keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Ókori palomino üdvözlete a Góbi-sivatagból
Kétezer éves ritka, valószínűleg palomino ló maradványaira leltek a Góbi-sivatagban, a DNS-vizsgálat eredményei alapján legalábbis erre következtettek a kutatók.

Nomádok Han-dinasztia korabeli (Kr.e.: 202-Kr.u: 8) temetőjének feltárása közben öt ló maradványaira bukkantak a feltárást végző régészek. 

Amikor a leleteket megvizsgálták, kiderült, hogy az egyik ló szőre aranysárga volt, vagyis palomino, miközben sörényének és farkának a színe a fehérhez közelített - közölte a kutatócsoport vezetője. Mint mondta, ez ugyan nem az első izabellafakó ló, amelynek régészek a nyomára találtak, de mindenképp egy ritka génvariáció megjelenése.

A temetőből Kr.e. 400 és Kr.e. 120 közötti időkből származó leleteket ástak ki, az akkori nomád elődök maradványait. Az öt ló minden valószínűség szerint három halotthoz társítható áldozati állat volt. Egyedül az "aranyló" feküdt valószínűsíthető gazdájával közös sírban, ami valószínűleg különlegességére utal.

2015.12.27. Forrás: MTI
Fotó: TumblrCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés