állatorvos, teljesen tanácstalan vagyok, mi jó a sebnek. Kötni, vagy szabadon hagyni, de akkor ellepik a legyek. Mozgatni a lovat, vagy inkább pihentetni? Az ilyen jellegű sérülések rendbejönnek?
Köszönettel, Hatvani Enikő

VÁLASZ:
Tisztelt Enikő!
 
Ha nem sántít a ló, dolgozni is lehet vele, ha sántít, akkor boksznyugalomban tartás a javasolt. Amennyiben mély a seb, érdemes állatorvost hívni. Mindenképpen fontos, hogy a ló tetanusz ellen védett legyen: ha fél éven belül oltva volt, akkor csak ismétlő oltás, különben szérum is szükséges. Amennyiben a seb gennyes, esetleg antibiotikumot is szükséges kapnia, ezt szintén állatorvos döntheti el.
Az ilyen területen levő sebeknél jellemzően előfordul a „túlsarjadzás”, amikor a seb nem csak a bőr szintjéig töltődik fel sarjszövettel, hanem tovább is. Ezt érdemes megakadályozni edző szerekkel (pl. Vulketán kenőcs, vagy egyéb, gyógyszertárban magisztrálisan keverendő kegyszerek) – ezt szintén állatorvos tudja felírni.
Emellett persze a sebet naponta többször le kell mosni, hogy a belőle kifolyó váladék miatt ne gyulladjon be a környező bőr.
Lehet kötni is (a legyek miatt talán jobb is), de ezt is naponta cserélni kell, hogy a sebet kezelni lehessen. A kötést a letisztított, leszárított (papírkéztörlő, mull lap) lekezelt (edzett) sebre kell felhelyezni.
Tehát összefoglalva: tetanusz, sebtoilette, -kezelés naponta, ha nem sántít mozoghat.
Teljesen rendbejöhet a sérülés.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István 


KÉRDÉS:
A lovam 3 éve megbotlott, lett seb mindkét csüdjén elöl. Látta állatorvos, kezeltük is, sőt homeopátiás gyógyszert is kaptunk rá, mégsem gyógyult be a seb. Pénzérme nagyságú mindkét lábán, a szőr nagyjából fedi, ahogy körülötte ránőtt, de benyúlva érezni a sebfelszínt.
Gyakran felnyílik, gondolom mikor lefekszik-feláll a ló, néha kicsit vérzik is, és már egy pukli lett a sebből mindkét lábon.
Most néha kicsit genny is jön belőle, ha megnyomom, a legyek is állandóan rászállnak.  Az elmúlt 1 hónapban rondább lett sajnos, és nem tudom, mit tegyünk vele. Szoktuk kenegetni Betadine kenőccsel, de sosem múlik el neki. Mit tudok csinálni a sebbel, hogy begyógyuljon, illetve hogy a legyeket távol tartsuk tőle?
Válaszát köszönöm, Nagy Katalin
 

VÁLASZ:
Kedves Nagy Katalin!     
    
A legyek távoltartása nem egyszerű, de sokféle szer van rá. Akár a Kubatol spray (állatorvosi szer) naponta 3x, akár más légy ellenes szerek (Fly stop, illóaolajos kencék) 1-2-3 óránként jók rá.
A seb begyógyítására valóban lehetőség a homeopátia. Milyen szert próbált, milyen adagban, milyen potenciálban, mennyi ideig?
Radikális, de valószínűleg eredményes módszer a seb állatorvos általi kimetszése és újbóli összevarrása.
A Betadin kenőcsöt ebben az esetben nem tartom hasznosnak, legfeljebb a legyek elleni mechanikus védelem szempontjából (a kenőcs miatt nem tudnak a sebre szállni).
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Állategészségügy Alternatív gyógymódokPatkolókovács
Lovaglás, lókiképzés Természetes lókiképzés
 Lóherba │ TakarmányozásLótartás
Lovardatechnika Lovasterápia  Egyéb kérdések
Gyakori kérdések

 Lovasok.hu

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Vissza a főoldalra


Cikkajánló:


Hozzászólások:   
Horze Lovasáruház   Decathlon   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Vetashop webáruház   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés