keresés a lovardák között
Főoldal   »   Kérdések-válaszok   »   Állatorvos válaszolA ló mozgásszervrendszerével kapcsolatos kérdésekre válaszol:

Dr. Ozvald István, állatorvos

KÉRDÉS:

4 hónapja fennakadt a lovam lába a sreifán, és egy seb keletkezett a csánkjánál és a könyökénél. Már szépen javult, mikor körülbelül egy hónapra rá bedurrant az egész lába, és végig bedagadt. Azt injekcióztuk, és  lement neki, de még mindig ha áll 1-2 napot bedagad, viszont ha bevan fogva kocsiba, és megyünk vele egy órát, akkor szépen lemegy, de akkor sem teljesen. Esetleg nem tudna valamit mondani, vagy valami házikészitményt ajánlani? Előre is köszönöm: István

VÁLASZ:
Tisztelt István!

A kíméletes munka, sok bemelegítéssel, lépéssel továbbra is ajánlható. Éjszakára istálló fásli felhelyezése (laza, vastag) vagy melegítő hatású kenőcsök bedörzsölése javítja a vérkeringést, ezáltal csökkenti a duzzanatot.

Üdvözlettel:
Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:

Miniatűr lovaink (2 éves kanca és 2 éves csődör) húzzák, illetve nem tudják behajlítani a bal hátsó lábaikat. Csődörünk esetében megesett, hogy mind két hátsó lábát húzta. Az eset egy napos bokszos pihentetést követően jelentkezett. Próbáltuk őket minél nagyobb helyre tenni, hogy tudjanak többet mozogni. Pár nap múlva ismét jelentkezett a probléma. Érdekes, hogy járásban jelentkezik a szindróma; ügetés és vágta közben a ló tartása normális. Ínszalag probléma lehetséges? Köszönöm válaszát! Erzsébet

VÁLASZ:
Kedves Erzsébet!

Több oka lehet annak, hogy egy ló miért húzza a lábát (lustaság, izomláz, szalagszakadás, stb). Egy alapos sántaságvizsgálatot javasolnék. 
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
A lovam másfél hónapja a villanypásztortól hátrálva a hátsófar-comb részénél felszúródott egy rondán hegyezett oszlopra. Körülbelül 6-7cm-es elég mély seb és alatta ütés is érte. Rögtön fertőtlenítettük Betadinos spray-vel, éjszakára Betadin krémet kentünk a sebre, mert vasárnap lévén nem értünk el egy állatorvost sem. Másnap állatorvost hívtunk, az a sebbel nem csinált semmit, javasolta a további Betadinos fertőtlenítést, és Tetanus injekciót kapott.A seb gennyezett egyre jobban, a ló sántított, hívtunk egy másik állatorvost. Ő kitisztította a sebet és antibiotikum injekciót adott. A seb nehezen, de gyógyulni kezdett, de felette hatalmas gennyes dudor és kemény duzzanat alakult ki és folyamatosan ömlött a genny. Pár nap múlva a Betadinos-hidrogén peroxidos kezelés hatására a seb összehúzódott, de a nagy gennyel teli tömlő egyre nőtt. Húzta a lábát, csak vigyázva mozgattuk minden nap. Ismét orvost hívtunk, aki lóbalzsamot javasolt s ahogy kentük a seb felszakadt és spriccelve ömlött a sűrű gennyes váladék. Antibiotikum injekciót adott és azt javasolta, hogy mozgassuk és lóbalzsammal kenjük a sebet kihagyva. 2 nap múlva megnézte és ismét antibiotikumot adott. A seb ismét beforrt ,de felül a bőr alatti keménység, redők csak kissé változtak, viszont a seb ismét behegedt. A seb alatt ottmaradt egy kb. 6cm széles és 7 cm hosszú gennyel teli tömlő. Az állatorvos visszajött megnézni, tépelődött, hogy talán meg kellene plunkolni injekciós tűvel, mivel felfelé, ahol a behegedt seb van nem tud ürülni a göb tartalma. Aztán mégse tette, hogy várjunk, majd felszívódik a genny. Azóta 1 hét telt el, a göb ott van, nem szívódik fel inkább mintha nőne. Mit tegyünk, naponta kenjük lóbalzsammal és mozgatjuk a lovat. Mária

VÁLASZ:
Kedves Mária!

Gyakran probléma, hogy a fertőzött sebből nem ürül ki teljesen a genny, mielőtt az begyógyul. Hagyományos megoldás ennek kivédésére a dréncső beültetése, amin keresztül részben a váladék el tud távozni, másrészt öblítő folyadék is juttatható a területre. Ezt mindenképpen állatorvos tudja bódításban beültetni. Enyhébb esetekben a seb környékének melegítő hatású kenőccsel történő bedörzsölése (pl jódkáli kenőcs) kellőképpen elősegíti a váladék eltávozását. Az alternatív gyógyászatba tartozó homeopátia segítségül hívása kecsegtet talán az adott esetben a leginkább eredménnyel: Hepar sulfur és Silicea alacsony potenciálban, napi 3x szájon át adva 2-3 nap alatt beindítja a váladék ürülését és az nem is marad abba, amíg teljesen ki nem ürül (a bogyókat persze a váladék ürülésének végéig adni kell). Szükség esetén hosszabb-rövidebb ideig antibiotikum adása is indokolt lehet.

A fentiek eldöntése mindenképp állatorvosi feladat.

Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:

Több éve foglalkozom egy 14 éves angol telivér kancával, aki egy éve új "szokást" vett fel. Pucolásnál (általában ki van kötve) teljesen jól tűr mindent, mozdulatlanul áll, lehajtott fejjel, szinte alszik, és ugyanez történik nyergelésnél is. Ha túl sokat áll (mondjuk 20-30 percet) a szemét becsukja és mintha állva elaludna, elkezd dőlni, összeesni. Ilyenkor felriad és egy perc után újra eljátssza, volt már, hogy az ijedtségtől meghúzta a vezetőszárat ami megrántotta a fejét, bepánikolt majd elszakította a szárat.

Az a jellemzőbb, hogy elkezd összecsuklani a lába, feje is lóg majd észbe kap és újra felegyenesedik. (Nem volt még rá példa, hogy el is esett volna). 

Általában nem fekszik le éjszaka (igazából még sosem láttam éjszaka fekve aludni) de napközben volt már, hogy fekve aludt. Van mellette két póni azok sokat pihennek (fekve) nappal is. Lovaglás után mindig hempereg, de általában nyög is közben, viszont ha lejtőn megy lefelé lépésben akkor szinte mindig nyög, ahogy lép és ahogy nehezedik rá a súlyom (50kg vagyok) úgy hallani a nyögéseket is.

Nem vagyok benne biztos, hogy "csak" elalszik, lehet más oka is? Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel, Anita

VÁLASZ:
Kedves Anita!

A leírtak alapvetően több problémakörre engednek következtetni, melyek akár össze is függhetnek egymással.

Előfordulhat, hogy lovad alvászavaros. Ezért meg kellene figyelned mondjuk egy hónapon át, hogy hetente hány órát fekszik. Ez éjjel problematikusabb. Megoldható kamerával, vagy megoldás lehet, ha időnként rendszeresen arra sétál valaki. Persze hagytkozhatsz a szalmára a farkában, de az elég bizonytalan.

Állhat ortopédiai fájdalom (hát, nyak, csípőízület, végtagok fájdalma) vagy rangsorvita esetleg más szociális zavar a háttérben. Félelem a lefekvéstől vagy mert fájdalommal jár vagy mert fél, hogy nem tud elég gyorsan felkelni veszély esetén, vagy mert általánosságban fél a kiszolgáltatott helyzettől.

Vannak-e a csüd elülső részén apró sebek? Ezeket a csüdizület ismételt előrebukása okozza, abban a pillanatban, mikor a ló elalszik. A sebek előfordulása esetén istállói kamásli viselése javasolt.

Lehet narkolepsziás is. Az hogy a furcsa viselkedés pucolásnál jelentkezik, inkább erre vall. A narkolepszia az agyban bizonyos információ-közvetítő anyagok termelődésének a megváltozásából ered, tehát kóros állapot. Előfordul, hogy a narkolepsziás rohamok bizonyos cselekményhez kötődhetnek, pl. pucolás. Fizosztigmin teszttel ebben az esetben kiváltható a jelenség. Jelenleg biztos kezelése nincs, imipraminnal, egy humán antidepresszánssal lehet próbálkozni. Esetleg meg lehet próbálni a kiváltó cselekvéssorozatot megváltoztatni.

Ezeket a sebeket a csüdizület
ismételt előrebukása okozza
amikor a ló elalszik

Javaslom, hogy ezek alapján figyeld meg lovadat, illetve konzultálj állatorvosoddal a problémáról.

Lovas állatorvosok listája >>>

Üdvözlettel,

Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya
Belgyógyászati osztályvezető, SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika, Üllő


KÉRDÉS:
Az egyik póninkat már nagyon soványan vásároltuk. Két év alatt sikerült "kikúrálni", de most tavasszal izomsorvadása lett. (Két állatorvos is diagnosztizálta.) Az egyik szerint el kell altatni. Nagyon sokat fekszik, minden reggel úgy húzom fel, lesoványodott, össze is verte magát az esésektől több helyen. Táplálkozása és emésztése (gyógytápok, széna, müzli) szerintem rendben van, ennek ellenére csont és bőr, hátsó lábai nagyon rossz állapotban vannak. Létezik-e olyan gyógyszer, amivel javítani lehetne az állapotán, illetve azt olvastam egy fórumon, hogy ha idegrendszeri eredetű az izomsorvadás, ez veszélyes emberre és a többi álltra is. Ez igaz? Várom gyors válaszát! Sándor

VÁLASZ:
Tisztelt Horvát Sándor!

Első kérdés, hogy milyen vizsgálatokat végeztek és konkrétan mit diagnosztizáltak? Ebből már kiderülne, hogy idegrendszeri eredetű-e a probléma.  Írja, hogy a hátsó lábai nagyon rossz állapotban vannak. Mit jelent ez? Nem egy hosszabb ideje fennálló sántaság miatt állt elő a probléma?

Üdvözlettel:
Dr. Ozvald István

Kedves Sándor!

Az izomsorvadás fizioterápiás kezelésekkel orvosolható abban az esetben, ha a sorvadást nem visszafordíthatatlan szervi probléma okozza. Ennek megállapításához mindenképpen egy részletes állatorvosi kivizsgálás szükséges, ami kiterjed az idegrendszerre, és a gerincre is. Pontos diagnózis után mozgásszervi rehabilitáció keretén belül gyógytornával, speciális masszázzsal és eszközös fizioterápiával kezelhető az izomsorvadás, mégpedig pulzáló mágnesterápia és modulált elektroterápia kombinációjával. A mágnesterápia komplexen az egész szervezetre tud hatni, sejtanyagcserére, keringésre, immunerősítő hatása van, az elektroterápiával célzottan a sorvadt izmokat dolgoztatjuk, kifejezetten a sorvadásra kifejlesztett speciális programon. Saját tapasztalat alapján tudom, hogy mennyire hatásosak ezek a kezelések, mivel jómagam is örökbe fogadtam egy bal oldalán far és combizomsorvadásos lovat. A kezeléseknek köszönhetően a problémás izomcsoportot sikerült visszaépítenem.

Üdvözlettel:
Vajky Andrea
ló fizioterapeuta


KÉRDÉS:

Egyik lovunknak pici csontkinövés van a bal első lábán, közvetlen a lábtőcsontja alatt. Nem sántít rá, de megijesztettek, amikor azt mondták, hogy olyan helyen van, hogy nem lehet leműteni sem, és ha nagyobbra nő, nyomni fogja az inat. De nem röntgenezték meg, orvos sem vizsgálta komolyabban. Elképzelhető, hogy nem nő tovább és nem okoz semmi bajt? Vagy esetleg van a műtéten kívül valami kezelési mód? Már elég régóta rajta van (1-2 éve biztos) és azóta nem nőtt neki. A másik lábán is van egy, de alig észrevehető. Ugró lóról van szó.

VÁLASZ:
Tisztelt Patrícia!
A duzzanat valóban lehet csontkinövés is. Ennek eldöntése fontos a további kezelés szempontjából. Amennyiben nincs a közelében ín, vagy ízület, akkor csak szépséghiba. Ellenkező esetben viszont okozhat problémát. Ennek eldöntésére, az esetleges kezelés módjára (műtét, bedörzsölés, homeopátia) állatorvosi vizsgálat adhat választ.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lovam bal első lábtőízületén 2 kemény duzzadt búb keletkezett, az egyik a lábtő belső felső részén, a másik pedig alatta, pici felszíni sebbel. Valószínűleg megütötte a másik patkolt patájával miközben hajtotta a legyeket.(Ez már kb. 1,5 hete történt, de a duzzanatok nem igazán akarnak elmúlni, kemények. Kenem folyamatosan a Veyxat/Sunlitan géllel. Nagyon aggódom, nehogy csontszaporulat alakuljon ki az említett helyeken. Az lenne a kérdésem, hogy milyen más kenőcsöt/terápiát javasol, hogy leapadjanak búbok? Köszönettel: Viktória

VÁLASZ:
Tisztelt Illyés Viktória!
Valóban lehetséges, hogy a csonthártyát ütötte meg a ló és csontszaporulat jött létre. Ennek eldöntése és főleg, hogy vannak-e a közelben olyan képletek (inak), ami a kezelést nehezebbé teszi, állatorvosi feladat. Ezért azt tanácsolom,, hogy hívjon egy megbízható kollégát.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
A kérdésem az lenne, hogy három éves csikó franciás járásán lehet e javítani? De csak lépésben franciázik, mind két lábával, ügetésben és vágtában nem annyira durván. Köszönettel Bartucz Zsolt

VÁLASZ:
Tisztelt Bartucz Zsolt!
A lábálláson, járáson körmöléssel, patkolással lehet valamit javítani, de alapvetően nem fog megváltozni a franciás járás.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
A lovamnak már ez a második nyara, hogy bajok vannak a lábával. Ma is reggel kimentem és a jobb első lába látványosan be volt duzzadva a bal oldalihoz képest. Mint már említettem ez nem az első eset és múlt nyáron volt már orvosnál is volt ahol azt mondták részleges izom húzódása van. Közben nem sántít vagy ilyesmi, szóval elég nehéz észrevenni, hogy ha baj van. Van, amikor csak kisebb duzzanatok vannak, de van, amikor lábtő és a boka közötti belső rész egy vonalban van a duzzanattól. Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne, az első az ok lenne, amiért ez mindig előfordul a másik pedig, hogy ön szerint hogy kéne ezt kezelni?

VÁLASZ:
Tisztelt Laura!
Az okot sokszor elég nehéz kideríteni, olykor nem is lehet. Gyakran csak egy szervezeti gyengeség, lazább felépítés az ok. Állatorvosi vizsgálattal lehet erre fényt deríteni. A kezelés is ennek függvénye. Néha elég a hosszabb ideig tartó bemelegítés (10-15 perc lépés), lehet, hogy ínvédő, vagy fáslizás segít.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Májusban született kancacsikóm kibújt a karámból, viszont a hátsó lábait megütötte, és másnapra nagyon bedagadt a lába. A dagadás nagyobb része lement viszont maradt rajta még a csánkján (mindez 3 hete történt). Az állatorvos injekciót adott neki és jártatást javasolt napi 4-5 kilométert. A dagadás sajnos most sem ment lejjebb így nem tudom, hogy mit tegyek. Kérem segítsen nekem ebben. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Zoltán

VÁLASZ:
Tisztelt Zoltán!
Látatlanban sajnos nehezet kér tőlem! Továbbra is az állatorvosi vizsgálatot és az annak alapján történő segítséget javaslom. Makacs esetekben segíthet a jódkáli kenőcs, de ezt is állatorvosnak kell receptet felírnia.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a 1,5 éves csikóm egyik hátsó lába, a csánk részénél feltehetően "pókos". Ezt egy állatorvostól tudom, aki már nézte, és azt mondta, hogy ezt igazán nem lehet gyógyítani, nem érdemes költeni rá. A csikót semmiben nem zavarja, a mozgásán sem vehető észre, csak a belső felén duzzadt neki, puha kocsonyás. Egy másik állatorvos pedig azt mondta, kenegessem hűsítő kámforos kenőccsel (ez volt a kidobott pénz). Én ezeket a válaszokat nem igazán fogadom el, ezért írtam önnek, mert ha lehet, szeretném meggyógyíttatni. Van-e rá esetlegesen valami gyógymód, akár műtét útján is?"

VÁLASZ:
Tisztelt Tibor!
Amennyiben valóban a csánkízület lágy pókjáról van szó, valóban kétes a gyógyulása. Enyhe esetben segíthet a pihentetés melletti külső (kenőcsök) kezelés. Súlyosabb esetben az ízületbe adott gyulladáscsillapító, esetleg porcépítő hatású injekció vezethet gyógyuláshoz.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Arról szeretnék érdeklődni, hogy a lovam lesántult, egyszer ügetésnél elkezdett bicegni. Vajon ez mitől lehet? Kérem segítsen, hogy miket próbáljak ki, hogy meggyógyuljon. Köszönettel, Kis Bettina

VÁLASZ:
Tisztelt Kis Bettina!
Amíg állatorvosi vizsgálat nem történik, javaslom a ló boksznyugalomba helyezését, pihentetését. A sántaságnak annyi oka, formája lehet, hogy pusztán ennek alapján távolról nem sokat tudok segíteni, szükséges az állatorvosi vizsgálat.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Érdeklődnék, hogy lehetséges-e, hogy a barátnőm lova, amivel most kezdtünk el foglalkozni, azért fekszik egyfolytában, mert lusta? Nem kólikás, nem lett meghajtva semmi probléma a lábaival. Elvittek mellőle egy lovat, de másik kettő társaságában él tovább. Első nap futószáraztuk, hogy nehogy ugráljon, ha a gazdája, a barátnőm ráül. Lépés, ügetés, pici vágta, ügetés, lépés. Másnap ráült, csak lépésben ment vele, hiszen még csak most tanul lovagolni. Vagy csak egyszerűen nem akar mozogni? Az lehetséges, hogy leszereltük a lovat, és adtunk neki répát dicséretnek (mert veszekedés nélkül ment), és annyira jól érezte magát, megtetszett neki, hogy azért fekszik le? Nem tartom valószínűnek, de már nem tudunk mire gondolni! Köszönöm: Alexandra

VÁLASZ:
Kedves Alexandra!
Valóban lehet, hogy elfáradt a ló és pihen. De ha ezt hosszabb ideig csinálja, mindenképp gyanút kell fogni, hogy valami nincs teljesen rendjén. Ilyenkor mindenképp érdemes állatorvost hívni, aki a helyszínen megvizsgálja a lovat, mi okozhatja a szokatlan heverészést.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 9 éves magyar félvér kancám, és ropog a lába. Kb. fél éve kezdődött elején alig észrevehető volt, de most már szó szerint kattogó hangot ad ki, pedig nincs megerőltetve. Ez mitől lehet? Mit javasol? Szóljak állatorvosnak, vagy valami porcerősítő kellene neki? Emellett elkezdett sántítani egyik napról a másikra, de dagadás nincs a lábán. Meghúzhatta? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anett

VÁLASZ:
Tisztelt Anett!
A sántaság miatt mindenképp érdemes állatorvosnak szólni! Addig is pihentetni kellene a lovat. A kattogás javulhat – elmúlhat porcerősítő adásától, de a pihentetés annak is jót tesz.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lovam sántaságának hátterében bal első végtagján MCIII törést állapított meg osztrák állatorvosunk. Pihenést és Tildren injekciót javasolt. Kérdésem, hogy vajon mennyi ideig tart egy ilyen törés gyógyulása, valamint lovagolható lesz-e a lovam valaha? A törés nem külső behatásra keletkezett. Legnagyobb valószínűséggel rosszul érkezett egy ugrás után.
Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Horváth Lilla

VÁLASZ:
Tisztelt Horváth Lilla!
A gyógyulás egész biztos, hogy hónapokig tart (az utána levő fokozatos munkába vétellel akár 0,5-1 év). Fontos ez alatt az előírt pihenést betartani. Megfelelő gyógyulás után jó eséllyel lesz lovagolható a ló.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
2 hónapja vettünk egy 7 éves, magyar sportló mént. 2 éve télen elcsúszott, és lett egy ínvastagodása/húzódása (pontosan nem tudjuk, hogy mi). Akkor fél évet pihent a ló, egyébként nem nagyon foglalkoztak vele. Akkor a bal első lába sérült. Mikor kipróbáltuk, és megvizsgálta az állatorvos semmi baja nem volt. 2 hetet használtuk aztán lesántult. A két első lába a rossz, a bal krónikus, a jobb akut. Azóta csak léphet, most kezdett el futószáron ügetgetni, de nem javul, az orvosnak sincs semmi ötlete. Lehet, hogy amikor kipróbáltuk beszteroidozták? Egy szabály szerint az eladás utáni 3 hónapon belül elő jött krónikus bajjal vissza kell venni a lovat, de nem akarjuk vissza küldeni nagyon szeretjük. Most azon vagyunk, hogy betudjuk bizonyítani, hogy nem mostani a bal lábán a sérülés. Ezért akarunk csinálni egy ultrahangot, de a mi állatorvosunk nem akar, mert szerinte egyértelműen kitapintható az ínvastagodás, nem érti hogy a régi sántaság bizonyítására kell az ultrahang.
Megnézte a csontkovács is: ő nem lát semmi problémát, amit ő kezelni tudna. Ő ajánlotta, hogy van egy nő Szófiában, akinek ha elküldünk egy darab sörényt, minden baját megmondja a lónak, és küld a kezeléshez szükséges homeopátiás gyógyszert. (nem tudom tudja-e, hogy mi a homeopátia). Az edzőm szerint egy idő után mindenképp meggyógyul, csak nem azért vettük ezt a lovat, hogy egy bokszban ácsorogjon...
Ön tud valami nagyon jó lábspecialistát? Futószáron már 20 percet üget, a sántaságot szinte egyáltalán nem lehet látni, csak érződik, amikor ülünk rajta, hogy furcsán lép. A jobb lábán már teljesen rendbe jött az akut probléma. A másik lába még aránylag rossz. A mi állatorvosunk azt mondja, hogy ő nem tud segíteni rajta már, mi ettől függetlenül a munkához való szoktatást nem hagytuk abba. Elméletileg holnap már fel lehet ülni 10 percet ügetni, de most meg már húzós a ló, hiszen 6 hete csak lép és futószáron üget. Akupunktúra, mágnes takaró, lágy lézer…mi lehet jó???
Köszönjük a segítséget! Mara Réka

VÁLASZ:
Tisztelt Mara Réka!
Lábspecialistának Dr. Kurucz Jánost javaslom (száma megtalálható az interneten).
Az ultrahangot javaslom (ő el tudja azt is végezni). Egy vastag ín nem feltétlenül jelenti, hogy amiatt sántít a ló. Ezt sántaságvizsgálat (diagnosztikai érzéstelenítés) hívatott eldönteni.
Amennyiben valamennyire érezhető még a sántaság, akkor semmiképpen nem terhelném tovább a lovat, hanem a vizsgálatig pihentetném (boksznyugalom). A felületes újhajlító ín sérülésére (rándulására, esetleg részleges szakadására) a legjobb gyógymód úgyis a pihentetés (tehát az edzővel ebben egyetértek). A vizsgálat célja, hogy csak ez-e a probléma, érdemes-e és meddig pihentetni, mikor lehet elkezdeni dolgozni vele.

Üdvözlettel:
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Május óta vagyok boldog tulajodonosa egy a galoppról sérülten érkezett angol telivérnek.
Bértartásban tartom egy tanyán félrideg tartásban. Galoppos előéletéből kiindulva mindig bokszban tartották és csak igen keveset volt szabad ég alatt, karámban ez napi 1-2 órát jelent. Amióta nálam van, a nyár nagy részét mondjuk úgy 90-95%-át szabad ég allatt tölötte karámban. Rossz időben, télen van, hogy napokat el kell töltenie bokszban, de minden ilyen akalommal beszűrődnek a lábai.
Sajnos munkámból adódóan nem tudok minden nap kimenni, hogy lemozgassam. Van bármilyen megoldás, amivel még segíthetnék rajta? Természetesen minden alkalommal, amint munkám engedi - akár este is vak sötétben - megyek ki és mozgatom, ennek hatására a beszűrődés ez idáig mindig elmúlt.

Válaszukat előre is köszönöm. Üdv: Ardai Gábor

VÁLASZ:

Tisztelt Ardai Gábor!

Valóban a legkedvezőbb, ha szabadon engedi mozogni lovát. Amennyiben ez nem lehetséges, laza istállófáslival lehet megelőzni a lábvégek beduzzadását.

Üdvözlettel,
Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Most kezdtem el foglalkozni egy 2.5 éves herélt csikóval. Kb. 6 hónappal ezelőtt lett kiherélve és azóta nagyon sokszor a hátsó lábait kiteszi oldalra és úgy áll, de ezt séta közben is csinálja. Úgy hallottam, hogy kaszálásnak nevezik. És arra vagyok kíváncsi, hogy majd amikor belovagolom, akkor nem lesz-e probléma vele és később se? Ez ellen lehet e valamit tenni? Üdvözlettel: Balázs

VÁLASZ:
Kedves Balázs!

A kaszálás csak járás közben jelentkezik, állás közben nem. Általában nem okoz különösebb gondot, ugyanakkor nem is lehet semmit sem tenni vele/ellene.
Amennyiben a csikó állás közben is kiteszi a lábát oldalra, akkor lehet más probléma is a háttérben. Csinálta-e herélés előtt is ezt? Mindkét lábát oldalt rakja, tehát terpeszben áll?
Talán érdemes volna alaposabban megvizsgálni a herélési seb környékét (is).

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lovam el volt engedve a fedelesben, hogy kicsit kiugrálja magát és levezesse a verseny utáni feszültséget. A bakolás közepette párszor belerúgott a falba. Másnap a jobb hátsó lábán az inánál és a csüdnél be volt dagadva és meleg volt az ina.
5 napja kenem neki hűtőzselével és árnikás-kámforos balzsammal, ami elvileg zúzódásra való, mosom, sétáltatom.
Tegnap futószáron kicsit megmozgattam, összesen 10 percet sétált majd ügetett 3 kört és vágtázott egyet. A ló egyáltalán nem sántít. A duzzanat lejjebb ment, de az ina 5 nap elteltével is meleg, ami egyre jobban aggaszt.

Mit tegyek? A ló kedélyállapotával nincsen semmi probléma. Ugyan nincsen karámozva, de minden nap mozgatva van, bár a sérülés óta ez a sétálgatásra szűkült. Várom mielőbbi válaszát. Köszönöm, Thamir Petra

VÁLASZ:
Kedves Petra!

Remélem, hogy lova azóta régen meggyógyult, de amennyiben nem sántít, tovább kenegetném a zselével és csak lépésre korlátoznám a mozgását 1 hétre, majd akkor kezdeném a fokozatos mozgatását.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István 


KÉRDÉS:
Van egy másfél éves fríz csikóm és a hátsó bal lábán a térdénél belüről olyan, mintha pók lenne, de inkább be van dagadva és puha, mintha víz lenne benne. Gyulladáscsökkentő krémmel már bekentem és a helyi állatorvostól kaptunk gyulladáscsökkentő injekciót, amit megkapott kétszer. De sajnos nem javul a lába.
Llegyen kedves elmondani, hogy Ön mit javasolna. Várom válaszát,  tiszteletem: Armand

VÁLASZ:
Tisztelt Armand!

Elsősorban pihenést javaslok a lónak. Amennyiben 2 gyulladáscsillapítóra nem javult a duzzanat (pók), javaslom specialista kolléga felkeresését, aki alaposabb kivizsgálás után tudja eredményesen kezelni lovát.
Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 15 éves kisbéri heréltem, nagyon keveset tudok róla. Talán a legfontosabb, hogy eltört a csípője, nem tudjuk, hogyan. Lépésben néha az azonos oldali lábával egyszerre lép, ügetése elég normális, és egyszer már vágtattak rajta, de azt tanácsolták, hogy párszor lovas nélkül futószáron vágtáztassam, de a második alkalomnál már felültek rá. Ez nem volt-e probléma?
Azt szeretném megtudni, hogy lehet-e vele vágtázni, és az ügetésben 2 gumis akadály (hátsó lábával nem ugrott, ugyanúgy átügetett rajta, csak az első lábait emelte fel) megterhelő volt-e számára? "Ugratás" után nem történt vele semmi baj, szebb most az ügetése, de valaki rajta hagyta két napig a védőfelszelést a lábán, és eléggé megnyomta, és be is dagadt a jobb elülső, nem lesz semmi baja?
Köszönettel:Böbe

VÁLASZ:
Tisztelt Böbe!

Első kérdés, hogy mikor történt a baleset a lóval?  Amennyiben több, mint egy éve, javaslom a fokozatos kipróbálását. Ha valami nehézségbe ütközik (lesántul a ló) alapos állatorvosi vizsgálatot javaslok.
Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 3,5 éves magyar sportló kancám. Vékony, nyurga. Nemrég lovagolták be, júniusban került hozzám. Telitalpú, de ez most nem lényeg.
Keveset használom inkább földről dolgozok vele, vigyázok rá, minden edzés után hűtöm a lábait. Egyszer kint az udvarban összeveszett egy másik lóval, aki a  karámban volt, és belerugott a karám rúdba a bal hátsó lábával.
Arrébb ment és a levegőben tartotta a lábát. Azonnal odarohantam hogy megnézzem mibaja, volt két vágás rajta. Letette a lábát és sántítás nélkül arrébb ment legelni.
Meg akartam fogni de hirtelen mozdultam és megijedt, elkezdett föl-le rohangálni az udvarban, mindent átugrott, játszott, ágaskodott, stb. Lehűtöttem a lábát mert balsejtelmem támadt. Másnapra egy kicsit megduzzadt a lába.
Kihívtam az állatorvost, kapott gyulladáscsökkentő gélt, és napi többször fél órát hűtöttem a lábát, ez egy hétig tartott, a dagadás lement. Kihívtam az állatorvost hogy mondjon véleményt róla. Engedélyezte a visszaszoktatást a munkába.

Másnap kivittem, futószáron sétáltattam 15-20 percig. Másnapra visszadagadt neki. 3 nap alatt lement a dagadás, több napig pihentettem. Aztán jöttek a fordulópontok. Fásliztam, hűtöttem, vigyáztam rá, óvatosan csináltam mindent, ám néha visszadagadt neki.

És most ez megy, minden munka után bedagad neki, de úgy, hogy egy vastag rúd a hátsó bal lába, de egyáltalán nem forró, normál hőmérsékletű, negyed óra hűtés után teljesen le is megy!  Tegnap jól megdolgoztattam, de miután 2 hete nem volt baja a lábának, így aztán futtattam, kicsit ügettem is rajta. Másnapra mind a 2 hátsó lába kétszeresére dagadt a bokája körül. Lehűtöttem, semmi baja nem lett, a jobb hátsónak azóta sincs baja, de a bal hátsó időről-időre megvastagszik, nem látszik ki az ina, de ha ilyen van, akkor azt veszem észre, hogy bejégzselézem a lábát, befáslizom és úgy dolgozok vele, akkor munka után semmi dagadás nincs rajta, gyönyörűen kilátszanak az inai.

Nem tudom, miért dagad vissza neki!  Ma voltam kint vele szüretin, befásliztam a bal hátsót, szüreti után lehűtöttem, nem volt baja. Pár óra múlva kimentem, megint nem látszottak az inai, kicsit vastag volt de nem volt forró. Kiváncsi vagyok holnap milyen lesz neki. Ha bedagad akkor hónapokig nem fogok vele dolgozni, hagyom pihenni. Csak azt nem értem, hogy az milyen már hogy szinte minden reggel be van neki dagadva, de nem forró meg semmi, hűtés után rendes lesz? Ez mitől van? Kérem a segítségeteket, tanácstalan vagyok! Holnap állatorvost is hívok ki... Üdv: Eszty


VÁLASZ:
Kedves Eszty!

Mint levelében írta, már hívott állatorvost a lóhoz, tehát probléma reményeim szerint már megoldódott.

Azt gondolom, hogy egy ilyen régi sérülésnél, főleg, ha nem is melegszik a láb, nem hűteni kellene a területet, hanem inkább melegíteni, a vérkeringést javítani. Ez lehet munka előtti és utáni bedörzsölés, istállófásli használata, vagy bármi más módszer.
Egy ín sérülése, még ha enyhe fokú is, hosszú idő, kb fél év alatt gyógyul meg. Ez alatt az idő alatt, ha nincs sántaság, akkor is kíméletesen, fokozatosan kell munkába fogni a lovat. Még fontosabb a bemelegítés, mint egyébként és az ín is még könnyebben sérül, tehát fokozottabban kell rá vigyázni.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 7 éves nagyon jó képességű kancám. Egyik edzésen nem én ültem rajta, hanem az edzőm, aki az egyik ugrás előtt "leültette" a lovat. Azóta nagyon rossz állapotban van a hátulja.
Volt nála csontkovács, visszatette a helyére a csípőjét. Egy ideig jobb is volt neki, de néha már menni is alig tud. A sántasága leginkább ügetésben jön ki, lépésnél és vágtánál nem is lehet érezni, de látni igen. Azóta nem is ültem rajta, nem akarom "kínozni".
Attól tartok, hogy valamilyen fontos szalag elszakadhatott neki. Azt hallottam, hogy azt a részt nem is lehet röntgenezni, mert nagyon vastag az izomzat. Hogyan lehet ezt megnézetni, mi is a baj valójában? Van rá mód, hogy meggyógyuljon vagy inkább állítsam be tenyészkancának? Köszönöm válaszát! Ildikó

VÁLASZ:
Kedves Ildikó!

A sántaság vizsgálatnak csak egy kiegészítő része a röntgenfelvétel. Tehát mindenképp javaslom, hívjon állatorvost, aki megvizsgálja, és a vizsgálat eredménye alapján javaslatot tesz a kezelésre. Addig mindenképp boksznyugalmat, pihenést javaslok a lónak.

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


 

 


KÉRDÉS:
2 éve vettem egy lovat amit tavaly télen el szerettem volna adni úgy, hogy részletben fizetik ki nekem a ló árát. Miután nem fizettek nekem elmentem a lóért, hogy visszavegyem. Döbbenten láttam hogy a ló, amit én teljesen egészségesen vittem oda, sovány, kedvetlen lett, egész télen kint állt a hidegben, mert a tervezett istálló nem készült el. Én természetesen azzonnal elhoztem magammal a lovat, és felhízlaltam és rendbe szedtem. Akkor még nem is volt semmi baja. De egy alkalommal tereplovaglás után lesántult.

Sima talajon mentünk, nem voltak se gödrök se kavics. Vágta után megálltam ügettem (ekkor még semmi baja nem volt) majd egy ötven méter után kezdett el sántítani a bal első lábára (ami egyépként bakpata). Kihívtam az állatorvost, aki azt mondta, hogy ő külsőleg nem lát semmit, csak egy kicsit van megdagadva, kenegessem neki hűtőzselével, ne lovagoljam, de van egy kis karám és ott kint lehet a "barátnőjével" mert az nem árthat neki.

A ló 2 hónap múlva  nem sántított, még akkor sem ültem rá, hagytam hogy még pihenni 2 hetet. 2 hét múlva volt egy szüreti felvonulás, ami előtt kivittem terepre, semmi baja nem volt, nem sántított utána. Másnap a felvonulás(másfél óra volt) után sem észleltem, hogy valami baja lenne, csak annyi volt, hogy egy kis kő megszúrta ugyan azt a bal patáját, de azt rögtön kiszedtük és hazáig semmi baja nem volt.

Másnap reggel megyek ki, a ló lépésben is alig terheli a lábát. Rögtön megnéztem a patáját annak semmi baja csak mintha egy kicsit a lábszára meg lenne dagadva (nagyon kicsit).

A kérdésem az lenne, hogy azon a télen, amikor nem volt nálam, a hideg okozhatott neki maradandó sérülést?
Vagy lehet, hogy valami belső baja van, amit nem látunk és a terheléstől sántul le? A bakpata okozhat sántaságot? Ha kórházba kellene vinni a lovamat akkor melyiket ajánlaná?

Előre is köszönöm! Ecsédi Viktória

VÁLASZ:
Kedves Viktória!

Nem gondolom, hogy a hideg okozott volna bármi károsodást.
A bakpata hajlamosíthat egyes betegségekre, sérülésekre, de ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy az volt a háttérben.
Én először nem kórházba szállítását javaslom a lónak, hanem egy specialista állatorvos által történő alapos kivizsgálását. Amennyiben a közelben van lókórház, oda is be lehet szállítani a lovat. Tudomásom szerint minden ilyen létesítményben vannak olyan szakmailag kimagasló kollégák, akik szakszerűen kivizsgálják a lovát.

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 1.5 éves fríz csikónk. Már többször figyeltük, hogy a legelőn a hátsó lábát hirtelen felrántja, amikor lép. Vajon mi lehet a probléma vele? Még az a kérdésem lenne, hogy milyen időközönként kell neki féreghajtót adni?
Tisztelettel:Zsuzsa

VÁLASZ:
Kedves Zsuzsa!

Ez a kakaslépés, vagy csöbörbelépés. Érdemes kivizsgáltatni, bár valószínűleg nem orvosolható a probléma.
Féreghajtani évente négyszer ajánlott, évente változó hatóanyagú féreghajtóval.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
5 éves kancánknak kb. 10 nappal a kiírt idő előtt született egy szép csődör csikója. Az ellés gyors lefolyású volt, probléma nem állt fenn. A kiscsikó nehezen állt fel, gyorsan kifáradt, de azóta is szépen szopik.
A probléma az, hogy nem a patáira áll az első két lábával, hanem a bokáira. A jobb lábát még használja is, de a balt nem nagyon. Mivel inkább a bokájára áll, kisebesedett, amit szépen el is láttunk. Törése nincs, de ennél többet, és azon kívül, hogy kötözzük a lábát, a helyi állatorvos nem mond.
Mit tudunk tenni még? Már 14 napos, elvileg most lenne pár napos. Még erősödnie kell, vagy mit lehet tenni? Fog még az első két lábán is szépen felállni, menni?

Válaszát előre is köszönöm! Éva

VÁLASZ:
Kedves Éva!

Bár leveléből nem derül ki, gondolom a lábvég a bokához képest hátra néz az ujjhajlító inak túlzott rövidsége miatt (ezt hívják mankós állásnak). Lóspecialista állatorvoshoz kellene fordulni, aki el tudja dönteni, hogy az ín nyújtása lehetséges-e merevkötéssel, vagy más módot javasol.

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


Előre szeretném bocsátani Édesapám kedvenc mondását, miszerint „én nem értek a lovakhoz, csak nagyon szeretem”.
Több, mint másfél évvel ezelőtt vettünk két lovat. A kanca 10 éves, bár aki ért hozzá azt mondja, idősebb ennél.  Előéletéről semmit nem tudunk, a kereskedő szerint panziós ló volt, de szerintem biztosan nem.

Legnagyobb probléma a hátsó lábaival van. Mindig is érzékeny volt, de tavaly nyáron lesántult. Mi hobbilónak használjuk, mióta komolyabb lett a probléma, hetente egyszer befogjuk (kb. 4-5 km alkalmanként, lépésben), egyébként egy kb. 1 hektáros legelőn töltik az időt.
Előre minden további nélkül tudja mozgatni a lábát, de hátra nem tudja kinyújtani. Ez körmölésnél okoz gondot, mert tulajdonképpen ráül a segítőre.
Ha lefekszik, felkelés után nem tud ráállni, 1-2 percig, ugrál a másikon, mintha elzsibbadt volna.

Megvizsgálta állatorvos. Szerinte izületi probléma, kapott injekciót, majd 5-6 napig gyógyszert, de nem hozott látványos javulást. Azt mondta, meg lehetne röntgenezni, de nagyon sokba kerül, és akkor is csak azt tudnánk, hogy hol van a gond. Azóta annyit javult, hogy lépésben nem sántít, de ügetésben igen.

Valószínűnek tartom, hogy sokat kocsizott egyesben, a rúd bal oldalán, mert amikor bal hátsó lábával lép, befelé fordítja azt. Ezért ez a patája nem szabályos, de a kovács szerint sem fáj neki. (Mi mindig kettesben hajtunk.)

A másik gond vele, ha bármilyen munkát, feladatot kap feszült lesz. Mindent tökéletesen végrehajt, de aprókat lép, és stresszel, gyorsan leizzad.

Valamint nemrég olvastam, hogy az is egy tünet, ha nem hízik. Tudom, hogy az egyedek is nagyon különbözhetnek, de a másik ló, egy herélt abrak nélkül, csak a legelés és több mozgás mellett is inkább kicsit túlsúlyos, a kanca viszont hiába kap 1-1,5 kg abrakot naponta kétszer (kukorica, árpa), most is meg tudom számolni a bordáit.
Tavasszal gyönyörű egészséges csikót hozott a világra. A vemhesség és az ellés is simán, akadályok nélkül zajlott le. Kiváló, gondoskodó anya.
Ezek mellett mégis azt mondhatom, nem bántuk meg a megvásárlását. A természete igazán megnyerő, és nálunk letöltheti nyugdíjas éveit, ha úgy adódik. De szeretném, ha nem lennének fájdalmi, megnyugodna munka közben, és néha-néha fel lehetne nyergelni.
Próbálkoztunk gyógynövényekkel is (fűzfa kéreg, legyezőfű fájdalomra, csalántea izületekre), nem sok sikerrel.

Ősszel tervezek elvégezni egy ló-masszázs tanfolyamot, de addig is, remélem, tudnak jó tanácsot adni! Előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Kata

VÁLASZ:
Tisztelt Kata!

A sántaságnak azért érdemes a végére járni, mert kiderül gyógyítható-e, vagy sem az elváltozás. A ló éves tartásához képest nem gondolnám tragikusnak a röntgen felvétel árát. Sántán viszont nem szabad befogni, még lépésben sem. A feszültséget is okozhatja a fájdalom.
A tejtermelés, szoptatás a legnagyobb munkák közé tartozik, ez okozhatja a soványságát. Többet kell neki enni adni, abrakot, jó minőségű szénát. Amennyiben jók a fogai, rendszeresen van féregtelenítve és egyéb betegsége nincs, akkor sem megy gyorsan a kondíció javítása, több hónapba kerül.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald IstvánKÉRDÉS:
Van egy 13 éves magyar sportló kancám. 5 éve van nalám, de előtte igen komoly díjugrató versenyekre járt. Mióta én megvettem, csak hobbilónak használom, de már lassan 2 éve igen erős lábfájdalmai vannak (főleg a hátsó lábai).
Az állatorvos azt mondja hogy valószínűleg az ugró múltja miatt alakulhatott ez ki neki. Kapott már rá injekciót az egy kicsit enyhítette a fájdalmát illetve kenem neki egy zöld színű mentholos krémmel. Azonban a fájdalmai nem enyhülnek, és már alig tudok rajta lovagolni is. Abban szeretném a tanácsát kérni hogy nem tud-e valami jó gyógymódot ajánlani.
Előre is köszönöm! Alexandra

VÁLASZ:
Kedves Alexandra!

Ahhoz, hogy kiderüljön, mit érdemes csinálnia a ló lábával, meg kell vizsgálni, mi a probléma. Ez jelenthet ultrahangos, vagy röntgen vizsgálatot is. Tehát javaslom forduljon egy olyan kollégához, aki, ha szükséges ilyen eszközökkel, illetve egyéb vizsgálati módszerekkel (pl. diagnosztikai érzéstelenítés) a helyszínen meg tudja vizsgálni a lova lábát. A vizsgálati eredmény ismeretében lehet eldönteni, mivel érdemes kezelni, milyen esélyei vannak a gyógyulásra.

Tovább a Lovasok.hu állatorvoslistájához >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Egyik lovamnak 100 %-osan elszakadt a felületi hajlítóina a bal első lábán egy sajnálatos baleset következtében.
Lépésnél a lábára tud terhelni, de a csüdje s normálisnál lejjebb hajlik a föld felé.
Állatorvosunk ultrahangos vizsgálat során állapította meg a 100%-os szakadást, majd azt javasolta, hogy gipszeljük be, mert az ínszalag nem tud összeforrni, mindenképpen kötőszövetesen gyógyul, és sosem lesz teljesen ép, valószínűleg élete végéig sántítani fog.
A gipszet 6 hétre kellene fent hagyni, és addig boksznyugalomra ítélni lovunkat. Én mindezt elfogadtam, mert bízom az állatorvosunk tudásában, de többen bogarat ültettek a fülembe, hogy a lovam lábát nem kellene begipszelni, mert emiatt lesz sánta, elég lenne csak fáslizni, és hogy az ínszalag nem is tud teljesen elszakadni. Már olyan verziót is hallottam, hogy műteni kellene és összakapcsozni az ínszalagot.

Az lenne a kérdésem, hogy a gipszelés valóban jó döntés volt-e? És tényleg kevés esély van arra, hogy teljesen felépüljön a ló? Esetleg van-e erre a problémára valami más/jobb kezelés?
Üdvözlettel: M. Adrienn

VÁLASZ:
Tisztelt Adrienn!

Amennyiben tényleg közel 100%-os szakadás van az ínban a gyógyuláshoz valóban szükséges a rögzítő kötés (gipszelés). Amennyiben tényleg 100%-os a szakadás, én is úgy gondolnám, hogy az ín végeit egymáshoz rögzíteni kell (varrni). Lehet olyan eset, amikor ez nem lehetséges, a rögzítő kötés (gipszelés), akkor is szükséges.
A későbbiekben a fokozatos munka, fokozatos terhelés ismét megfelelő rugalmasságot, hajlékonyságot biztosít a begipszelt ízületnek, inaknak.
Az ín valóban nem lesz többé annyira erős, mint előtte, de ettől még megfelelő bemelegítéssel, esetleg fáslival/ ínvédővel használható lesz a ló.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 8 éves hucul kancám. Kicsit túlsúlyos is, de diétáztatjuk. 2 évvel ezelőtt történt egy kis baleset és megevett majdnem egy vödörnyi kukoricát. Nagyon lebetegedett, lesántult.
Mióta túl vagyunk rajta kb félévente van egy időszak, amikor újra lesántul. Most is ott tartunk, hívtunk állatorvost, azt mondta, hogy ez nem patairhagyulladás, mert megkopogtatta a patáját, nem volt érzékeny, de nem szívesen adja fel a lábait, légzésszáma magas, és nagyon könnyen leizzad. Reggelente miután kijön az istállóból elég kötött a mozgása, napközben kicsit jobb. Egyik nap sántít, másik nap már nem, de ha nem sántít úgyanúgy megvan a magas légzésszám és az izzadás mozgás után.
A helyi állatorvos azt mondta, hogy "lapockás", és hogy ezzel nem lehet mit kezdeni, de én attól tartok, hogy mégiscsak patairhagyulladás.
A ló nem lázas, patáit összehasonlítottam egy másik lóéval, de semmi különbség. Mind a négy lábát egyenletesen terheli, viszont mozgatásnál minden jármódnál a leggyorsabb ütemben halad. Lehetséges, hogy így akarja tehermentesíteni? A légzésszáma munka előtt is jóval magasabb a normálisnál (54), munka után 66 (ami szintén sok), viszont leléptetés után sem csökken, csak állásban. A patkolókovács is azt mondta, hogy elvileg semmi baja a patájának, és, hogy az ízületeivel van gond.
Köszönettel, Bozsó Anna

VÁLASZ:
Kedves Anna!

Idült savós patairhagyulladás, esetleg Lyme-kór, ami elsőre szóba jön. Fontos lenne pontosan tudni, hogy mit ért diétáztatáson? Abrakot például kap a ló?
Sajnos szerintem mindenképpen meg kellene mutatni a lovat egy lovas állatorvos kollégának, aki a pontos diagnózis felállítása után dönthet a gyógykezelésről.
Üdvözlettel,

Dr. Pallós Andrea


KÉRDÉS:
A fél éve tartó csapadékos időjárás annyira tönkretette a karámunk talaját, hogy féltem a lovaim lábát a további igénybevételtől. Ezért bértartásba szeretném őket vinni, amíg a talaj rekonstrukcióját megvalósítom. A bértartó hely 40 km-re van, kb. egy óráig tart az út lószállítóval.
A problémát az jelenti, hogy az egyik lovacska öreg, csípőízületes, lábfájós paci, aki önszántából nem szeret huzamosabb ideig egy helyben állni, ha teheti, sétálgat, vagy lefekszik.
Azt szeretném tudni, hogy egy ilyen utazás fog-e valamilyen problémát okozni a lábainak, esetleg jelent-e neki plusz-fájdalmat?
Mit tudnának tanácsolni, hogy ne ártsak többet, mint amennyit használok egy ilyen szállítás során?

Köszönettel: Márta

VÁLASZ:
Kedves Márta!

Természetesen utazhat a paci, 40 km nem sok. Ha teheti, érdemes teherautón szállítani, ahol lefekhet, ha akar. Ha lószállítón utazik, előtte adasson neki egy fájdalomcsillapító injekciót előző nap, hogy kényelmesebben utazzon. Megfelelő sofőr mellett nem lesz az állatának ettől semmi baja.
Üdvözlettel,

Dr. Pallós Andrea


KÉRDÉS:
A lovam jól dolgozik lépésben és ügetésben, de vágtában hisztérikusan dobálni kezdi a fejét, váltogatja a lábát, és idegesen kapkodva lélegzik. Ez a tünet néhány héttel azután jelentkezett, hogy elcsúsztunk a nedves füvön egy kanyarban. Ez az összefüggés csak sejtés, mert nem egyből, hanem néhány hét múlva kezdett "vadulni". Az eset már három éve történt, azóta mivel idegrendszeri dologra gyanakodtam, kipróbáltam mindent, amit tudtam. Nyugtató hatású kiegészítőket, Parelli játékokat, sok sétát stb. Néha javult, még odadobott szárral nyilazni is tudtam róla, aztán visszaesés következett.
A legszerencsétlenebb próbálkozásom az volt, hogy egy hosszú tarlón hagytam futni, ahogy ő akarta. Ment ezerrel, de nem dobálta magát. Gondoltam jó nyomon járok ezt a vágtát szépen lenyugtatom, ha már felkínálja, de tévedtem, nem lassult önszántából, sőt azóta még sántít is, ami csak lassan javul.
Talán lehet még segíteni rajta, de az idegesség, illetve a vágta beli rodeó miatt lehet, hogy nem érdemes. A ló idén lesz kilenc éves. 
Mennyi idő alatt válik visszavonhatatlanná egy esetleges csigolya elmozdulás, vagy csípő sérülés? Szeretném megkérdezni a kezelés költségeit is.

Tisztelettel: Balla Zoltán
 
VÁLASZ:
Tisztelt Balla Zoltán!

Az elváltozás jellegétől függ, hogy visszafordíthatatlan-e, nem feltétlen az idejétől. Mindenképpen a megfelelő diagnózis az első, ami alapján meg lehet próbálni a gyógykezelést. Ezt a feltételezett diagnózist leginkább megfelelő röntgen készülékkel lehet megerősíteni. De a fenti tünetek alapján nem gondolnám, hogy ilyen jellegű elváltozások vannak a hátérben.

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lovam jobb első lábán az ina dudoros lett 2 helyen. Valószínűnek tartom, hogy még szilveszter környékén megcsúszhatott a jeges karámban, mert körülbelül azóta ilyen neki. Fáslizom s megmutattam állatorvosnak is, aki csak annyit mondott, hogy pihentessem és fáslizzam.
Nos a ló 2 hónapja nem volt munkában s fáslizom neki, ám mégsem múlik. Nagyon aggódom miatta. Nem sántít, járása tiszta (legalábbis utoljára az volt). De attól tartok, hogyha elkezdem vele a munkát, lesántul.
Mit tegyek? Borogassam hidegvizes ruhával? Tanácstalan vagyok már...
Előre is köszönöm! Dóra

VÁLASZ:
Tisztelt Horváth Dóra!

Mindenképpen kövesse az állatorvosa utasításait! A hidegvizes borogatást az első néhány napra értette, annak most már nincs előnyös hatása (sőt a vérkeringés lassításával, a gyógyulásnak ebben a fázisában inkább káros).
A pihentetés (boksznyugalom) akár 4-5 hónap is lehet, közben minden mozgatás káros lehet, a sérülés súlyosságától függően. Ultrahang vizsgálattal lehet pontosabban meghatározni, hogy az ínsérülés milyen fokú, mi a gyógyulás várható időtartama.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 2 éves kisbéri félvérem, amit most törünk be 2 hónapja. Az a gond, hogy a hátsó jobb térdében víz keletkezett. Ezt mivel tudnánk eltüntetni? Vagy mi okozhatta? Orvos még nem látta, mert nem fájdítja, még futni is tud rajta.
Előre is köszönöm!

VÁLASZ:
Tisztelt Lótulajdonos!

Valószínűleg a túlterheléstől alalkult ki ez az elváltozás a ló térdében. Mindenképp mutassa meg állatorvosnak, hogy kell-e, szükséges-e valamilyen beavatkozás. Addig pihentesse lovát.

Tovább a Lovasok.hu szakemberlistájához >>>
Tovább a ló testtájaihoz >>>

Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 5 éves arab félvér lovam. Fél éve van nálam, eléggé "lerobbant" állapotban vettem meg, voltak is belőle problémák (lábak szűrődése, heveder törések stb).
Sajnos ahol először tartottam, ott nagyon lefogyott, tulajdonképpen nem etették rendesen. Mostmár jó helyen van, hízott is sokat, már csak a hátára kell egy kis izomnak rakódnia. A kedve jó, nappal karámban van a többi lóval, általában ő a főnök.
A múltkori körmölésnél vettük észre az ún. "puha csüdre" utaló jeleket. Mostanában megfigyeltem és valóban, főleg a bal hátulján és a jobb elején észrevehető, hogy jobban lehajlik a csüd a föld felé, a csüdszőrzete is nedvesebb ezeken a lábain. Annyit sikerült kiderítenem a múltjával kapcsolatban, hogy tudatlan 90 kg-os emberek már 2,5 éves korában nyúzták, sok-sok kilométeren keresztül vágtáztatták köves talajon is.

Ő nekem olyan "meglátni és megszeretni" típusú ló volt, egyébként sütetlenül vettem, én süttettem be novemberben. Egy temperamentumos, nagyon jó mozgású, tanulékony, arányos testfelépítésű - arabnak megfelelően - "kicsi" (kb 167 cm szalaggal - még növésben) ló. Én pedig egy 63 kg-os, 167 cm-es 24 éves lány vagyok. Mindezeket azért írtam le, hogy először is azt megkérdezhessem: nem lehet hogy túl nehéz vagyok a lónak? Igazából én nem látom őt kicsinek, 14 éve lovagolok (alap és könnyű osztályban díjlovagolok (E,A,L kategória), általában viszonylag kicsi (Maestoso) lipicaikon ültem. Nem is vagyok nagy lovakhoz hozzászokva.

A puha csüddel kapcsolatban a következő a kérdésem: ez lehet-e egy 5 éves lónál átmeneti jelenség? Attól függetenül ugyanis, hogy mielőtt megvettem, "lovagolták" a volt gazdái, de hozzáértő kezekben nálunk van először, a belovaglását teljesen az alapoktól kezdtük (előre-lefelé lovaglás a támaszkodáshoz, hajlítások stb). Heti 5x foglalkozok vele: 1x futószárazom (kikötővel), 1x edzővel lovagolom (heti 1 óra), 1x gyakorolunk a pályán edző nélkül és 1x terepre megyünk (általában a terep 60-70 %-a lépés, a többi ügetés, ha találunk puhább talajt, akkor 1-2 szakasz vágta). Minden esetben ütéselnyelő ínvédő van rajta és bokavédő is (kivéve mikor a többi lóval van kint a karámban). Botladozni nem szokott, a mozgása is stabil lovas alatt.

Semmikképp nem szeretném, ha tovább romlana az állapota, ezért kérném a segítségét, hogy mit javasol? Versenyezni szerettem volna vele, de ha ez pár éven belül tönkreteheti, akkor nem ragaszkodom a versenyzéshez. Javasolták, hogy munkafáslizzam a lábát, ez kívülről megtámasztja a szalagokat és az inakat és úgymond "szinten tartható" lesz az állapota. Ezen már én is gondolkodtam, már csak a balesetek megelőzése érdekében is, de ha ez tényleg segít neki, akkor azt se bánom ha élete végéig tekergethetem rá a fáslit.
Eladni semmiképpen nem akarom, mert szerintem mindenki tisztában van vele, milyen ember venne egy 00-s sütésű, nem teljesen egészséges lábszerkezetű, félig nyers lovat.

Összefoglalva: ha mondjuk ez a puha csüd nem egy átmeneti probléma lenne (bár én arra is gondoltam, hogy mivel kondija se volt a lónak korábban, le is volt fogyva, lehet hogy az inai és a szalagjai is ezután erősödnek meg?) hanem egy veleszületett genetikai rendellenesség, akkor ez az állapot szinten tartható fáslival és kb ugyanennyi lovaglással? Vagy egyáltalán ne lovagoljam egy darabig, csak futószárazzam fáslival? Ha igen, mennyi ideig ne üljek rá? Kapjon rá valamilyen vitamint (most algás készítményt kap napi 1x)?
Ha versenyen nem indulok vele (max évente 2-3x bemutatózunk ilyen-olyan helyi rendezvényeken), fáslizom rendszeresen (bent és terepen is, + terepen ütéselnyelő fásli!), mennyi az esélye hogy élete végéig lesz egy használható és a - körülményekhez képest - egészséges és "puha csüd-ügyileg" szinten tartható lovam?

Kérem, ha Ön se javasolja, hogy ennél nagyobb elvárásokat támasszak a lóval szemben (vagy esetleg még kevésbé terheljem), nyugodtan írja le, nekem az ő egészsége a legfontosabb! Ha viszont van valami lehetőség, amivel javítható ez a lábprobléma, olyan javaslatokat is szívesen elfogadok!

Köszönettel: Judit

VÁLASZ:
Tisztelt Judit!

A kérdéseket igyekszem sorban megválaszolni.
A kérdésre, hogy puha-e a csüdje a lónak, illetve az mennyire kóros, inkább fénykép alapján lehetne válaszolni. 63 kg-val biztos, hogy nem nehéz rá.
A valóban puha csüd nem átmeneti, hanem egy veleszületett lábszerkezet. A túl korai, vagy túl intenzív munkának sok káros következménye lehet, de nem a puha csüdűség. Az inai valóban erősödhetnek, leginkább a megfelelő mozgatástól, karámban tartástól, kíméletes, fokozatosan egyre intenzívebb munkától. Fontos még a megfelelő pataszabályozás, ami rengeteget javíthat, vagy ronthat egy meglévő problémán.
Az ínvédőnek nincs túl sok hatása a csüdre, inkább a hajlító inakat védi. A megfelelő fáslizás tehermentesítheti a csüdöt.
Mindazonáltal egyáltalán nem biztos, hogy kóros, vagy tragikus ez a lazaság. A lovat látva valószínűleg többet és pontosabbat lehetne mondani.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald IstvánKÉRDÉS:
A lovam bal hátsó lábát baleset érte 2008.07.28-án. Nem tudtam mi lehetett az csak következtettem. Amikor a baleset történhetett nem én lovagoltam a lovamat, hanem búcsúban voltunk egy előző napi ügyességi verseny után. Tehát odaadtam egy bizonyos ismeretlen személynek, és elvitte a lovat, bár nem engedtük, csak hogy lépjen vele, de amikor visszahozta jól megizzadt, tehát biztos vágtázott.

Senkinek nem szabad odaadni a lovat. Tapasztalat!!!

Ttehát amikor visszahozta, nem volt semmilyen látható dolog a lovamon. Utána én még hazamentem vele, és amikor otthon nyergeltem le, a ló pihentette a bal hátsó lábát. Másnap reggel lovagolni szerettem volna vele, elmentem vele vagy 100 métert lépésben, odaértem egy lovastanyára, ahol ott kellett hagynom, mert a ló mire odaértünk teljesen lesántult, ló lefeküdt fájdalami voltak.

Kihívtuk az állatorvost, aki megröntgenezte de nem talált semmit. Ultrahangozni is szerettem volna de azt mondták hogy az nem szükséges, meghúzta, vagy beütötte. A ló lába másnapra bedagadt. Beleállítottuk vízbe, hogy húzódjon le a dagadás, de nem javított semmit.
Az állatorvos miután megnézte boksznyugalmat szabott ki rá. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő injekciókat kapott, illetve hideg vízzel hűtöttük a lábát.
Amikor a bőre már nem bírta, kifakadt a dagadás, és egy nagy lyuk lett a lábán. Azt kezelgettem neki, begyógyult pár hónap alatt. Mára már csak a szőrnek kell ránőnie.

A ló azóta meggyógyult nem sántított, visszaszokattam a mozgáshoz, még ugrattam is vele. Egy duzzanat maradt Katt a képre a sérülés megtekintéséhezrajta, de egyáltalán nem fájlalta.

A baj akkor kezdődött, amikor elmentünk lovagolni, és a többiek versenyeztek a szántásban. Én nem engedtem, majd amikor már messze jártak, a lovam utánuk eredt és nem bírtam megállítani. Hazamentem vele és ismét sántított. Ez november 19.én történt.
Azota a bokszban van. Néhányszor kiengedtem a legelőre, de már oda se engedem. 4 napja már nem féltette a lábát és kihoztam a bokszból fényképezgetni. Majd másnap, amikor kihoztam ismét fényképezgetni sántított, nagyot biccentett. Nem értem mitől lehet ez.

Amikor az állatorvos vizsgálta akkor azért nem ultrahangoztuk mert azt mondta ínszalagszakadása nincs. Istállófásli van rajta egész nap, a duzzanat már egészen kicsi és már nem olyan kemény, a lába nem szűrődik, a fásli miatt. A seb be van gyógyulva, a duzzanatot árnika balzsammal kenem. (Amikor már ugrattam vele akkor is be volt dagadva a lába de egyáltalán nem sántított és nem is féltette.) Az állatorvos azt mondta, maradandó vizpók. De azóta már nem járok ki vele, nem terhelem és mégis lesántul néha-néha.

Szeretném megtudni mit csináljak vele. És hogy mi lenne a célszerűbb a boksznyugalom, vagy futószáron séta? 
Válaszát előre is nagyon várom Köszönöm: Tisztelettel: Müller Alexandra

VÁLASZ:
Tisztelt Alexandra!

Így távolról javasolnám mégis azt az ultrahangos vizsgálatot. Addig is boksznyugalom és talán valamiféle melegítő kenőccsel történő bedörzsölés, ami serkenti a vérkeringést, szintén jó lehet. De mindenképpen egy alapos állatorvosi vizsgálatot javasolok ultrahanggal.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Egyik lovunk jobb mellső lába szinte teljes hosszában jó kétszeresére dagadt, de főként a lábtő és a könyök között. Enyhén sántít, vagy inkább óvatosabban lép. Első vizsgálódásunk alkalmával húzódozott az érintésünktől, csak hosszas, mind közelebbi simogatással tudtuk megérinteni a kemény, duzzadt területet. Finom nyomkodásra a lábtő a legérzékenyebb. Külső sérülés a lábon nem látszik. Mi összerúgásra, vagy egyéb ütésre, botlásos esésre gyanakszunk.
Pillanatnyilag elég nehéz anyagi körülmények közt élünk, és orvost nem szeretnénk hívni, ha el lehet kerülni.
Azt kérdeznénk a Tisztelt Doktor Úrtól, hogy ilyen tünetek milyen betegség esetén jelentkezhetnek.
Mielőbbi válaszát várjuk: Portobello  

VÁLASZ:
Tisztelt Portobello!

Valóban lehet ütés-rúgás-húzódás az oka az elváltozásnak. Alapvetően a kórelőzmény is sok mindenre választ adhat. Hogy van tartva a ló, más lovak vannak-e körülötte, használták-e, stb. Az elváltozott terület csak duzzadt, vagy a bőr is gyulladt esetleg? És még egy sereg kérdés, amit a vizsgálatkor feltesz az állatorvos.
Amennyiben valóban ütés-rúgás-húzódás-ról van szó, azt a boksznyugalom mellett az első 4-5 napban hűteni érdemes (azon már túl vagyunk), utána melegítő kenőccsel bedörzsölni (pl. jódkáli, de ez is az elváltozástól függ).
Tehát szerintem az állatorvosi vizsgálat szükséges a kezelés megfelelő irányba történő elindításához.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Az én lovam egy magyar sportló kanca, aki most 5 hónapos vemhes.
Az első problémám az lenne, hogy a lovam a bal hátsó lábát húzza, vagyis nem sántít, csak húzza a földön, ami elég rossz, mivel nem is egészséges dolog, valamit kénytelen vagyok hátsó vasat is ráüttetni, mivel pillanatok alatt elkoptatja a patáját.
Volt neki egy műtétje, a hátán volt egy sipoly és azt vágták ki, akkor ugye 2 hónapig csak futószáron ment és azóta hagyta el ennyire a hátulját. Ha szárra van állítva és szépen összeszedetten megy akor természetesen megemeli jobban a lábát, és cavalettizésnél sincsen probléma, tehát nem tudom, hogy ez a lustasága,vagy pedig valami probléma is állhat a háttérben?
A másik problémám, hogy a lába most bedagadt. Mivel erősen telivérezett a lovam, és 5 hónapos vemhessége ellenére se sokat lustult, kicsit többet kértem tőle, természetesen bemelegítés után kint terepen, szépen mentünk vágtában, mikor megijedt és a szántásba belement eszeveszett tempóba és nem bírtam onnan kihozni, csak jópár méter után, ez után az incidens után 2-3 napra a ügetésnél észrevettem, hogy biccent, nem volt veszélyes, tehát nem vettem volna észre mert fejével nem biccentett rá, csak éreztem, hogy nem olyan mint máskor.
Azóta jégzselével kenegetem és munka alatt fáslizom, majd utána vízel hűtöm, eddig ez bevált, igaz csak sétálunk vele és nagyon kicsi ügetés van.
Kissé duzzadt neki, de azt mondták ismerősök, hogy kicsi séta nem árt neki. Nem tudom,hogy hallgassak-e rájuk, vagy jobb lenne neki egész napos szobafogság? Egyébként egész nap kint van karámban vagy legelőn, tehát csak rossz időben van a bokszban.

Válaszát előre is köszönöm! Szabina

VÁLASZ:
Tisztelt Mészáros Szabina!

Ha lusta egy ló, akkor az nem csak az egyik lábát húzza, tehát föltehetőleg más oka van ennek a rendellenes mozgásformának. Az ok kiderítése és annak kezelése állatorvosi feladat, tehát javaslom egy kolléga kihívását.
A beduzzadt lábbal kapcsolatban ugyanezt tudom tanácsolni. A kolléga érkezéséig a boksznyugalom megtartása fontos lenne.
A megfelelő szakember kiválasztásában segítségére lehet a Lovasok.hu szakemberlistája.
Hideg vízzel hűteni csak a rándulás-húzódás utáni első 5 napban érdemes a lábat. Utána inkább más jellegű, melegítő, esetleg gyulladáscsillapító kenőcsök alkalmazása javasolt.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Nem olyan régen hozzám került egy 6 éves kanca. A lábtőízülete be volt gyulladva, meleg volt, sántított rá, duzzadt volt. Megröntgenezték és kiderült, hogy a csonthártyán elindult egy minimális csontosodás, egyből kapott szteroidot az ízületbe és hyaluron savat. Naponta kétszer locsoltuk a lábát hideg vízzel és jégzseléztük. Szépen el is kezdett javulni. Már nem meleg egyáltalán az ízület, bár még mindig nagyobb mint a másik lábán, de az orvosunk szerint ez így is fog maradni.
Egyenes vonalon nem nyom már a ló, de futószáron, mikor a sérült lába van a kör belseje felé, még biccent. Másfél hónapja kapta az injekcikókat.
A szuri után majd két hétig csak a legelőn volt, majd majdnem minden nap sétáltam vele (száron vezetve), először csak keveset, majd fokozatosan egyre többet. Az orvosom azt mondta, már egyáltalán nem kéne sántítania és hogy egy valószínűleg régebbi eredetű ínletapadástól biccent. Véleménye szerint valószínűleg a lábtőízületben van a letapadás és csak drága műtéttel lehet ezt orvosolni.

A kérdésem:
- Ultrahanggal lehet ezt pontosan megállapítani?
- A ló láthatóan élénk, vágtázgat magától a karámban, ha felülök rá (eddig csak száron való bemelegítés után, szinte csak séta, minimális ügetés) vissza kell fognom, hogy ne szaladjon, nem úgy néz ki mint akinek fájdalmai lenének.
Mennyire terhelhetem a lovat? Romolhat az állapota?
Milyen gyógyítási alternatívák vannak az ín letapadásra? (A műtétre sajnos nincsen pénzem.)
A ló egész nap legelőn, illetve nyitott istálóban van, annyit mozog, amennyi csak jólesik neki, van egy társa is. Arab fajtáról lenne szó, lehet hogy a vérmérséklete elnyomja a fájdalmát?
Köszönettel:Kiss Erika

VÁLASZ:
Tisztelt Kiss Erika!

Mindenképpen a ló pihentetését javaslom (boksznyugalom, tehát nem karám, vagy legelő). Ez szerintem minimum 2-3 hónap, de lehet akár több is. A megfelelő pihentetés helyett korábban munkába vett ló állapota mindenképp rosszabbodhat.
Ha a néhány hónap után alapos bemelegítés után lassan munkába vett ló ismét elkezd sántítani, mindenképp egy alapos kivizsgálás szükséges, hogy mi a probléma oka. Hogy ez röntgennel, vagy ultrahanggal történik-e,ezt a vizsgáló állatorvos dönti el.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy kisbéri félvér lovam, és sántít a bal első lábára. De ez már több hónapja kezdődött. Amikor kenjük neki, akkor mindkét elsőre érzékeny. Mostanában nem nagyon sántít, de ha hozzáérünk akkor fájlalja. Már kimentünk vele a karámba, és nem sántított, csak egy kicsit vágtában.
Mi baja lehet(ett) a lábának?
Köszönettel, Nagy Barbara

VÁLASZ:
Tisztelt Barbara!

A sántításnak rengeteg oka lehet, azt csak részletes állatorvosi vizsgálattal lehet eldönteni, hogy mi az oka és hogyan kell kezelni. Addig mindenképpen pihenést, boksznyugalmat javaslok a lónak.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
2 hónapja vettem egy 4 éves arab félvér heréltet. Elég sok problémával megküzdöttünk azóta, ezekre szeretnék végleges megoldást találni.
Az első probléma, hogy 3 hónapja lett kiherélve, mikor én vettem eléggé le volt fogyva, azt mondták mozgassam, közben hízlaljam. A hasa nőtt, így gondoltam lovardában izmosítom, majd körülbelül 1 hónap múlva beszűrődtek a hátsó lábai.
Sajnos én hétköznap más városban dolgozom, de már találtam egy lovas oktatót, aki minden délután megmozgatja nekem.
Most is, mikor tegnap kimentem hozzá, megint be volt durranva a lába. Nagy körön lépésben futószáraztam, kicsit lement neki, majd bekentem hűsítő lóbalzsammal is.
A kérdés az, hogy rendszeres napi kb 1 óra mozgatással mennyi idő alatt kellene teljesen rendbe jönnie? Valamint hogy az volt eddig megerőltető neki, hogy csak hétvégén volt használva, vagy alapvetően ilyen gyengék lehetnek a lábai? Ha ilyen gyengék, akkor mit ajánl? Fásli, ínvédő? Igazából nem nagyon szeretem egyiket se, nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezek jót tesznek. Ráadásul ha 4 évesen elkezdem fáslizni a lábát, élete végéig fáslizhatom... 
Köszönettel: Judit

VÁLASZ:
Tisztelt Judit!

Azt, hogy a ló bírja-e egyáltalán a munkát, vagy istállófásli kell esetleg rá, esetleg a szokásosnál hosszabb bemelegítés (15-20 perc lépés), vagy segít-e valamilyen melegítő zselé munka előtt, esetleg utána, azt csak a kipróbálás dönti el. De az is lehet, hogy nem bírja az állást és karámban lenne a helye (a lónak az állandó sétálgatás, lépkedés, legelészés a normális életmódja, hogy „kibírja-e” a bokszban, állásban, az utóbb derül ki).
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Van egy 19 éves lovam, csak egy éve vettem meg egy lovardában, ahol most is tartom.
Sajnos elég gyakoriak a lovam lábproblémái, a orvos szerint az ízületeivel vannak a problémák, ami már csak nagyon drága gyógyszerekkel mérsékelhető. Én már azon az állásponton vagyok, hogy legjobb lenne, a lovat nem dolgoztatni. De számomra sajnos luxus lenne, csak úgy tartani, ha a régi tulajdonossal nem tudok megegyezni hogy maradhasson, lehetséges, hogy el kell gondolkodnom, mi legyen a ló jövője.
Eladni semmiképpen sem akarom, hazudni nem fogok a lovam állapotával kapcsolatban, azt nem tudnám elviselni, hogy valaki még megkínozza.
Eddig azon az állásponton vagyok, hogy elaltatnám és utána felajánlanám a helyi állatkertnek. Úgy tudom létezik ilyesmi. Azt hallottam ilyen esetben nem lehet bárhogy elaltatni, hanem olyan anyagot kap, amitől az állat megfullad. Érdeklődöm, hogy nincsen más megoldás, ha nincs mennyi szenvedéssel jár ez az állatnak?
Üdvözlettel: Füredi Orsolya

VÁLASZ:
Tisztelt Füredi Orsolya!

A ló sántaságának megfelelő kezeléséhez először is pontos diagnózis szükséges (vagyis annak megállapítása, hogy mi a konkrét oka a sántaságnak). Ez után lehet megmondani azt, hogy milyen esélye van a gyógyulásnak, annak milyen időtartama van, milyen gyógyszerek szükségesek ehhez. Tehát konkrét diagnózis nélkül a kezelés eredményéről, időtartamáról, költségéről korai beszélni.

Egyébként a lótartás, mint ahogy bármilyen állat tartása, ami nem hoz konkrét hasznot, valóban luxus. Viszont ha már egyszer erre adta a fejét, akkor ez már kötelességgel is jár: a „jó gazda gondosságával” a lehető legtöbbet megtenni. Az ember a barátait sem hagyja faképnél, ha azok betegek lesznek.

A ló elaltatását az ide vonatkozó törvény is csak akkor teszi lehetővé, ha az állatnak gyógyíthatatlan, szenvedéssel járó betegsége van. Ha valóban gyógyíthatatlanul használhatatlan a ló, inkább javasolnám valami békés legelőre való „nyugdíjba küldését”.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Egy 9 éves telivér kancánk van. Tavaly semmi különöset nem vettünk észre rajta, igaz nem sokat dolgozott.
Idén tavasszal főleg futószáraztuk, mert nagyon tele volt, és az április-májust végig sántította a jobb elsőre! Időközben észrevettük, hogy ez akkor jött elő, miután jobbra vágtázott! Erre egyébként mindig rosszul ugrott be. Így aztán balra lépéstől vágtáig futószáraztuk, jobbra viszont kihagytuk a vágtát és a sántaság elmúlt.
Ennek az okára nem tudtunk rájönni. Az állatorvos sem talált semmit. Azt mondta lehet a csámpásság miatt - enyhén befelé állnak az első lábai - ezen egy gyógykovács tudna segíteni, de ő nem tudott senkit ajánlani.
Jól meg is ijesztett, hogy lehet csontkinövése is, és 2 év múlva csak sétálni tud, de ehhez is specialista kellene, és ilyet sem ismer.

Jobb híján vártunk, végül, a nyárra szinte teljesen tünetmentes lett, pedig rendesen végigdolgozta. Minden nap lovagoljuk, néha 2 órát is. Jobbra is vágtázunk, de már jó lábra, és kisebbeket ugrik is. Havonta 1-2 nap szokott sántítani, általában a jobb elsőre. Azt mondják ez a többi lónál is előfordul, pl. a rossz a talaj miatt, vagy lerúgják a ménesben stb.

Minket azért ez nem hagy nyugodni, első lovunk, nagyon a szívünkhöz nőtt, szeretnénk megbizonyosodni, hogy egészséges-e vagy sem, és kikezeltetni - ha lehet! Csak nem tudjuk hol kezdjük, kihez forduljunk?!

Köszönettel: Ágnes

VÁLASZ:
Tisztelt Ágnes!

Amíg nem sántít a ló, nem kell az ördögöt a falra festeni. De sántaság terén dr. Kurucz Jánost tudom ajánlani, esetleg az üllői Nagyállatklinikát.
Az elérhetőségeket a Lovasok.hu szakemberlistáján megtalálja.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
12 éves lovam jobb hátsó lábára nem tud ráállni.
Előző gazdája nem rendesen melegített be munka előtt, így az izületei rongálódtak. A doktor szerint az amúgy is rossz ízülete megfázott. Fájdalomcsillapítót kap rá.
Északára lefekszik, a felkelés elég nehezen megy neki. Puhább talajon ránehézkedik, olyankor alig észrevehető a sántítás. Egyébként rendesen eszik, iszik, természete ugyanolyan, vagyis szervi baja nincs. A menőkedve is megmaradt, hiszen a többi lovat látva magától ügett, de mivel a lába nem bírja inkább csak biceg.
Mivel tudnék neki segíteni?? Fáslizással, ízületerősítővel?? És ha jártatom lovas nélkül azzal nem ártok neki?? A boksza beton aljzatú ami ebben az esetben főleg nem kedvező. Mivel tudnám lefedni, ami puha, kényelmes neki és nem is túl drága??

Köszönettel várom válaszát: Móni

VÁLASZ:
Mindenképpen pihentetni kell a lovat, bokszban, akár hosszú ideig. Alomnak a szalmát ajánlom, vastagon. A fájdalomcsillapítót az állatorvos utasításainak megfelelően, több napon át érdemes adni a lónak.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
8 éves kancámnak a jobb első lábán részleges ínszalag szakadása van, ezt kezeljük az állatorvos tanácsa szerint. 3 hete bokszpihenőn van és gyógyszeres kezelést kap. Éjszakára istállófáslizzuk a hátsó lábait, de ennek ellenére nagyon bedagadnak, de nem fájnak neki. Szeretnék tanácsot kérni hogy mi a teendő ilyenkor.

Válaszát előre is köszönöm! Kisfali Petra

VÁLASZ:
Tisztelt Petra!

A hátsó lábai csak éjszaka dagadnak be, pedig egész nap ugyanabban a bokszban áll a ló? Melegítő kenőcsöt lehetne megpróbálni akár az istálló fásli alá.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Fiaim egy 7 éves póni kancát kaptak ajándékba.
Az a gond a pacival, hogy mellső lábait az ügetés kezdetén nagyon mereven mozgatja, a patája is kásás, puha állagú volt (részben még most is).
Azt az információt kaptuk, hogy "be lett etetve" és emiatt alakult ki a mostani helyzet. Időközben a pata állapota valamelyest javult, meg is lett patkolva, de még mindig elég mereven mozog. Ezt leszámítva elég lelkesen megy, időnként kisfiam fel szokott ülni rá, illetve futószáron mozgatja - az oktató tanácsára.

Kérdésem, hogy mit lehetne tenni, hogy rendbe jöjjön a lába, illetve gyógyítható-e az állapot. Ha igen, van-e esély arra, hogy később ismét kialakuljon a jelenlegi helyzet.
Alap helyzetben ménesben van tartva, karámban; bár az utóbbi időben külön bokszban volt, mondván: fogynia is kellene. Úgy vettem észre, hogy így még nehezebben mozgott, mikor pár nap múlva kihoztuk őt. 
 
Másik kérdésem, hogy a "fogyókúra" hatására mennyi esély van arra, hogy agresszívvé, nehezen lovagolhatóvá váljon a lovacska? Egyáltaln: hogyan lehet fogyókúráztatni egy lovat, hogy ne szenvedje meg?

Válaszát, segítségét előre is megköszönve, tisztelettel: W. Éva

VÁLASZ:
Tisztelt W.Éva!

Mindenekelőtt javasolnék egy alapos állatorvosi vizsgálatot.
A „bezabáltatás”, fehérje túletetés valóban okoz savós patairhagyulladást. Ebben az esetben viszont kifejezetten és jelentősen sántít a ló és nem csak a munka elején, hanem a munkával a sántaság még tovább fokozódik.

Ha csak az a probléma, hogy a mozgás elején mereven mozog a ló és ez a mozgatással néhány perc alatt elmúlik, akkor ez a megoldás: alapos bemelegítés, esetleg bemelegítő kenőcsök használata. De lehet, hogy félreértettem a kérdést.

A pata elváltozásait megfelelő körmöléssel, patkolással szabályozni, alakítani lehet. Ha az nem túl nagy fokú, nincs ok az ijedtségre, idővel rendbe hozható az elváltozás. Esély az újbóli kialakulásra mindig van, de nem egészen értem, mi pontosan a baj.

A póni takarmányozása mindenképpen más, mint egy nagy lóé. A fogyókúrától nem lesz agresszív a póni. Valamilyen módon mindenképp „megszenvedi”, hiszen nem ehet annyit, mint előtte. Eléggé hasonlít az emberi fogyókúrához: több mozgás, kevesebb kalória bevitel. Célszerű az abrak mennyiségét fokozatosan csökkenteni, a szálas takarmányét változatlanul hagyni.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/KÉRDÉS:
Lenne egy kérdésem a lovam lábával kapcsolatban. Most van nálam 3 éve a paci, előtte a múltjáról annyit tudok, hogy csikósbemutatóztak vele. Na mármost, kb. egy éve vettem észre, hogy nagyon ropog a lába. Mit tudok tenni ellene? Valami vitamint, vagy ásványi anyagot kellene neki adni? Vagy csak kíméletesebben lovagolni? Nem mintha most annyira sokat dolgozna. Egy héten kb 6 órát dolgozik. Mit csináljak?

Válaszát előre is köszönöm, Pacsmag Odett

VÁLASZ:
Tisztelt Pacsmag Odett!

Érdemes valamilyen porcépítőt adni a lónak kúraszerúen. Emellett a kíméletes, hosszú bemelegítést ajánlom (10-15 perc lépés), esetleg valamilyen melegítő kenőcs használata munka előtt.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/KÉRDÉS:
Azzal a problémával fordulok önhöz hogy van egy lovam melynek pár hónapja fáj a lába, volt már kint nála állatorvos és ajánlotta, hogy vigyük el gyógykovácshoz, hogy készítsen neki megfelelő patkót. Ez után valamennyivel jobb lett, de nem teljesen. Az a probléma, hogy füves és földes területen remekül megy de kavicsos és kemény betonon fájlalja. De ennek okát nem tudom.

Várom válaszát. Tisztelettel : Kocsis Emese

VÁLASZ:
Tisztelt Emese!

Mit jelent a megfelelő patkó? Milyen problémát állapított meg az állatorvos? Van elváltozás, aminél több hónapot, vagy akár egy évet is pihentetni kell a lovat. Van, ami nem gyógyítható és valóban egy jó patkó lehet megoldás.  Lehet, hogy valóban csak puha talajon fog rendesen mozogni a ló.
Mindenképp egy alapos állatorvosi vizsgálat (diagnosztikai érzéstelenítés, ha kell röntgen, ultrahang-vizsgálat) segítségével lehet eldönteni, hogy mi a sántaság oka és az hogy kezelhető, gyógyítható-e.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Tisztelt Doktor úr!
 
Áprilisban vásároltam magánménesből egy 4 éves mént. Feltűnt, hogy nem tiszta a mozgása, de mivel ő volt a legerősebb, legszebb, jófejű ló a kínálatból, mégis őt választottam, gondoltam nincs komoly baja.
Később futószárazásnál egyre látványosabb lett a probléma, rövidebbet lép a bal hátuljával. Állatorvos megállapította, hogy le van törve a bal oldali csípője, valószínűleg egy csikó-kori baleset eredményeként. Lejjebb is van a feneke, hátulról nézve szembetűnő.
Fájdalomcsillapító kúra után sem javult, ebből arra következtetett az orvos, hogy nem fáj neki, csak mechanikailag gátolja a normál mozgásban. A ló közérzete remek, láthatóan nincsenek fájdalmai. Nappal legelőn van, nem dolgozik.
A véleményére lennék kiváncsi. Lehet -e segíteni ilyen lovon bármivel is? Gyógypatkó? Mit tehetnék, ami a legjobb lenne a lónak? (Ménesi tartás?) Lehet -e lovagolni? (Belovaglását egyébként abbahagytam, mikor kiderült a probléma.) Rejtett hibának számít-e ez a betegség? A tulajdonosnak kötelessége lett volna szólni erről? Az egyértelmüen az én hibám, hogy nem vizsgáltattam meg alaposan a lovat vásárlás előtt.
Válaszát köszönöm.

Üdvözlettel: Cséri Patrícia

1. VÁLASZ:
Tisztelt Patrícia!

A tulajdonosnak valóban kötelessége lett volna erről szólnia, sőt, ha igazolni lehet, hogy a sántaság a vétel előtt keletkezett, köteles a lovat visszavásárolni, vagy esetleg a vételárból jelentős kedvezményt adni (szavatossági hiba).
Az, hogy a fájdalomcsillapító hatására nem csökkent a sántaság, nem feltétlen jelenti, hogy nem fájdalmas az elváltozás – lehet, hogy csak nem volt elég erős a fájdalomcsillapító hatása. A fájdalom kizárására a diagnosztikai érzéstelenítés hivatott (érzéstelenítő injekciós oldattal kikapcsolni az adott terület érző beidegzését.)
Lehet-e segíteni a lovon? További vizsgálatok lehetnek szükségesek, amihez mindenképp szakértő lovas specialista állatorvost javaslok.
Ilyen formában nem javaslom a lovaglását, ménesi tartás a javasolt.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/

2. VÁLASZ:
Kedves Patricia,
 
A leírtakból szinte biztos vagyok, hogy a lovad bal oldali csípője kimozdult a helyéről. Erre utal az, hogy lejjebb van, mint a jobb oldala. Ez a problémája már régóta fennállhat - ahogy az orvos is mondta -, hiszem már az izomzatán is látható az asszimetria, ami abból adódik, hogy a leesett csípőjét igyekszik tehermentesíteni és ezáltal az izmok is kevésbé fejlődnek azon az oldalon.
Az ilyen csípőelmozdulások fájdalommal járnak, még álló helyzetben is - azért is kíméli jobban azt az oldalát -, ami viszont azáltal, hogy a csípőízület visszakerül a helyére azonnal megszüntethető.
 
Tisztelettel:
Rácz Attila, csontkovács


KÉRDÉS:
5 éves a kancám, kb. 2 éves korában a bal csánkján "sarkantyú" alakult ki, olyan 4-5 cm vastag zselészerű gombóc. Kezeltük kétszer jód-kálival, amit a helyi állatorvos írt fel neki. Közben pihent. Csak nagyon kicsit ment lejjebb, s néha nagyobb a duzzanat. Nem fájlalja, jól mozog, tavasszal ellett, most kezdtem újra lovagolni, szeretnék vele ugratni.
Csak szépséghiba és jól elvan így, vagy később lehet baja belőle?! Szeretném, ha egészséges, boldog pacim lenne. Az istálló beton, hídlással, bőséges szalma van alatta, nem kaparja ki, bokszban van éjjel; nappal karámban.

Válaszát előre is köszönöm: Kriszta


VÁLASZ:
Tisztelt Kriszta!

A csánknak melyik részén van a duzzanat? Amennyiben belül-elöl-alul, vagy kívül-hátul-felül, akkor a csánkízület az érintett. Az ízület megterhelésétől alakul ki, pl. a túl korai munkába vétel, kis körön futószárazás is ilyen. Meg lehet próbálni erősebb melegítő bedörzsöléssel, esetleg az ízületbe adott szteroid injekcióval az elváltozást megszüntetni – ezt mindenképp az állatorvos véleménye, megítélése  alapján lehet eldönteni.
Mindenképp javasolt a puha, vastag almon való tartás, a munka előtti hosszú bemelegítés (10 perc lépés), a szűk fordulók kerülése. Lehet rosszabbodás, de hogy lesz-e, az nagyon sok, részben véletlen dologtól függ.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Ezúton szeretnék tanácsot kérni a 12 éves welsh kancám állapotával kapcsolatban. A tünetei egy hete jelentkeztek: nehezen mozog, mind a négy lábát fájlalja, de nincsenek beduzzadva az izmai, nincs láza, nem folyik az orra, a patáin semmilyen elváltozást nem látunk.
Étvágya változatlan és semmilyen tünetet nem produkál annak ellenére, hogy látszik, hogy fájdalmai vannak. Azt tanácsolták, hogy adjunk neki algopyrynt, de nem vagyunk biztosak benne, hogy adható-e lovaknak ez a gyógyszer.
Több éve vesz részt fogathajtó versenyeken, eddig mindig eredményesen szerepelt. Egy jóltáplált, kímélt, nem túldolgoztatott lóról van szó.
Kérjük adjon tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatta és hogy hova fordulhatnánk ezzel a problémával.
Válaszát előre is köszönöm!

Kapásné György Rita

1. VÁLASZ:
Kedves Rita!

Levelét haladéktalanul továbbítom Dr. Ozvald Istvánnak.
Bár nem vagyok állatorvos, sokmindent láttam már. A leírtak alapján bennem felmerült az a gyanú, hogy a pacinak esetleg savós patairha-gyulladása lehet. Kérem, hogy ellenőrizze a következőket:

- Nem melegek a patái? (Érdemes ezt úgy ellenőrizni, hogy a két első, illetve a két hátsó patát tapintja, lehetőleg reggel, amikor még nem mozgott a ló. Ha a négy pata között nem érez különbséget, érdemes kontrollként megnézni, hogy egy másik, egészséges lónak a tapasztaltnál hidegebb tapintatúak-e a patái.)
- Mindenhol, minden esetben nehezen mozog (puha és kemény talajon egyaránt)?
- Nem fordult elő, hogy a tünetek jelentkezése előtt „bezabált” valamiből? (Abrak, lucerna, friss fű.)
- Patkolva van a paci? Nem fordult elő mostanában, hogy valami – pl. nagyobb kő – megnyomta a patatalpat?

Amennyiben a fenti kérdésekre igennel válaszol, nagyon nagy az esélye a savós patairha-gyulladásnak, akkor pedig haladéktalanul lóspecialista állatorvoshoz kell fordulni. Ajánlom szíves figyelmébe a honlapunkon található szakemberlistát: http://www.lovasok.hu/index.php?i=389
Az itt felsorolt szakemberek lóspecialista állatorvosok, így bizonyosan hathatós segítséget tudnak nyújtani.
Dr. Ozvald István Zsámbék és Esztergom környékén dolgozik, amennyiben ebben a régióban vannak, érdemes őt kihívni a lóhoz. 
Jobbulást kívánva,

Magyar Dorottya
Lovaskultúra Oktató, a Kérdések-Válaszok rovat szerkesztője

2. Dr. Ozvald István VÁLASZA:
Tisztelt Lótulajdonos!

Beteg lóval mindenképp állatorvoshoz kell fordulni! Ezt nem csak a jó gazda gondossága indokolja, hanem az állategészségügyi és az állatvédelmi törvény is kötelezően előírja. Tehát azt tanácsolom, hogy sürgősen keressen és hívjon állatorvost!
Első hallásra savós patairhagyulladásra, esetleg tetanuszra gondolnék, de mindenképpen fontos a ló alapos vizsgálata.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Nemrég teljesült a saját és kislányom álma, egy ló.
Sajnos pár napja a bal hátsó lábával furcsa dolgot produkál. Eleinte patakaparásnál vettem észre, hogy a bal hátulját időnként nem tudja behajlítani, mereven hátranyújtja, majd ránt rajta egyet és így hajlik be. Lépésnél, ha mozdul előre, az a lába helyben marad, mereven kifeszül, lassan húzza maga után, majd egy hirtelen rántással magasan, néha egy kis kattanás kíséretében lép. Ügetésben, vágtában semmi nem látszik.
Internetes fórumokon találtam ilyen eseteket, ahol térdkalács ficamot állapítottak meg.
Ön szerint mit lehet tenni ilyen esetben? A mi lovunk 8 éves. Ez egy régebbi dolog lehet, vagy ilyen korban is előjöhet? (Akik írtak ilyen esetről, mind fiatal, 2-3 éves csikóknál tapasztalták.) Mi az oka? Mit lehet tenni a gyógyulás érdekében? Válaszát előre is köszönöm!

Vasné Tar Edina

VÁLASZ:
Tisztelt Vasné Tar Edina!

Mindenképpen állatorvosi vizsgálat tudná megállapítani a baj okát.
Amennyiben valóban térdkalács ficam (a tünetek alapján elképzelhető), az lehet veleszületett és szerzett is, tehát lehet régi dolog is, illetve ilyen korban is előjöhet.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
9 éves kancával ugrottam egymás után 2 oxert ügetesből. Korábban már ugrottam vele ezt a távolságot, viszont most a távolsag bőnek tűnt és ezért háromszor egymás után "erőlködött" a ló, utoljára szinte beleesett a második oxerbe (leverte) és utána megállt. Utána közelebb tettük a 2. oxert, meg alacsonyabbra és simán megugrotta. Elég tapasztalatlan a ló, én kb. tízszer ugrottam vele, néhány hónapja van nálunk.
Másnap futószáraztam és bal kézen a jobb hátuljára kicsit sánta volt. Jobb kézen ügetésnél nem tűnt sántának. 4 napig csak futószáraztam, kicsit mintha javult volna. Aztán 2 napig pihent és most úgy tűnik jobban sántít.
Mintha húzná és nem emelné a jobb hátulját, kicsit rövidebbet is lép ezzel a lábával.
Élénk, ugrál, nincs letörve!
Szicíliában vagyok és itt a legközelebb 200 km-re van szakértő orvos.
Azt gondolom, az ugrásnál lett valami baja.
Ön mit tanácsol, mit tudunk vele csinálni? Pihentetni kellene, vagy jobb ha kicsit mozog?
Úgy latom, kis ügetés után kevésbé sánta.
Egy lovas azt mondta, szerinte fenilbutazont kellene neki adni. 
Üdvözlettel:

Hatvani Enikő

VÁLASZ:
Kedves Hatvani Enikő!

Mindenképp a pihentetést javaslom: boksznyugalom legalább egy hétig. Utána meg kellene nézni ügetésben (kézen vezetve, vagy futószáron) és ha még sántít, további pihenés, ha nem sántít fokozatos munkába vétel.  A kis ugrálás rengeteget ront a helyzetén. A fenilbutazon gyulladáscsillapító, mindenképp hatásosan segít a gyulladás csillapításában, hamarabb elmúlik a sántaság.
Ha sikerül kideríteni, hol, melyik izületnél van a probléma, amennyiben 1 hétnél idősebb a sántaság, érdemes melegítő kenőcsökkel dörzsölni a területet.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Én az ügyben szeretnék érdeklődni, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy egy lónak a csánkja környékén egy csikókori sérülés miatt csontkinövése van?
A ló 2004-es születésű, meglepően magas növésű (173 cm körül), és jelenleg nem fájdítja. Be van lovagolva, de nem sűrűn ülnek rá, viszont ha hozzám kerülne, akkor ugrani szeretnék vele, és az nem kis erőfeszítést igényel, terhelődne a lába. Az ilyen csontkinövés miatt lesántulhat a ló?
Előre is köszönöm a válaszát:

Hartl Judit

VÁLASZ:
Tisztelt Lótartó!

Ha a csontkinövés inak lefutásának a környékén van, azt nyomhatja, aminek sántaság lesz a következménye. Ha a szár inaktól mentes részén van a kinövés, csak szépséghiba.
Amennyiben a csánkon van a kinövés (csánkpók), lehet szervezeti gyengeség, túlerőltetés az oka, szintén előbb-utóbb lesántul.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Megtörténhet az, hogy kalciumhiány miatt fáj a ló lába? Köszönettel, Rácz Zsolt


VÁLASZ:
Tisztelt Rácz Zsolt!

Nem jellemző. (Szemben más állatfajokkal, mint például kutya, sertés.) Egy alapos, állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni, hogy konkrétan mi, hol fáj – húzódás, rándulás, szakadás, kopás, egyéb okozza-e.
Kalcium-hiány erős féregfertőzés mellett, egész extrém takarmányozásnál, nagy tejű kancában alakulhat ki. Ha bővebben ír az esetről, talán többet tudok írni róla.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
Elnézést a zavarásért! Kérem, segítsenek. A lovamnak fájnak a lábai, mikor a jobb elsőt és a bal hátsót emeli. Hívtunk állatorvost, ő azt mondta, hogy kálciumhiánya van, mert fehér a körme. Egy hónapig kapott kalciumot, de nem ért semmit, valami más lehet a baja.

Köszönettel, Rácz Zsolt

VÁLASZ:
Tisztelt Rácz Zsolt!

Mindenképpen boksznyugalmat javasolnék a lónak (tehát semmi munkát).
Így messziről nehéz volna megmondani, mitől sántít a lova. Próbáljon esetleg másik állatorvost hívni, aki alapos vizsgálattal meg tudja állapítani a sántaság okát és további javaslatokat tud adni a ló kezeléséhez.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
A segítségét szeretném kérni. Négy és fél éves csikónk jobb első patája berepedt, vérzett is. Ez a lába eleve korrekcióra szorul, mivel a pata sarokfala nem jó szögben nő, így nem tud elég alátámasztást nyújtani ahhoz, hogy a láb normális szögben álljon.
Már régebb óta volt ott egy kisebb függőleges repedés, de ma azt láttam, hogy mintha vérfolt lenne alatta. Sajnos igazam lett… Hiperollal és betadinnal kiöblítettem, de most?? Emellett nagyon aggaszt az a vízszintes, szintén repedésnek látszó vonal is.
Mit tegyek? Hívjak kovácsot azonnal? Bekössem? Pihentessük? Vegyük ki a patkósarkot? Kapjon biotint?
A pata elülső részén is van egy kis sérülés, de az a múlt héten keletkezett. Szerintem, amikor még új volt neki a patkósarok, és nekiállt bohóckodni, ráléphetett vele a saját lábára…
Köszönettel,

Magyar Dorottya


VÁLASZ:
Kedves Dorottya!

Az elöl levő repedés nem túl érdekes. Az oldalfalon levő már inkább.
A terület miatt, ha nem 1-2 hónapos a tetanusz oltása, érdemes volna ismételni.
Naponta 2x érdemes kicsit rálocsolni betadint.
Mindenképpen sürgősen kellene kovácsot hívni (jót).
Addig is patazsírozni a patát naponta. Ha ilyen repedékeny a pata ( elöl is volt, oldalt meg alulról is volt, most felülről – ha jól látom ez utóbbi kettő nem egyszerre keletkezett, mert az alsót már be is reszelték) kb ½ évig (amíg teljesen lenő) jó lenne neki a biotin.
Üdvözlettel,

Dr Ozvald István
http://ozvaldistvan.mtt.hu/


KÉRDÉS:
A lónak a bal hátsó lába nagyon be van duzzadva, a patájától felfelé. Nem hiszem, hogy váladékos lenne, mert kőkemény, mikor megszúrtuk neki, akkor sem váladékozott, csak vérzett. Mozgatás után kicsit lejjebb ment a duzzanat, de pár óra alatt ismét hatalmasra dagadt. Az állatorvos nem tudott mit kezdeni vele. Régebben egy másik ló megrúgta, időnként azóta megduzzadt néha a lába, de eddig még ennyire nem volt bedagva. Most két napig a rossz idő miatt karámban állt a ló, és ez most nagyon rosszat tett a lábának. Minden nap lovastúrára megy, és nem tudom, mit tudnék tenni érte, hogy meggyógyuljon.
Kérem adjon valami tanácsot. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:

Szabó Enikő


VÁLASZ:
Tisztelt Enikő!

Látatlanban persze nehéz erre válaszolni. Legcélszerűbb állatorvossal megvizsgáltatni.
Amennyiben kb 2x-re duzzadt a láb és szinte combig ilyen, elsőként az ún. "Einschluss phlegmone" nevű elváltozásra gondolnék. Antibiotikum adása injekcióban indokolt, amennyiben láz is van, azt csillapítani kell. Emellett a keringés javítása érdekében bővérűségkeltő kenőcsök bedörzsölése gyorsítja a folyamat lezajlását (jódkáli kenőcs). 2-3 hét alatt nyom nélkül gyógyulhat.
De még egyszer aláhúzom, ez csak egy lehetőség, vagy fényképet kellene látnom, vagy egy kollégának kellene megmutatni a lovat.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy nagy testű, hidegvérű sodrott lovam, amit nehéz fizikai munkára használok. Együtt dolgozunk, de most pár hete nem tudtam még csak be sem fogni időhiány miatt. Csak áll az istállóban.
A minap reggel mikor szedtem rendbe észrevettem, hogy a jobb hátsó lába, a térdkörnyéke alatt, az inaknál a duplájára be van dagadva. Mitől lehet és mit tegyek vele?
Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:

Ortó István
 
VÁLASZ:
Tisztelt Lótartó!

Több mindentől vastagodhat meg ez a tájék. Mindenképpen javaslok egy alapos állatorvosi  vizsgálatot. Első ötletem, így távolról, hogy rúgja a falat. Ha nem dolgozik a ló, az abrakot mindenképp érdemes minimálisra (esetleg nullára) csökkenteni.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Van egy 4 éves sodrott herélt lovam. Túlsúlyos, kiszabadult a karámból és beevett búzából. Valószínűleg patairhagyulladása van - ezt mondta az állatorvos. 3 napon keresztül kapott gyógyszereket és legelő diétán van. A pata nem forró és nem lüktet, de nem javul. Lovasm sántít és rosszkedvű. Az eset egy hete történt.
Mit tehetek érte?
Köszönettel: Lajtafalvi Kata

VÁLASZ:
Tisztelt Tulajdonos!

A savós patairhagyulladásnál valóban meleg a pata. A sántaságnak számtalan oka lehet (pl. futott egyet a ló, rosszul lépett, megrándult az ina, vagy a kiszabadulás közben megsérült. A rosszkedvnek is lehet több oka. Ezeket mindenképpen állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni. Javaslom, forduljon állatorvosához (lehet, hogy ő azt hiszi, a ló már meggyógyult).
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


KÉRDÉS:
Körülbelül 5 hónappal ezelõtt kértem Öntõl tanácsot lesántult (bedagadt ín a bal elsõ lábon) lovam ügyében. (Levelem még most is megtalálható a kérdések között.) Hasznos tanácsait követve úgy vélem meggyógyultunk (az állatorvos szerint is fokozatosan munkába lehet állítani). Azonban lótartó barátaink szerint ezentúl fásliznom kell a lábát lovagláskor, hogy ki ne újuljon a gyulladás.
Kérdésem: érdemes-e ezt tennem, használ-e az inak tartásában a fásli?
Hobbilovas vagyok, nincs olyan megterhelésnek kitéve a lába, mint egy sportlónak, kocsiban pedig még annyira sem.
Válaszát elõre is köszönöm. Üdvözlettel, Fürediné Kata

VÁLASZ:
Kedves Lótartó!

A fásli valóban csökkenti az inak terhelését, segíthet egy nem tökéletes ínnak a védelmében. Fontos: mindenképpen jól kell felrakni – a laza lecsúszik, a szoros elszorítja a vérkeringést. Ezt meg kell tanulni olyantól, aki tudja. Segíthet az ín védelmében a fáslizáson kívül az alaposabb bemelegítés, a hosszabb lépésmunka. Ennek amúgyis legalább 10 percnek kellene lennie. Bemelegítésül szolgálhatnak még különféle kenőcsök is. Hogy az adott esetben, megfelelő bemelegítés mellett szükséges-e még ínvédő, vagy a fáslizás, ez távolról sajnos nem eldönthető kérdés.
Üdvözlettel:

Dr. Ozvald István


(Korábbi) KÉRDÉS:
Lovam 5 éves félvér kanca.
Hetente 3-4-szer lovagolom, kocsiban is jár. Nálunk született, így tudom, hogy csikókora óta rendesen mozgatott, edzett, robbanékony állat.
Három és fél éves korában kezdtem el lovagolni. Tehát ez sem volt túl korán. A minap mégis lovaglás közen lesántult. (Még soha nem volt vele semmi baj.) Nem vettem észre semmi szokatlant: gödörbe lépés, rándulás vagy valami hasonló.
Kicsit talán erősebb volt az iram, miután egy őztől megugrott, azonban ilyen iramot már sokszor mentünk. Miután észrevettem lépésben mentem vele haza. Másnapra fájdalmas duzzanat nőtt a bal első lába inán, a csüd közelében.
Lépésben nem sántít, terheli is a lábát és rendesen előreviszi, de ügetésben jól észrevehető. Ha tapintom fájdalmas a részére, és jól érezhető a meleg duzzanat ínközéptől a csüdig.
Ezt a lovat magamnak neveltem, nagyon vigyáztam rá, edzettem éppen azért, hogy egy egészséges, jó lábú lovam legyen.
Kérdésem: lehet-e még egészséges, (mert a könyvek szerint részleges ínszakadása van ami rendszerint kiújul), és valóban csak fél év múlva lehet újra használatba venni? Sok vélemény szerint ilyen sűrűn előfordul hátaslovaknál.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel, Fürediné Kata 
 
VÁLASZ:
Kedves Lóbarát!

Létfontosságú a boksznyugalom!! Még karámba sem szabad egyelőre kiengedni a lovat, felülni rá még kevésbé.
Lehet belőle még teljesen egészséges, használható ló, bár a jövőben több időt kell majd a bemelegítésre fordítani.
De mindenképpen fontos, hogy keresse fel lovas állatorvosát, mert a gyógyulás ideje lehet, hogy lerövidíthető, a ló mozgatása pedig a későbbiekben csak folyamatos kontroll alapján lehetséges.
Tisztelettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Egy hete került hozzánk egy 8 éves kanca, az egyik ina fájt és dagadt is volt. Jött orvos, megvizsgálta ultrahanggal és azt mondta, hogy 40%-os ínszakadása van, és ez egy régi dolog. Akitől vettük a lovat, nem tud semmiről és neki fel se tűnt, hogy beteg a ló. Az a kérdésem, hogy ez a 40%-os ínszakadás mennyi idő alatt alakulhat ki? Mennyire régi dolog? A ló kezelése elkezdődött, reméljük hamarosan rendbejön.
Üdvözlettel: Hatvani Enikő

VÁLASZ:
Tisztelt Hatvani Enikő!

Az ínszakadás egy pillanat alatt létrejöhet, ebből nem következik, hogy egy napja, vagy egy hete jött létre. A gyógyulás hónapokig tart, legfontosabb része a pihenés.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Sántasággal kapcsolatban szeretném a véleményét kérni.
14 éves herélt hobbilovam Póker 1,5 éve van nálam, az előéletét sajnos nem ismerem. A patkolókovácsok szerint kocsisló lehetett, "eléggé ki vannak a lábai" - mondták, és valóban sokszor hallani, hogy recsegnek-ropognak az ízületek. Mikor hozzám került, eléggé ferde volt, (a jobb hátsóval lépett a középvonalon, és a ballal tért le róla), de ez néhány hónap használat után javulást mutatott.
Heti 3-4 alkalommal 1-1,5 órás könnyű tereplovaglásra használom. Napközben karámban, éjszaka istállóban, megkötve van.
Póker kb. két hónapja sántít a bal hátsó lábára. Láthatóan rövidebbet lép vele, mint a jobbal, lépésben is észrevehető, de ügetéskor látványosabb. Állás közben is pihenteti, miközben a pata elülső széle ér a talajhoz. Patatisztítás után azt a furcsa dolgot műveli, hogy mikor elengedem a lábát, nem teszi le rögtön, mint a többi hármat, hanem ezt a fájósat felhúzza a hasa alá, 1-2 másodpercig ott tartja, és közben szemmel látható, ahogy feszíti, vagy nyújtja az izmokat, majd leteszi a lábát. Nagyon szeretném tudni, hogy pontosan hol fáj a lába, mert kezelni szeretném valamivel, de laikus szemmel nem látok elváltozást sehol. Talán a csípőszöglet az, ami másképp néz ki, mint a jobb oldali. Mintha a csontok nagyobbak lennének, vagy jobban kiállnának. Furcsa módon bal oldalról nézve a lovat, nagyobbnak látszik a hasa, jobb oldalról nézve pedig sokkal csinosabb, karcsúbb. Mintha a bal oldali hasizmok renyhébbek lennének. Mozgás közben hátulról nézve persze megint nagyon el van ferdülve. A jobb hátsó patának teljesen a külső szélét koptatja. A fájós bal láb patája egyébként meredekebb, a jobb hátsó pedig laposabb. (Jól gondolom, hogy ez a ferdeség miatt alakult így?)
Egyébként az általános állapota jónak mondható, fényes a szőre, sőt almázott (egyébként pej), jó az étvágya (túlságosan is), a karámban néha vágtat 1-2 kört, úgyhogy a mozgás sem esik annyira nehezére. Lovagolni nem merem, és úgy néz ki, hogy ennek ellenére nem javul az állapota.
Maga a sántaság akkor kezdődött, mikor egy kovács túlságosan megkörmölte. Akkor azt gondoltam, hogy érzékeny a talpa, de azóta már lenőtt a pata, és patkót is rakattam rá, a sántaság viszont nem múlt el. Ezért most attól tartok, hogy valami más baj lehet. Kérem szépen doktor úr, hogy segítsen magyarázatot találni, illetve javaslatot adni a gyógymódra.

Köszönöm szépen. Bozsó Márta
 

VÁLASZ:          
Tisztelt Bozsó Márta!
 
Sajnos a sántaságot messziről vizsgálni lehetetlen! (Mást is.) Az, hogy a fájós lábát a hasa alá fölhúzza, nem hiszem, hogy jelent valamit. Viszont a meredekebb hegyfal jelentHETI, hogy a patahengerrel van probléma. Mindenképpen szakszerű állatorvosi vizsgálatot javasolok, addig viszont a boxnyugalom fontos lenne. A karámban ha csak 5 métert fut egy nap, az is jelentősen meghosszabbíthatja a gyógyulását. Sajnos a patahenger gyulladás (amennyiben az) nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyítható. (Ezért is érdemes megvizsgáltatni, hogy milyen esélyei vannak a gyógyulásra.) A hosszú pihenés (4-5-6 hónap) viszont sokszor okozhat  javulást.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Szeretnék Öntől segítséget, tanácsot kérni. Van egy 9 éves angol telivér lovam, egy hónapja vásároltam. Egyetlen gondom van vele, a talpa nagyon érzékeny. Elég egy kis kavics, vagy göröngyösebb földút, a lovam nem tud átmenni, az első lábaira rábiccent, nem akar ráterhelni a fájdalom miatt. Vettem neki egy patacipőt, de az a fajta nem vált be, egy másik pedig, ami jónak tűnt már nem kapható. Ha egy módom van rá, nem szeretném megpatkoltatni. Nem versenyzik, inkább csak hobbilóként tartom. Szeretném megadni neki azt a szabadságot, hogy amikor nem dolgozunk, akkor mindenféle zavaró dolog nélkül tudjon a legelőn lenni, és élvezni a szabadságot. Volt, aki azt mondta, mindenképp patkoltassam meg, és hogy nagyon jó szilikonos betétekkel lehet már patkoltatni. Sajnos mivel ez 6 hetente 20 000 Ft-ot jelentene, így ezt a lehetőséget elvetettem. Szeretnék Öntől, mint hozzáértőtől tanácsot kérni, mit kellene tennem, mi lenne a legjobb megoldás?
 
Előre is köszönöm: egy elkeseredett lovas

VÁLASZ:
Tisztelt Hobbilovas!

Nem kell annyira elkeseredni, a ló patkolása több ezer évre nyúlik vissza és nem bűn. Nekem egy kisbéri kancám van, aki köves talajon szintén sántít. Teljesen jól megoldja ezt a problémát a mezei patkó (szilikon betét nélkül).
Nem gondolnám, hogy rossz ez neki. A szilikonos patkó tényleg a legjobb megoldás, de nem biztos, hogy szükséges. Az a 10-12 000 Ft megér egy próbát.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lovaimat állásos istállóban tartom, de csak estére viszem be őket a karámból. Sajnos nincs lehetőségem boxban tartani őket. Herélt lovam mindig rúgja a választófát, sajnos ez már odáig fajult, hogy fel van neki telve a lába. Semmi melegséget nem lehet érezni, nem is sántít a ló. Befáslizva lefutószáraztam és lement neki a "daganat". Észrevettem, hogy van furcsán néz ki a csánkja - nem tudom máshogy megfogalmazni - mintha elcsúszott volna a csontja. Olvastam már a csánkpókról, de nem hiszem, hogy ez volna az. Egyik ismerősöm azt mondta, hogy vegyek Veytrax és egy Leg-tend nevű kenőcsöt. Ez segíthet neki? Tudna megoldást a problémámra?
Előre köszönöm!

Üdvözlettel: Tóth Dóri

VÁLASZ:
Kedves Dóri!

Fontos volna, hogy ne rúgja az a ló a rudat. Meg kellene esetleg próbálni más lovat mellé rakni, vagy helyet cseréltetni velük, esetleg karámban tartani. A lábán lévő duzzanatot jó lenne, ha állatorvos megnézné, és ő el tudná dönteni, mi az és mi vele a teendő. Leírásod alapján valóban lehet csánkpók.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


Ha kérdezni szeretnél, kattints IDE

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Állategészségügy Alternatív gyógymódokPatkolókovács
Lovaglás, lókiképzés Természetes lókiképzés
 Lóherba │ TakarmányozásLótartás
Lovardatechnika Lovasterápia  Egyéb kérdések
Gyakori kérdések

 Lovasok.hu

Vissza a Kérdések-Válaszok főoldalra

Vissza a főoldalraHozzászólások:Legtöbb lájkot kapott cikkeink:

Legtöbb lájkot kapott cikkeink


   
  tereplovaglás, fedett lovarda, lovas táborok, bértartás, csapatépítés a Bakonyban   Horze Lovasáruház   KLP   TAnita lovasbolt Érd   Barefoot   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés