keresés a lovardák között


Pusztai népek ünnepe

Június hónap az észak-alföldi régiónak jutott turisztika támogatási szempontból, s ha már ide került, mi is lehetne kiemelt rendezvénye, mint a hortobágyi lovasnapok és a köréje szervezett programsorozat – hangzott el a háromnapos esemény hétfői sajtótájékoztatóján.
 
 
 Szombaton a X. Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozóval veszi kezdetét a rendezvénysorozat a Pusztai Állatparkban. Amint arról az eseményt szervező Hortobágyi Kht. igazgatója, Gencsi Zoltán beszámolt, a jubileumra a megszokott versenyszámok – öltözet bemutatás, vízhúzás, állathajtás, fülszámolvasás, botütés, pányvadobás, – mellett meglepetésekkel is készülnek. Még ezen a napon délután rendezik meg az I. Országos Pásztortáncversenyt, melyen hét csoport vetélkedik a Hajdú Táncegyüttes közreműködésével. Este a napot pusztabál zárja a nagy csárdában. A következő két napon a lovasoké lesz a főszerep. A csikósok több fordulóban mérik össze tudásukat: megmutatják, hogyan áll kezükben az ostor, képesek e meghajtani a ménest és a lovukat a nyeregből lefektetni, hétfőn pedig lófuttatással döntik el, ki lesz idén a „Pünkösdi Király”, aki ingyen ihat a csárdában.
 
A lovas számokat Zilahy István a kht. ménesgazdája ismertette. Eszerint ezúttal vasárnap és hétfőn is hasonló programmal várják a nézőket. Felvonulnak, és versenyeznek a magyar népies fogatok, míg a díjugrató derby-n a legjobb hazai lovasok a szokásosnál nehezebb és hosszabb pályán versenyeznek. A világ legjobbjai közé tartozó fogathajtóink közül ezúttal a négyesek tartanak kombinált akadályhajtó versenyt. Három magyar világbajnok, Lázár Zoltán, Dobrovitz József és Juhász László mellett még két svájci fogathajtó – egyikőjük szintén világbajnok – mutatja meg tudását. A már jól ismert pusztaötösök bemutatója mellett újabb látványosságok színesítik a programot: Kassai Lajos lovas íjász, a szlovákiai Tapolcsányból érkezett lipicai ménes, és rendkívül izgalmasnak ígérkezik az ukrajnai kozák lovasok bemutatkozása.
 
A Magyar Turizmus Zrt. júniusban az Észak-Alföld gasztronómiai értékeire szeretné felhívni a figyelmet, amire jobb alkalmat nem is lehetne teremteni a lovasnapoknál. A „Nagy Ízutazás 2006” kampányév keretében a zrt. támogatásával rendezik meg a pásztorétkek főzőversenyét – ahogy arról Marsi Gabriella az észak-alföldi igazgatóság munkatársa beszámolt. Hozzátette, munkatársaik felhasználva a várhatóan nagy látogatottságot (20-25 ezer emberre számítanak) a régió egyéb turisztikai látványosságaira is igyekeznek majd ráirányítani az érdeklődők figyelmét.

DEOL
Forrás: Debrecen Online 2006-05-30


Lovasnapok
 

Pünkösd hétvégéjén ismét megrendezik a Pásztorok ünnepét a Hortobágyon. A rendezvényen lovas fesztivál, pásztortánc- és főzőverseny várja majd az érdeklődőket.

 Június 2-a és 5-e között Országos Gulyásverseny, pásztortalálkozó, pásztortáncverseny és lovas fesztivál várja majd az érdeklődőket a Hortobágy-mátai lovas pályán, a vásártéren, valamint a pusztai állatparkban.

Az idei öt napos találkozón 20-25 ezer vendégre számítanak a szervezők. 2-án és 3-án, azaz pénteken és szombaton országos A kategóriás díjugrató verseny, 4-én és 5-én, azaz vasárnap és hétfőn a Pünkösdi lovas fesztivál várja majd az érdeklődőket a mátai lovas pályán.

De nem csak a lovaké és hajtóiké lesz a főszerep. Ismét megmérkőznek majd a marhapásztorok vízhúzásban, állathajtásban, botütésben, karikás használatban, de az öt napos rendezvénysorozaton olyan különlegességek is lesznek, mint az ukrán lovas kozákok bemutatója. A versenyek mellett bemutatókat tartanak a világ legjobb fogathajtói, lesz országos csikósbajnokság és lovas-íjász bemutató is. Emellett itt rendezik meg az első pásztortánc versenyt is. A rendezvények között szerepel pásztorétek-főző verseny is, így a finom ízek kedvelői szintén találhatnak majd kedvükre valót. 

Forrás: Debreceni Televízió  2006-05-29

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés