keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Magyar sikerek és egy szupertitkos nóniusz csikó Marokkóban
Magyar lovasok adtak ízelítőt lovas virtusból Marokkó legjelentősebb lovas rendezvényén, a királyi ménesbe pedig egy mezőhegyesi nóniusz csikót vittek ajándékba. A bemutatóról beszámolunk, az ajándék csikót azonban akkora titok övezi, hogy az utána való nyomozásba beletört a bicskánk. 

Fotó: Salon du Cheval d’El-Jadida

30 ország 1000 lovasa 35.000 néző előtt

Minden évben a marokkói El-Jadidában rendezik meg a Salon du Cheval d’El-Jadida nemzetközi lovasbemutatót, kiállítást és vásárt, ami az egyik legnagyobb turisztikai attrakció az országban

Az idei rendezvényen több mint 30 ország csaknem ezer lovasa mutatkozott be, a programra pedig már az első napon több mint 35 ezer néző volt kíváncsi a világ minden tájáról. 

A magyarok híre és lovaglótudása egyedülálló

A rendezvényen hazánkat a Lovasbetyár Hagyományőrző Egyesület Helvécia négy lovasa nyolc lóval képviselte, nyolc perces csikós műsorszámukat a rendezvény minden napján bemutatták. A szervezők a nagy sikerre való tekintettel mindig a főprogramban adtak helyet a magyar produkciónak.

A magyar csiksok ültették, fektették a lovaikat

De hol a szupercsikó? Lejjebb eláruljuk!

A magyar csikósok csergettek, ültették és fektették a lovakat, a nézők pedig fütyülve, állva tapsolták meg a bemutatót. A legnagyobb sikert Nagy Gábor pusztaötöse aratta. Nemcsak a látogatók, de szakmai zsűri és a lovakkal foglalkozó szakemberek is elismerően nyilatkoztak a magyar csapat előadásáról.

A legnagyobb sikert Nagy Gábor pusztaötöse aratta

Mint azt Nagy Gábor elmondta, gyakran meg sem tudtak mozdulni, annyian állták körbe és fotózták őket és más országok lovas képviselőivel is sikerült jó kapcsolatot építeniük. A lovasok álmainak netovábbja is teljesült: lovaikkal az Atlanti-óceán partján is vágtázhattak.

Aziz Akhenouch, a marokkói mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy nagy érdeklődéssel várták a magyar csikósok bemutatóját: "A magyar betyárok és lovasok híre és lovaglótudása a világon egyedülálló. Nagyon kíváncsi voltam rájuk és gratulálok a produkciójukhoz. A bemutatójuk fantasztikus volt és köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat. 

Marokkóban hatalmas hagyománya van a lovas kultúrának. Az emberek évszázadok óta együtt élnek a lovakkal. Itt ezen a rendezvényen nemcsak ünnepeljük a lovakat, hanem népszerűsítjük a teljes lovaskultúrát is.”

A kiállító pavilonban egy magyar standot is felállítottak, ahol az érdeklődők bepillanthattak a magyar lovaskultúrába. 

A magyarok marokkói látogatásának főszervezője, Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke szerint Marokkóban szeretik és tisztelik a magyar lovasok tudását: "Több mint másfél év munkája van abban, hogy idáig eljutottunk és itt lehet a magyar csapat. Legutóbb ugyanis hat éve, 2009-ben hívták meg hazánkat ide."

És itt jön a képbe az ajándék nóniusz csikó

Balogh Sándor arról is beszámolt, hogy a magyarok egy mezőhegyesi nóniusz csikót vittek a marokkói királyi ménesnek ajándékba. "A kiscsikó hét hónapos és Babér névre hallgat. Alig egy hónapja lett elválasztva az anyjától, most pedig ide került a marokkói királyi ménesbe. Reméljük, jó hírét viszi a magyar lótenyésztésnek.”

Babér, a mezőhegyesi nóniusz csikó átadása
Balról jobbra: vezető lovász, Kapitány Renáta, a király főlovásza  (őt rangban csak a király és a hadsereg parancsnoka előzi meg), ifj. Fazekas Lajos csikós, Egri Sándor szervező

Nyomozás a szupertitkos ajándék csikó után

Nem minden nap fordul elő, hogy egy magyar tenyésztésű csikó négylábú nagykövetként egy másik kontinensre viszi a magyar lótenyésztés és lovaskultúra jó hírét.

Ezért szerettük volna Babért fotókon is megmutatni, ejteni néhány szót a származásáról, a fajtáról, elmondani, hogy miért épp őt érte az a megtiszteltetés, hogy a marokkói király ménesében építhet karriert. Ez egy nagyszerű - hogy úgy mondjuk - "lódiplomáciai" kezdeményezés, ezért meggyőződésünk volt, hogy a fajtát és a magyar lovaskultúrát is szolgáljuk azzal, hogy beszámolunk róla.

A nyomozás Babér, az ajándék csikó után október 20-án kezdődött, amikor e-mailben megkerestük a Magyar Afrika Társaságot, tehát azt a szervezetet, ami a megjelent cikkek szerint a magyar lovasok marokkói szereplését megszervezte. Sajnos bővebb információt a csikóról, illetve fotókat többszöri megkeresésre sem kaptunk. A Külügyminisztérium sem volt segítőkészebb, visszairányítottak a Magyar Afrika Társasághoz.

De annyi baj legyen, lovas szakmai információt úgyis a legjobb lovasoktól szerezni. Mivel tudtuk, hogy Babér melyik nagynevű állami ménesünkből származik, október 29-én a közvetlenül a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft-hez fordultunk bővebb tájékoztatásért. A szupertitkos ajándék csikó után való nyomozás ekkor vált igazán szürreálissá. 

Az elküldött e-mailekre válasz nem érkezett, a ménes weblapján megadott vezetékes telefonszám folyamatosan foglaltat jelzett. Végül a Facebook segített: a ménes oldalán nem csak, hogy üzenetet tudtunk küldeni, de itt már egy olyan telefonszám volt feltüntetve, amit néhány csengés után fel is vettek. Korai lett volna azonban az öröm, hogy a lovasok megismerhetik végre Babért. 

A ménes munkatársa elmondta, hogy valószínűleg megkapták az e-maileket. Arra a felvetésre, hogy lassan két hete próbáljuk elérni őket telefonon és e-mailen, a válasz az volt, hogy bizony próbálkozni kell. Az egyszeri újságíróban ilyenkor persze felvetődik a kérdés, hogy vajon azok a potenciális vásárlók, akik az adott ménes lovai iránt érdeklődnének, vajon lesznek-e ennyire kitartóak?

De hogy el ne keseredjünk, másnap már meg is érkezett a válasz az elküldött e-mailekre és a Facebook üzenetre is. A válaszban sem a nóniusz csikóval kapcsolatos érdemi információ, de még egy fotó sem volt.

A levél írója mindenesetre felhívta a figyelmet, hogy ha esetleg cikk jelenik meg a témában, azt a megjelenés előtt látni szeretnék az esetleges későbbi jogviták elkerülése érdekében. Mivel ugyanis a ménes állami cég, minden olyan cikket, publikációt, ahol a ménes megjelenik, előzetesen lektorálniuk kell.

Tehát: a felajánlott megjelenési lehetőségért (értsd: ingyen reklám) cserében burkolt fenyegetés érkezett. De megfogalmazhatjuk úgy is, hogy egyik legnevesebb állami ménesünk nem érzi szükségesnek, hogy egy ilyen különleges és jelentős eseményről beszámoljon annak a több mint 100.000 lovasnak, akik rendszeresen a Lovasok.hu-t olvassák.

Persze az is kérdés, hogy ha egy egyszerű e-mail megválaszolása két hétbe is beletelik, vajon mennyi ideig vártunk volna egy néhány ezer karakteres cikk jóváhagyására? 

Kudarcba fulladt nyomozásunkat a ménes Facebook adminjának válasza koronázta meg, aki szerint leveleink „valahogy elkeseredettek”. Nos, a történtek fényében valószínűleg kevés lószerető ember vetné ránk azt a bizonyos követ, ha le merjük írni, hogy amit tapasztaltunk, az bizony elkeserítő

  • Elkeserítő, hogy ekkora titok övez egy csikót, ami egy távoli országba vitte hazánk lovaskultúrájának egy kis szeletét. 
     
  • Elkeserítő, hogy egy hagyományos magyar fajta állami ménesét szinte lehetetlen elérni, hogy heteket kell várni egy e-mail megválaszolására.
     
  • Elkeserítő, hogy bár a kérdéseinkre választ nem kaptunk, a felajánlott megjelenési lehetőség fejében csak egy udvariasan burkolt fenyegetés érkezett.
     
  • És elkeserítő, hogy egy nagy tradíciókra visszatekintő állami ménes nem érzi szükségét annak, hogy minden elérhető úton-módon és fórumon komunikálja a gondjaira bízott fajta ilyen és ehhez hasonló sikereit a lovasok, lóbarátok, lószerető emberek felé.

A magyar csikósoknak gratulálunk a kiváLÓ szerepléshez,
az ajándék csikónak pedig LÓ egészséget kívánunk!

A magyar csikósok produkciója 0:53-tól látható

2015.11.17. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotó: Kollár Csaba, Szolnoki Napló
Forrás: Népszava.hu, Szolnoki Napló, VilágszámCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés