keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek

Lovak szorult helyzetben
Érdemes odafigyelned, hol hagyod kószálni lovadat, ugyanis rendkívül találékony ha arról van szó, hogyan kerüljön bajba.  

A lovaknak kifinomult érzékük van hozzá, hogyan, holés miként kerüljenek lehetetlen helyzetbe: kerítés, boksz, úszómedence, de még a kerti székek is szerepet kaphatnak a korántsem veszélytelen kalandokban. Az első pillanatra talán mulattató esetekből azonban pillanatok alatt nagyobb baj is lehet. A ló menekülő állat, ha úgy érzi veszélyben van, mindent megtesz, hogy elvágtasson - feltéve, hogy el tud. Ha nincs meg a lehetősége, hogy megfutamodjon, súlyos sérüléseket okozhat magának.

Éppen ezért lótartóként a Te felelősséged, hogy megfelelő, biztonságos környezetet teremts lovad számára az istállóban, a fedeles lovardában, a pályán, a karámban és a legelőn egyaránt. A bokszok és karámok kialakítását  érdemes szakemberre bízni, mert az istálló- és lovardatechnika bizony speciális szakterület. 

Alattomos veszélyforrást jelentenek a kiszáradt kutak, használaton kívüli emésztőgödrök, melyekbe belecsúszhat a ló. Hazánkban évente több hasonló baleset is történik.

Ausztrália: Fuzz, a póni egy használaton kívüli, 3 méter mély kútba esett, ahonnan a tűzoltók egy daru segítségével szabadították ki. A mentésben gazdája mellett egy állatorvos is segédkezett. Fuzz kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet.

Gyakori veszélyforrás a kantár és a kötőfék. A kötőfék bármibe beleakadhat, így érdemes levenni a lóról, amikor épp nincs szükség rá. A legtöbb lovas tisztában van azzal, hogy kimondottan balesetveszélyes a lovat kantárral kikötni, de azt már csak kevesen tudják, hogy a csomózott kötőfékekkel is jobb vigyázni. Hiába kötőfék a neve, a kantárhoz hasonlóan nem alkalmas arra, hogy kikösd vele a lovadat, vagy ebben magára hagyd a karámban, vagy a legelőn. A csomózott kötőfék ugyanis hajókötélből készül, így a hagyományos kötőfékekkel szemben egyszerűen nem tud elszakadni, így súlyos sérüléseket okozhat a lónak.

Nem mindegy az sem, hova és hogyan kötöd ki a lovadat. Tanulj meg gyorsan oldódó csomót kötni, vagy használj pánikkarabinert.

Ha pedig megtörtént a baj, az a legfontosabb, hogy ne ess pánikba. Gondold át a helyzetet, próbáld megnyugtatni a lovat, kérj segítséget, és ha szükséges, értesítsd a ló állatorvosát, valamint a tűzoltókat.

Kalifornia: Buddy egy 6 méter mély kútba esett. A 9 éves morgan ló rálépett a kutat takaró fa fedélre és az beszakadt alatta. A tűzoltók vízzel engedték fel a kutat, és úsztatták a lovat egyre közelebb a felszínhez, majd az időközben helyszínre érkezett daru segített kiemelni a kimerült jószágot. Buddy két órán keresztül úszott az életéért, de kisebb horzsolásokkal megúszta a kalandot.

2013.05.24. Frisch Andrea, Misák Dóra, Lovasok.hu
Forrás: Horsenation.comCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés